xVybraná videa
text k videu
plující monstrum
Zaoceánský parník Great Eastern v roce 1859 předstihl svoji dobu. Byl prvním důsledně železným plavidlem. Poháněla ho kolesa a zaroveň lodní šroub. Konstruktér Isambard Kingdom Brunel chtěl v polovině 19. století postavit loď, která by byla tím největším plavidlem, jaké kdy člověk zkonstruoval. Plujícím městem, pětkrát větším než kterákoliv loď, jež kdy brázdila oceán.

Brooklynský most
Most, který vytvořil moderní New York, když roku 1883 spojil Brooklyn a Manhattan. Příběhy lidí, kteří pracovali a umírali hluboko pod říčním dnem i vysoko nad městem. Je to příběh otcovy vize a tragédie a synova dědictví. A také ženy, jejíž síla a inteligence zachránila manžela i most. Brooklynský most téměř zničil rodinu, která ho postavila. Nyní stojí jako památník jejich vize, oběti a loajality. Je to čtrnáctiletá sága, která plnila stránky novin a přitahovala pozornost miliónů lidí.

Maják na Bell Rock
U zrádné skotské skály ztroskotaly tisíce lodí. Inženýr Stevenson na ní postavil bezpečný kamenný maják; měl na to vždy jen 2 hodiny denně. Bell Rock leží v Severním moři jedenáct mil od pobřeží. Během přílivu je tento obrovský pískovcový útes ukrytý pod hladinou. Zabiják číhající na svou oběť. Jednou se za bouře v těchto místech u východního pobřeží Skotska ztratilo sedmdesát lodí.

Král kanálů
Londýn byl největším městem světa poloviny 19. století. Inženýr Joseph Bazalgette přišel s pokrokovou vizí skutečného kanalizačního systému. V polovině 19. století se Londýn se ocitl na okraji propasti, když se město začalo topit ve vlastních splašcích. Nikdo nevěřil, že existuje pomoc. Až neznámý inženýr s vizí podzemní urbanistiky se pustil do nejrozsáhlejšího stavebního díla v Anglii. Stane se pro něj životním bojem proti viktoriánskému světu ve jménu moderní metropole. Jméno toho neznámého inženýra bylo Joseph Bazalgette.

Panamský průplav
Francouz Ferdinand de Lesseps se po úspěchu s prokopáním Suezského průplavu pustil do budování průplavu v Panamě a neuspěl. Muselo zemřít ještě 28 tisíc lidí, než průplav v roce 1914 otevřeli Američané.

Transkontinentální železnice
Z amerického Východu i Západu pokračuje v šíleném tempu závod o vybudování první transkontinentální železnice. V roce 1863 se Spojené státy rozpadaly na dvě části. Sever a Jih rozdělila občanská válka. Východ a Západ dělila divočina. Mladý stát stál na pokraji zhroucení. Uprostřed tohoto konfliktu prezident Lincoln vyzval nejlepší americké inženýry, aby postavili železnici. Povede od Atlantiku k Pacifiku. Bude překonávat vysoké hřebeny, stovky mil pouští a prérií, projede širokými kaňony i nad hlubokými propastmi. Bude to první transkontinentální železnice na světě.

Hooverova přehrada
Přehrada v úzké soutěsce dravé řeky Colorado byla úžasným stavitelským dílem třicátých let 20. století. Grand Canyon na jihozápadě Spojených států je jedním z nejdrsnějších míst naší planety. Mezi horami prořezává hlubokou otevřenou ránu řeka Colorado. Tok řeky Colorado nebyl nikdy zkrocen. Ještě se to nepodařilo... zatím. Hooverova přehrada je jedna z nejznámějších pamětihodností Ameriky. Její výstavbu dokončili v roce 1935 a v té době patřila mezi největší stavby moderního světa. Mimo to, že byla nejmohutnější a nejvyšší přehradou na světě, byla i největším producentem hydroelektrické energie. Přehrada se stala okamžitě atrakcí a zároveň pomníkem odvahy 21 tisíc mužů, kteří ji postavili a jednoho muže, který celý projekt dokázal zrealizovat. Dnes, po více než 70 letech již není tou rekordy překonávací superstavbou, jakou byla kdysi. Poznatky, které byly získané při její budování, byly využité při výstavbě nové generace superpřehrad - ty jsou širší, vyšší a výkonnější jako jejich předchůdkyně. Hooverova přehrada si ale může stále uplatňovat nárok na označení nejslavnější a největší přehradě, jaká kdy byla postavena.
x Dokumentární seriál popisující jedny z nejhlavnějších a nejzajímavějších technologických úspěchů v průmyslovém světě. Seriál televize BBC s českým dabingem.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.