xVybraná videa
text k videu
Most Millau
Ak si predstavíme rad Eiffeloviek, nad ktorými je zavesená štvorprúdová diaľnica, dostaneme základnú predstavu o moste Millau. Je to najdlhší most na svete, klenúci sa ponad jedno z najhlbších údolí vo Francúzsku. Najvyššia veža tejto stavby sa týči do výšky 334 metrov. Most tak vyzerá, akoby bol postavený nad oblakmi. Pri realizácii toho spočiatku utopicky pôsobiaceho projektu sa museli konštruktéri vysporiadať so zosuvmi pôdy, s vetrom dosahujúcim až 130 kilometrov za hodinu a silnými búrkami, ktorým mal most dlhodobo odolávať - jeho životnosť bola stanovená na 120 rokov.

Dubajské palmové ostrovy
O Palm Jumeirah si lidé mysleli, že ho nebude možné nikdy postavit. Tento umělý ostrov, který zasahuje 5,5 kilometru do Perského zálivu, je jedním z nejodvážnějších inženýrských projektů v historii. Je tak obrovský, že je možné ho vidět z vesmíru. Při jeho výstavbě použili pouze písek a kámen, přičemž ho neustále ohrožují prudké bouřky, zemětřesení a eroze způsobené mořskou vodou. Je to malý zázrak, že Palm Jumeirah vůbec existuje. Inženýři tu neustále musí bojovat proti silám přírody.

Hooverova přehrada
Hooverova přehrada je jedna z nejznámějších pamětihodností Ameriky. Její výstavbu dokončili v roce 1935 a v té době patřila mezi největší stavby moderního světa. Mimo to, že byla nejmohutnější a nejvyšší přehradou na světě, byla i největším producentem hydroelektrické energie. Přehrada se stala okamžitě atrakcí a zároveň pomníkem odvahy 21 tisíc mužů, kteří ji postavili a jednoho muže, který celý projekt dokázal zrealizovat. Dnes, po více než 70 letech již není tou rekordy překonávací superstavbou, jakou byla kdysi. Poznatky, které byly získané při její budování, byly využité při výstavbě nové generace superpřehrad - ty jsou širší, vyšší a výkonnější jako jejich předchůdkyně. Hooverova přehrada si ale může stále uplatňovat nárok na označení nejslavnější a největší přehradě, jaká kdy byla postavena.

Překlenutí Oeresundu
Oeresundská úžina spojuje Baltské moře se Severním. Je to pruh slané vody široký 16 kilometrů, odedávna oddělující Dánsko od Švédska. Ve 2. polovině 20. století se tento vodní příkop stal nevítanou překážkou - z důvodů hospodářských, politických i sociálních. Vlády zainteresovaných států se proto rozhodly, že svá území propojí mostem. Jeho stavba byla zahájena v srpnu roku 1995 a do užívání byl předán v červenci 2000. Oeresundský most je nejdelším zavěšeným mostem v Evropě, jeho nejvitálnější střední část, kterou proplouvají námořní lodě, je dlouhá 1092 metrů a mostovka je zde zavěšena 60 metrů na mořskou hladinou. Jde o dvouúrovňový most se čtyřproudovou dálnicí v horní a železnicí v dolní části. Součástí stavebně komplikovaného překonání Oeresundské úžiny je dokonce i čtyřkilometrový tunel.

Čínské velké stavby - National Geographic Megastructures China Ultimate Port Logies
The Yangshan deep-water port (洋山深水港) is a new port in Hangzhou Bay south of Shanghai. Built to circumvent growth limitations for the Port of Shanghai as a result of shallow waters, it allows berths with depths of up to 15 metres to be built, and is capable of handling the largest container ships today. The port achieves this by building on the offshore islands of Greater and Lesser Yangshan (part of the Zhoushan archipelago), which have been amalgamated by land reclamation and connected to the mainland via the Donghai Bridge, the latter of which was opened on 1 December 2005 as the second-longest ocean bridge in the world at 32.5 km in length.
In 2000/2001, the decision was made to commence construction on the first of four phases. The first two phases are currently operational, with nine berths in total along a 3 km quayside. The first phase, which commenced operations in 2004, can accommodate 2.2 million containers annually and includes 10 quay cranes. The second phase was opened in December 2006, and comprises 72 hectares with 15 quay cranes. The third phase, to be opened in stages, will be completed by 2010 with seven berths, with phase 3A scheduled to be opened by the end of 2007. When fully completed in 2020, the port will have four phases in operation with 30 berths capable of handling 15 million TEUs annually. Cost
The total cost of Yangshan port may reach US$ 12 billion over 20 years.

Most přes řeku Rio-Antirio (Řecko)
The Rio-Antirio bridge is a cable-stayed bridge near Patra on the Peloponnese, linking the towns of Rio and Antirrio on the western mainland Greece, thus connecting with the rest of Europe. The bridge dramatically improves access to and from the Peloponnese, which could previously be reached only by ferry or via the isthmus of Corinth at its extreme east end. It has a length of 2252 m (2882 m including the access bridges); as it consists entirely of five cable-stayed spans and four pylons, and it is one of the world's longest cable-stayed suspended decks. Its width is 28 meters - it has two vehicle lanes per direction, an emergency lane and a pedestrian walkway
x Most Millau ve Francii, Dubajské palmové ostrovy, Hooverova přehrada v USA, Překlenutí mořské úžiny Oeresundu mezi Dánskem a Švédskem.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.