xVybraná videa
text k videu
Režisér Yoav Shamir cestuje po světě, aby zjistil, co v současném moderním světě znamená anti-semitismus. Shamir si také klade za cíl posoudit, zda se anti-semitismus skrývá pod povrchem v údajně civilizované společnosti, nebo se používá jen jako strašák pro politickou podporu sionismu.

Existuje rozdíl mezi dnešním anti-semitismem a obyčejným rasismem, který se týká všech menšin? Všímá si snahy některých židovských skupin o nálepkování anti-semitismem při jakékoliv legitimní kritice vládní politiky Izraele. Je tedy anti-sionista nutně také anti-semita? Nabízí kritický pohled na mocnou americkou židovskou organizaci Anti-Defamation League (ADL), coby vlajkovou loď boje proti anti-semitismu.

Shamir dává v dokumentu prostor i židovskému historikovi Normanu Finkelsteinovi, který nabízí své kritické názory na to, že anti-semitismus používá židovská komunita a zejména Izrael k politickému zisku. Komické a znepokojující záběry nabízí Shamir při doprovázení skupiny izraelských středoškolských studentů, kteří při návštěvě vyhlazovacích táborů v Polsku jedí sladkosti a přitom sledují archivní záběry vyhublých obětí Osvětimi.

Někteří studenti později přiznali, že měli strach opustit svůj hotelový pokoj, protože byli varováni svými učiteli a agenty tajné služby, kteří je doprovázeli, že země je plná anti-semitů, co jim chtějí ublížit. (rej.pal)
x Bertrand Russell: "Nemůžeme důvěřovat ani jedinci, ani davu, ani národu, že pod vlivem velkého strachu budou přemýšlet racionálně a jednat lidsky ..." Dokument izraelského filmaře Yoav Shamir, jehož výpovědní hodnota o současném stavu izraelské společnosti dokáže překonat pouze jeho kontroverze. Je tzv.. "antisemitismus" reálnou hrozbou židovských komunit, nebo jen dokonalý mocenský a diplomatický nástroj politických elit Izraele? Téměř hodina a půl šokující pravdy, ktera lame vsechna lady tabuizované temy pod hrozbou trestních následcích ...
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.