xVybraná videa
text k videu
Socialistický ráj
První díl, nazvaný "Socialistický ráj", ukazuje život v NDR - někdejší výkladní skříni socialismu. Prostřednictvím málo známých archivních materiálů i osobních svědectví obyvatel sestavuje mozaiku všedních dnů, starostí a problémů, práce i zábavy, snů i tvrdé skutečnosti. Ten život skončil před dvaceti lety, kdy se v celé východní Evropě komunismus zhroutil.

Království zapomnění
Druhý díl dokumentárního cyklu BBC o životě obyvatel východní Evropy, uvězněných za železnou oponou, ukazuje důsledky čtyřicetileté vlády komunistů v Československu i neúspěšný pokus reformovat nereformovatelné. Málo známé archivní materiály i výpovědi svědků té doby evokují proces, který byl nazýván normalizace a který změnil Československo v Absurdistan, v Království zapomnění. Připomínají, jak se tu žilo, než totalitě odzvonil cinkot klíčů na náměstích...

Socialismus pro jednu rodinu
Závěrečný díl dokumentárního cyklu BBC o životě obyvatel zemí za železnou oponou je věnován Rumunsku. Je to také příběh jednoho manželského páru - Nicolae a Elleny Ceaušeskových - kteří téměř čtvrt století společně vládli této zemi. Rumuni to sarkasticky nazývali "socialismem pro jednu rodinu".

Soustředění moci v jejich rukou a kult, který je obklopoval, se naprosto lišil od ostatních komunistických zemí. Ceaušeskovi totiž ovládali i soukromý život Rumunů, hlídali neprosto všechno a nelítostně potlačovali jakýkoli náznak nespokojenosti. Po pádu komunismu byli Ceaušeskovi jedinými východoevropskými vůdci, které stihl osud tyranů.
x Češi a Slováci se měly stát součástí Sovětského experimentu a změnit svět. Komunisté se pokusili o novou reformu společnosti a vytvoření nového typu lidí. Pokusy o reformu brutálně potlačila invaze vojsk Varšavské smlouvy. Československo se stalo známým jako "Království zapomnění". Do roku 1950 bylo Československo v zajetí stalinistického teroru. Vykonstruované megaprocesy, které se zde konaly byly největší ve východní Evropě. Téměř čtvrt milionu lidí uznaly vinnými z politických zločinů, posadili do vězení a 178 popravili. Ohavná byla myšlenka násilného združstevňování zemědělců a vytvoření modelu socialistické vesnice. V roce 1968, kdy se do čela komunistické strany postavil A. Dubček svitla naděje v podobě Pražského jara, ale už v srpnu téhož roku ji invaze vojsk Varšavské smlouvy přerušila a trvalo přes 20 let, když po pádu Berlínské zdi, Něžná revoluce ukončila nadvládu komunismu i v Československu.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.