xVybraná videa
text k videu
Autorská výpoveď režisérky Yvonne Vavrovej o generácii, ktorá sa narodila v „ochrannom náručí“ socialistickej spoločnosti a ktorá musí čeliť nástrahám a spôsobom typickým pre ranno-kapitalistickú spoločnosť. © 2010 Yvonne Vavrová

Dokumentárny film o generácii dnešných 50 až 60-tnikov, ktorí sa narodili v „ ochrannom náručí“ socialistickej spoločnosti a ktorí museli čeliť útokom ranno-kapitalistických pseudo-podnikateľských dravcov, o generácii, ktorá musela prechádzať dramatickými a turbulentnými zmenami v kontrapunkte so vzdelaním a morálkou vštepovanou v minulom režime. Mnohí sa dokázali pohotove a flexibilne adaptovať, mnohí však nie. Hovorí sa, že generácia na prelome to “schytala“ najviac.

Generácia, ktorá sa narodila a vyrastala v dvoch ekonomických režimoch ( socialistickom a ranno kapitalistickom), generácia, ktorá produktívny vek zažíva na „ rozkroku“ dvoch ekonomicko-morálnych systémoch, generácia, ktorá sa musí aklimatizovať vo veľmi krátkom čase na dynamické zmeny prechodu priemyselného veku na vek informačný. Generácia, ktorá sa narodila v druhom tisícročí avšak pracovať už musí v treťom tisícročí. . Ako sa vysporiadala táto generácia s nástupom informačných technológií, s nástupom „kultu mladých ľudí" na manažérskych postoch? Vedú šťastný a spokojný život? Nežijú v citovom a morálnom zmätku?

Dokumentárny celovečerný film GENERÁCIA NA PRELOME je o tejto generácií. O generácii ľudí na prelome režimov, na prelome morálnych hodnôt, na prelome tisícročí. Mohli by sme ju nazvať aj stratená generácia, avšak nie všetci na prudké zmeny zareagovali pasivitou a depresiou. Našli sa aj draví a zdraví podnikatelia, ktorí chytili „ šancu za pačesy“. Uchmatli všetko, čo ponúkala a ponúka dnešná doba vrátane dramatického zbohatnutia a zmedializovania sa.

Práve preto tento dokument nenazývame filmom o stratenej generácií. Portrét 4 prototypov ľudí tejto generácie tvorí kostru celého dokumentu: manželský pár Šebovcov zastupuje úspešných megapodnikateľov, ďalej slovo dostanú herečka Božidara Turzonovová, novinárka Barbora Laucká a vysokoškolský pedagóg - matematik a filozof - Ladislav Kvasz. Každý jeden z nich má svoje špecifické problémy a každý jeden z nich sa svojským spôsobom vysporiadava s dobou.

Každý má svoj osobitý recept na život, svoje know-how prežitia. Dokumentárny film časozbernou metódou a priebežným mapovaním každodenného života ukáže dramatičnosť doby, ktorá zasiahla nás všetkých, bez ohľadu na to, či sme mladí alebo starí. Ide o autorskú výpoveď režisérky Yvonne Vavrovej, ktorú táto problematika natoľko zaujala, že sa nakrúcaniu a stvárneniu tejto témy do podoby takmer hodinového dokumentárneho filmu intenzívne venovala dva roky.

x vzpomínka na 70. léta.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.