xVybraná videa
text k videu
Protagonistou dokumentu, který ve vlastní produkci natočil režisér Karel Koula, je vietnamský kuchař Le Quang Dao, trvale usídlený v Čechách a známý jako interpret našich populárních country-songů. Činorodý muž, přezdívaný Zpívající nudle, v létě roku 2009 odcestoval do rodné země kvůli svému nemocnému otci, upoutanému na nemocniční lůžko. V listopadu téhož roku za ním odjel jeho český manažer Viktor Souček spolu s autorem filmu. Během návštěvy zaznamenávali Daovy kontakty s jeho nejbližšími a na různých místech mapovali vietnamskou každodennost.

Kuriózní cestopis ukazuje život v současné Hanoji i na vietnamském venkově. Diváky zavádí například na farmu unikátních bílých koní, jejichž kosti údajně mají léčebné účinky. Jiná zajímavá pasáž se odehrává v Templu Hung, ležícím 95 kilometrů severně od Hanoje, kam se Dao přijel modlit za zdraví svých rodičů. Další epizody přibližují pohraniční městečko Sapa, jež leží uprostřed malebné přírody na hranicích s Čínou a jehož obyvatelé se živí produkcí ručně vyráběných oděvů. V jedné z nejdramatičtějších pasáží autoři podnikli výstup na nejvyšší horu Vietnamu.

Mozaika, jež místy připomíná slavný dokument Vítejte v KLDR, se dotýká i politických poměrů ve společnosti, poznamenané komunistickou minulostí a vleklou válkou. Vietnam líčí jako zemi relativně svobodnou, kde však stále přežívá vliv uniformovaných i tajných policistů a totalitních ikon. Dokument, podmalovaný českými evergreeny v Daově podání (titul snímku parafrázuje název zlidovělého songu od tandemu Svěrák-Uhlíř) vypráví i o mentalitě obyčejných Vietnamců. Zabývá se také exotickými pokrmy a neobvyklými praktikami jejich příprav.

Autentický záznam asijské každodennosti nahlíží také do přeplněných nemocnic a ruchu na místních tržištích. Prolíná se s baladickým svědectvím o Daově vztahu k jeho umírajícím rodičům. Závěrečné pasáže filmu, na jehož finální podobě spolupracovala Česká televize (dramaturgem byl Antonín Trš), zobrazují pohřební rituál, následující po smrti jeho otce. Dotýká se i konce života Daovy matky a v epilogu zachycuje jeho návrat do Čech.
x "Zpívající nudle" Le Quang Dao je vietnamský kuchař, který miluje český folk a lidovky. Rád je zpívá s kytarou a dokonce některé překládá do svého rodného jazyka. Živí se při tom smažením nudlí v pojízdném karavanu po různých akcích v České republice. Režie Karel Koula
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.