xVybraná videa
text k videu
Vietnamese Important People
Je jim dvacet, jsou původem z Vietnamu, a Praha je pro ně jen přestupní stanice do velkého světa. Režie L. Kokeš

Jsou mladí, ambiciózní, talentovaní, chtějí být nejlepší. Trojportrét dvacetiletých Asiatů, bojujících se svou identitou a společenským postavením. Jsou už Češi, nebo ještě Vietnamci? Není pro ně Česká republika příliš malá a nudná? Poloinscenovaným způsobem zachycuje dokument den ze života nové generace Vietnamců, kteří chtějí být lepší než my. Pořad nabízí střípky ze života několika „českých" Vietnamců, kteří se vyrovnávají s rasovými předsudky a profesní úspěšností. Dokumentární úvaha nad konstantním pocitem vykořenění i relativitou životních motivací odhaluje v druhém plánu přirozenou, ale přehlíženou heterogennost vietnamské komunity samotné.
x Situační dokumentarní film Eriky Hníkové zachycuje dvě mladé vietnamské dívky z Chomutova v jejich každodenních životech, které se zas až tak moc neliší od životů jejich českých vrstevníků. Lili i Mari se narodily před osmnácti lety v Čechách a mluví plynně česky. Extrovertní vtipná Mari studuje s trojkami střední hotelovou školu, hádá se doma se svým pubertálním bratrem a musí poslouchat své rodiče, i když s nimi nesouhlasí. Její otec totiž o feminismu nikdy neslyšel. Introvertnější Lili nebaví škola, po vyučování musí pomáhat rodičům v obchodě a ještě nemůže mít kluka. Jejich společnou zábavou jsou taneční, kam se s velkou péčí chystají a kde zažije osobní drama jejich vietnamská kamarádka Lída. Mari i Lili natáčely sebe i své okolí na malé digitální kamery. Dostaneme se tak do vietnamských domácností například na Štědrý den, kdy Lili smaží řízky a dělá bramborový salát pro celou rozvětvenou vietnamskou rodinu. Jak se mladé dívky vyrovnávají se svou česko vietnamskou identitou? Pohled do světa teenagerů, jejichž rodiče se nenarodili v Čechách.

Dcery vietnamského draka - Průběh soutěže Miss Vietnam České republiky a Evropy 2012 a to, jak změní či nezmění soutěž vietnamským dívkám jejich život.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.