xVybraná videa
text k videu
Zlaté ručičky vietnamské
Český živel se s vietnamskou kulturou potkává už několik desetiletí. Jako houby po dešti vyrůstají od devadesátých let věčně zatracované, věčně proklínané, ale českými zákazníky hojně navštěvované vietnamské obchůdky. Dříve jen nevzhledná tržiště s dřevěnými boudami, dnes kamenné obchody, restaurace, nehtová studia a například v samotné Praze dnes už kolem dvou tisíc večerek. To vlastně není nic objevného - je to docela přirozené přizpůsobení se poptávce.

To, co nechtějí dělat Češi - nadávající a žehrající na neutěšené poměry - to dělají pracovití Vietnamci. Sedí od sedmi ráno do půlnoci v miniaturních obchůdcích a s úsměvem na tváři vám naloží celý nákup do mikrotenové tašky. U Čechů většinou převažuje nezájem o jejich bližší pochopení. Občas se k nezájmu připojí také obava, protože o Vietnamcích stále častěji mluví policejní svodky a novinové rubriky zaměřené na kriminální činy.

Například růst počtu velkopěstíren konopí kriminalisté přičítají právě zvýšené aktivitě vietnamských dealerů.

Lepší život
Film vypráví příběhy čtyř migrantů a migrantek z Ukrajiny, Vietnamu, Kyrgyzstánu a Moldávie, kteří si vybrali Českou republiku jako místo, kde chtějí žít a pracovat. Přivádí je k nám sen o lepším životě. Jak se jim u nás žije a pracuje? Jak nahlížejí na naši zemi i naši mentalitu? Jaké problémy musí řešit při cestě sem a životě v Česku? Zažívají zde migranti opravdu svůj lepší život? Na pozadí konkrétních příběhů film také ukazuje, jakou roli mají v procesu integrace cizinců do české společnosti i neziskové organizace pracující s migranty.

Součástí dokumentárního filmu jsou rozhovory se zástupci rakouské organizace ZeMiT na téma integrace pracovních migrantů na trhu práce a role neziskových organizací v tomto procesu. Medailonek s rozhovory Integrace pracovních migrantů v Rakousku

Dokumentární film pro SIMI natočil Jan Látal v produkci DW Agentury z prostředků Evropského sociálního fondu, prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR, v rámci projektu "Zvýšení role neziskového sektoru v oblasti sociální integrace pracovních migrantů v České republice".

Každodenní život neregulérních migrantů, Exil = Exit?
Videa vypovídající o každodenním životě neregulérních migrantů v Evropě. Videa vznikla z putovní fotografické výstavy Exil = Exit?, kterou v roce 2010 pořádala nadnárodní organizace Médecin du Monde a která byla SIMI poskytnuta i s českými titulky pro konferenci Regularizace nelegální migrace z dubna 2011.
x Proč uspějí Vietnamci tam, kde to český podnikatel vzdá?

Dokument je sociologickou sondou mezi českými podnikateli, obchodníky, restauratéry a přibližuje jejich pocity a názory na asijskou konkurenci. Připravili R. Bilanová a J. Večeřa
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.