xVybraná videa
text k videu
Legenda o ptačím vejci Prastará legenda malého severoevropského národa Komi-Vyčegodců vypráví o bájném šamanovi Kyskovi. Ten, po příchodu prvních misionářů, zemřel násilnou smrtí.
Jeho z těla vyrvané srdce zkamenělo. Veliký dravý pták jej odnesl a upustil hluboko v tajze - po staletí neznámo kam.
Vladimír Karmanov, rodák z vyčegodské vesničky Vilgort v roce 2001 toto zkamenělé šamanovo srdce v tajze našel, pojmenoval jej "Meteorit - Putin"...
Igumen /přesdstavený/ tamního pravoslavného kláštera o zkamenělém šamanově srdci nevěděl nic, pouze řekl, že kdesi v tajze -- na sever od kláštera leží odnepaměti v zemi zabořený veliký zvon, jehož zvuk se čas od času nese krajinou...
Je to film o neustálém lidském hledání "šamanova srdce" /ztraceného pravoslavného zvonu či kosmického meteoritu/.
Je to film o spojení starodávné legendy s přitomností.. Spojení, které produchovňuje a posvěcuje lidi i krajinu.
" Legenda o ptačím vejci" získala na festivalu Finále Plzeň 2005 hlavní cenu - Zlatého ledňáčka pro nejlepší český dokument nad 30 minut. Autor: Zdeněk N. Bričkovský.

Vorga - Cesta mezi břehy Dokumentární esej ze života kočovného národa Narjanů - evropských Něnců. Autor: Zdeněk N. Bričkovský.

KADAK - jaké to je být šamamen v dnešním Mongolsku
Drama z prostředí mongolských stepí, v němž se mísí tamní mystikou prodchnutá kultura s tíživým vyprávěním o vytržení člověka z rodného prostředí. Mladý pasák ovcí Bagi, nadaný schopností slyšet zvířata na velké vzdálenosti, žije prostý život se svou nomádskou rodinou. Po epileptickém záchvatu mu šamanka vyjeví, že jeho osudem je stát se šamanem, což Bagi odmítá.

V tom místní úřady rodině sdělí, že její stádo má neznámou nákazu, a nomádi se proto musejí přestěhovat. V bezútěšném těžařském městě se Bagi zamiluje, ale jeho záchvaty jsou stále častější. Poklidné vyprávění nesené ohromujícími obrazovými kompozicemi přináší citlivý vhled do kultury i každodenního života Mongolska.

Stopování bílého soba
Na sněhem pokrytých pláních severního Mongolska žijí kočovníci Tsaatan. Mladí a krásní Quizilol a Solongo jsou zamilovaní. Aby mladík Quizilol dokázal otci dívky Solongo, že je člověk vhodný pro jeho dceru, má ukázat, že je schopen zvýšit stáda sobů. Jeho rodina mu dává pro začátek mladého hřebce. Během vánice však hřebec unikne do hor, kde bydlí duchové. Pokud přejde v blízkosti ruských hranic, bude ztracen navždy. Mladík se může spoléhat pouze na sebe aby chytil zvířata. Pouze tehdy, pokud se mu podaří, může si vzít Solongo.

Pegtymel
Film zachycuje každodenní život pastevců sobů Čukči na řece Pegtymel, u pobřeží Čukotského moře na Čukotce, v severovýchodní části Ruska. Každodenní život na podzim protínají rituály s muchomůrkami, vyprávění starého muže Natalko a skalní obrazy namalované před tisíci lety na útesech řeky Pegtymel. Záběry sledují živý dialog starých i současných lidí, jejich víry tradice a rituály. Člověk a příroda, to jsou působivě bohaté a malebné obrazy Čukotky v tradiční kultuře.

Afoňka už nechce pást soby
Mladý sibiřský pastevec Afanasij už odmítá žít tradičním způsobem svých předků a lákají ho hodnoty moderního světa. Vítězný snímek Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2004. Etnografické objevování dokumentárním filmem umožňuje českému režisérovi Martinu Ryšavému formulovat osobně prožitou rozporuplnost sibiřské současnosti.

V širokém záběru se dotýká základních otázek lidského údělu, společenských vztahů a osudu národa. Jeho snímek je poezií faktů složenou z pasáží výjevů z každodenních lidských úkonů a meditací v nekonečné krajině, kde se ale postupem času začaly střetávat tradičně přijímané hodnoty se středoevropským způsobem života. Zatímco si matka a babička přejí, aby příbuzní i po její smrti žili dál tradičním způsobem, mladý Afoňka pochybuje. Avšak osud mu nic jiného než život pastevce nenabízí.
x V severním Mongolsku existuje posvátné spojenectví mezi lidmi, dušemi předků a soby. Tento film je intimním portrétem rodiny kočovníků Dukha. Sleduje jejich migraci přes lesy Mongolské provincie Hovsgol. Pohybují se stádem až sta sobů přes posvátný les, který je obýván duchy svých předků, kteří komunikují s živými skrz písně. Nejstarší žena rodiny Dukha je 96ti letá šamanka, která se jmenuje Tsuyan. Je mezičlánkem mezi kouzelnými písněmi lesních předků, jejími lidmi a jejich soby. Je středobodem mimořádného dobrodružství, které spojuje lidi a zvířata v jednom z nejdivočejších regionů Mongolska - tam, kde lidé stále žijí a loví v lese, kde dominují nadpřirozené bytosti. Chcete-li žít v harmonii s nimi, musí se lidé naučit respektovat přírodu a zvířata a vcítit se do jejich víry, z generace na generaci, s odvoláním na písně zemřelých předkú.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.