xVybraná videa
Ostrovy, přestože jsou izolované a významné, jsou také zranitelné vůči dopadům lidské činnosti. Bližší pohled na ostrov Santa Cruz ukazuje, že zub času se skutečně dotkl i tohoto přírodního ráje. Santa Cruz Island se stal případovou studií širokého dopadu nepůvodních druhů. Poskytuje naději pro naši schopnost zvrátit negativní dopady a obnovit poškozené ekosystémy. Osm vzácných druhů rostlin, bojujících o přežití, a liška z ostrova Santa Cruz - což jsou malá stvoření, která byla na vrcholu ostrovního potravinového řetězce po tisíce let - byli nedávno přidány do seznamu ohrožených druhů.

John Muir řekl: "Při pokusu vybrat něco o sobě zjistíte, že jste vázáni na vše ostatní ve vesmíru." Ukázkovým příkladem "propojenosti" ekosystémů a nezamýšlené důsledky nepůvodních druhů uvádí osud lišky z ostrova Santa Cruz. Přímou příčinou úpadku ostrovních lišek byli orli skalní. Nicméně, pravou příčinu poklesu počtů ostrovní lišky byla kombinace změn, k nimž došlo v posledním období 150 let.

Kombinace zavlečení ne-původních prasat, odstranění přirozených křovin z pastvin zvířat, a vyhynutí Orlů bělohlavých vytvořila nepřirozenou situaci, v níž populace Orlů skalních mohla vzkvétat. Divoká prasata jsou předpokladem celoroční potravy pro Orly skalní. Travní porosty, které nahradily původní porosty neposkytují dostatečné úkryty pro lišky. Rybolovné Orly bělohlavé už konkurenčně vyloučily jejich bratranci, Orli skalní. Výsledek: Rozšíření nepůvodního Orla skalního zapříčiňuje blízké vyhynutí tří poddruhů ostrovních lišek.

Správa Národního Parku s dalšími partnery zahájili společné úsilí k ochraně přírody s cílem odchytit a odstranit Orly skalní. Nicméně s vědomím, že až do doby odstranění nasazených divokých prasat z ostrovů Santa Cruz, aby mohli být Orli bělohlaví znovuosídleni na ostrovech, nemůže být zajištěno dlouhodobé přežití lišek. Tento film dokumentuje úsilí obnovit přirozené funkce ekosystému ostrovů Santa Cruz a odvrátit vzácné druhy zpět od pokraje vyhynutí.
x Ostrov Santa Cruz, největší ostrov v Kalifornii nikdy nebyl spojen s pevninou. Proto je domovem mnoha jedinečných rostlin a živočichů. Více než tisíc druhů obývá vysoké hory ostrova, hluboké kaňony, údolní pastviny a 77 mil rozeklaného pobřeží. Dvanáct z těchto druhů se nevyskytuje nikde jinde na Zemi. Natolik bohatá a jedinečná je jeho flóra a fauna, že ostrov Santa Cruz a jeho blízké Normanské ostrovy, jsou často nazývány "Galapágy Severní Ameriky."
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.