xVybraná videa
text k videu
Mé kamarádky si nevyjíždějí na kole, tak jsem si říkala, že ho zahodím. Jezdila jsem celkem dost, když jsem byla malá Ale dnes kolo příliš nepoužívám jako na ježdění do školy nebo když chci vidět kamarádky Buď chodím pěšky nebo se nechám vozit rodiči, což je fakt špatný zvyk. Prostě už jsem na kolo ani nemyslela Myslela jsem, že už jsem vyrostla, a tak jsem se začala zajímat o víc holčičí záležitosti jako třeba nakupování a tak podobně.

Takže mne už pak vůbec nenapadlo jezdit na kole. Myslela jsem si, že je to jen pro malá děcka. Když by tví kamarádi potkali tvoje rodiče řekli by ,,Ha, tví rodiče jezdí na kole“. Co to dělají? Proč prostě nemohou jet autem? Jediný důvod proč nemám kolo je protože... to není cool mít kolo. Ale já mám kola ráda, Jedno jsem i mívala. Vlastně, měla jsem jich hodně. Teď jezdím vždycky sama. Nikdo další v mém ročníku to nedělá.

Lidé se na mě divně koukají,a občas říkají „Proč jezdíš do školy na kole?“ Jo, jenom já na vlastní pěst. Mám dojem, že ve škole jezdí na kole další dvě holky v sedmém ročníku, takže právě přišly. Není to považováno za nic stylového, takže to dívky neláká. Co by ti dodalo motivaci jezdit na kole? Kdybych viděla někoho, kdo používá kolo a hodně mu to sekne. Nikdy jsem na kole neviděla nikoho s vysokými podpatky. Obvykle nosí ploché boty a tak podobně.

Obvykle nosí ploché boty a tak podobně. Záleží na tom jaké kolo máte. Skutečnost, že jsme získali zásilku velmi pěkných dánských kol, znamenala, že všechny dívky najednou říkaly „Wow, tak na tomhle chci jezdit. Na takovémhle kole budu vypadat dost dobře“. Co by sis na tohle kolo oblékla? Co bych nosila? Školní uniformu. Nějaký typ pásku, náušnice, náhrdelníky, prstýnky. Dělám si legraci. A co ty? Já bych zůstala u podpatků!

Dneska jsme šli a vyzvedli si kola v půjčovně. Poté jsme jeli do parku a udělali skupinovou fotku. Jak jsme tak jeli, všímali jsme si, že tu jezdí na kole všichni. Nezáleží, zda staří, či mladí, všichni jsou na kolech. A není tu moc aut. Když vezmeme v potaz, jak velké město to je tak je tu vlastně méně aut než byste očekávali. Zaprvé, je to rychlý druh dopravy. Zadruhé, pomáhá to životnímu prostředí. Nestojí vás to žádné peníze.

To jsou tři nejdůležitější důvody.... ...pro ježdění na kole. Znamená to nezávislost.. ..a flexibilitu. To pro mne bylo dříve také velice důležité. Když mi bylo 8, ..mohla jsem jet za kamarádkami sama. Rodiče mě nemuseli odvézt autem. Tak, líbíla se ti cesta? Jo, byla fakt dobrá. Cítila jsem se doopravdy bezpečně. Vzhledem k tomu, že v Anglii, když jedu po ulici, jsem celkem napjatá a nervózní, ale tady můžu být v klidu.

Řidiči cyklisty mnohem více respektují. Počkají na křižovatkách a nechají vás projet. A v cyklopruhu máte přednost před auty z bočních ulic.. ..což je hodně dobré. Můžeme nabídnout zkušenost... ...dopřejte cyklistům prostor... a velmi jasně a odhodlaně jim dejte výhody před automobily. V Darlingtonu hodně klademe důraz na alternativní trasy. Dali jsme zpět jistotu těm, kdo dříve jezdili a teď nejezdí tím, že jsme jim nabídli alternativní trasy, abychom jim tu jistotu vrátili, a pak se můžete vydat znovu na silnice.

Často lze vídat cedulky značící cyklotrasy na rušných silnicích, kde vás auta míjejí v rychlosti. Nestarají se o to, kolik vám dát prostoru. Takže pokud tam jede na výlet třeba rodina s dětmi, tak jim to jistotu rozhodně nedodá. Co potřebují je cyklopruh, kde se budou cítit bezpečně, kde se nedostanou do blízkosti aut nebo je auta nemohou zranit. Cyklopruh je bezpečnost. Stop, kam to jedete? Dovnitř na těchhle kolech nemůžete!

Náš vzkaz je jasný. Máme půvabné dívky na půvabných bicyklech. A teď potřebujeme půvabné cyklostezky. Jezdím na kole každý den, protože prostě miluju ten pocit. Cítíte se tak volní a nezávislí, a nenesete nic na zádech. Můžete zkrátka jet, kam chcete, což je vážně super, Je to tak... ...osvobozující!

Pokud by bylo v Darlingtonu více cyklostezek, myslím, že by to hodně pomohlo. Bydlení u hlavní silnice je tak trochu ošklivé. Pokud by motoristé dokázali najít ve svých srdcích kousek místa, který by nám na silnici věnovali, mohlo by to na ní být zřetelně vyznačeno: „Toto je pro cyklisty“ Je potřeba jen troška barvy.
x Zkrácená osmi minutová verze z téměř hodinového dokumentu "Beauty and the bike". Autoři Richard Grassick a Beatrix Wuppermanová jej natočili natočili v roce 2009.
V městech Velké Británie na kole dívky téměř nejezdí, není to totiž cool. Prodejci kol, média i mnozí cyklističtí aktivisté sterotypizují obrázek cyklisty jako vysportovaného a opřilbeného muže navlečeného do svítivých elastických oblečků. Když se však skupina dívek z britského Darlingtonu zkontaktovala se skupinou podobných dívek v německých Brémách, kde většina mladých žen na kole běžně jezdí, naskytl se jim zcela jiný obraz: bezstarostná jízda na pohodlných městských kolech, příjemný a praktický prostředek pro život ve městě, oblečení, jaké se vám zrovna hodí. Dívky chtěly podobným způsobem a na podobných bicyklech jezdit po městě i doma v Británii, a tak se zrodila darlingtonská cyklistická avantgarda.
Více se o tomto projektu z anglického Darlingtonu dozvíte na webu.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.