xVybraná videa
text k videu
Leninova revoluce
Velký experiment, který začal výstřelem z Aurory, skončil neúspěšným pučem v srpnu 1991. Třídílný dokumentární film o zrození a pádu komunistické říše začíná vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v roce 1981. Tehdy byl Sovětský svaz na vrcholu moci. 64 let po Velké říjnové revoluci byla Moskva centrem světového komunismu a světovou supervelmocí. V srpnu 1991 se ulicemi Moskvy opět valily tanky. Komunističtí konzervativci chtěli ukončit Gorbačovovu perestrojku - ale lidé se postavili na odpor. Puč ztroskotal a s ním i velký politický a sociální experiment. Znamená konec SSSR také konec komunistické ideje? Jak lze vysvětlit zhroucení sovětského systému ze světové síly do politické bezvýznamnosti? Spolu s autory filmu hledejme odpověď.

Stalinova říše zla
Druhá část dokumentárního filmu o historii komunismu začíná uchopením moci Josifem Stalinem po Leninově smrti. Stalin neprodleně zrušil Novou ekonomickou politiku, odstranil svého největšího konkurenta Lva Trockého a v inscenovaných procesech začal likvidovat své někdejší spolubojovníky. Další vlna násilností však zasáhla celou zemi: kolektivizace zemědělství se zvrhla v teror proti venkovanům s katastrofálními následky. Obětí Stalinovy politiky se nikdo přesně nedopočítá. Tři roky po jeho smrti N. S. Chruščov odhalil zločinnou praxi stalinismu a upevnil svou moc s přesvědčením, že komunismus zvítězí nad kapitalismem.

Pád
Závěrečná část dokumentárního filmu o historii komunismu zachycuje jeho posledních 30 let. Začalo to nadějně: let Jurije Gagarina, určitý růst životní úrovně v SSSR, posílení sovětského vlivu na Kubě. Ale pak přišly neúspěchy: karibská krize, selhání v hospodářské soutěži s USA, berlínská zeď. Chruščova vystřídal Brežněv a sovětský systém se blížil ke stavu, jenž byl později nazýván stagnace. Kolabující ekonomika, neúnosné vojenské výdaje, válka v Afghanistánu. Pak přišel Gorbačov, glasnosť a perestrojka. A to byla pro sovětský systém poslední rána: pak následovalo zhroucení režimů v jeho satelitech a nakonec rozpad samotného SSSR. Poučení z dějin bylo tak tvrdé, že už těžko někdo může trvat na těchto iluzích a postojích.
x Interhelpo bylo průmyslové dělnické družstvo esperantistů a idistů, založené v květnu 1923 v Žilině, na pomoc budování socialismu v sovětském Kyrgyzstánu. V letech 1925 až 1932 odjelo ze železničních stanic Žilina a Brno celkem 1078 osob (407 členů družstva a 671 rodinných příslušníků) ve čtyřech transportech. Družstvo bylo v ČSR registrováno jako "Interhelpo, všeobecné výrobní a spotřebitelské družstvo v Žilině" se statutem schváleným státními orgány. Na žilinském nádraží je k celé události pamětní deska. Dokument s českým komentářem.
Související odkaz
Kořeny budoucnosti
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.