xVybraná videa
text k videu
Documentary by Katarina Homolova and Dusan Encinger.
© HAFH Productions Inc. 2012
© Rogers Communications Inc. 2012
Slovak Canadians and Canadian Slovaks

Dokumentárny film o prvých slovenských vysťahovalcoch do Kanady. Manželia Ľuboš a Katarína žijú v Kanade už 5 rokov. Katarína ako televízna pracovníčka rozbehla aj v Kanade vysielanie pre zahr. Slovákov.
S poznávaním slovenskej komunity ju začalo zaujímať, kedy prišli prví Slováci do Kanady.
Ondrej Miháľ - autor knihy Kanada očami Slovákov. Postupne putuje po oblastiach, kde sa usadili prvý Slováci: Kapušvár - mestečko vzniklo v prvej imigračnej vlne s podporou Esterházyho….
Známi Slováci v Kanade o svojich začiatkoch:
- Jaroslav Halák - hokejista v NHL
- Georg Weider - syn Jozefa Weidera, Žilinčana so vzťahom k lyžovaniu, ktorý emigroval do Kanady v r.1939, začal farmárčiť a po presťahovaní do hôr Quebecku sa stal lyžiarskym inštruktorom a neskôr zakladateľom lyžiarskeho centra v Ontariu. Zaujímavé je, že dovtedy nebolo lyžovanie v Kanade vôbec rozšírené. Na jeho pamiatku je pomenovaná ulica a zostala tu aj hlavná Weiderova chata.
- politik Tim Hudak - vnuk starých rodičov, ktorí prišli za prácou do Ontaria, teraz šéf konzervatívnej strany v parlamente, Ontario
- poslanec Peter Kormos, poslanec, Ontario, aktivista slovenskej komunity vo Wellande.
- Slovenský deň v Miltone, Ontario - aktivity tohto druhu podporuje aj Slovenská televízia, Ontario
- rozhovor s Johnom Wagom, 104 rokov - v čase nakrúcania filmu najstarší Slovák žijúci v Kanade - postavil halu pre Slovenskú kanadskú ligu, aby sa Slováci mali kde oficiálne spolčovať, vzdelávať.
...všetci účinkujúci - prisťahovalci svorne označili za najdôležitejší fenomén, ktorý ovplyvnil ich rozhodnutie zostať v Kanade - voľnosť, tolerancia, sloboda. A tieto skutočnosti sú rovnako dôležité pre prisťahovalca spred sto rokov ako aj dnes.
x Dokumentárny film o prvých slovenských vysťahovalcoch do Kanady.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.