xVybraná videa
x ženská obřízka je vpodstatě úplná nebo částečná amputace genitálií ženy. Obvykle se provádí před první menstruací. Jsu ale komunity, v nichž jsou děvčátka takto zohavena už brzy po narození. Jedná se o nebezpečnou a zavrženíhodnou praxi, produkt historického a kulturního dědictví lidí, kteří ji praktikují. Nejlepší cesta jak odstranit ženskou obřízku spočívá v dialogu, vzdělávání a respektu.

U afrických kmenů při fungování společenské struktury nehraje věk zdaleka takovou roli jako společenská skupina, do níž jedinec patří. Ženská obřízka je rituál, při kterém je dívka plně a definitivně přijata do kmenové společnosti a může se po něm vdát. Vdané ženy jsou třetí a nejvyšší skupinou, do níž ženy mohou a obvykle chtějí vstoupit. Muži mají možnost povýšit ještě o stupínek výš. Mezi stařešiny, kteří vládnou a rozhodují o životě a chodu celého kmene. V současné době je většina daasanachských žen stále pro obřízku. A i když ony samotné tímto utrpením už prošly, chtějí, abych i jejich dcery podstoupily tento mrzačící akt. Vědí, že když se tak nestane, dívka nebude svým okolím uznána a nikdy se nevdá. Každopádně ženská obřízka zdaleka není jen problémem Afriky.

"Jako barbar se projevuje ten, kdo ví, co to barbarství je".
Claude Lévi-Strauss


Ročně je ve světě obřezáno až 3 miliony žen... dokument s českými titulky o nesmyslné tradici, která mrzačí dívky a ženy.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.