xVybraná videa
text k videu
Tento seriál odhaluje podstatné rozdíly mezi oběma pohlavími v šesti sférách - emoční, empatické, komunikační, poznávací, ve sféře soutěživosti a v anatomii mozku. Výsledky zkoumání jsou často zábavné, někdy provokující ale hlavně hroutí mýty a odhalují překvapující nová fakta o tom, co charakterizuje každé z pohlaví.

Rozdíly v myšlení
Raději bych umřel, než prohrál! Ženám nemůžete věřit! To tvrdí muži. Ženy mají zase svůj pohled na svět. Jsme snad odlišnými živočišnými druhy? Autoři cyklu BBC se pokoušejí zjistit, jak se obě pohlaví opravdu liší

Až donedávna vědci jakékoliv odlišnosti pohlaví v psychice odmítali brát na vědomí. Částečně za to může jeden ze zakladatelů psychologie, Gustav LeBon, který v roce 1879 prohlásil, že inteligentní žena je stejně výjimečný zjev jako narození zrůdy, například gorily se dvěma hlavami. Vědci proto tyto často rozdíly přehlíželi. O 125 let později jsou ale uznávány jako vědecky ověřený fakt. Když dáme vedle sebe mozek muže a mozek ženy, nevidíme na jejich povrchu prakticky žádné rozdíly, nebo jen minimální.

Jediné, v čem se výrazněji odlišují, je jejich velikost. Ženský mozek je obecně menší než mužský. To má ale jednoduché vysvětlení, protože muži jsou v průměru větší. V poměru k velikosti těla jsou mozky prakticky stejné. A sotva se někdo odváží tvrdit, že malý muž je méně inteligentní než velký muž. Na druhé straně řada studií naznačuje, že určité mozkové oblasti mají u obou pohlaví rozdílnou velikost. Největší rozdíly byly zjištěny v oblasti zodpovědné za řeč a také v této části čelního laloku, která má na starosti vizuálně-prostorově procesy. To by mohl být podklad určitých funkčních rozdílů, které zjišťujeme mezi muži a ženami, protože příslušné nervové dráhy jsou jinak uspořádány.

Přitažlivost
Kde vzniká tělesná přitažlivost? Odkrývání rozdílů mezi muži a ženami pokračuje v cyklu BBC
Z pohledu fyzické přitažlivosti jsme při našem experimentu se skupinou mužů a žen nalezli dva tělesné znaky, které byly rozhodující. U žen a mužů se ale lišily. Rozhodující znak, podle kterého muži hodnotili ženy, byl poměr obvodů pasu a boků. Poměr šíře pasu a boků je spolehlivým ukazatelem plodnosti. Na počítači si muži vybírali ženy s postavou připomínající přesýpací hodiny, které někdy vypadaly až jako karikatury. Ženy, jejichž tvary připomínaly tento ideál, dostaly nejvíc nabídek na schůzku.

A jak důležitý byl fyzický zjev mužů pro ženy? Při výběru ideální mužské postavy někdy překvapovaly. Důležitou roli hrály svaly. ¨ Na seznamovacím večírku se ale ukázalo, že mezi ideální postavou a postavou nejžádanějších mužů není žádná spojitost. U žen to byla výška. Ženy chtěly vysoké muže. Ostatní znaky mužské postavy je zdaleka tolik nezajímaly. Oba nejatraktivnější muži, kteří celkem získali 30 nabídek, měřili přes 180 centimetrů. Vysoký znamená dobrý. Vysoký znamená zdravý. Vysoký znamená úspěšný. Nemusíte chodit do tělocvičny, nemusíte nosit hezké šaty, stačí, když jste vysoký. Je to opravdu tak?

Láska
Vědci se domnívají, že znají odpověď na otázku, proč jednomu manželský svazek vydrží, jinému ne. Dokonce prý dokážou předpovědět budoucí rozvrat ze svatební fotografie. Závěr cyklu BBC
Čtyři páry se stanou objektem vědeckého výzkumu. Každý je v jiném stádiu lásky. Steve a Donna se zrovna berou. Hayley a Jay se zase rozcházejí. Alan a Lynne jsou na tom jsou víceméně stejně. Millie a Cid spolu žijí už 70 let a celou tu dobu jsou šťastní. Jak je možné, že někomu láska vydrží a jinému ne? Vědci se domnívají, že na tuto otázku znají odpověď. Dokáží prý dokonce předpovědět manželský rozvrat ze svatební fotografie.
x je to zkrátka slast a vy si myslíte, že to tak stačí... ale mnoho z nás chce dosáhnout orgasmu lepšího... Dokumentární cyklus o lidské sexualitě. České nebo slovenské znění.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.