xVybraná videa
text k videu
Killing Us softly 4
Před mnoha lety jsem viděla reklamu, která změnila můj život. v té době jsem měla bezduchou práci vkládání inzerátů do lékařského časopisu Jedním z nich byl inzerát na pilulku proti těhotenství: Ovulen 21. A v inzerátu bylo uvedeno: Ovulen 21 se chová jako žena. Po dnech v týdnu, ne po cyklech. A smějící se žena má nad hlavou bubliny a každá bublina představuje den v týdnu. Takže pondělí je den mytí, úterý pro žehlení. Už je to dávno, ale věděla jsem že s tou reklamou je něco špatně. Nevěděla jsem co přesně, ale věděla jsem, že něco je špatně.

Odnesla jsem ho domů a připevnila ho na lednici Potom jsem začala shromažďovat další reklamy a dávat je také na lednici Takže jsem brzy měla celou koláž z reklam A když jsem mě přátelé ptali, co to je? Říkala jsem jim: To řekněte vy mě A začali jsme se dívat na tyto obrázky A začala jsem v obrázkách vnímat vzorec. Nějaký vzkaz, co to znamená být ženou v naší kultuře A začala jsem se zajímat o celou oblast krásy a image Kolik moci to dává mladým ženám. Ale jak krátkodobé a nenaplňující to ve skutečnosti je Dále jsem sbírala reklamy. V roce 1979 jsem vytvořila svůj první film Killing Us Softly Který se stále promítá po světě. A v roce 1987 jsem jej předělala Still Killing us Softly

Nyní jsme na začátku nového tisíciletí se chci podívat, co jsem řekla v těchto předchozích filmech a co se od té doby změnilo, a co ne. V původním filmu Killing Us Softly jsem říkala, že vás požádám o něco o co vás ještě nikdo nikdy nežádal a to je, brát reklamu vážně. A dnes bereme reklamu vážně. Výroba v reklamním průmyslu vzrostla z 20mld dolarů ročně na 180mld dolarů ročně. Průměrný Američan je vystaven více než 3000 reklamám denně. A strávíme 3 roky sledováním televizní reklamy, jenom reklamy.

Jak víte, reklamy jsou všude v rádiu, televizi, v novinách časopisech, na billboardech letácích. Tady jedna společnost tvrdí, že dokáže dát reklamu přímo do tváře, kam se podíváš. A současně, každý v Americe má stále pocit, že je reklamou nezasažený. Takže kamkoli jdu, slyším více než cokoli jiného: nedávám pozornost reklamě, prostě jí vypnu. Na mě nemá vliv.

Tohle nejčastěji slyším od lidí, kteří nosí GAP trička, ale to je jiný příběh Určitě je pravda, víc než kdy jindy, že reklama je základním kamenem masmédií Hlavním cílem masmédií je prodávat výrobky Reklama samozřejmě prodává výrobky ale také prodává ještě něco navíc Prodává hodnoty, obrázky prodává pojetí lásky, sexu romantiky, úspěchu a snad nejdůležitěji koncept normálnosti Do značné míry nám reklama říká, kdo jsme a kdo by jsme měli být.

Co nám reklama dnes říká o ženách? Říká totéž co před 10, 20 nebo 30 lety. Že nejdůležitější na ženách je vzhled. Nejdříve nás inzerenti obklopí znázorněním ideální ženské krásy. Takže nás naučí, jak důležité je být krásná a co pro to musíme udělat Ženy jsou učeny už od útlého věku že musíme vynaložit velké množství času energie a především peněz snažíc se dosáhnout tohoto cíle a měli bychom se cítit zahanbeně a provinile, pokud se nám to nedaří A nezdar je nevyhnutelný, protože je postaven na předpokladu dokonalosti.

Nikdy nemá vrásky nebo přehyby, rozhodně nemá jizvy nebo chyby ale především nemá žádné póry Navíc se tento symbol ideálu stává daleko více nemožný v posledních letech vinou počítačového zpracování Počítače mohou dělat spoustu věcí jako například: Můžou změnit fotografii aby vypadala dokonalá.

Podle obalu tohoto časopisu Michelle Pfeiffer potřebuje naprosto.. nic ale to není celá pravda. Podle faktury retušovací společnosti, kde se popisuje všechna práce, kterou museli udělat aby byla umístěna na tuto obálku jako třeba čištění pleti, změkčení očních kontur oříznutí brady, odstranění krčních vrásek. Kromě retušování fotek skutečných žen, mohou počítače vytvořit ženy, které neexistují. Na obálce Mirabella to byly části obličejů různých žen. Ústa jedné, oči jiné nos další zkombinované tak, aby dávaly perfektní obličej.

Před nedávnem navíc grafická počítačová firma představila celkový, počítačem generovaný model. Nejen statický obrázek, ale video které vypadá jako skutečný člověk. Brzy už nebudeme potřebovat skutečné modelky. A ideální obraz bude ještě více neskutečnější, než kdy jindy. To by zase tak nevadilo, kdyby to nebylo spojeno s vírou Americké kultury, že takováto přeměna je možná, že můžeme takto vypadat tehdy, budeme-li se dost snažit pomocí těch správných produktů.

Pokud nejste krásná, štíhlá, bohatá nebo úspěšná, je to jen proto, že se nesnažíte dost usilovně. A výzkumy ukazují, že dopad této představy na ženy má za důsledek ztrátu sebedůvěry. A také ovlivňuje to, jak se muži vnímají ženy, se kterými žijí. A ženská těla se mění - víc než kdy jindy v předměty, ve věci. A to má samozřejmě velmi vážné důsledky. Za prvé to vytváří prostředí, ve kterém stoupá násilí vůči ženám. Tady se stává lahví alkoholu, s etiketou na břiše.

Neříkám, že takovéto reklamy přímo způsobují násilí, není to takhle jednoduché. Ale v takovém kulturním prostředí kde jsou ženy vnímány jako věci, předměty. A rozhodně přeměna člověka ve věc, je téměř vždy první krok k ospravedlnění násilí vůči němu.

Vídáme to u rasismu, u homofobie, vždy je to stejný proces. Vnímáme osobu jako méněcennou a násilí se stává nevyhnutelným. A tento krok jsme již udělali u žen Takže násilí je sice hrůzný, ale logický důsledek u takového materializování. Toto je problém pro všechny ženy ale zejména pro barevné ženy které jsou často ukazovány jako zvířata, oblečené v leopardí kůži. Ve zvířecích modelech znovu a znovu. Tato zpráva je neúplný člověk.

Před deseti lety to uznali i inzerenti v editorialu Advertising Age, jejich předním časopise. Je čas odstranit sexismus z reklam na pivo, pivovary a jejich agentury by se měly probudit a připojit se ke zbytku Ameriky. Uvědomit si, že sexismus a sexuální obtěžování a sociální obraz ženy a reklamy jsou silně provázané. Inzerenti tehdy říkali, ano, prodáváme více než jen produkty, obrazy v našich životech ovlivňují realitu našich životů, a jak by taky ne. Ženské tělo je stále kouskováno znovu a znovu, je používaná jenom jedna část těla pro prodej produktů, což je samozřejmě tak nejvíc znevažující věc kterou můžete někomu udělat.

Nejen že je věc, ale je důležitá jen jedna část této věci. Nejčastěji je záběr na prsa. Protože jsme společnost, která je bezpochyby posedlá prsy. Tak jsou prsa určená k prodeji naprosto všeho. Nejspolehlivější návnada na světě. Ženám je stále vnucováno, že musí změnit svůj život pomocí zvětšení prsou a sázky jsou vysoké. Přál by si tvůj manžel, aby jsi měla větší prsa? V tomto případě je řešení: zřejmé bys měla změnit tělo ...

... Místo aby jsi změnila manžela Před 20 lety jsme měly používat krémy jako zvětšovače prsou které byly naprosto bez efektu V reklamách jako je tato Chtěla jsem větší prsa na léto Zajímalo by mě, co s nimi bude dělat na podzim A pak nám bylo řečeno abychom nosily nadzdvihávací podprsenky jako Wonderbra a další Pokud to máš, pochlub se Pokud to nemáš, udělej si je Představte si, že by muži měli hrát takovou hru WonderJock připni si stan který jsi vždycky chtěl.

Ale dnes bychom měli prodělat plastickou operaci. Prsní implantáty - nejdůležitější rozhodnutí mého života byl výběr mého manžela Druhé nejdůležitější výběr mého plastického chirurga Většina žen s implantáty ztrácí citlivost prsou takže prsa se stávají předmětem rozkoše někoho jiného, spíš než jejich vlastní Žena se doslova mění z osoby na věc. A přesto se učíme v útlém věku že naše prsa nejsou nikdy v pořádku tak, jak jsou Vaše prsa mohou být příliš velká, moc svěšená moc živá, moc plochá, moc plná příliš daleko od sebe, příliš blízko u sebe.

Áčka, moc k jedné straně málo pevná, moc bledá, moc vycpaná moc hrotovitá, houpající se. Nebo jenom dvě lentilky pod kobercem. Ale s Dep Styling můžete alespoň upravit svoje vlasy tak, jak chcete. Představme si, že tuto reklamu sleduje mladá dívka. Je zřejmé, že vaše prsa nikdy nemůžou být v pořádku. A výzkum ukazuje, že sebedůvěra v USA klesá, když dívky dosáhnou puberty. To se neděje chlapcům, jen děvčatům. Dívky se cítí v pohodě, když jim je 8,9 nebo 10.

Pak dosáhnou puberty a narazí na zeď. A část této zdi je důraz na fyzickou dokonalost. Části mužského těla jsou zřídka kouskovány v reklamách ale více než dříve ale tato reklama byla tak šokující, že se jí dostalo celostátního mediálního pokrytí. Myslím že je dobré mít alespoň nějaké pokrytí. Reportéři z celé země mi volali a říkali: Koukej, dělají to samé u mužů, jako dělají u žen. To však není úplná pravda, udělali to samé mužům, co dělali vždy ženám.

Pokud bychom chtěli zkopírovat předchozí inzerát, zněl by takto: Váš penis může být malý, moc povislý, příliš zplihlý, příliš bokem, moc rovný, moc silný moc rozviklaný, příliš bledý, moc špičatý, moc tupý nebo jenom dva palce dlouhý. Ale alespoň můžete nosit skvělé Jeany. A věřte mi, toto není rovnost za kterou bych bojovala. Nechci aby toto dělali mužům o nic víc, než ženám. Ale můžeme se něco naučit z těchto dvou inzerátů. Jedna z věcí, která se stala a druhá, která by se nikdy stát nemohla. A co nám to ukazuje velmi názorně, že muži a ženy žijí v naprosto různých světech.

Muži prakticky nežijí ve světě, kde by jejich těla jejich těla každodenní porovnávána, kritizována a hodnocena. Nicméně ženy v tomto světě žijí. Samozřejmě existují stereotypy které poškozují muže. Je jich velmi mnoho, ale mají sklon být méně intimní. Méně spojené s tělem. To odráží tento klasický příklad. Karát nebo víc při úspěchu muže je šťastným dnem pro ženu. Takže představa je taková, že ženy jsou jen zlatokopky. Stejně jako v této reklamě starého ženicha a mladé nevěsty. Jde jí jen o mé peníze, jako by mě to mělo zajímat.

Takže stereotypy poškozují všechny zraňují ženy i muže a způsobují zhoršování vztahů Ale jsou tu rozdíly, u žen je vždy kladen důraz především na to, jak vypadají Bez ohledu na to co ještě děláme Řekl, že první co ho zaujalo byla tvoje skvělá osobnost Lhal Takže mladé dívky dostávají zprávu Tvoje osobnost nikdy nebude jejich osobnost, co bude nejdůležitější Jako somatotyp, je statisticky přítomný u 5% amerických žen je ten jediný, který kdy vidíme jako žádaný, nebo přijatelný.

Je to dáno geneticky, nemůžete se dostat dietou do takového somatotypu Rozhodně ne na dlouho Stejně jako se nemůžete zvýšit Modelky jsou velmi vysoké geneticky hubené I přes to ale hladovějí Mají široká ramena rovné boky, dlouhé nohy A obvykle také malá prsa. V případě, že mají velká prsa, jsou to obvykle implantáty. Toto je somatotyp, který prakticky neexistuje. Ale přesto je to ten, který jediný vidíme. Takže není divu, že je tu takový tlak na dívky a na ženy. Bodyshop to skvěle znázornil ve své reklamě: 3 miliardy žen nevypadají jako supermodelky, pouze 8 ano. A to není daleko od pravdy.

V podstatě je nám řečeno, že ženy jsou přijatelné jen tehdy, jsou-li mladé štíhlé, bílé, krásné pečlivě udržované a uhlazené A jakákoli odchylka od tohoto ideálu se potkává s pohrdáním a nepochopením Také jste si nemyslela že ztratíte svůj dobrý vzhled. Podívejte se na pohrdání touto ženou která je zobrazená jako naprosto bezcenná. Největší porci pohrdání dostávají ženy s několika kilogramy nadváhy. Stejně jako v tomto případě. Asi bych ještě nebyla vdaná pokud bych neztratila 25kg. O tomto mi jedna žena řekla, že je to nejlepší reklama na obezitu kterou kdy viděla.

Hlavní zprávu, kterou dnes dívky dostávají v naší kultuře, je zpráva z této reklamy. Čím více odebereš tím víc získáš. Jaké ohavné poselství. Čím více odebereš, tím víc získáš. Toto je módní reklama mluví o jednoduchosti v módě. Ale dívka je také velmi hubená, samozřejmě hovoří o tom že by dívky měly zůstat štíhlé. A obecně, jakmile dívky dosáhnou puberty dostanou zprávu že by neměly být příliš silné, neměly by zabírat mnoho prostoru.

Brzy budete oba zabírat méně místa. Neměla by být moc sebejistá nebýt tlustá, nebýt příliš úspěšná Vzhledem k tomuto, alespoň 1 z 5 dívek v USA má poruchu příjmu potravy z čehož nejčastější formy jsou anorexie a bulimie A pokud považujeme za poruchu příjmu potravy jakýkoli konflikt s jídlem a chutí týká se to přibližně 4 z 5 Kde se mohl tento obraz štíhlosti vzít odjinud, když ne alespoň z části z reklamy, která nás obklopuje a říká nám, abychom byly přijatelné musíme být nepřirozeně hubené.

Některé z reklam dnes jsou víc urážející než kdy jindy Přiber něco A toto je reklama na hodinky, které má žena přes horní část ruky Je tak hubená, že nosí hodinky na horní části ruky A ve skutečnosti se jí v této reklamě vysmívají, přiber něco Posedlost hubeností je o umlčení dívek pomocí váhy umlčení jich Takže nejen že máme obrázky velmi štíhlých dívek a žen ale máme i spoustu fotek dívek s rukou před ústy.

Nebo hůře se sešitými rty nebo umlčené v jednou z mnoha možností někdy je to obrázek Jako zde, dívka s hlavou v žárovce Někdy je to něco jiného Co dodat? Avšak ústa jsou zakrytá Skóruj s non-verbálními schopnostmi A barevným ženám je obvykle naznačeno aby držely hubu. A musí tam: skoro nebýt. Odehnat starosti úsměvem. Ať za tebe mluví prsty. Seznam je nekonečný, zpráva za zprávou. Softcolors - ať jsou vaše oči slyšeny bez toho, aby jste něco dodala.

A řeč těla žen a dívek je obvykle pasivní bezbranná, povolná. A velmi odlišná od řeči těla chlapců a mužů. Ženy obvykle pózují takto. Muži takto. Ženy takto. Muži takhle. A začíná to velmi brzo, prohlédněte si tento inzerát, rozdíl je velmi zřejmý. Dívka má opět ruku před ústy. Všechny inzeráty z březnového čísla roku 1999 dvou předních časopisů pro rodiče obsahují aktivní chlapce a pasivní dívky, všechny reklama s chlapcem reklama s dívkou.

Chlapec - aktivní zkoumá svět. Dívka - zkouší rtěnku. Tato reklama mě vždycky rozesmutní. Chlapec se již učí vypadat drsně, mít opovrhující pohled. Zatímco dívka se jenom usmívá. Mám také mnoho takových reklam a jsou pořád stejné. Chlapec je vyšší, dívá se na dívku dolů, dívka se kouká nahoru, usmívá se, pořád to samé. Tedy pokud nepřijde na scénu rasismus a tehdy je to převrácené. Což dává jasně najevo že je to všechno o moci.

Když jsou ženy ukázány jako silné v reklamě, je to vždy mužská forma síly. Pro holky s koulema. Bezpochyby velmi mužské. A toto je reklama na tělový krém. V dalších případech moci u žen jsou směšné a prostoduché. Vyboč z řady. Ale tady to znamená, že může použít pánské záchodky. Jaký velký převrat. A to mi připomíná reklamu z mého původního filmu, reklama ze 70. let, která říká ženám, aby si odpočaly a užily si revoluci.

A byla to reklama na tampóny s příchutí. Je to naprosto nesmyslné. Bylo to tak tehdy a je to i dnes. Ale toto zjednodušení svobody a síly žen a vysmívání se feminismu pokračuje. Máš problém? Vyřeš to. A jak můžeme řešit naše problémy je s taškou make-upu? Zanechej dojem. Můžeme to udělat pomocí naší kosmetické sady. Takže hlavní zpráva, kterou ženy a dívky dostanou: Máš právo zůstat sexy. Což podle této reklamy znamená právo být sexuální objekt.

Právo být pasivní. Právo, aby byla naše sexualita definována v pevně definovaném, striktním omezeném a klišé rozměru. Ženám je stále říkáno, tak jako už před 20 lety: Že je sexy být jako malá holka. Protože nevinnost je víc sexy, než si myslíte. Každý detail je naplánovaný. Tvar produktu, způsob jakým sedí skutečnost, že je oblečená jako malá holka, má výstřih. To vše slouží k vyslání velmi pozitivní sexuální zprávy.

Současně to popírá. Což je přesně to, co reklama ženám říká. Takže po desetiletí dostáváme takové zprávy, že musíme být nevinné a sexy panny a zkušené najednou. Většina z nás ví, že to je problém. Ale také urážlivé protože skutečná zpráva je: Nedospívejte, nestávejte se pohlavně dospělé, zůstaňte jako malé holky. A stále tuto zprávu dostáváme. Nikdy nebylo něco tak smyslného současně tak nevinné.

Dospělé ženy jsou podětšťovány různými způsoby. Podle módy, podle řeči těla. Reklamy jako tahle. Líbivé reklamy jako tahle, používající dudlík k prodeji rtěnky. Mluvila jsem o sexualizaci malých dívek v mém prvním filmu za použití tohoto snímku. A pokud se něco změnilo, tak se tato situace ještě zhoršila. Sexualizace, kterou trpí děti a především teenageři. Calvin & Klein přitáhl pozornost k této reklamě vědomým použitím velmi mladých modelek v sérii reklam, které vědomě symbolizovaly dětskou pornografii.

Mohla by jste si rozepnout knoflík u kalhot? Teď si je stáhněte o něco níž. V prvním filmu Killing Us Softly jsem říkala, že inzerenti jsou skuteční američtí pornomagnáti. A použila jsem příklady jako je Povzbuzovač. Reklama na omáčku Tabasco, která říká přidej vlastní úder na stůl. A jak jsem říkala, pokud ta láhev nešuká bramboru, pak nevím co to je. Nebo tato reklama. Ať už mu dáš dneska večer cokoli, určitě to bude lepší s rýží.

Nemyslím že jsem nějak moc naivní. Ale vážně mě nenapadá co bych dělala v posteli s rýží. Možná jde o divokou rýží. Jedna žena dokonce řekla, že doufá, že nešlo o minutkovou rýži. Ale použití sexu pro prodání čehokoli Je rozšířenější než kdy jindy. Toto je reklama na Jeany, přestože se zdá, že tam něco chybí. Pravdou je, že sex je současně důležitější a méně důležitý, jak nám ho naše společnost prezentuje.

Důležitější v tom, že je nejlepší, pokud má smysl a emoční sílu. A méně důležitý v tom, že je to jediný smysl života, nebo lásky. A podíváme-li se na svět reklamy máme pocit, že nic dalšího už není, jen sex. Jehož prostřednictvím je všechno prodáváno. Vidíme tyto obrazy neustále a všude. Samozřejmě jsou tyto obrazy vždy heterosexuální. Reklama vždy zdůrazňuje, že ženy potřebují muže. Jestliže chtějí být šťastné.

A není nikdy žádná jiná volba. A současně s těmito nespoutanými sexuálními pózami nejsou zobrazeny žádné vztahy nebo intimita. A musíme bojovat za dobrou sexuální výchovu ve školách. Není pak divu, že máme nejvyšší počet mladých těhotných žen z vyspělých zemí. Lze říci, že puberťáci jsou dnes hypersexuální. Zde si mladá dívka, velmi mladá a velmi štíhlá představuje sama sebe v krajkovaném kompletu. Časopis pro mladé ženy a dívky Jane má článek 15 způsobů, jak tě sex udělá krásnější.

Katalog pro Abercrombie & Fitch zaměřený na velmi mladé lidi. Náznak trojky. Možná předchozí obrázek byla taky trojka. Znovu a znovu dostávají děti zprávy jako tato. Můžeš se naučit víc o anatomii po škole. Problém není v sexu ale v trivializaci sexu. Je to pornografický přístup společnosti k sexu. Kdy bondage (svazování) je použité k prodeji kravat v New York Times: S pravou kravatou bude i obyčejný večer nezapomenutelný.

A máme tu kravaty uvázané na rozích postele Kdy svazování je použito k prodeji parfému v New Yorker. A hodinek na městském autobuse. Můžeme říct, že pornografie se stala mainstreamem. Před 20 lety jsem hovořila o rostoucím násilí na ženách v reklamě začínajících od romantických cizinců. Zde vidíme ženu samu venku se stínem muže. A vždy to znamenalo, že tu jde o romantiku. Tato reklama říká "Ať dobrodružství začne"!

Myslím že mluvím za všechny ženy, když řeknu, že když jsem venku sama a vidím stín člověka za mnou, romantika je to poslední. A toto způsobuje, že se zjednodušuje důležitý problém násilí na ženách. Který je v naší společnosti velmi rozšířený. Nejen že to násilí zlehčuje, dělá ho erotickým. Vyhrň to a přinuť jí křičet. A mohlo by to být svádění, ale také to snadno může být útok. Je určitě znepokojující, když nepoznáme rozdíl.

Často násilí, agrese, dominance je prezentována jako erotická svůdná, přitažlivá v reklamách a obecně ve společnosti. Zmáčkni mě, hledám muže, který mě uzemní, který nezastaví až na vrchol. Musíš žít ve hříchu. Tato žena je extrémně pasivní zranitelná, je ve výtahu. Všichni víme, že výtahy jsou pro ženy nebezpečné místo. A navíc si o to říká. A zdá se, že o to jde čím dál tím víc. Víc reklam ukazuje, že ženy chtějí být přinuceny k sexu.

Reklama na parfém Fetish uvádí Jemně použít na dveře, Naneste jemně na krk, aby to cítil, když budete vrtět hlavou "ne" Jasně naznačuje, že to nemyslíme vážně když říkáme ne Opět si o to říká Je spousta dalších reklam, které znehodnocovaly a zlehčovaly násilí. A násilí je největší příčina úrazů žen v USA. Končila jsem první verzi Killing Us Softly obrázkem děsivé scény ve výkladní skříni, která říká: Pro tyto boty bych zabíjel.

Je tam mrtvola ženy v pytli v odpadkovém koši s krví na tváři a botou přes krk. Ale i dnes zde máme brutální fotky. Z mrtvých žen se občas dělá legrace v reklamách. Představte si reklamu jako tato se zastřelenou ženou. Zlehčování násilí, jako je toto. Skvělé vlasy nikdy nevymřou. Nebo reklama jako tato, zaměřená na mladé lidi. V mnoha směrech, čím více věcí se změní, tím více zůstávají stejné. Některé z původních reklam, které jsem používala před lety, se dnes jeví jako neuvěřitelně sexistické a poměrně zábavné.

Můj kluk mi řekl, že mě miluje kvůli mé osobnosti. Nikdo mě v životě tak neurazil. Je jako všechny naše produkty. Těžká, když musí přijmout napětí. A podívejme se na tyto dnešní inzeráty. Žena použitá jako podnožka. V reklamě na skateboardy. Nehádá se, neodpovídá a nemá vlastní názor - perfektní partnerka. Jedna věc, která se změnila, je zvýšení počtu inzerátů, jsou inzeráty, které zobrazují muže.

Ale rozhodně se to neděje tak, jako se to děje u žen a často je to špatně chápáno jako jakási rovnocennost. Ale pravdou je, že tu nejsou žádné důsledky pro muže. Jako výsledek být materializován. Muži nežijí ve světě, kde je možné být znásilněna, pronásledována nebo mlácena. Alespoň heterosexuálové nežijí v takovém světě. Zatímco ženy ano. Daleko větším problémem mužů je, že mužnost je často spojována s násilím s brutalitou a bezohledností, chlapci vyrůstají ve společnosti, která ukazuje muže jako násilnické.

A mluvení a komunikace je v naší společnosti často chápána jako slabost u mužů. Chceš být tím, kterému bude říkat svá temná tajemství? Nebo chceš být její temné tajemství? Není pochyb, že muž by měl toužit po tom, být její temné tajemství. Obecně vzato, lidské vlastnosti jsou rozděleny do dvou pólů a označené mužské a ženské. A ženské vlastnosti jsou pravidelně znehodnocovány. Koukáte se na mojí ženskou část, což je tetování dívky na ruce.

Což naznačuje, že muži mají znehodnocovat nejen ženy, ale také vlastnosti, které jsou kulturou označeny jako ženské. A tím mám na mysli vlastnosti jako soucit, spolupráce, péče o rodinu, porozumění, cit. Vedeme velké řeči okolo těchto vlastností. Ale ve skutečnosti mají v naší společnosti nevýznamnou roli. A ztrácíme, pokud říkáme, že jedno pohlaví může mít pouze soubor nějakých vlastností a druhé pohlaví pouze ty ostatní.

To nám brání být takoví, jací bychom mohli být. A odlidšťuje to nás všechny. Muže, stejně jako ženy. Reklama je tady hybnou silou, která nás drží ve velmi přísné roli. A dává nám okleštěné definice ženskosti a mužskosti. Někteří inzerenti se pokoušeli udělat změnu. Vidíme reklamy jako je tato: Co má velikost společného s čímkoli? A je tu jen pár příkladů. Líbí se mi reklama, kterou si možná pamatujete, muži v baru.

Letos nebudu šílet, když přiberu jedno kilo. Letos se přestanu ptát na obsah tuku v jídle. Letos se naučím vážit si svého těla. Nebudu nechávat mojí konfekční velikost aby určovala moje sebevědomí. Muži nejsou posedlí těmito věcmi. Proč jsme my? Mám kravaty od mojí mámy, musím to přijmout. Vypadejte dobře na základě vlastních kritérií. Jezte s rozumem. Tohle mi zvětšuje zadek. Ale stále nás ještě čeká dlouhá cesta.

A změny musí být výrazné a celkové. A na čem bude hlavně záležet, je pozorná aktivní a vzdělaná společnost lidí, kteří jsou v první řadě občané, nikoli spotřebitelé. Musíme se zainteresovat do všeho. Pokud bychom chtěli změnit víc, než jen reklamy, ale i přístup, který je hluboce zakořeněný v naší společnosti a který má velký efekt na každého z nás. Ať už si toho je, nebo není vědom. Protože co je v sázce pro muže a ženy pro chlapce a dívky je schopnost žít skutečný svobodně zvolený život, o nic méně.

Mnohokrát děkuji za pozornost.
x v originále je přednáška nazvaná Killing Us softly.

Zajímavá a chvílemi i zábavná přednáška feministky Jean Kilbourne nejprve nastiňuje, jak nás ovlivňuje reklama a že nás skutečně ovlivňuje. Následně dává příklady, kdy jsou ženy v reklamě znevažovány a stavěny do pasivní role, dokonce i v reklamách, které jsou pro typicky ženské výrobky. V okamžiku kdy převrací text ženského inzerátu do mužského rodu, působí spousta z nich naprosto nesmyslně a vulgárně.

Je to určitý projev šlapání po rovnoprávnosti žen, který si ani neuvědomujeme, přestože se euroamerická kultura rovnoprávností všeho druhu chlubí na počkání. Ale stejně tak jako u rovnoprávnosti náboženství a rasy i tato rovnoprávnost je médii stavěna na hlavu a ženy stavěny do pozice sexuálních pomůcek a domácích služek.
Popisek: FuckCopyright. české titulky Must Watch.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.