xVybraná videa
Zabudnutý detský expres Inspirace dobrem: 01 02 03 04 Síla Lidskosti: 01 02 03 04 Nickyho rodina
text k videu
Režisér Matej Mináč natočil nový celovečerní dokumentární film s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina. Film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, které se šíří světem, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených "Wintonových dětí". O téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války. Hlavní protagonista, dnes 101letý sir Nicholas Winton, se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je příběh záchranné akce známý po celém světě.
x Dokumenty shrnující události a fakta kolem příběhu sira Nicholase Wintona, který v předvečer druhé světové války zachránil přes 600 českých dětí před nacisty. Ústředním motivem filmu je cesta vlakem, uspořádaná k výročí stých narozenin pana Wintona, která mapuje stejnou trať, jíž děti z Československa odjížděly do Velké Británie. Roku 1939 zachránil Angličan Nicholas Winton 669 českých dětí před nacisty tím způsobem, že pro ně zorganizoval vlakové transporty přes Německo do Velké Británie. Sedmdesát let poté, v září 2009 vyjelo z Prahy historickým vlakem dvaadvacet zachráněných Wintonových dětí, jak se jim začalo říkat, aby si spolu se svými potomky připomněly cestu, která jim darovala život.
Režisér Libor Kodad jel s nimi a v téměř hodinovém dokumentu rekonstruuje ze vzpomínek cestujících, jak transport dětí probíhal. ... Vyvrcholením celé cesty bylo setkání se sirem Nicholasem Wintonem v Londýně.
V roce 2000 natočil režisér Matej Mináč dokument o zachránci šesti set šedesáti devíti českých židovských dětí, kterým umožnil odjet z Československa do Anglie.
Související odkaz
Alfréd Jánský
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.