xVybraná videa
text k videu
69783
Alfréd Jánský se narodil 31. května 1914 v Olomouci. Vystudoval reálné gymnázium v Olomouci, v letech 1935-37 absolvoval vojenskou prezenční službu a byl jmenován podporučíkem. V roce 1938 byl mimořádně povolán do severomoravského pohraničí, kde se v pásmu pevnůstek účastnil bojůvek s henleinovci. První den války 1. září 1939 byl zatčen gestapem a po krátké internaci v koncentračním táboře Dachau byl transportován do Buchenwaldu, kde otročil v kamenolomu a na stavbě silnic.

V roce 1942 byl odtransportován do tábora Natzweiler-Struthof ve Francii, tam se podílel na přípravě úspěšného pokusu o útěk několika důstojníků, avšak sám zůstal v táboře. V říjnu 1942 byl odtransportován do Osvětimi a zařazen na stavební práce. V druhé polovině roku 1944 zorganizoval útěk pěti vězňů, kterým se počátkem ledna podařilo během bombardování přestřihat dráty a ukrýt se do bunkru připraveného za hranicemi tábora Osvětim, kde se dočkali osvobození Rudou armádou. Vzápětí se přihlásil do Svobodovy armády a zúčastnil se bojů na Slovensku a Moravě. Po válce byl nasazen proti banderovcům.

Natáčení dokumentárního filmu probíhalo v bydlišti pana Jánského v Prostějově, v Přerovském zámku při předávání ruských Jubilejních medailí a v polské Osvětimi, v místě bývalého vyhlazovacího tábora. Do něj se pan Jánský po letech vrací, tentokrát v doprovodu své dcery Petry Veverkové a vnučky Marcely Trejbalové.

Na uvedený dokument tematicky navazují další dvě reportáže. V první Alfred Jánský přebírá válečné vyznamenání z rukou ruského velvyslance. Tento slavnostní akt se uskutečnil v Přerovském zámku za účasti představitelů města. Druhá reportáž nás zavede do polské Osvětimi, kde se český velvyslanec v Polsku ohlíží za osvětimskou tragédií. Dcera Alfreda Jánského nám také přiblíží, jak Osvětim poznamenala poválečný život jedné z obětí, která však měla to štěstí a přežila.

Transport do neznáma
Dokument ČT o prvním evropském hromadném transportu ostravských Židů do koncentračního tábora v polském Nisku nad Sanem 18. a 26. října 1939. Pod přímým vedením nacisty Adolfa Eichmanna bylo v říjnu 1939 transportováno 1223 ostravských židovských mužů do Niska nad Sanem v Polsku, kde měli vlastními silami vystavět tábor. Část z nich byla později zahnána k německo-sovětské hranici. Někteří se po zrušení tábora v březnu 1940 mohli vrátit domů (301 vězňů ostravských a 200 vídeňských). Brzy však začaly další masové transporty do Terezína a koncentračních táborů.
x Produkční společnost video4net, s.r.o. uvádí ve spolupráci s městem Prostějov, Velvyslanectvím České republiky v Polsku a dalšími partnery dokumentární film o Alfredu Jánském, posledním žijícím Čechovi, kterému se podařilo uprchnout z koncentračního tábora v Osvětimi.

Dokumentární film Sladké nic vytvořený jako pomůcka pro výuku problematiky holocaustu na českých školách. Obsahem je autentické svědectví pamětnice holocaustu paní Marty Kottové, která své dětství a dospívání prožívala jako vězeň v koncentračních táborech Terezín a Osvětim-Birkenau.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.