xVybraná videa
x příběh skutečné ženy Ireny Sendlerové, která během 2. světové války pomohla zachránit v okupovaném Polsku přes 2.000 dětí.

Narodila se ve Varšavě 15.2.1910 v rodině lékaře Stanislawa Krzyzanowkeho. Sendler bylo jméno jejího prvního manžela. Během války se jí podařilo se svými spolupracovníky zachránit velké množství dětí. Později ji chytili nacisti a mučili. Její přátelé podplatily stráže a jí se podařilo uniknout. Po válce se znovu vdala. Pro její kontakty s polskou exilovou vládou ji komunisti pronásledovali a na její činy se pomalu zapomínalo.
V devadesátých letech minulého století se několik dětí v Kansasu s překvapením dozvědělo o tomto příběhu, který málem upadnul v zapomnění. Začali shánět další informace a tak vzknul i The Irena Sendler Project. Mezinárodní federace sociálních pracovníků podpořila její nominaci na Nobelovu cenu za mír, ale tu, bohužel, nezískala.

Jako sociální pracovnice měla Irena Sendler přístup do varšavského ghetta. Tak se jí podařilo zachránit dceru její židovské přítelkyně a ukrýt ji v katolické rodině. Uznávajíce, že tisíce dalších dětí jsou v nebezpečí, přesvědčila i další zdravotní sestry, aby pomohly při pašování dětí přes nacistické hlídky a ukryli jejich v bezpečných domovech, klášterech a na farmách. Navzdory osobnímu riziku se nevzdávala a vytvořila plán, jak pašovat děti ve vozidlech záchranné služby, kufrech a ve vozících. Po zajetí gestapem byla celé měsíce mučena, ale neprozradila nikoho ze svých spolupracovníků. Její hrdinské úsilí bylo odměněno nominací na Nobelovu cenu za mír v roce 2007.
Režie: John Kent Harrison
V hlavních rolích: Anna Paquin, Goran Visnjic, Marcia Gay Harden a další ...
Související odkaz
Varšavské povstání
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.