xVybraná videa
text k videu
Tento film vám řekne příběh o okupaci, který US Army nechce, abyste znali. Tvůrci snímku prošli téměř 400.000 tajných armádních dokumentů (tzv. závažných událostí - Sig Acts) odtajněných službou WikiLeaks, aby odkryli celou, nesdělenou hrůzu konfliktu. Je to největší únik oficiálních dokumentů v historii. Dnes uvidíte, že vojáci USA zabili nesrovnatelně více civilistů, než povstalců. Že zabíjeli lidi, kteří se chtěli vzdát. A dokonce, i po skandálu v Abu Ghraib, jak vojáci USA stále a bez přestání svým zvráceným způsobem zneužívají občany Iráku. Dozvíte se i jak Američané tiše přihlíželi mučením a vraždám zadržených pod rukama Iráckých bezpečnostních složek. US Army tvrdila, že neshromažďuje žádné záznamy o obětech. Pouze v těchto materiálech je zdokumentováno přes 109.000 úmrtí.

Stejně jako v případě následné uniklých diplomatických depeší, je nutné mít širší pohled na věc a zejména dost času k prozkoumání takového materiálu. Narozdíl od jiných záležitostí (jako třeba 9/11) má v tomto případě člověk přístup k veškerému materiálu z první ruky, nemusí zkoumat videozáznamy a hádat co by kdyby. O to cennější je vidět čelní představitele státu a armády jak jsou zvyklí lhát a podávat klamavé informace.

Dokument rozebírá jednotlivé tajné zprávy (Sig Acts z anglického Significant Activity reports) a odhaluje násilí a vraždy civilistů vojáky koaličních armád, mučení a krytí praktik Irácké policie. Pokud však porovnáme výpovědi svědků a navíc si uvědomíme, že toto na sebe "práskli" sami vojáci, pak je nasnadě, že ty nejzávažnější zločiny zůstaly neohlášeny.

Zabíjení více než 66 000 civilistů, mučení, okamžité popravy bez soudů. To vše zejména v režii Americko-Britské vize svaté války ve jménu vývozu jejich vidění demokracie. Významným mezinárodním deníkům bylo předáno téměř 400 000 tajných vojenských zpráv, která dokumentují vojenská zvěrstva.
Z dokumentů je možno vyčíst, že velké množství událostí neproběhlo podle mezinárodního práva, u mnoho vojenských zločinů na území Iráku, které spáchala irácká armáda, nebylo zahájeno vyšetřováno americkými úřady.

Najděte další zprávy na českém internetu.. Pokud to považujete za vhodné, pročtěte si web a upozorněte své přátele na to, jak podivnou hru na realitu s námi hlavní iniciátoři této války už od začátku hrají.
x Server Wikileaks podle předem ohlášeného termínu zveřejníl další části záznamů války v Iráku.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.