xVybraná videa
text k videu
Potopa: Politika genocidy ve Střední Africe
Potopa "Apres moi, le deluge" (Po mně potopa) - Joseph-Desire Mobutu Sese Seko Film o genocidě a drancování Střední Afriky
Rwanda
Uganda
Kongo
Burundi
Co víte o genocidě ve Rwandě? Byly to dva kmeny..Tutové a Tutsiové...? Všem nám byl řečen tento příběh: 100 dnů genocidy
Hutové zabijí Tutsie mačetami
Těžko se na to myslí, když slyšíte, že vraždící komanda zabijí děti a lidi jen tak bezdůvodně. Brutální kmenový masakr. Byli tam dva kmeny: Hutové a Tutsiové. Prezident, který patřil k Hutům, byl velice oblíbený a naplnil svůj osud při havárii letadla, nebo tak nějak. Při "havárii" letadla 6.dubna 1994 byli zabiti prezidenti Rwandy (Juvenal Habyarimana) a Burundi (Cyprien Ntaryamira) Z filmu NĚKDY V DUBNU Z Kibuye na západě po Kibungo na východě, se scházeli lidé, kteří chtějí najít úkryt v kostelech, nemocnicích a školách.

A když našli staré, nebo nemocné, ženy i děti, tak je zabili. Byli zabiti, protože v jejich občankách stálo, že jsou Tutsiové. Nebo protože jejich rodiče byli Tutsiové, nebo protože vypadali jako Tutsiové. Povraždili tisíce Hutů, protože chránili Tutsie. Přijali politiku, která měla vyřídit lidi, kteří den předtím, a roky předtím, byli jejich sousedé a přátelé. Tento film ukáže mýty a reality genocidy ve Střední Africe.

Donatille Niragire Žena činitele zabitého v letadle prezidenta Habyarimana Byla jsem velice smutná, protože byl zabit můj manžel.

Lidé, kteří ho zabili nebyli nikdy vyslýchání a ani přivedeni ke spravedlnosti. Každý mluvil o tom, jak jsou Tutsiové oběti, nikdo se ale neptal, kdo sestřelil prezidentovo letadlo. Sestřelení toho letadlo byl jedním z hlavních důvodů, proč tolik lidí zemřelo. Jean Luc Habyarimana Syn zavražděného prezidenta Juvenala Haybarimany Tu noc 6.dubna 1994 jsem byl se dvěma mými bratranci v bazénu v naší soukromé rezidenci. Když věci začaly, tak jsme odpočívali v bazénu.

Když jsme chtěli z bazénu vylézt a jít do domu, slyšeli jsme zvuk letadla. Letadlo mého otce mělo specifický zvuk. Poznal jsem ho. V tu dobu do Kigali nepřilétala žádná další letadla. Svým bratrancům jsem řekl: "To je letadlo mého otce!" Čekali jsme, až přeletí nad domem. Když se letadlo přibližovalo, viděli jsme vystřelené rakety mířící na letadlo. Zasáhli ho. Letadlo explodovalo ve vzduchu a kusy padaly na náš dům. Někteří říkají, že za převratem stála Madame Agathe Habyarimana.

Philipper Meilhac Právník Madame Agathe Habyarimany Tvrdili, že se chtěla rozvést. Jedna věc je ale jasná. Důkazy ukazují, že prezident Habyarimana byl zavražděn. Letadlo spadlo na rodinný dům, kde jej nalezla Madame Habyarimana a její děti.

Tutsijký princ Rwandy Nyatera 6.dubna v 8:30 jsem slyšel explozi, kdy byl zabit prezident. Hned poté partyzáni RPF začali zabíjet lidi v hlavním městě, v Kakairu, v Kicukiro a dalších částech. Po celou noc zabíjela RPF lidi.

Další den začali reagovat Hutové. Takhle začaly boje. Porovnal bych to s 1.světovou válkou, kdy byl zavražděn arcivévoda Franz Ferdinand a tak začala 1.světová válka. Kdo v roce 1990 podporoval invazi partyzánů do Rwandy, kteří se nazývali Rwandská fronta patriotů (RPF)?

Keith Harmon Snow Válečný zpravodaj a vyšetřovatel genocidy RPF byla disciplinovaná armáda, nikdy nebyla brutální. Disciplinovaná armáda, která spáchala několik znásilnění, několik vojáků bylo zatčeno, několik lidí bylo zabito, RPF byla ale absolutně disciplinovaná.

Tento film odhalí dlouhou historii zahraniční intervence ve Střední Africe. Byla spousta mediálních expertů, zvláště novináři, kteří prodávali tento příběh. Moc dobře ale věděli, že na tom není nic pravdivého. Kdo vytvoři mytologii, že Spojené státy přihlíží genocidě? Bylo zabito 800 tisíc - 1,2 milionu Tutsiů a Newsweek dokonce řekl: "Není nic, co bychom dělali, jen přečkat masakr a doufat v přežití." Milton Allimandi Zakladatel a vydavatel "The Black Star News"

V prvních článcích, které se objevily v magazínu New York Times a Newyorkeru, byli vojáci RPF popisování, že zastávají aristrokatické způsoby. Byly učiněny protiklady, Hutové byla zemědělská komanda a další negativní narážky, které jsem dříve zmínil.

Profesor Noam Chomsky První interpretace toho, co se dělo ve Rwandě byla, že probíhá velký masakr. A myslím, že to tehdy bylo očividné a dnes je to ještě více očividnější, bylo to šokující zabíjení. Standartní verzí bylo, že Hutové provádí bezmyšlenkové zabíjení Tutsiů.

Susan Thomsonová výzkumnice rwandské genocidy (ve Rwandě persona non grata) Bylo tam organizované násilí a masakry na obou stranách, disinformace na elitní úrovni, lidé byli vyděšeni bez ohledu na etnicitu, náboženství, regiony, prostě všeho, co se dá použít.

Takže je absurní, že oběťmi byli jen Tutsiové. Dr.Jean Marie Vianney Higiro Bývalý šéf Rwandského informačního úřadu RPF chtěla vtrhnout do Rwandy, zabila Huty a Tutsie, do Rwandy nevtrhla kvůli záchraně Tutsiů. Tutsiové, kteří byli ve Rwandě v letech 1951 a 1973, nebyli aristrokraté. Aristrokraté jsou Kagame a jeho společníci. O tyto lidi se nestarají. Faustin Twagiramungu Bývalý rwandský premiér pod Kagamem Dal Kagame příkaz k sestřelení toho letadla, nebo ne?

A vůbec, kdo Kagame je? Je nevinný? Co se stalo ve Rwandě a Kongu, je opravdu nevinný, nebo je to zločinec? Čtyřicet vysokých velitelů RPF bylo španělským soudem obviněno z válečných zločinů. Jako aktivní hlava státu je Paul Kagame pořád považován za imunního. Tyto mezinárodní zatykače jsou ignorovány.

Kyrsten Sinema Arizonská senátorka a Kagameho fanynka Je to voják a byl vycvičen jako voják. Jeho prací v Ugandě byla pomoc při svržení existující vlády. V 80tých letech byl Paul Kagame, známý jako "Řezník," ředitelem vojenské rozvedky pod Yowerim Musevenim v Ugandě.

Paul Kagame opustil výcvik americké armády ve Fort Leavenworth v Kansasu, aby v říjnu 1990 vtrhl do Rwandy. Profesor Peter Erlinder Obhájce Mezinárodního trestního soudu pro Rwandu (ICTR) Podle amerického velvylsance ve Rwandě Roberta Flattena, který v našem případě svědčil, koncem listopadu 1993 Paulu Kagamemu řekl, že pokud znovu přivede válku, tak bude zodpovědný za smrt stovek tisíc lidí, kteří ve stejnou dobu umírali v Burundi po vraždě burundského prezidenta.

V letech 1990-1994 bylo vyhnáno z domova 2 miliony Hutů. Disciplinovaná "komanda" generálmajora Paula Kagameho prováděla teroristickou kampaň vypalování. Remigius Kintu Ugandská demokratická koalice Hutové, kteří se snažili před masakrem utéct, měli tři možnosti: Buď půjdou na jih do Burundi, na východ do Tanzánie, nebo do Kongo přes Gomu. Ti, kteří utekli do Tanzánie, se setkali na mostě, a Hutové, kteří se tam snažili uprchnout, byli zadrženi Tutsii, kteří to území ovládali.

A hodili je do řeky. A tohle jsou lidi, kteří plavali v řece, do Viktorínova jezera v Ugandě. Paul Kagame a Museveni pak z toho těžili. O těchto mrtvolách řekli: Tohle jsou Tutsiové, kteří byli zabiti Huty. I když to bylo naopak. Po RPF, která se starala o mé jídlo a přístřeší, jsem chtěla, aby mi pomohla najít rodinu. Marianne Baziruwiha představitelka rwandské ambasády a přeživší genocidy Takže RPF mě převezla z Kigali (Rwanda)... ...do Gikongora (Rwanda), protože jsem hledala svou rodinu.

Volala jsem na lidi: "Pojďte se podívat, jsem Hutu, nejsem Tutsi." Opravdu. Nezabili mě (RPF), takže přišli lidé. Oni je zabili. Můžu za to.. Když jsem je viděla zabité, už jsem nikdy nikoho nežádala. Musel jsem být ticho. Wayne Madsen Autor knihy "Genocida a tajné operace v Africe" V případě Rwandy, a jak to bylo hrozné, všechno šlo absolutně podle plánu. Habyarimana a jeho vláda byli pryč, Vláda Hutů v Burundi byla pryč, hranice se Zaire, nebo také s Demokratickou republikou Kongo, se stala slabší, nakonec byl pryč i Mubutu a celá oblast a její zdroje byly nabízeny za nejvyšší nabídky.

USA jako jediná supervelmoc z toho těžily nejvíc.. Charles Onana Investigativní novinář a rwandský výzkumník Tohle byl převrat. Proč? Protože Američané rozhodli změnit svou strategii v regionu.

Bývalý prezident Rwandy Juvenal Habyarimana Prezident Habyarimana odmítl, aby Rwanda sloužila jako základna pro Ameriku, Izrael a nadnárodní společnosti. Tento film se hluboko ponoří do západních strategických zájmů ve Střední Africe.

Dr.Jean Marie Vianney Higiro Bývalý šéf rwandského informačního úřadu Spousta lidí byla překvapena, když v roce 1990 náhle mezinárodní média, britská média, francouzská média obvinila rwandský režim z porušování lidských práv. Protože do té doby byl režim vykreslován Světovou bankou a MMF a dalšími mezinárodními skupinami jako dobrý student Světové banky a MMF. Kdy to všechno začalo? Milton Allimandi Zakladatel a vydavatel "The Black Star News" Proč Rwanda dovolila invazi Ugandy? Uganda vlastně v roce 1990 spustila válku agrese.

A už jsem to říkal a stojím si za tím dodnes: Kdyby se s tou válkou agrese vypořádalo a zastavilo se ji, obrovské zabíjení v roce 1994, typicky označované za genocidu", se nikdy nestalo. Jaká je politika genocidy v Ugandě? Ugandský prezident Yoweri Museveni přivedl partyzánskou "Národní armádu odporu" v 80tých letech k moci. Nevím, o co jim v Kigali šlo, postavili tam muzeum lebek. Henry Gombya Ugandaň v exilu, editor London Evening News Nepřipomíná to někomu něco, co je populární v Luwero v Ugandě, kde je muzeum lebek?

Lebky byly nalezeny na místech, kde operovala NRA, a která nebyla pod kontrolou vládních jednotek. Pentagon usadil Yoweri Museveniho, aby se ujistil, že tyto války budou pokračovat. Dali mu zbraně, na severu pořád probíhá válka proti Konymu. Joseph Kony Lídr Boží armády odporu Je hodně peněz, které americká vláda dala na boj proti Konymu. Ačkoliv Kony už nebojuje. Peníze pořád chodí do kapsy ugandské vlády. A přímo do kapes těch, kteří jsou v Ugandě u moci.

Dr.Amii Omara Otunnu Předseda lidských práv UNESCO Paradox militarismu je, že také bude zabíjet. Ne v Ugandě, ale v sousedních zemí jako je Rwanda. Pokud ovšem se obě země politiky militarismu nezřeknou a nezačnou přijímat demokratické principy a dali práva, které každý občan chce, a na které mí právo. Takhle odložíme další katastrofu, krveprolití, které by mohlo být horší. Fotografie: Po dobytí Rwandy, Ugandští vojáci napadli Kongo ....Protože v současné době jsou zbraně po celé Ugandě.

Noel Mbala Bývalý koňžský ministr pod Josephem Mobutuem Každý říká, že v Demokratické republice Kongo bylo zabito 8 milionů lidí. Půl milionu žen bylo znásilněno, nikdo ale tímto směrem neukazuje prstem. Všechny tyto věci se dějí, protože máme muže jménem Paul Kagame. On je jediný, kdo posiluje tutsiské milice a posílá je do DRK, aby vytvořil nestabilitu ve východní části Konga. Jenom aby tato část zůstala okupovaná.

Profesor Yaa-Lenghi Ngemi Autor "Genocida v Kongu" Rwanda a Uganda s podporu Spojených států, včetně zbraní a vojáků, kteří s nimi spolupracují a šli s nimi až do Konga, vtrhly do Konga. Kongo okupují od roku 1998! Svět je ticho. Svět je ticho, protože se tohoto holokaustu účastní. Celý svět se tohoto holokaustu účastní, včetně OSN. Hanba nám, hanba celému světu, hanba každé lidské bytosti, která má nějakou moc pro zastavení a nepokouší se to zastavit. Začíná to s velkou supervelmocí USA, hanba jim, hanba nám. "Mapovací" zpráva OSN z roku 2010 neurčené genocidy v Kongu konečně identifikovala.

Chris Black Právník, Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu (ICTR) V dopise od Paula Kagameho muži jménem Pierre Nkurunziza, který se později stal prezidentem Burundi, stojí, že Kagame "právě měl konverzaci s velkým bratrem Musevenim v Ugandě, a že jejich plány pro Zaire musí na chvíli zastavit, protože jim stojí v cestě problém hutských uprchlíků." Byli jsme na schůzi Ministerstva zahraničí, rozhodlo se tam vyhlásit válku proti těmto uprchlíkům.

George Gittoes Mezinárodní Fotonovinář Byla jedna dívka, která byla plná ran, jako že už nemohla chodit, bylo to jak z Bonyho a Clydea, byla totálně prostřílená. A přišla ke mně, dotkla se mě a řekla "Díky, že nikam nejdeš." Já nikam nešel, protože bych sám schytal plno kulek. A přivedla starší sestru a starší ženu, asi její matku. Po cestě schytala všechny rány, pořád dostávala nové do kyčlí, nikdo další ne. Jenom ona. A skončila u mně a řekla: "Dostaň je pryč." Dala ruku na můj hrudník a byla uplně horká, během pár sekund byla úplně studená, zemřela. To byl ten nejstatečnější čin co jsem kdy viděl. A ta žena neudělala nic, nemohla být součástí žádných masakrů.

Gedeon Hakizimana Přeživší genocidy ve Rwandě a Kongu Začali střílet na uprchlický tábor, kde bylo asi zhruba 100 tisíc lidí u břehu řeky. Takže jsme vytáhli vor a zastavili u obrovského kamene uprostřed. Na druhé straně jsme viděli zabíjení lidí, padající bomby na pobřeží, lidé utíkali do lesa a já si pomyslel: Už nebudeme nikdy žít. Tohle bude náš poslední okamžik. Myslel jsem si, že nepotřebuju pomoct, ale utéct, vypadnou z tohoto konfliktu mezu Huty a Tutsii, protože to bylo větší než jsem já sám.

Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu (ICTR) byl vytvořen v roce 1994 v Tanzánii. Žádní činitelé ugandské NRA nebo RPF nikdy nebyly ze zločinů ve Rwandě nebo Kongu obviněni.

Charles Taku Obhájce ICTR Ze spousty případů, které byly projednávány v ICTR žádný nepřišel se závěrem, že ve Rwandě proběhla plánovaná genocida. Soud naopak určil že to, co ve Rwandě vypuklo, bylo spontánní reakcí na zavraždění prezidenta Habyarimana a jeho burundského protějška. A zločiny ve rwandě byly páchány už před zavražděním prezidenta.

Nezačalo to ve Rwandě v roce 1994. Narušení teritoriální integrity Rwandy a porušení mezinárodního zákony Ugandou a jejich zástupců z RPF v tu dobu vedlo k nevídanému masakru civilistů. kteří se války neúčastnili. Jaké jsou politiky persekuce a beztrestnosti?

Profesor Noam Chomsky Standartní obrázek pořád dokola, intelektuálové buď odmítají, nebo minimalizují zločiny, za které jsou zodpovědní, hlavně ti v daných státech. A i když s tím mohou něco udělat. A tak se stanou výmluvní a nadšení ze zločinů druhých.

Profesor Edward S.Herman Autor "Politika genocidy" Slovo genocida je využívaná různými politickými hráči pro splnění jejich vlastních potřeb. Je to velice politizované slovo. O situaci v mé zemi.. Genocida, masakry a všechno další... Pravda musí být vyslovena. Právě jste sledovali 24 minut ze 150 hodin rozhovorů... Další teprve přijdou...

Tento dokumentární filmový projekt o politice genocidy potřebuje vaši finanční podporu. Každý příspěvek se počítá. Malý i velký. Tento film nemůžeme udělat bez vaší podpory.
x "Podle toho nejzákladnějšího měřítka - počtu usmrcených osob -. si páchání masových vražd od počátku dvacátého století vyžádaly životy více lidí, než zemřelo ve vojenských konfliktech. Takže genocida je horší než válka," opakuje Goldhagen. "To je málo známý fakt, který by měl být v centru pozornosti mezinárodní politiky, protože jakmile ho znáte, svět, mezinárodní politika, a to, co musíme udělat vše začne vypadat podstatně jinak od toho, jak jsou typicky vysvětlovány."
Dokument Horší než válka natočil Goldhagen díky cestování, učení a rozhovorům v devíti zemích po celém světě. Přináší divákům bezprecedentní cestu vhledu a analýzy. Ve filmu, který je vysoce filmový a vzbuzující zamyšlení, mluví autor s pachateli obětí, svědky, politiky, diplomaty, historiky, humanitárními pracovníky a novináři. Se všemi za účelem vysvětlení a pochopení důležitých vlastností genocidy a jak ji nakonec zastavit.

photo credits: Mike DeWitt/JTN Productions.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.