xVybraná videa
text k videu
Toto je příběh o světě posedlém věcmi. Je to příběh o systému v krizi. Ničíme planetu, ničíme jeden druhého, a ani nemáme radost. Dobrá věc je, že když začneme chápat systém, začneme vidět spoustu věcí, do kterých můžeme vstoupit a změnit problémy v řešení. Řeknu vám, já miluji můj Pantene Pro V. Ze zhruba tuctu produktů osobní péče, co denně používám, tohle je ten, bez kterého nemůžu žít. Říká, že dá mým matným vlasům "ten nejlepší lesk".

Ale jak to dělá? Tomu jsem se divila, když jsem si ho jeden den vmývala do vlasů, tak jsem si přečetla složení rovnou na obalu: Laurethsulfát sodný, Kyselina ethylendiamintetraoctová, Methyl-iso-thiazo-linon... Co je to za látky? Tak jsem vzala tenhle seznam lidem, kteří vědí, jak to přečíst. A vyšlo najevo, že můj Pantene obsahuje látky přímo vedoucí k tvorbě rakoviny. A spousta dalších produktů v mé koupelně od krému na opalování přes rtěnku až k dětskému šampónu také obsahuje rakovinotvorné látky nebo látky způsobující problémy jako nehybnost, astma, a dokonce poškození spermatu.

Jako většina rodičů se snažím ochránit své děti ale teď zjistím, že má koupelna je toxickým minovým polem. Co máme dělat? Abychom našli odpověď musíme jít zpátky k jednomu z klíčových článků naší materiální ekonomiky: Jedy dovnitř, jedy ven. Jestliže v továrně smícháte toxické chemikálie do produktu - jako dětský šampón - skončíte s produktem... toxický dětský šampón... A s jedy v pracovnících, komunitách a v hmm... dětech. Podívejme se na tenhle toxický skandál zblízka tam, kde prosakuje do našich životů každý den - do koupelny.

Průměrná žena v USA denně používá dvanáct produktů osobní péče. Průměrný muž okolo šesti. Každý tento produkt obsahuje zhruba 12 chemikálií. Méně než dvacet procent chemikálií v kosmetice bylo posouzeno jako bezpečných bezpečnostní průmyslovou porotou Takže my prostě nevíme, co nám udělají, když je použijeme. Letěli by jste s leteckou společností, která dělá inspekci pouze na dvaceti procentech svých letadel? Samozřejmě, ne všechny tyhle chemikálie jsou nebezpečné.

Ale my víme, že mnoho jich je. Některé jsou karcinogenní - což znamená, že můžou způsobit rakovinu. Další jsou neurotoxiny a reproduktivní toxiny; prokázené, jako ničící vývoj mozku a rozmnožování u zvířat. Počkejte minutu, my jsme taky zvířata! Je to jako obří pokus. Používáme tyhle tajuplné chemikálie a jen čekáme, co se stane. Jedna věc, kterou víme, je, že se dostávají dovnitř našich těl. Nechala jsem si změřit level toxicity v těle a jsem přeplněná věcmi jako jsou rtuť, zpomalovače hoření, triklosan a olovo!

My všichni jsme. Dokonce děti se rodí před-znečištěné. Dobře, já vím, že nemůžeme žít v bezolověném světě, ale musí se olovo vmíchávat do rtěnek? Nevím, možná je to moje chyba. Možná jsem si jen koupila špatnou věc. V obchodě se výběr zdá nekonečný. Můžu si koupit rtěnku v 49 odstínech nebo šampón pro vlasy, které jsou příliš suché, mastné, křehké, ochablé nebo kudrnaté. Ale co ohledně výběru, který má skutečný význam? Jako výběr produktu, který bude bezpečný? Vyjde najevo, že důležitá rozhodnutí nepadnou, kdy si to zvolím já, jen vzít si produkt z regálu.

Ony padnou, když se společnosti a vlády rozhodnou, co se na regály zrovna dá. A kdo jsou to tyhle společnosti? Tohle je Procter & Gamble. Oni mi nabízí "Bylinnou esenci", druhý nejprodávanější šampón v zemi. A on obsahuje jedovaté petrochemikálie - vyrobené z ropy. Odkdy je ropa rostlina? Na kosmetických štítcích, slova jako "bylinné", "přírodní", ani "organické" nemají žádnou zákonou definici. To znamená, že kdokoliv může dát cokoliv do láhve a nazvat to přírodním.

A oni to dělají. Dokážete si představit nejlépe prodávaný produkt nazvaný "Ropná esence?" Hnus. Co je ještě troufalejší jsou vlasové změkčovače určené pětiletým dětem a kůži zesvětlující krémy. Tyhle věci jsou extra toxické, ať už v přísadách anebo v poselství sdělujícím nám, co to je krása. Ách, tady je Estee Lauder a nabízí mi šanci najít lék na rakovinu prsu. To je milé. Ale počkat...oni používají rakovinotvorné chemikálie. Není pro Estee Lauder nejlepší cestou jak bojovat s rakovinou, přestat používat tyhle chemikálie na prvním místě?

Takže jak, Mám volbu mezi bezvýznamnými prohlášeními na štítcích. Ale tihle lidé mají skutečnou volbu rozhodnout ohledně toho, co se dá dovnitř láhve. A to se děje zpátky tady v továrnách, kde se vše vytváří. Proč výrobci těchhle produktů používají všechny tyhle jedy, chtějí nás otrávit? Ne, oni jen pracují s nastavenou myslí z padesátých let, kdy lidé byli absolutně posedlí heslem "skrze chemii lepší žití". Ve všem tom nadšení docela zapoměli starat se o dopad na lidské zdraví.

To bylo před léty a oni stále používají úplně stejné toxické chemikálie. Velké kosmetické společnosti dnes říkají, že míra jedů v jejich produktech je tak malá, že není nebezpečná. Och, možná když je použijete jednou za rok! Předpokládám, že se nikdy nepodívali na to, jak se jejich produkty používají a kombinují s dalšími produkty každý den: malá dávka jedu na vaše podpaží, trocu víc na vaše vlasy, na rty. A zaměstnanci v kosmetických salónech dostávají dávky po celý den!

No a průmysl si zvykl dělat to touhle cestou. A oni můžou, protože i když dnes vědci připsali používané chemikálie jako zdroj mnoha problémů, neexistují žádné zákony zbavit se jich. Vy si myslíte - skutečně? No tak. Nikdo se nestará o to, zda věci, které si mažeme kolem našich těl jsou bezpečné? Ne! FDA (Správa potravin a léčiv) ani neurčuje bezpečnost produktů osobní péče nebo jejich ingerdiencí. Od roku 1938 zakázali pouze osm z 12,000 ingrediencí používaných v kosmetice.

Oni ani nepožadují, aby všechny použité ingredience byly vyjmenovány na štítku! Nyní to je příklad, kde se všichni shodneme, že trocha vládní pomoci by byla užitečná! Tenhle nedostatek regulací nechává obrovskou díru v kosmetickém průmyslu, který je celý nadšený ji zacpat. Založili vlastní porotu k pohodnocování vlastních produktů. A vyhovění s jejich "doporučením" je dobrovolné! Takže, kosmetický průmysl si tvoří pravidla a pak se rozhoduje, zda je dodržovat či ne.

No, jak vidíte, to není naše chyba mít toxické produkty v našich koupelnách. Je to celý prohilý systém ignorující jednoduchou zásadu: jedy dovnitř, jedy ven. Avšak nejsme bezmocní. Máme zdroje na internetu jak se ochránit nalezením těch nejlepších možných voleb v obchodech. Ale skutečná akce je v lidech pracujících na změně systému. Protože pokud chceme skutečně vyřešit tento problém, musíme začít tady s těmito lidmi. Ženy, rodiče, zaměstnanci, lidé po celé zemi požadují, aby Kongres zavedl nový zákon dávající FDA moc zajistit, že naše kosemtické produkty jsou bezpečné.

Potřebujeme zákony založené na zdravém rozumu a na preventivním principu. To znamená, že nakládáme s nebezpečnými chemikáliemi, a jsme jen velmi opatrní s varováním. Nedebatujme kolik olova by se mělo povolit ve rtěnce... Prostě odstraňme jedovaté chemikálie z výrobků. Chytřejší zákony by společnosti přinutili zbavit se myslí z padesátých let a zjistit, jak nás nechat celé čisté a zářivé bez použití jedovatých látek. Můžou? Absolutně. Mnoho zodpovědných kosmetických společností už na trh dává bezpečnější produkty.

Chemici vyvíjejí látky, které jsou na prvním místě navrženy být bezpečné a netoxické. Evropské vlády požádaly odstranění mnoha toxických chemikálií a společnosti našly způsoby, jak vyhovět. Když bude kosmetika předělána, aby byla bezpečná a pravdivě etiketována, pak se můžeme cítit uklidnění s našimi volbami u regálů. Můžeme si zvolit živé nebo nabujené vlasy. Lesklou rtěnku nebo matnou. Dokonce si můžeme zvolit cítit se krásně bez použití dvaceti výrobků. Ale budeme vědět, že cokoliv si zvolíme bude tou nejdůležitější volbou. Volba žít bezpečně a zdravě už byla rozhodnuta.
x další díl ze serie Story of Stuff. Je možno zapnout české titulky.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.