xVybraná videa
text k videu
Rusko - Kavkaz - Elbrus
V sobotu 28.7. 2012 jsme odjeli společně s Vertikálou do Ruska do pohoří Kavkazu, abychom zdolali nejvyšší horu Evropy Elbrus (5642). Celý první den jsme strávili úmorným cestováním do Vídně, Moskvy, Minerální vody a nakonec až do poslední vesničky na úpatí Elbrusu. Hned následující den 2012-07-29 jsme vyrazili na první jednodenní túru. Nestoupali jsme 1800 výškových metrů na ledovec pod Elbrus. Při zpáteční cestě nás chytla bouřka, takže jsme vrátili pěkně promočení.

Při výstupu jsme se někteří sprchovali nazí pod vodopádem a dostali se tak do konfliktu s islamisty, kteří nám za to chtěli uřezat uši. Třetí den 2012-07-30 jsme se vypravili na čtyřdenní aklimatizační túru do oblasti Irikchat. Špatně jsme ale odhadli množství jídla, takže jsme celkem hladověli. První a poslední noc jsme spali v údolí na trávě ve výšce 2600 m. Druhou noc jsme strávili na vrcholu Irikchat na úpatí Elbrusu na kamenech ve výšce 3700 m.

Nohy a záda už nás z 25 kg krosen pěkně začínali bolet. Odpočinkový den 3.8. 2012 po návratu jsme strávili výjezdem lanovkou na pohraniční hřeben Cheget, túrou po hřebeni a kocháním se výhledem na Elbrus. Po přečkání bouřky jsme sjeli zpět dolů a nakoupili zásoby na nejdůležitější třídenní výstup na samotný vrchol Elbrusu (5642). V neděli 2012-08-05 jsme se přesunuli do posledního tábora pod Elbrusem, ze kterého jsme následující den 2012-08-06 ve tři ráno vyrazili na vrchol Elbrusu (5642).

Bohužel kvůli počasí jsme museli výstup po šesti hodinách asi tři sta metrů pod vrcholem ukončit. Hold ruská zima na nás byla moc drsná. Byli jsme ale rozhodnuti, že se o výstup pokusíme znovu na konci následujícího týdne. Mezitím jsme následující den vyrazili na další třídenní túru. První den 2012-08-06 jsme šli horským údolím k hřebenu, který jsme celý druhý den 2012-08-07 přelézali s převýšením 1000 metrů. Poslední třetí den 2012-08-08 jsme jen druhým údolím pochodovali zpět.

Nyní už nás čekal druhý pokus o zdolání Elbrusu (5642). Ve čtvrtek dopoledne 2012-08-09 jsme se přesunuli opět pod Elbrus, kde jsme se připravovali na výstup. Následující den 2012-08-10 ráno jsme po druhé hodině vyrazili a dopoledne po deváté hodině jsme stanuli na vrcholu nejvyšší hory Evropy Elbrus (5642). Počasí se na poslední chvíli umoudřilo, a tak jsme měli nádherné výhledy na okolní hory zalité mraky. Odpoledne jsme opět sestoupili zpět do vesnice.

Sobota 11.8. 2012 byla naším posledním volným dnem, takže jsme ji strávili túrou horským údolím až k ledovci a zpět. V neděli 2012-08-12 jsme při cestě z Kavkazu museli čekat přes pět hodin v Moskvě na další letadlo, takže jsme využili situace a navštívili Rudé náměstí.

Během krátké návštěvy jsme stihli obejít Kreml a poté jsme spěchali zpět na letiště. Při posledním večerním letu jsme měli celou dobu nádherný výhled na západ slunce nad mraky. Cestu autem z Vídně do Třebíče jsme také přežili a ukončili tak ruskou expedice na Kavkaz, při které jsme zdolali nejvyšší horu Evropy Elbrus (5642).

Video je vytvořeno jako pomalá prezentace různých videí a fotek doplněná pevnými titulky. Vše je podkresleno pomalou doprovodnou hudbou. Off-limits.cz

Petr Mašek, Vrcholy i pády mladoboleslavského horolezce
Petra Maška asi většina obyvatel Mladé Boleslavi zná. Obdiv k dobyvatelům himálajských vrcholů pojal po přečtení knihy ,,Trůny bohů“ okolo 4ti let. Až do svých 16ti byl přitom aktivním hráčem mladoboleslavského hokeje. K hokeji ho přivedl táta, který byl i jeho trenérem. V těch 16ti letech zjistil, že slavný hokejista z něj asi nebude.

To už jeho o pět roků starší brácha vyjížděl občas do skal a sbíral pískařské zkušenosti. Byl to on s kým si poprvé třásl rukou na Jezince v Drábských světničkách. Těch prvních 10 let se ortodoxně věnoval "skalkám", ale touha po těch silnějších zážitcích ho přivedla do zprvu letních a záhy i zimních Tater a Alp. Pak přišli Himaláje a lezení už ho nepustilo.

Kromě toho má i skromné politické ambice. Kandiduje v letošních říjnových volbách do zastupitelstva města za stranu Volba pro Mladou Boleslav. "Na horách trávím podstatnou část života, ten zbytek pak žiji s rodinou v bytě na sídlišti v Mladé Boleslavi. Proto bych se chtěl zasadit o to, aby moje děti žily v příjemném, kulturním městě. Právě kultura a volnočasové aktivity tu chybí.

Dříve jsem vozil dceru i přes 20 km na diskotéky po okolí, protože v Mladé Boleslavi nebylo kam jít. Tento stav přetrvává dodnes," vysvětlil své angažmá Petr Mašek. V srpnu se vrátil z Pákistánu, kde s expedicí Double Gasherbrum zdolával dvě osmitisícovky v pohoří Karákoram. Právě o této expedici, jsme si s ním povídali v krátkém dokumentu. "Zažili jsme radost i vyčerpání, tekl z nás pot i slzy, to když jsme ztratili kamaráda," charakterizoval Petr stručně celou výpravu.
x Příběh čtyř přátel, kteří se vydali do Pakistánu objevit nový výstup na šestitisícovku Trango Pulpit. Zůstali 20 dní na skalní stěně. Tam se zrodil tento příběh přátelství. Zaujalo vás horolezectví?

Co: Chan Tengri czech expedition
Kde: Chan Tengri, 7010m, Tian Shan, Kyrgystán
Kdo: Martin Jachym, Pavel Rozehnal
Kdy: 19.7.2012 - 13.8.2012
WWW: Horyzdalky
Úspěšný výstup na nejsevernější sedmitisícovku a nejvyšší vrchol Kazachstánu Chan Tengri (7010m). Jedná se technicky náročnější výstup a vrcholová pyramida Chan Tengri (z posledního sedla/campu jde o 1100m výškových) je téměř kompletně zajištěna pomocí fixních lan. Lana se každoročně obnovují. Výstupová trasa byla normálka z jihu s výchozím bodem BC Jižní Inylchek (4100m). Samotná expedice (i video) se skládá z cestování do BC, aklimatizace (výstup do 6000m), sestup do BC, čekání na dobré počasí a samotný výstup na vrchol. Na vrchol se nám podařilo vystoupit 5.8.2012 mezi 14-15h. Počasí tuhle sezónu bylo vyjímečně dobré a v oblasti jsme pravděpodobně působili jako jediný český team...
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.