xVybraná videa
text k videu
Kdo zabil elektromobil
Dámy a pánové, sešli jsme se tu dnes ve znamení ztráty něčeho pro nás drahého. Přišli jsme se sem rozloučit se zvláštním přítelem rozloučit se s myšlenkou. Někdo by mohl říct, shromáždit se tu dnes a truchlit nad ztrátou auta je už příliš. V roce 1996 se začaly objevovat elektrická auta po celé Kalifornii. Byla tichá a rychlá.

Bez výfukových plynů a fungovala bez benzínu. O deset let později, tato futuristická auta téměř úplně zmizela. Co se stalo? Proč by nás měl strašit duch elektrického auta? Toto nebylo poprvé kdy bylo zabito elektrické auto Před sto lety bylo více elektrických aut než těch se spalovacím motorem. Pro mnoho lidí byla elektrická auta věcí volby. Byla tichá a jezdila plynule a mohla být nabíjena doma Spalovací automobily naproti tomu vyžadovaly startování klikou a produkovaly výfukové plyny Jsem tak stará, že si ještě pamatuji elektrická auta. Když jezdila úplně v počátku.

Bylo mi asi tak 6 let jela jsem na koncert V tom krásném malém elektrickém autě. Bylo velmi tiché a mělo velká skleněná okna Bylo to jako sedět uvnitř obrovské lampy Co se stalo? Proč spalovací auta vyhrála nad elektrickými auty Vzhledem k tomu, že 20. století zrychlilo Elektrické auto ztratilo svou výhodu. Startéry, levnější ropa a sériová výroba převážily váhy ve prospěch spalovacích automobilů.

Do 1920 spalovací motor vyhrál závod v ovládnutí silnic A moderní automobilová éra začala.Ze stovky milionů aut postavených ve 20. století téměř žádné nebylo na elektřinu Byly elegantní, byly rychlé A daly Američanům silniční síť Ale jak běžel čas, jejich hlavní problém se začal ukazovat.

Smog

Kalifornie má nejhorší kvalitu ovzduší v USA Jsou tu největší dopady na obyvatele V mém okrsku máme to čemu se říká "černý mrak smrti" který visí nad přístavem a oblastmi okolo přístavu Jsme svědky nesmírně ničivých účinků Astma, rakovina špatný vývoj plic u dětí dětem není dovoleno hrát si venku.

V roce 1989 studie zjistila že jeden ze čtyř 15 - 25let starý člověk ve státě Los Angeles měl těžké onemocnění plic nebo chronické onemocnění dýchacích cest V roce 1990 došlo k 41 smogových poplachů prvního stupně Nezáleží na tom, jaké řídíme auto každý galon (3,8 litru) benzínu který spálíme ze změní v 8,6kg CO2 čím více benzínu spálíme tím více CO2 se vytvoří Pokud neuděláme něco s CO2 pokud se ho nepodaří omezit jde rovnou do atmosféry a CO2 je plyn globálního oteplování domnívám se, že problém globálního oteplování bude větší, než problémy sociálního zabezpečení nebo dokonce problémy s válkou proti terorismu.

Máme ekvivalent jaderné časované bomby Na naší straně v případě globálního oteplování Pokud plicní onemocnění ze znečištěného vzduchu je nedůležité Pokud se nezabýváme těmito problémy zaděláváme si na pořádný problém Máme tu krizi veřejného zdravotnictví A musíme mít možnosti a alternativy Automobilové společnosti experimentovaly s alternativami Ale žádná z nich se nedostala až do výroby Pamatuji se, že jsem byl předseda výboru Tennessee Valley Authority a podporovali jsme elektrická auta v pozdních 70. letech.

Dokonce se plánoval i závod z Gatlinburgu v Tennessee do Nashville mezi Paulem Newmanem a Robertem Redfordem A pak se to všechno rozjelo a uvědomil jsem si že jsme získali hodně pozornosti ale žádná auta pak nebyla na přehlídkách bylo by třeba jiného druhu závodu aby se stalo elektrické auto autem budoucnosti SunRacer bylo solárně poháněné vozidlo vyvinuté zde, v AeroVironment pro vítězství v závodě V roce 1987 GM vyhrál World Solar Challenge Race v Austrálii s prototypem elektřinou poháněného vozidla SunRacer.

Povzbuzen tímto úspěchem Ředitel GM Roger Smith motivoval stejný vývojový tým k výrobě prototypu užitkového elektrického auta Pokud bychom se měli vážně zajímat elektrickým pohonem aut Elektronika by musela být tak dobrá aby zaručila spolehlivost. A to je místo, kde přichází ke slovu Alan Cocconi Vy jste postavil prototyp ve své garáži? Ano, ale moje garáž není jako průměrná garáž je to jako elektrikářství, nebo el. laboratoř, ale ano, vybudoval jsem ho tam.

Je to jako tříkanálový stereo zesilovač zajišťuje správný tvar vlny a správnou frekvenci pro pohon motory v různých jízdních podmínkách. Takže je to 100kW stereo zesilovač. Alanův průlomový výkonový systém pomohl vytvořit elektrické auto jako žádné, které bylo vyrobeno dříve Drželi toto auto v tajnosti lépe než každé jiné Detroitské tajemství protože se všechno vyvinulo zde v Kalifornii Takže to bylo doopravdy překvapení když bylo uvedeno do Los Angeleské Auto Show.

Toto bude představovat velký krok kupředu pro lidi a společnost při dojíždění do práce a z práce Pokud neujedete za den víc než 200km Vtipkovali jsme o tom Jestli je moudré pojmenovat auto "Úder" Bylo to velmi působivé, bylo to high-tech a mělo to zajímavý předpoklad že budeme mít elektromobil typu Corvetta Dvousedačková dobře vypadající a můžeme z toho udělat business Bylo to zajímavé Pracoval jsem s programovým manažerem, který mi zavolal a řekl "Chtěl by jste být v programu pro elektrická auta? " "Proč ne, co bych tam měl dělat? "

A on řekl: "Rozvoj poptávky po elektrických vozidlech celosvětově. " Řekl jsem: "Máte nějaké pokyny?" Vzal bílý papír, dal ho přede mě a řekl: "Žádné instrukce. Přijděte si na to sám." A tehdy jsem vstoupil do programu Získalo si to hodně zájmu průmyslu Ale také to způsobilo něco jiného Ale také to přilákalo pozornost Úřadu Pro Ovzduší v Kalifornii Úřadu Pro Ovzduší v Kalifornii nebo CARB jak je spíš známý Viděl elektrické auto jako příležitost k vyřešení jiného problému.

Protože GM už oznámila že budou vyrábět elektromobily Ještě než jsme přijali ustanovení technologie elektromobilů se stala technologií s největší příslibem Vyvíjet moderní elektromobily bylo nyní možné Kalifornské úřady udělaly smělý a neobvyklý krok Vydali vyhlášku pro automobily s nulovými emisemi Vyhláška byla jednoduchá Pokud automobilky chtějí pokračovat v prodeji aut v Kalifornii některé z těchto aut budou muset být auta bez výfukových plynů Rozhodli se, že do toho udeří.

Řekneme 2% v '98, 5% v roce 2001 a 10% v roce 2003. Pro automobilky zde byly jen 2 možnosti Souhlasit se zákonem nebo proti němu bojovat Nakonec udělaly obojí Elektrický vůz je tady. EV1 od General Motors. prototyp "Úder" se stal EV1 první moderní sériově vyráběný elektromobil z velké americké automobilky téměř za celé století GM vybral společnost Saturn k distribuci v Kalifornii a Arizoně. Koupila jsem si první Saturn v 17 a oni se ptali "Nechcete tu pracovat?"

Říkala jsem si, že by to byla dobrá práce při škole. Vydělávala bych si tímto při škole Ukázalo se, že auta jsem měla raději než to, co jsem studovala o tři roky později mě přesunuli na program EV1 a mě to nadchlo bylo nás 13, většinou dvacátníci bez závazků svobodní, bezdětní - ochotní udělat cokoli za trochu peněz Každý měl na starosti nějaký okrsek Já jsem začínala v Los Angeles a pracovala jsem s každým od inženýrů a studentů až po celebrity říkám, říkám já říkám, Alexandra!

Vidím sebe sama jako bych právě slyšela tu Saturní písničku, byla jsem tak šťastná Měl jsem jeden z těch prvních EV1 a jezdil jsem s ním tady po městě Miloval jsem to auto Je to jako všechno co Američané chtějí v autě Jsou cool, rychlé, sexy. Měla jsem v autě pocit ... Bylo za poměrně rozumnou cenu Bylo to mezi 0 a 0 za měsíc Nezkoušela jsem jet moc rychle protože je tu moc policajtů Pokud dostanu pokutu tak mě to dostane Věřte nebo ne, jede to jako blázen Pojedete po Pacific Coast dálnici tak rychle, že můžete dostat pokutu.

Měl jsem pocit jako Batman Tak jako když vyjíždí z jeho jeskyně Víte, mám bránu, která se otevře Vlezete dovnitř, ovládací panel je opravdu blízko krásně osvětlený Bylo tiché Auto bylo tak rychlé, že vypadalo že předběhne svůj vlastní stín Je to skvělé auto Bylo to zlom vlny který přicházel byla to nová věc Která změní to jak všichni cestujeme Ostatní automobilky se začaly přizpůsobovat často přeměnou na zemní plyn ale se stejnými výhodami jako mělo EV1 Nejsem vůbec technik, ráda se starám o svůj elektromobil, protože je to tak snadné.

Dám ho v noci nabíjet, a když musím jet tak ho odpojím a jedu Máme tu lidi, kteří mají rádi životní prostředí láska na životní prostředí. Já myslím že je to prostě pro lidi co mají rádi auta Je to pro lidi kteří potřebují někam dojet Toto je úžasné Co uděláte s vaším elektromobilem je, že zastrčíte klíč - Otočíte s ním - Wow. A pak tu máme věc na podlaze které se říká pedál Nejlepší na tom je, že náklady na provoz auta jsou stejné, jako kdybyste řídil benzínové auto.

Ale benzín by stál jenom .6 za 3,7 litrů Jízda do benzínky je obtíž věřte nebo ne Zapojení auta do nabíječky není Baterie, které nabíjíte doma vás dostanou 115 - 130 km na nabití což je pro mě víc než je potřeba za jeden den Lidé začali vídat tyto auta na silnicích a získali lepší představu co by mohli mít přátelé, sousedi příbuzní říkají "Hele to je dobrý nápad. Měl bych taky jedno mít. " A začali jsme vidět, jak se to rozjíždí a čekací seznamy které byly pro tyto vozy - cat2 - cat2.

Hledala jsem na webu jinou Toyotu Rav4 a najednou vidím Toyota Rav4 EV. Co to je? A wow! Můj celý svět otevřel. Je toto elektrické vozidlo. Jezdí 160km na nabití Blablabla ... A bylo to jako "Ani jsem netušila že tohle existuje, Nevěděla jsem že je to možnost" "Jaktože jsem o tom nevěděla? Viděla jsi to už v televizi?" Když jsem si chtěl poprvé koupit Hondu EV+ Jel jsem v ní a říkám "Hele to je skvělé auto, beru ho" Prodávající byl z toho zaražený Nevěděl co dělat.

Nikdy žádné neprodal. Nevěděl jak to udělat a trvalo mi šest týdnu vyjednávání Než jsem byl schopný to auto od nich dostat Není nic jako řízení auta když si uvědomíte v zácpě z vašeho výfuku nejde žádné znečištění Je to jenom zvuk baterie. Řízením elektrického auta od čeho nás chráníte Zachraňuju Ameriku Dave, to je to co dělám Zachraňuju Ameriku jízdou v elektromobilu Ne každý si myslel že jízdou v elektromobilu zachraňuje Ameriku I když GM vydávala svou první sérii EV1 byli tu skeptici.

Zákaznické přijetí a porozumění bylo v tomto klíčovou otázkou A přišli jsme na to, že lidé jsou velmi opatrní ohledně elektrického auta Zvážila bych to, ale zase tak moc jsem to nezkoumala Ani nevím jestli jsou dost velké silné a spolehlivé Musím vědět kde mě nechají si dobít Co musím udělat pro baterie Lidé nechtějí malé, kapesní auto které má 15palcová kola Chtějí ho mít v pořádku jezdit po městě a chlubit se s ním Zatímco někteří spotřebitelé vyjádřili pochybnosti o elektromobilech.

Kalifornie byla tlačena aby stáhla vyhlášku. Skupina s názvem "Kaliforňané proti záměrnému zneužití firem" vybojovali malý poplatek za vybudování dobíjecích stanic Šli na zasedání městské rady a řekli: "Nebudete tam přeci stavět dobíjecí stanici To je plýtvání penězi daňového poplatníka." Měli také seznam svých zastánců Společnosti, jako je Trader Joe o kterých bychom si řekli, "Proč by oni něco takového podporovali? " Takže řidiči EV začali psát dopisy lidem, kteří byli uvedeni na jejich webových stránkách jako stoupenci a říkali jim "Uvědomujete si co podporujete?"

A vymazali všechna jména z tohoto seznamu Další šetření odhalilo, že tyto skupiny byly spotřebitelské organizace jenom podle názvu financovány téměř výhradně ropným průmyslem Ropné společnosti také zaplatily úvodníky v celostátních publikacích Dokonce tvrdili, že ekologický příspěvek EV je nevěrohodný S elektrickým pohonem přesouváme zdroj energie od ropy A pokud bychom ho přesunuli na uhlí jsou tu problémy životního prostředí které jsou velmi nepřínosné.

Právě teď vyrábíme v USA 55% energie z uhlí Pokud si projdete čísla ze standardních uhelných elektráren neskončíte s lepším životním prostředím v oblasti ochrany životního prostředí, ale s větším množstvím kouře Bylo provedeno mnoho studií Energetickou komisí v Kalifornii které jasně ukazují, že automobilová mechanika je podstatně účinnější a méně znečišťující, než když dostáváte elektřinu z uhlí Ale to nebyly všechny argumenty proti elektromobilům Dokonce argumentovali tak nesmyslně že by došlo ke spravedlnosti v životním prostředí protože jen ti bohatí by si mohli kupovat auta s elektrickým pohonem.

No ovzduší nezná hranici mezi Brentwood a jihem L.A. Automobilky začaly tvrdit že vyhláška je příliš přísná Museli jsme jim pomáhat s právními předpisy Protože lidé z Regulačního o tom nic nevěděli a začali jsme mít takový divný pocit že jde všechno z kopce Nebude to možné Kalifornie se potýká s výhledem: "Co uděláme "... pokud to automobilky nesplní?" Takže spíš než aby si začali vymýšlet co se stane, pokud to nesplní a budou se toho držet začali vyjednávat určitou pružnost v rámci této vyhlášky.

Kalifornie byla omezena automobilkami přijetím záznamu o dohodě Jednou z dohod se státem bylo to, že se automobilky vybudují trh s elektromobily odpovídající poptávce Pokud by jich nechtěli vyrobit víc automobilky by museli potvrdit že neexistuje poptávka Nejmenovaná osoba Se kterým jsem obědval v jídelně technického oddělení GM Jen my dva, on se ke mě naklonil a říká: Dabelsi, víte co? Jsi můj nejhorší nepřítel A já se ptal proč? a on odpověděl: "Já mám lobovat abych ukázal, že není poptávka po elektromobilech, "a vy mi dokazujete že se pletu".

Rádi bychom si sedli Halem Rineyem nebo výkonným ředitelem GM a probrali to Jak rychle, jak daleko, kolik. To byly otázky, které jsme dávali "Prosím udělejte na to reklamy Není to přece taková věda" A oni udělali přesný opak Víte, nikdy jsme neviděli TV reklamu na elektromobil stojící u paty kopce s dobře vypadajícím mužem nebo ženou která u něj stojí To je způsob jak se prodávají auta Jak může jezdit bez plynu a vzduchu Jak může jezdit bez jisker a explozí.

Jak může jezdit bez převodů a řazení Jak může jezdit, budete se ptát sami sebe A pak se zeptáte Jak jsme se bez něj mohli tak dlouho obejít elektrické auto. nepřichází je tady Co bylo cílem těchto reklam? Bylo to lákat spotřebitele nebo je odradit? Náš cíl byl v GM, byl udělat plně funkční elektromobil obchodně životaschopnou podnikatelskou příležitost pro General Motors. GM mluvčí, Dave Barthmuss, Pracoval pro GM téměř deset let. Utratili jsme víc než jednu miliardu dolarů na tento trh.

To znamená, vývoj reklamy rozvoj vozidla, Rozvoj dobíjecí infrastruktury A ve čtyřletém časovém horizontu od zhruba 1996 do roku 2000, Jsme byli schopni prodat 800 EV1 Vytvořili jsme tento čekací seznam abychom dokázali GM poptávku Ale bez ohledu na to, kolik lidí jsme měli na tomto seznamu nikdy to nebyla dostatečná poptávka Vše to bylo povrchní pro GM Slyšeli jsme o těchto dlouhých čekacích seznamech A upřímně řečeno jsme měli seznam zhruba 4000 lidí kteří zvedli ruku a řekli "Měl bych zájem o jedno EV1 "a koupit si EV1 na leasing".

Kontaktovali jsme každého člověka a celý seznam prošli A když jsme se dostali k tomu kdy jsme chtěli někoho aby se podepsal na tečkovanou čáru seznam 4000 lidí se scvrknul asi tak na 50 Teprve nedávno přiznali, že opravdu dostali čekací seznam a snažili se vysvětlit jak to bylo "Když jsme jim popsali všechna omezení podepsalo by pouze 50 lidí" Pokud opravdu chcete uvést výrobek na trh nepustíte se do popisování slabin tohoto produktu Tom Everhart je vysloužilý prezident firmy Caltech.

Působil v zasedací radě GM 13 let Nemyslím, že se General Motors opravdu snažili Přijít s elektromobilem skutečně rychle Jestli o tom ví i ředitel General Motors to je těžko říct Museli jsme požádat o svolení pro všechny, kdo chtěli auto nebo dvě a nakonec jsme měli aut málo museli jsme dělat rozhodovací řízení Snažili jsme se nabídnout auta celebritám Protože to byli ti jediná, kdo měli šanci získat auto učitel 3. třídy neměl šanci musela jsem psát posudek na Mela Gibsona, co udělal a čeho dosáhl protože lidi se kterými jsem mluvila nevěřili, že si může auto koupit.

Říkal jsem si: "Proč musím vyplňovat tohle? " Říkat jim, kde mám mateřská znaménka Bylo tam skoro všechno "Měl jste v nedávné době rektoskop zasunutý do vašeho ... " "Ne, ne." Museli jste být opravdu konkrétní o spoustě věcí Spotřebitelé ho chtěli, ale pohlíželi na něj jako na auto s omezenými schopnostmi a očekávali jenom omezenou cenu A není nic nesmyslného na tom co nám spotřebitelé říkali Je to naprosto rozumné prohlášení "Dáte mi auto, které dělá méně, Chci platit méně".

Dobře. Ale bohužel já ho neumím vyrobit za míň Argumentovali penězi, že výroba je příliš drahá Ale přitom vyráběli 4 denně. Byly to specializovaná auta ze specializovaných součástek Ale kdyby je začali vyrábět masově cena by samozřejmě klesla Jakmile automobilky prokázaly, že není poptávka Komise pro elektrická vozidla myslela, že bude mít pochopení se jmenováním vědce pro životní prostředí doktora Alana Lloyda jako předseda výboru pro Úřad Pro Ovzduší v Kalifornii.

Poprvé, když jsem tomu předsedal Jsem měl pocit, že automobilky nevyvíjí dostatečné úsilí Tak jsem jim řekl: "přesvědčujte je víc a častěji. Musíte mít lepší výsledky" Ohledně regulace - cítíme, že potřeba radikální změny A v určitém smyslu došlo ke změně ale problém nezmizel úplně Zatímco automobilky bojovaly proti vyhlášce v Sacramentu GM tiše uzavřela montážní linky pro EV1 A začala propouštět své prodejce Z ničeho nic jsme byli nejen propuštěni z projektu ale propuštěni z firmy.

Začali s těmi, kteří měli nejvíce ... Nejvíc čekatelů, nejvíc zákazníků Největší prodejní centra byla likvidována jako první. A tak, ke konci roku 2001 jsem skončila v General Motors Dlouholetým studováním praktik General Motors A nemluvím o technicích a vědcích kteří by opravdu chtěli dělat dobrou práci s automobilovou technologií ale vrcholový management, jako by jejich heslo bylo: "Vydejme se zpátky do budoucnosti" A to dělají už po desetiletí.

Jako spotřebitelský zástupce, Ralph Nader použil v terénu kampaně aby udělal automobily bezpečnější a úspornější Je obeznámený s taktikami automobilek, aby odolaly změně Existuje mnoho způsobů jak dostat politiky na kolena Jakmile automobilky dostanou dlouhodobé zpoždění pustí se do práce oslabují výrobu, A když se blíží termín, řeknou že to nejde stihnout a budou ošklivé následky automobilky dostaly spor na novou úroveň Žalovali Úřad Pro Ovzduší v Kalifornii GM vedl soudní spor, brzy se připojil Chrysler a s ním tím několik prodejních center.

Jak Kalifornie upadá pod tímto tlakem automobilky nalezly nového mocného spojence federální vládu Krátce po vstupu do sporu Bushova administrativa provedla další oznámení Dneškem navrhuji 1,2 miliardy dolarů na financování výzkumu aby Amerika mohla vést svět, v rozvoji čistých, vodíkem poháněných automobilů federální vláda se připojila k automobilkám a ropnému průmyslu aby představili nový čistý vůz, který přijde v budoucnosti S více než miliardou federálních dolarů k mání během několika let, kampaň pro vodíkové články automobilů ukolébala Kalifornii.

Ahoj a vítejte v partnerství Kalifornie a palivových článků napájíme budoucnost novým a šetrným způsobem. automobilky, energetici a poskytovatelé technologií spolu s vládními agenturami pracují dohromady aby zpeněžily palivové články pro automobily a autobusy. Brzy uvidíte některé z těchto aut projíždějící ve vašem okolí Nebudeme jen snít o vodíkových čerpacích stanicích Nebudeme jen snít o vodíkových automobilech, budeme je stavět Vodíkový Hummer není produkční výroba je to koncept vozidla je to způsob pro guvernéra Schwarzeneggera, kdy mají věc kterou odhaluje na různých akcích, kde se ukáže stejně jako nové čerpací stanice na vodík například LAX přicházím s cílem vybudování vodíkové dálnice která nás odveze do budoucnosti šetrné k přírodě.

Zatímco vodíkové články nabídly vzrušující alternativu někdy v budoucnosti co by se stalo s technologiemi dneška? co by se stalo s elektromobilem? Vše se sešlo na rozhodujícím setkání Úřadu Pro Ovzduší v Kalifornii občané i průmysl svědčili než byl CARB připravený hlasovat o osudu elektromobilu Rád bych poděkoval všem zúčastněným stranám zejména také automobilovému průmyslu který zde bude mít významný dopad Líbí se mi, že vodík by mohl být v budoucnosti použit na nahrazení ropných produktů.

Sdílím váš optimismus na palivové články, Jen ne do takové míry Myslím že je to strategie návnady pro odstavení. Doufám že se mýlím Bojím se, že jsme vybrali čísla, která se zakládají výhradně na palivových článcích Co když palivové články nefungují? Zdá se, že většina nedávných změn vyhlášky byly navrženy tak, aby odstranily problémy automobilek Jste součástí Agentury pro ochranu životního prostředí ne z Agentury pro ochranu zisků korporací Myslím že jsme přispívali do tohoto trhu až ... Souhlasím.

Ale pamatujte, je vás více Chceme dát také prostor automobilkám Lou Browning měl na práci předložit zprávu, a říkal, že mu to bude trvat 10 minut Jedna z věcí, které jsme zjistili je, že ... Ocenil bych, kdyby jste to shrnul do 3 minut Ok, myslel jsem, že jich mám 10 ... Alan Lloyd mu sebral čas, aby současně dal automobilkám neomezený čas dopoledne toho dne zlepšení, které potřebujeme u palivových článků je dostat cenu dolů Kromě toho jsme nedávno certifikovali a představili Hondu FCX na palivové články.

Z velké části je toto úsilí tlačeno prostřednictvím Partnerstvím palivových článků a Kalifornie který je důležitým sjednocením rozmanitých zájmů Jakékoli nové informace o bateriích, které se neshodovaly s celkovými závěry byly velmi rychle vyloučené Alanem Lloydem. Pojďme si to ujasnit. Nesnažím se být zaujatý na jakoukoli stranu Bylo tam 80 lidí, kteří přišli mluvit o elektromobilech a jen dva zástupci průmyslu na straně, která chtěla zrušit vyhlášku Máme čtyři lidi ze 78 kteří podporují tento návrh.

Jak se s tím vyrovnáme? Je to velmi tvrdý program Je to revoluční program. Velmi tlačí na automobilky A to oni nemají rádi a tlačí zpátky A vy úmyslně rozhodujete o osudu tohoto programu, Apeluji na vás, chopit se veškeré politické odvahy učinit těžké rozhodnutí, která víte, že jste třeba, aby jste udělali Protože když přijde na ochranu zdraví lidí Kalifornie o zdraví lidu, Kalifornie, Nejsou tu prostě žádná lehká rozhodnutí Kalifornie zrušila vyhlášku o elektromobilech 24. dubna 2003.

Viděl jsem to jako ztrátu báječné příležitosti kdy jsme investovali hodně oblasti infrastruktury, v technice ... Bylo to jako zatažení závěsu Odstranili ho A to je pro mě prostě smutné Je to smutný způsob jakým naše společnost a náš systém v USA funguje Když GM představil EV1, Kalifornie byla státem s nejvyššími standardy ohledně znečištění v USA. 10% všech prodaných vozů v letošním roce zde mělo mít nulové emise. Ale Kalifornie zrušila tyto normy poté, co byla žalována automobilkami.

A hodně z vozidel, Hondy, General Motors automobily, byly pronajaté a nikdo neměl možnost dál kupovat Takže automobilky to vzaly jako výhodu aby dostaly tyto auta ze silnic Oni nebyli ochotni aby si lidé auta nechali a jezdit s nimi jako s běžnými automobily. Když jsem si všimla, že GM se ztrácí zájem tehdy jsem chtěla znovuobnovit leasing na moje auto, a oni mi to nedovolili Nikdy jsem neměl výrobek o který bych musel žebrat a bojovat přemlouvat a vydržet cokoli abych ho měl.

A pak jsem se snažil prosit a bojovat a najít jakýkoli způsob abych si ho mohl nechat - Nedali vám možnost - Nedali vám možnost si ho koupit Řekli: "Díky že jste si ho pronajali. Sbohem. To je všechno. " "Berte to jak to je, nebo budete hnáni k zodpovědnosti" GM velmi tiše převzala auta zpět aniž by někdo něco říkal cokoli řidičům kteří si stěžovali že byl jejich automobil odvezen Ale nikdy v organizovaném smyslu Neměli na výběr než jim ho vrátit Nebo čelit právním důsledkům za prakticky ukradení auta.

Podle mě byla všechna auta vrácena protože lidé měli hodně co ztratit Do dnešního dne automobilky bojovaly proti poznání kolik poptávky vlastně bylo a kolik poptávky stále je Tak jsme se rozhodli, že budeme proti nim bojovat jakkoli můžeme a stali jsme se organizovaní napříč Kalifornií se konaly protesty aby zachránili elektromobil "... motá se mi hlava z elektrického pohonu. " "A zlomilo to mou závislost na ropě." Protože nemohli změnit politiku aktivisté uskutečnili pohřeb s cílem zvýšit informovanost veřejnosti.

Bylo to ve stejném měsíci kdy byla nejvyšší úroveň smogového nebezpečí v jižní Kalifornii v pěti letech. Byl jsem EV1 řidič, stále jsem od od roku 1998 do prosince letošního roku, kdy GM, složila mé nabíječce mrtvé, studené ruce z mojí nabíječce je mrtvý studenou rukou. Co odpůrci a kritici elektromobilů říkají po celé roky je pravda. Elektrická vozidla nejsou pro každého. Vzhledem k omezenému dojezdu pokryjí potřeby jen 90% populace. Lidé se mě ptají: "Proč to vůbec děláte?"

Říkám jim to, co mi řekl můj syn: "Pokud udělám svou práci dobře Můj syn nepozná dobu kdy nebyly elektromobily na silnici" A on jel v EV1 cestou sem a řekl: "Kéž bychom mohli mít EV1 dlouho." A vše co jsem dokázala říct bylo: "Já taky." Do léta roku 2004, byl jen jediný EV1 v soukromých rukou v jižní Kalifornii. Dnes je D-den. Dnes je konec. v GM to udělali dobře vytvořili skvělé, skvělé auto. Je dobře provedené, dobře navržené a je ho příjemné řídit Nikdy jsem nezažil společnost tak kanibalistickou s jeho vlastním produktem.

Je to takový divný zážitek. Jak to auto jezdí? Zmáčkneme toto tlačítko Je to elektromobil jako vašeho táty Ahoj, jsi tu právě včas Vím. Vidím, to. Je to tak smutné. To je EV specialista o které jsme mluvil dala mi vlastní auto Je to opravdu smutné, mám zlomené srdce. Děláš si srandu? Jsou to mé děti, každé z nich Hodně lidského potenciálu právě odjelo. - Boj pokračuje. - To ano. Bez elektromobilů na silnicích General Motors má nyní v držení celou svou flotilu EV1.

Proč je chtějí zpátky Co budou s těmito vozy dělat? Objevili jsme 78 EV1 zaparkovaných na zadním parkovišti zařízení, které GM vlastní v Burbank. Odebrání vozů, která byla v pořádku která jezdila v pořádku Nechme tyto lidi s nimi jezdit až už nebudou moci. - vy jste od...? - Jsme členy klubu EV1 a chceme se podívat na naše vozy a podívejte se na naše vozy. Vím, že jsou zde uložené Nemám pro vás oprávnění chlapi, aby jste tam mohli jít a podívat se. - Můžeme jen ... - Ne Nebyly žádné stopy, co se s auty stane dokud se neobjevily fámy na internetu.

Měli jsme zprávy přes neveřejné kanály že by tato vozidla měla byla přesunuta na testovací okruhy do Arizony Mnoho EV1 bylo zjevně odvezeno ze státu na obrovské GM testovací okruhy v Mesa, Arizoně ... tak velký, že má kolej označenou na to ... umístění bylo mimo dosah veřejnosti a neexistoval způsob zjistit kde mohou EV1 být Přelétáme nad GM Tady jsou Wow letěli jsme nad General Motors koukali jsme dolů, viděli jsme hned vedle závodní dráhy kde byly EV1 testovány, viděli jsme.

Já nevím, možná 50 EV1 rozdrcených poskládaných na tahačích hned vedle žlutého drtiče. General Motors je myslím téměř hotová nemyslím že zbývá mnoho EV1 které by nebyly zničené Je to dost smutné. Jsou 4 možnosti, které se stanou s EV1 Půjdou do škol, univerzit a technických ústavů Půjdou do muzeí a ukázkových míst po celé zemi. Ostatní EV1 budou řízena našimi techniky A další možnost pro EV1 na konci jejich života je recyklace. Ale vím, že každá část EV1 bude recyklována, demontována prostřednictvím třetí strany a potom znovupoužita.

Všechno se bude recyklovat. Nechceme je jen rozdrtit a poslat na skládku Když jsem viděl obrázek hromady lisovaných vozů Bolí to. Myslím, že to dost škodolibé. Vidět je na počítači, na internetu rozdrcené EV1 tak, jak to GM udělala ... - Bylo to špatné. - Tragické. To bylo tragické. Ale horší jsou důvody pro toto "Co nám teď zbylo? Co teď budeme dělat?" V době, kdy se většina toho děla, nikdo neměl ani tušení, že každý výrobce automobilů se přidá více internetových tipů odhalilo, že v EV1 nebyly jediné elektromobily v ohrožení.

A počet Fordů TH!NKS a Ranger elektrických offroadů objevených v Palm Springs a o kterých se říkalo, že jsou odsouzeny ke zničení v Los Angeles, aktivisté objevili nákladní auto plné Toyota Rav4 EV obávajíc se, že cílová stanice je drtička jej následovali příští ráno se kamion obrátil Jel tak rychle, jak to jen v takovém provozu šlo snažil se nás setřást, to bylo jasné ale nebyl schopný to udělat a to samozřejmě změnilo Toyotě plány Bylo to zmatené, nevěděli co dělat.

Pak dojel na konec silnice dva hlídači vyšli ven zavřeli vrata kamion projel dovnitř, a pak nás hlídači přišli prozkoumat Nějak jsme skončili na tomto bohem opuštěném místě Má to všechno Vývod kouře do přístavu, který musí děti dýchat Má rovněž ropnou pumpu a vlastní to Toyota, která má být nejzelenější automobilka která ale současně ničí a zatajuje že ničí, čistá Rav 4 EV místo prodávání jich zákazníkům Nikdo neviděl Honda elektromobily od doby, kdy byly odebrány zákazníkům.

Pak byla vysílána epizoda "Zelená Kalifornie" na PBS. Dnes si můžeme prohlédnout, jak se dnes ničí automobily Rozhodně. To není něco, k čemu by se většina lidí dostala Drtíme auta, asi tak jedno za minutu 1000 automobilů za den, když je dobrý den A co je zajímavé, první věc, které jsem si všimnul hned když jsme přijeli budete skartovat taky nová auta Tyto vypadají jako naprosto funkční auta, Proč budete drtit tyto? To je opravdu záhada, protože za osm let co jsem tady.

Přivezli nám tyto automobily od prodejců a říkali, že to jsou testovací auta A byly vyrobeny pro testování různých emisí a pojišťovny jim je nezaplatí tak se budou muset dívat, jak je zde zničíme To zní jako škoda. Chtěl bych s jednou z těch věcí hned odjet Dámy a pánové, toto je zvuk rozmačkaného automobilu který je nadrcen na milion kousků Neexistuje žádný precedens pro automobilku v ničení naprosto každého typu automobilu a drcení jich, jako by se báli, že jim nějaký může utéct.

Myslím, že si chtěli být jistí že žádné z nich nebude jezdit po silnici připomínat lidem, že je taková věc jako elektromobil Lidé přichází s těmito analogiemi "Drcení EV je zradou na americký sen" Ale to není sen Je tady Může to být zradou na můj sen ale je to zrada americké reality Po objevení rozdrcených EV1 v Arizoně řidiči elektromobilů přišli k akci rozhodli se hlídat zbývající EV1 které byly uloženy v GM zařízení v Burbanku. Máme tu asi 70 zbývajících vozů zde v Kalifornii.

Jsou na parkovišti za mnou, a mají v plánu je zničit stejným způsobem A my potřebujeme výzvu k akci aby je General Motors dal zpátky Skončili jsme sháněním sil vyvolávali zájem v organizacích, aby se připojili k naši koalici a pak prostě neodešli, zůstali 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Je 6 ráno a já jsem tu asi hodinu v rámci hlídky Abychom si byli jistí, že GM nezkusí propašovat vozy zadem První dva týdny jsme byli do značné míry bez povšimnutí. Byly monzunové lijáky a bylo to velmi deprimující tam být ale byla to svým způsobem taková mise.

Jsem tu od dnešního rána od 5:45 a jde to docela v pohodě A konečně, 15. den jsme dostali oznámení o této nabídce. Když EV aktivisté zaznamenali poznávací značky automobilů na skladě, Chelsea vedla poslední úsilí, jak získat auta od GM "Dobře, General Motors tvrdí, že nikdo nechce tady tyto EV1. " "Pokud by byl někdo schopný je koupit za zbytkovou leasingovou cenu? " do 48 hodin se přihlásilo 80 lidí Bylo jenom 78 aut k dispozici na parkovišti a už jsme měli pořadník na auta, která nebyla k dispozici.

Byl to skutečné ohromný moment déja vu V tuto chvíli si myslím, že by bylo vhodné uzavřít kruh, připojit se ke mě a donést tento šek nabízející 1,9 milionu dolarů General Motors aby uvedla tato auta zpět na silnici Přes nabídku, GM nereagovala. osud posledních 78 EV1 zůstal nejasný malá skupina aktivistů pokračovala ve hlídce aby udržely sen elektrického pohonu naživu Kdo ovládá budoucnost? Ten, kdo má největší hůl Ve víc než jednom významu Tou kterou vás mohou praštit nebo tu, ke které mohou patřit.

Pánové! Pánové! Vím, že se všichni obáváte a já souhlasím Je spousta důvodů, proč být neklidný jako je třeba tato sluneční elektrárna již funguje mimo Los Angeles. Fotovoltanické články, převádí sluneční svit přímo na elektřinu Zářivka, vydrží desetkrát déle než žárovky využívajíc pouze čtvrtinu energie Superskla, izolující tak dobře jako deset skleněných tabulí A elektromobil, částečně napájený elektrickými články Ale pravda je, pánové, Nejsem znepokojený žádnou z těchto věcí.

Protože se o nich nikdo nikdy nedozví Takže máme tyto konspirační teorie o tom kdo zabil elektromobil Takže doopravdy - kdo zabil elektromobil? Bohužel to nemohu shrnout v jedné větě Co zabilo elektromobil velmi jednoduše řečeno je nedostatek firemní moudrosti Podle mě je to ropná lobby kdo zabila elektromobil Alan Lloyd zabil projekt elektrického auta, byl jsem tam, když to udělal Úřad pro ochranu ovzduší v Kalifornii zabil elektrické auto pod obrovským tlakem automobilek.

Byli také komplicové k vraždě ale vražda byla spáchána General Motors. Nevěřím tomu ani minutu GM by vám prodala auto, jezdící na prasečí hovna, pokud by ho prodala Podezřelí: Zákazníci automobilky tvrdí, že nebyla dostatečná poptávka pro elektromobily Tvrdí, že vydali miliony dolarů na reklamu přesto neměli zákazníci zájem ale věděli spotřebitelé, že auto existovalo? Viděl jste někdy tuto reklamu s inzerovaným automobilem? Nikdy. To se snažím říct je to mimo oblast radaru.

Já vlastně nevím kdo řídí EV1 - Vy nikoho neznáte? - Nikoho Možná Fernando. Vím, že Fernando ... Ty jsi někdy řídil EV1? - Slyšel jsem o nich. - On o nich slyšel. Takže už je v Kalifornii nevyrábí? Ne, už je nedělají nikde To je fakt špatně Taková auta potřebujeme Tak proč se jich zbavili? Říkali, že nebyla poptávka po těchto autech Jsou šílení? To asi nemají mozek, samozřejmě že je poptávka Šetři plyn, šetři papír, šetři vzduch, šetři kyslíkem, zachraň svět.

Všechno to zní dobře Prodáváme automobily po století a jak si umíte představit, přišli jsme na to, co lidé chtějí Když se jich zeptáte, řeknou "Chci dojezd 500km" "Chci jezdit 130 - 150km/h "Chci vozit hodně osob a chci velký kufr" Což je v podstatě to, co už jsme prodali Říkám to pořád dokola Lidé si koupí cokoli, o čem je přesvědčíte aby si koupili Krmte je hodně a oni si budou myslet že to je dieta Spotřebitelé neuvidí rozdíl mezi elektromobilem a autem se kterým jezdí protože nevnímají vliv na životní prostředí.

Nevidí politickou nestabilitu způsobenou těžbou ropy na Blízkém východě. Všechno co uvidí je, že to auto funguje a kolik stojí. Co opravdu zabilo EV jsou, američtí spotřebitelé protože nepřijali tuto myšlenku, nepřivlastnili si jí že vozidlo může mít omezený dojezd a stále být funkční být funkční, užitečné a praktické. Podezřelí: Baterie Zemřel elektromobil vinou technologie baterií Opravdu nemá elektromobil takový dojezd? A používají automobilky nejlepší dostupné baterie?

Bateriová technologie toto dovolovala už v dobách autobaterií umožnila automobilu dojet 100km Jestliže začnete výlet s vědomím, že jste na suchu po 100km Budete z toho nervózní Lidé si myslí, že potřebují auto s dojezdem 500km a musí ho být schopni natankovat za 5 minut Pro 90-95% vašich jízd to opravdu nepotřebujete Potřebujete auto, které dojede tak 100km A tím je pokryta vaše denní jízda Pro ty, kteří chtějí větší dojezd s elektromobilem 100 mil nebo více už existovaly lepší baterie.

Vyvinuty dobře známým vynálezcem pracujícím v Troy, Michiganu asi 30 mil od sídla General Motors - Jsem Stan a ... - a já Iris Ovshinsky. Myslím že by jsi to neměl dělat Ty jsi měl říct že jsi Stan Ovshinsky, a já že jsem Iris Ovshinsky. Nedělejte to. Je to legrační. s více než 200 patenty na jeho jméno Stan Ovshinsky je průkopníkem nové baterie a GM zakoupila kontrolní balík nad jeho společností Vybírali jsme z 60 různých velkých společností, jako Westinghouse a další, kteří chtěli vyhrát závod o nejlepší baterie které by se používaly v elektromobilech.

A byli jsme vybráni, protože jsme měli takové baterie A pro nás, uvedení auta Byla největší věc Co jsme mohli udělat Ale očekával jsi šampaňské a růže. Čekal jsem šampaňské a růže. Když jsem řekl, že se chystá odstavec do novin Který říkal, že jsme toho dosáhli Opravdu jsem očekával proud gratulací A pak jsem viděl, že se něco děje když se stal přesný opak Ovshinsky byla cenzurován pro inzerování výhod jeho baterie bez předchozího souhlasu a byl požádán, aby dál neinzeroval v celostátních publikacích EV1 zahájila se slabšími bateriemi.

Bylo by to další 2 roky než by byly Ovshinského baterie instalovány byly nainstalovány do EV1 První verze tohoto EV1 měla poruchové Delco baterie které stále selhávaly To bylo selhání GM s těmito bateriemi Poté co tam dali dobré baterie, nebyly žádné problémy Nakonec, GM prodala svůj Podíl v Ovshinského společnosti neobvyklému kupci Potom, když Ni-MH Baterie prokázány jako lepší tak, že vydrží déle než je životnost auta a jsou levnější než motor, Texaco vstoupil do hry a kupuje kontrolní balík od General Motors nad Ovshinského technologiemi.

Ropné společnosti se necítí ohrožené bateriovou technologií protože ji účinně drtí Elektrický vůz je zajímavou případovou studií Bylo to takové propastné selhání Existuje spousta lidí zapojených do počátečního rozhodování ukazujíc, na sebe navzájem čí to byla odpovědnost Podezřelí: Ropné společnosti Z Basry a celého Iráku přichází dobré zprávy ohledně otevření nového ropného pole ropovod vede napříč pouští do Perského zálivu do Al Faw Tam tankery nakládají drahocenné pohonné hmoty, které tak moc potřebujeme ve světě.

Ano, je to velký den pro Irák a to je důvod pro oslavu Ovce plněné rýží a řada dalších skvělých věcí Ale to je jen první z dobrých věcí které přichází do Iráku díky ropě Ropné společnosti jen zřídka upustily od globálních záležitostí Ale proč by tak moc lobovaly pro vytvoření veřejné opozice elektromobilu v Kalifornii Pro mě je těžké si odůvodnit proč je ropný průmysl tak úzce zapojený do této oblasti Možná to viděl jako hrozbu na monopol poskytující pohonné hmoty pro přepravu.

Není pochyb, že to jsou ropné společnosti kdo dnes kontroluje trh mají silnou motivaci k odrazování od alternativ kromě těch, které mají samy pod kontrolou Podobně jako General Motors, před 40 nebo 50 lety, koupil tramvaje a ukončil je ropné společnosti byly proti vytváření elektrické infrastruktury S tím naprosto nesouhlasím nezabili jsme elektromobil Ropný průmysl nezabil elektromobil Co zabilo elektromobil byly zastaralé technologie Je to dobrý příklad toho, co by se už nemělo opakovat.

Příklad toho, čemu se máme vyhnout Máme ještě asi bilion barelů ropy v zemské kůře A když si vezmete, že cena benzínu z této ropy bude 0 za barel máme tu 100 bilion dolarový business se kterým se dá něco dělat Ale v určitém okamžiku kdy je alternativa dostatečně dobrá lidi se odvrátí a to je to, čeho se ropné společnosti bojí nejvíc Využíváme miliardu litrů benzínu týdně v Kalifornii Právě teď, cena je $ 2,20. Před rokem to bylo $ 1,20 Je to o dolar víc na galon.

Někdo má o 180 milionů dolarů týdně víc, tento rok Je to stejný benzín, stejné potrubí, stejné rafinérie. Zisky jsou vynikající. Čeho se ropné společnosti bojí Že by se elektromobil stal úspěšným do šesti let Čeho se obávají automobilky je že by na elektromobilech ztráceli už během 6 měsíců Podezřelí: Automobilky I společnosti, které vyráběly elektromobily proti nim bojovaly na každém kroku Jaký měli motiv? Proč byly tak odhodlané, dostat je ze silnice.

Myslím, že ze začátku General Motors nevěřili, že by se auto mohlo chytnout Nemyslím, že by věřili, že se toho můžou někdy bát Něco jako spiknutí, aby to udrželi pod pokličkou. Nenáviděli vyhlášku Nenáviděli ho tak, že skončili nejen nevírou v podnikání s elektromobily Co jsem zaznamenal, byla obrovská nechuť z plnění rozkazů jakými motory musí být vozidla vybavena A tak se z toho stal boj z principu spíš než pokus jak technologicky problém vyřešit Byl jsem velmi překvapený z postojů, které vyjádřili v Sacramentu při obhajobě.

Konec komentáře V důvěrném memorandu 1995 Sdružení amerických výrobců automobilů snažily najmout PR firmy aby ovládly takzvanou "vzdělávací ekologickou kampaň" Aby se vytvořilo klima které nabourá vyhlášku Výzvou je podle dokumentu je větší uživatelské pochopení elektromobilů Proč by automobilky bojovaly tak tvrdě proti vlastní výrobě? Řekl jsem to na půdě představenstva General Motors že důvod pro EV1 je poskytnout společnosti General Motors velký náskok ve znalosti, jak přeměnit v elektřinu do akcelerační síly auta.

A mělo nám to přinést dva nebo tři roky náskok A podle mého soudu se tak stalo Ale byl jsem zklamaný, že jsme z toho nic nevytěžili a důvod, který byl probírán v představenstvu byl, že by nebyl dobrý zisk v dalších obdobích buď s elektrickým pohonem nebo hybridy. Nemohli pochopit, jak by na tom Toyota mohla vydělávat například na Priusu měla prohrát košili A důkaz máme zde, protože Toyota neprohrává svojí košili Pokud ztráta příjmů dělá starosti automobilkám elektromobil vyvolává úplně jiný problém nemá spalovací motor, základní kámen automobilového průmyslu.

Tyto části představují velkou část příjmů prodejců prostřednictvím náhradních dílů a údržby V podstatě je tato hromada dílů vizuální reprezentace zisku, který automobilový průmysl nevydělá, pokud prodá EV1 nebo elektromobil obecně Mohu identifikovat například tyto které nebyly v programu EV1 Olejové filtry potřebujete čtyřikrát za rok. Byla to asi nejvýznamnější věc pokaždé několik Quarts olejů Neužívám si opravu spalovacích motorů protože se vždycky ušpiním.

Protože se při tom vždycky ušpiním. A při práci na EV1 jsem chodil domů po práci prakticky tahle. Servis pro EV1 byl poměrně jednoduchý. Dojelo sem asi každých 8000km Prostřídali jsme pneumatiky, doplnili ostřikovače a poslali ho zpátky na ulici Je to úžasné. Podívejte jak jsem se ušpinil jenom díky manipulaci s touto věcí Je to docela smutné Při snaze upřímně prodat čisté auto Musíte říct, že jádro vašeho výrobku je špinavé používá olej, používá benzín který zvyšuje naší závislost na zahraniční ropě.

A máme tu produkt který závislý není Bude to vypadat schizofrenně, ale myslím, že když to začalo "Ukážeme lidem v kalifornii že můžeme splnit nulové emisní limity" A později: "Chceme jim je ukázat? " To znamená, že všechna ostatní naše auta A čím více jsme se do toho ponořovali tím více tam byl dvoustranný pohled mezi čistý, efektivním a neznečišťujícím versus maloměšťáckým Automobilky se samy přesvědčily Že nemohou vydělat peníze krátkém období s elektromobilem.

Aby se tak stalo, potřebovaly by úplně jiná auta General Motors se zavázala vůči Hummeru protože viděli, že Hummer by přinesl peníze Když vyšel SUV, lidé říkali "To se nedá řídit" - "Je to velký jak náklaďák?" - Je to tank. - "Nemůžu vidět ven." - "Ještě někoho přejedu" - "Je to moc veliký." - "Pro mě je to moc veliký" Ale přesvědčili lidi "Je to bezpečnější" "Potřebujete velké auto" "Potřebujete ho kvůli rodině" Myšlenka mrňavých EV1 které byly svítivě zelené to by nepřitáhlo hodně pozornosti.

V přirovnání s obřím SUV které by ponížilo vašeho souseda to by přitáhlo pozornost Vlastně to říká to, o čem byla 90. léta Co začalo jako 25 000 $ odpis z daní vzrostlo na 100 000 $ když se Kongres schválil prezidentovy ekonomické stimulační balíčky loni na jaře Myslíme si, že malé podniky potřebují v tuto chvíli podporu aby se udržely nad vodou, aby se posouvaly ekonomiku vpřed Ale je tu podpora pro drobné podnikatele nejen pro udržení nad vodou ale spotřebovat co nejvíc benzínu je možné skoro 3tunové auto, to největší má to nějaký smysl?

Asi nemůžeme diktovat lidem jaká auta si mají kupovat - Cílem je zde ... - To je v tom podpořilo A můžete si odepsat skoro celé auto z daní Já si nemyslím že je to způsob, jak by tato myšlenka měla být uchopena Ale máme tu důkazy že je takto pochopena Já nevím. Budeme muset počkat a uvidíme co se stane Maximální daňová úleva pro elektromobil v roce 2002 - $ 4 000 Maximální daňová úleva pro automobil nad 2,7 tuny v roce 2003 - 0 000 GM koupila Hummer od AM General v prosinci 1999.

O měsíc později GM zavřela montážní linku pro EV1 v Michiganu Nerad bych viděl Hummery prodávané prostřednictvím vlády Rád bych viděl, aby měli všichni rovné podmínky Jde o to, že podle mě nemají všichni stejné šance Zajišťujeme proud ropy pomocí armády Využíváme daní, abychom podpořili automobilky všemi možnými způsoby a nepoužíváme peníze z daní tak, jak bychom měli abychom se připravili na budoucnost Podezřelí: Vláda Federální politika měla vždy ohromný vliv na utváření budoucnosti.

Vzhledem k tomu, že dala velké pobídky k nákupu SUV Federální vláda také žalovala Kalifornii aby přestala s elektromobily Někteří poukazovali na vliv ropných společností a automobilek Ve Washingtonu to kontrolují, oni a automobilový průmysl Teď když je tam Andrew Card Bývalý lobbyista jako šéf zaměstnanců bílého domu Myslím že už nemusí platit lobbyisty Takže tam ušetří nějaké peníze Andrew Card byl náčelníkem štábu Když se Bushova administrativa připojila k žalobě proti Kalifornii.

Card byl také prezident a ředitel Prezident a C.E.O. Americké Asociace Výrobců Automobilů během své kampaně s cílem zrušit vyhlášku ohledně elektromobilů Průmysl začal cítit, že pokud nezabijí tuto rakovinu zde v Kalifornii rozšíří se to do zbytku země A myslím že to byla strategie mnoha společnost udělat z toho národní otázku Jednou mi dokonce řekl jeden prominentní kongresman kterého nebudu zmiňovat jménem "Mohl bych pochopit a tolerovat to, co děláte v Kalifornii " ale pokud budete zkoušet rozšířit váš Kalifornský program do zbytku země, budu s vámi bojovat".

Někdy si poslechnu diskusi o energetice a mám pocit, že sleduju film ze 70. let Protože argumenty jsou úplně stejné, jako byly před 30 lety Naše průměrné vozidlo průměrné auto na silnici je méně efektivní než bylo před 20 lety A toto je prostě konečné odstoupení vlády Politického vedení, opravdu Protože je nemožné dostat normy spotřeby paliva skrz US kongres po ropném embargu OPEC v 1970 Americká vláda vytvořila firemní průměrnou spotřebu paliva neboli CAFE standardy, s cílem zlepšit spotřebu paliva v amerických vozidlech jako důsledek, efektivita spalování vzrostla během 10 let o víc než 50%

Bohužel během posledních dvou desetiletí, nebyla žádná další změna Jimmy Carter byl posledním prezidentem který udělal z energie náš hlavní cíl A věnoval prvních 90 dní v úřadu cíli dát dohromady energetický plán Účastnil jsem se toho tehdy A od té doby, žádný prezident se o to takhle nezajímal Dnes dávám jasný cíl pro energetickou politiku USA Od tohoto okamžiku nebude tento národ používat Víc zahraniční ropy, než jsme využívali v roce 1977. Nikdy Dovoz ropy: 1977 8.8 milionu barelů denně 2005 13.5 milionu barelů denně.

Došlo k radikálním změnám, když přišel Ronald Regan sundal solární panely ze střechy Bílého domu, které tam dal Jimmy Carter A vlastně vyhlásil válku proti slunci Zastavil jsem probíhající předpisy a ustavil pracovní skupinu podléhající viceprezidentovi Bushovi pro přezkum předpisů s cílem zbavit se co největšího možného počtu lidí je možné Dále jsem uvolnil těžbu ropy což vyústí ve větší produkci a méně závislosti na zahraniční ropě Když přišel Regan, nebyl zrovna zastáncem hospodaření s palivy uchování zdrojů, využití obnovitelných zdrojů.

A v polovině 80. let prakticky zrušil jakékoli zlepšování v normě spotřeby paliva u aut A pak se v roce 1985 zhroutily ceny Nechtěl bych všechnu vinu házet na Ronalda Regana Měl svůj podíl odpovědnosti, ale stejně tak ho měli Saúdové Bylo to velmi spočítané rozhodnutí náhle snížit ceny ropy Hlavně bylo zajištěno, aby žádné z těchto alternativních paliv a opatření na úspory energie nevedly k požadovanému výsledku Takže jinými slovy udrželi naší závislost a v důsledku jsme dnes stále závislí na ropě.

Když přišel Clinton a já jsem pro Clintona pracoval Byli jsme upřímně zaujati do možností alternativních paliv a zlepšit palivovou ekonomiku politicky to bylo stále velmi neatraktivní automobilová lobby byla stále velmi silná takže administrativa udělala jakousi dohodu s automobilkami toto partnerství pro vozidla nové generace kdy bychom vyvíjeli hybridní vozy kombinaci benzínu a elektromotoru Na druhou stranu by jsme nezasahovali do norem o spotřebách paliva Ještě nikdy jsem nepotkal takového pětiletého kluka.

Řekl mi: "Jsem rád, že vás poznávám pane prezidente" "Rád bych, aby jste udělal auto, které bude jezdit na elektřinu a nebude znečišťovat vzduch" Byl jsem tak ohromený, že jsem šel za Alem Gorem a představil jsem mu tohoto pětiletého kluka a on mu řekl: "Dobrý den, pane viceprezidente, mám v úmyslu zasvětit svůj život v této oblasti" "Pomůžu vám s vývojem elektromobilu" "pomůžu vám s vývojem auta, které neznečišťuje životní prostředí" Al Gore říká: "To z nás dělá partnery"

Kluk řekl: "Ano, myslím, že ano." "Ale asi jste mě nepochopil, chtěl bych na tom strávit CELÝ svůj život" Po 8-9 let jsme utratili asi miliardu dolarů daňových poplatníků abychom vyvinuli hybridní vozy Paradoxně americké automobilky neuvedly žádný hybrid na silnici Ve skutečnosti, když se George Bush stal prezidentem americké automobilky se odvrátily od hybridů Ale.. a to je ironie Americký program znervóznil Japonce Takže jako výsledek, Toyota a Honda vyvinuly hybridy protože nechtěly být poražené Amerikou.

Průměrná spotřeba hybridů 2006 Japonské hybridy 42 mil na galon Americké hybridy 25 mil na galon Teď vnucují lidem představu, že něco dělají ale balamutí je Ale pamatuji nějaký čas nazpět kdy panoval tenhle vtip Ale už to není vtip Dáváme ekologům kecy a průmyslu možnost jednat Dalším krokem jak zajistit Americe menší závislost na zahraniční ropě je těžit a rafinovat více surové ropy zde u nás ekologicky a citlivým způsobem Zdaleka nejvíc slibných příležitostí pro těžbu ropy v Americe je Národní rezervace na Aljašce.

Ikdyž se předpokládá, že Národní rezervace na Aljašce může dodat Americe jen o něco víc než jednoletou spotřebu prostým zvýšením užitnosti paliva na 40 mil na galon by uspořilo stejné množství paliva do 15. let ropný průmysl a automobilky jsou odolné vůči změnám Američané si musí uvědomit, byl potřeba zákon než se prosadily bezpečnostní pásy Byl potřeba zákon, než se prosadily airbagy Byl potřeba zákon ke zvýšení užitnosti paliva z 12 na 20 mil na galon.

Byl potřeba zákon pro ochranu životního prostředí před katalytickými převodníky Takže si myslím, že čistá auta jsou moc důležité rozhodnutí, aby se nechalo automobilkám Podezřelí: Úřad pro Ochranu Ovzduší v Kalifornii Kalifornská vyhláška nutila automobilky k výrobě elektromobilů Když to Kalifornie změnila, auta zmizela Proč Kalifornie ustoupila od statečného zákona, který vytvořila? Navštívil jsem všechny automobilky a všechny tvrdily: Podívejte, nemůžeme vyrábět tyto zvyšující se počty bateriově poháněných elektromobilů a já jsem se přesvědčil o tom,

Co teď budeme dělat? Je naše práce vyčistit zde vzduch? Nebo vynucení si nějakého počtu technologií na silnicích Alan Lloyd selhal při svém vedení vyhlášky o bezemisních vozidlech k úspěšnému výsledku To já vím celkem dobře Znám Aleca velmi dobře a měli jsme nějaké... měli jsme procítěný rozhovor A trápí mě to, protože Aleca velmi respektuji A mrzelo by mě, kdybych měl být obviněn z opuštění bateriové technologie Kromě jeho pozice jako předseda výboru pro ochranu ovzduší.

Měl Alan Lloyd ještě jednu pozici. Pouhé čtyři měsíce před setkáním, které zabilo elektrické auto Lloyd přijal předsednictví v čele Partnerství pro palivové články Podílím se na vodíkové technologii od brzkých 90. let Když jsem se stal předsedou o deset let později věděl jsem už hodně o vodíku Takže já osobně jsem velkým zastáncem technologií Takže by jste mohli říct, že to je nevýhoda, pokud jde o vodík Protože jsem věděl co je možné s ním dělat Podezřelí: Vodíkové články.

Omluvte mě, chci se podívat jak moje dítě sjede automobilky přesvědčily Kalifornii že ve skutečnosti podporují vývoj automobilů na vodíkové články Byly snad lepší alternativou než elektrická auta Národní manager Toyoty pro pokročilé technologie Bill Reinert vzal prototyp jejich vodíkového SUV na tiskové turné Jeden z našich zákazníků opravdu neměl rád toto auto stejně jako EV1 A důvod nebyl, protože by se jednalo o něco špatného na autě Důvodem bylo, že mohl jeho EV1 nabíjet doma, nabíjet v práci A i přesto, že dovoloval jen omezený dojezd.

Nemusel se bát o nabití svého auta S tímto autem a omezenou dostupností vodíkových čerpacích stanic Řekl, že by plánoval celý den podle toho aby mohl načerpat vodík do auta a jak se dostat zpátky Je to velmi zvláštní Čím víc víte, tím více si uvědomujete Že ve skutečnosti nevíte, jaké otázky vám předloží Naprosto nejhorší otázka je "Kdy bude tohle na trhu?" Kdy to bude na trhu? To je nejhorší otázka Spotřebitelé budou pravděpodobně chtít vědět Za jak dlouho se to začne hromadně vyrábět.

To je ještě docela daleko Máme ještě nějaké technické problémy k vyřešení, ohledně skladování vodíku s trvanlivostí se snižováním nákladů Je to v tuto chvíli praktické řešení? Automobily mají omezený dojezd trvanlivost auta není úplně nejlepší Co tam máme dál..? Nejezdí dobře za chladného počasí Ale kromě toho všeho jsou skvělé Byl jste někdy na psím závodě? Máme tu mechanického králíka běžícího před psy a psi ho nikdy nedohoní Palivový článek je ekvivalent takového mechanického králíka.

Jdeme za tím Posledních 15 let nám říkají, palivové články tu máme za 10 - 15 let Jste ropná společnost Vaše podnikání je v prodávání benzínu Myslí že je to na dlouho, na 30 let a chtějí výrobek který prodají Takže od tohoto bodu se sami chrání Ale na druhou stranu chrání status quo Jak můžeme vidět ve Scientific American dvojí reklama na General Motors a Shell propagují palivové články, které dělá General Motors a také Shell jako možný dodavatel vodíku.

Pokud použijme vodík jako lepší nosič energie než elektřinu Tak by to měl být nemonopolní produkt Problém je v tom, že to není ani zdaleka blízko Jak daleko může toto auto dojet s tímto množstvím paliva? Je to přibližně 100-125 kilometrů. Dobrý. Zajímavý. Auto na palivové články poháněné vodíkem vyrobeným z elektřiny používá 3x - 4x více energie než auta napájená bateriemi Toto je začátek fantastické technologie díky, že jste nám to ukázal Půjdeme se za chvíli podívat na některá další vozidla ale vodík je cesta do budoucnosti.

Dnes máme hodně nadšení pro vodíková auta ale napsal jsem celou knihu o vodíku Myslím, že je docela jasné, že vodík je mnohem nevýhodnější alternativní palivo než jakákoli jiná alternativa na kterou se zaměřujeme Toto je 5 zázraků, které potřebujete pro úspěšné vodíkové auto na trhu Za prvé, průměrné auto na vodík bude stát $ 1 milion To je tvrdá rána Žádný lidmi známý materiál nemůže uchovat vodík na palubě auta aby vám dal dojezd, který lidé chtějí Zázrak číslo tři: Palivo je strašně drahé.

Dokonce vodík vyráběný z fosilních paliv bude 2-3x dražší než benzín Za čtvrté, musíte mít napájecí infrastrukturu Máme 180 000 čerpacích stanic Někdo bude muset postavit alespoň 10 - 20 000 vodíkových čerpacích stanic Než se o to začne někdo doopravdy zajímat A zázrak číslo pět: musíte doufat a modlit se Že konkurenti nepřijdou na trh s ničím lepším Protože zrovna teď, nejlepší auto na trhu je o hodně lepší hybridní vozidla. Stále běží na benzín, můžete je tankovat kdekoli.

Má dvakrát větší dojezd než obyčejné auto Současná hybridní vozidla jsou závislá na benzínu ale používají elektromotor ke zvýšení užitnosti paliva A pokud si bateriová technologie vede čím dál tím lépe pak nejlepší hybrid a nejlepší nabíjecí hybrid v roce 2020 Bude nesmírně lepší než auto na vodík Natáčíte už dlouho na to, aby jste věděli že se rád poslouchám ale také nebudu chodit kolem horké kaše A toto by mohla být dlouhá cesta do budoucnosti Toyota říká, palivové články tu máme za 30 let.

Pak mi volali z ministerstva energií a ze státu Kalifornie "Co to sakra děláš?" A všichni ostatní výrobci palivových článků "My se tu snažíme vydělávat a ty říkáš tohle" Je to strašné. Jen proto, že pár lidí chce pracovat je to bez záruky Je to Disneyland, víte? přejí si, aby to byla pravda Já nepracuji v Disneylandu Já pracuji ve skutečném světě, kdy se to nestane jen proto, že si to přejete a musíte opravdu tvrdě pracovat aby se to stalo a doufám, že my to děláme 27. den jejich hlídky aktivisté nakonec dostali zprávu od GM.

Paul Scott volal: "Jste právě v práci? Odtahují auta právě teď" "GM nakládá auta právě teď" "Co, co?" "Jasný, nechávám všeho a jedu tam hned teď" Naložili je Pneumatiky kvílely a plechy se prohýbaly Jak je nakládaly do auta Bojujeme proti většině peněz světa Jdeme proti ropnému průmyslu proti automobilovému průmyslu Je to David versus Goliáš ve velmi velkém ale pokud je na světě dost Davidů můžeme vyhrát GM, Styď se! General Motors odjíždí pryč s EV1 chtějí je zničit dělá práci ropných společností.

Chceme vás poprosit, odejděte prosím alespoň na trávu Prosím odejděte ze směru jízdy Abychom vám nemusel dát pouta, díky Nedrťte EV1. Dne 15. března 2005, poslední EV1 z Burbanckého parkoviště byla odvezena a zničena Pojď dál Super Půjdeme do trezoru a ukážu ti auta Stýská se mi po něm Jo, jsme rádi že ho máme Máme ve sbírce hodně elektromobilů a hybridů ale máme neobyčejnou radost z tohoto To je ten nejlepší Tady Moje děťátko Číslo 99. To by jsi měla poznávat.

Poznávám, bylo to auto Chris Přesně tak Prosím, posaď se Je tu jen jeden problém nezapaluje Víš, General Motors je znehybnil Já vím Chtěli jsme aby ne, ale museli Tak jsme to pochopili a jsme rádi že ho máme Jo. Je to hodně důležitá část automobilové historie Je Máme výrobce jako General Motors, kteří se účastní takového programu, to je skvělé Problém je v tom, že to neměla být součást automobilové historie Od roku 1939 schovávali tento elektromobil.

Mají pár modelů venku Říkají, že to přijde v dalších několika letech A nikdy to nepřijde Protože to nikdy nemá přijít Vydělávají příliš peněz technologickou stagnací se spalovacím motorem Podezřelí: Automobilky Viní Pokud je tu nějaká obava, jsou vždy ekonomické tlaky pro nalezení alternativ A dokud neexistují alternativy obávané vlastnosti mohou být neuvěřitelně ziskové Podezřelí: Ropné společnosti Viní Jsou to stejné baterie, které používáte ve svém notebooku.

My máme 6800 jednotek A může to jet 500 km na jedno nabití při jízdě asi 115 km/hod Zrychlí to na stovku za 3,6 sekundy Je to úžasný výkon pro jakékoli auto, nejen pro elektromobil Ty samé baterie mohly být dány do EV1 A mohly z něj snadno udělat auto s dojezdem 500 km Je taková škoda sledovat tyto auta ničit, když by jste je mohli vylepšit Podezřelí: Baterie Nevinné Vím, co jsem udělal a proč A pokud bych měl udělat stejnou věc podle stejných dat a kdybych viděl, co se do dneška stalo.

Udělal bych přesně to samé Podezřeli: Úřad pro Ochranu Ovzduší v Kalifornii Vinný Když mluvíme o rozumné energetické politice Většina lidí slyší: Nutíte mě řídit malé auto budete mě nutit mít ve svém domě zimu a hlavně chcete abych žil jako Evropan Podezřelí: Spotřebitelé Viní Je to nedostatek vedení Je to nedostatek schopností v ropném průmyslu v automobilovém průmyslu uznávají, že nejsou strýček Sam Strýček Sam má být strýček Sam A strýček Sam jedná jako by byl General Motors.

Podezřeli: Vláda Vinná Je to mrhání obrovskými částkami na vodíková auta která se podle každého rozumného odhadu nebudou prodávat spotřebitelům nejméně nejbližší dvě desetiletí Myslím, že se z toho stane jeden z největších omylů v historii automobilového průmyslu Podezřelí: vodíkové články Viní Už jste někdy slyšeli výraz Smrt milionem škrábnutí - milion škrábnutí díky kterým vykrvácíte Boj o elektromobil byl v jednoduchosti boj o budoucnost Goliáš vyhrál toto kolo má ale nové problémy.

Ceny ropy rostou vzhůru Amerika je zamotaná na Blízkém východě a globální oteplování je stále více vážná hrozba Co můžeme dělat, abychom změnili budoucnost? Toto město je plné jmen které tu už nejsou Proč? Protože se neuměli přizpůsobit změnám Všichni se musíme přizpůsobit změnám Nediskutujte o tom, kdo je na vině a co nese vinu Pojďme vybudovat nový průmysl Pojďme zase z Ameriky udělat silnou zemi Chelsea nadále pracuje, nyní s novou skupinou Plug in, America.

Práci s občany napříč politickým spektrem na podporu budoucnosti nezávislé na energiích. Setkala jsem se Jimem Woolseyem a jak se ukázalo On už byl trochu nad věcí které jsme dělali a přišel do sdružení Plug in, America Toto je jeden z příkladů typů vztahů, které existují za účelem všeho dalšího co jsme chtěli Sloužil jsem ve čtyřech administrativách jmenovaných prezidentů vše v různých aspektech národní bezpečnosti A ve skutečnosti dvě třetiny prokázaných zásob ropy na světě jsou na Blízkém východě to, že jsme závislí na této části světa je velmi důležitá bezpečnostní otázka.

Za mnou jsou dvě věci. Jedna z nich je Prius benzin-elektrické hybridní vozidlo od Toyoty a elektrická rozvodna. Dnes spolu zase tak moc nesouvisí Ale je tu šance, že budou mít něco společného v pozitivním smyslu A proto si myslím, že nabíjecí hybrid je další přirozený krok A je dostupný už dnes Toto je nabíjecí Prius což je modifikace normální Toyoty Prius která vám umožní cestovat která vám dává 150 - 180 mil na galon pro prvních 50 - 60 mil za den nepotřebujeme nákladnou nabíjecí infrastrukturu pro tato auta toto auto můžete nabíjet kdekoli ve vaší garáži.

Takže děláme ekology šťastnější, protože je to čistší Děláme neokonzervativce šťastnější protože používá méně benzínu Vlastně každý je šťastnější protože to používá méně benzínu Zapojení je dlouhá cesta ke snížení závislosti na ropě generování této energie z větru a slunce by vytvořilo ještě méně znečištění Se svou bateriovou technologií v hybridech přišel také Ovshinsky Ovshinsky také vyrobil jednu z největších továren na solární články na světě Toto je jen obyčejný střešní panel.

A takto to tam přilepíte Takhle připevníte šindele Vše tím takhle přikryjete napojíte dráty Všechno je plug-and-play. Každý kdo chce revoluci by neměl popadnout zbraň Stačí jít a začít pracovat jako my Svět se změní použitím vědy a techniky Jsem hodně optimistická ohledně budoucnosti I vzhledem k tomu co jsme viděli všechny ty války kolem EV Stále jsem optimista Jedna z věcí, která umožňuje Americe fungovat Je ta nesmírná agitace za věci, které jsou nové.

Pokud máme koalici takové velikosti a takového složení Dostanete pozornost politiků A zde máme vážný problém Amerika je závislá na ropě Nazval jsem to všemožnou koalicí mezi káceči stromů dobrotvrůrci, zelenými škudlíři a evangelíky To je koalice docela dobré velikosti Jsme připraveni vstoupit do světa dokonale čisté a obnovitelné energie Pokud bychom jen měli vůli k jeho realizaci Nemusíte čekat na velké automobilky můžete si to udělat sami Jako to dělám já zde stará auta, nová auta vlastně na tom nezáleží můžu je snadno předělat.

Ještě jste nic neviděli Budoucnost bude velmi zajímavá v této oblasti a síly nás tlačí všechny v této oblasti Jak ekonomické, tak ekologické síly Také poté, co lidé vidí takové věci říkají: "Sakra, tohle chci dělat" A tak se informace dostává ven To nám dává naději Doufat, že budeme moci ukončit naše životy dosáhnutím toho, čeho jsme chtěli A máme. A máš před sebou ještě spoustu let pro které máš plány Já bych na to neměl čas.
x Film Who Killed The Electric Car odkrývá souvislosti s vývojem alternativních pohonů. V roce 1996 se v Kalifornii objevily plně funkční elektromobily, které splňovaly potřeby téměř všech řidičů. O dvanáct let později nezbyly na tato futuristická auta nic než vzpomínky. Kdo je zodpovědný za jejich zmizení? Byl v tom opravdu zásah mocných, nebo je na vině jenom nízká poptávka a nepochopení uživatelů? Dokument přináší pohled na jednu z epizod elektromobilů, které jako alternativa nezaostávají vlastnostmi za benzínovými auty. Naopak je v mnoha ohledech předhánějí. Proč tedy světové automobilky nenabízejí tuto levnější variantu, se kterou můžeme jezdit již od několika desetihaléřů za kilometr? Film předkládá spoustu argumentů, proč jsou elektromobily trnem v oku snad úplně všem zúčastněným stranám kromě uživatelů. Režie: Chris Paine.

Dále videa o principech fungování vynálezu známého jako Joes´ Cell. Dále videa o alternativním způsobu zhodnocení, nebo výroby energie, nekonvenční motory. Studená fúze.

Zde např. prototyp motoru RADAX na vodíkové palivo. Motory neprodukující znečištění jsou stále vyvíjeny a dávno existují. Pouze se o nich nemluví, nejsou dostatečně veřejně podporovány. Protichůdný ekonomický tlak na veřejný zájem je vyvíjen zejména firmami, které profitují v těžbě fosilních paliv, nebo na nich navázaném průmyslu a obchodu. Zásadní firmy, které vlastní patenty na nejkvalitnější alternativní řešení automobilového pohonu jsou automobilové společnosti jako například General Motors. Žádná z klíčových firem nechce spolupracovat, ani je veřejně rozvíjet, dokud se budou používat jejich klasické motory na fosilní paliva.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.