xVybraná videa
text k videu
15. září 1971 vyplula z vancouverského přístavu malá rybářská bárka Phyllis Cormack. Na její palubě bylo dvanáct mužů, kteří se rozhodli protestovat svou plavbou proti americkým jaderným pokusům na Aleutských ostrovech. Jeden z posádky lodi, Bob Hunter, si s sebou vezl knížku starých indiánských pověstí a mýtů kmene Krí: Nastane čas, kdy země bude pustá, kdy moře bude černé, ptáci spadnou z nebe, potoky budou otrávené a ryby v nich vymřou. Pak se indián spojí s bílým mužem a naučí ho ctít zemi. Spolu se stanou bojovníky duhy. Většině mužů z posádky ta kniha změnila celý jejich život...

Environmentální hnutí od jeho zrodu po současnost. V krátkosti jsou představeny jednotlivé proudy, od zelených politických stran až po skupiny jako Animal Rights Militia, a některé kampaně nestátních neziskových organizací LZ VLK, Greenpeace a Svoboda zvířat, ale i radikálnějších ochranářských skupin působících na Slovensku.

Chceme, aby ľudia boli nervózni, ľudia musia cítiť trému. Planéta je práve teraz zabíjaná korporáciami. Ak ľudia nezačnú byť z toho nervózni, tak potom je s ľudským druhom naozaj niečo zle. Dvestotisíc akrov bez prestávky, les zmenený na púšť za jeden deň. Moderné lesníctvo je také úžasné, nechajme, nech naše deti zaplatia daň... Louisiana-Pacific! Z pohľadu platnej legislatívy a väčšinového svedomia som spoločne s niekoľkými inými ľuďmi vnikol neoprávnene na cudzí pozemok, aby som ukradol cudzí majetok.

Lenže, zvieratá nie sú majetok. A to, že máme silu ničiť a mrzačiť ich životy, nám ich do majetku nedáva. ALF je tu na to, aby zachraňoval zvieratá pred krutosťou a aby sabotoval hladkú prevádzku tých, ktorí sú zapojení do ich vykorisťovania. Vďaka využívaniu osvedčených a efektívnych nenásilných stratégií sa ALF pripisuje viac priamo zachránených zvierat, ako rôznym organizáciám. Napísal som veľa listov politikom, ale to k ničomu neviedlo. My sa skutočne všetci snažíme, zúfalo chceme zmeniť svet legitímne, legálne, ale tak to proste nefunguje.

Ľudia, ktorí riadia túto krajinu, majú podiely a investície v spoločnostiach testujúcich na zvieratách. Takže myslieť si, že môžete takýmto ľuďom povedať, že sa nám to nepáči, že to chceme zmeniť a čakať to od nich, to je nezmysel, to sa nestane. Ale prečo páliť budovu, neohrozujete tým ľudí? Je to len preto, že hoci som strávil roky oslobodzovaním zvierat z laboratórií, vidieť tie klietky v nich za pár dní znova plné vám zlomí srdce. A z toho dôvodu považujem podpaľačstvo dnes za nevyhnutný nástroj.

Na každý požiar, ktorý som založil, pripadajú 3-4, ktoré kvôli obavám z možného zranenia niekoho založené byť nemohli. Besniem, pretože som zavretý v tých klietkach s nimi. Pretože nevidím rozdiely v tom množstve druhov: ja cítim bolesť - ony cítia bolesť. Ony chcú len žiť presne ako ja. Tak kedy to pochopíme, že nie je rozdiel medzi trpiacimi. Je len jeden druh - všetci sme si rovní. Earth Liberation Front (ELF) je medzinárodnou undergroundovou organizáciou, ktorá využíva priamu akciu vo forme ekonomickej sabotáže.

Snaží sa priamou akciou zastaviť ničenie prírodného prostredia. Táto organizácia je environmentálnou skupinou, ktorá pozná skutočnú cenu zabíjania a ničenia života. Vie, že je nedostatočné pracovať len v jednotlivých sférach, ale že treba útočiť aj na samotný kapitalistický štát a na symboly jeho propagandy. Vhodnejšie je hovoriť o nej skôr ako o organizácii, ktorá pracuje na ochrane všetkého života na Zemi. ELF sa organizuje do autonómnych buniek, ktoré pracujú anonymne a nezávisle od seba a verejnosti.

Nemá žiadnu hierarchiu, alebo centrálne vedenie, pracuje pod ideológiou. Kdokoľvek, kto verí v túto ideológiu a prijíma jej široko publikované smernice, môže uskutočňovať akcie a považovať sa za súčasť Earth Liberation Front.

Smernice ELF sú nasledujúce:
1.) Spôsobiť čo najväčšiu ekonomickú škodu entite, ktorá profituje z ničenia prírodného prostredia.
2.) Informovať verejnosť o ukrutnostiach páchaných na prírode a živote.
3.) Urobiť všetky preventívne opatrenia, aby nebolo zranené nič živé.

Od polovice 90-tych rokov sa akcie ELF, hlavne v Severnej Amerike, postupne znásobovali a rozširovali sa na ďalšie územia. Viac a viac ľudí sa zúčastňuje týchto akcií celosvetovo, čo nie je žiadnym prekvapením. Hrozba prírodnému prostrediu spôsobená túžbou po peňažnom uspokojení je reálna a preto naše odhodlanie ochraňovať život musí byť nekompromisné.

Niekedy, keď vidíš veci ničiace to, čo miluješ, musíš tie veci zničiť. (Daniel McGowan) Nebudem sa čudovať, keď o niekoľko rokov sa pozrieme spätne na našu spoločnosť a povieme si: Prečo sme neurobili viac a skôr? Prečo sme nešli a nespálili tie korporácie, keď bol čas?

Prečo sme nebrali za zodpovednosť riaditeľov korporácií za vraždenie našich detí, za ničenie budúcich generácií skôr? Prečo im to dovolíme? Nemáme radi buldozéri, spálime ich na prach, korporačných teroristov vyženieme z mesta. Máme veľa benzínu, vylejeme ho na podlahu, škrtneme zápalkou, prežehnáme sa a utekáme k východu, spálime to, spálime to, spálime to, spálime to, spálime to na prach.
x Dokument, který představí organizaci Greenpeace od jeho vzniku v roce 1971 po současnost (2000). Dozvíme se něco víc o některých z jejich největších úspěchů: zastavení atomových testů na březích Aljašky a Polynésie (a to i navzdory teroristickému útoku na loď Greenpeace Rainbow Warrior, při kterém zahynul ochranář Fernando Pereira) a evakuované domorodců z atolu Rongelap, kteří byli úmyslně vystaveni radiaci pro dlouhodobé zkoumání ozáření; zákaz vývozu odpadu do jiných zemí poté, co v 90-tých letech si vlády vyspělých zemí udělali smetiště ze zemí třetího světa; zabránění ukládání jaderného materiálu na dně moří a oceánů; prosazení zákazu lovu tuleních mláďat a moratorium na lov velryb a jiné.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.