xVybraná videa
text k videu
Americká filmařka Rory Kennedyová se odvážně pokusila zmapovat situaci kolem největšího skandálu americké armády v poslední době. Vydala se na cestu po historii vězení v iráckém Abú Ghrajbu, po příčinách a následcích hrůzného násilí, kterého se dopustili američtí vojáci na muslimských vězních. Začala sledovat sérii lží a diplomatických machinací snažících se tento čin zamaskovat.

Dokumentaristka postupně odhaluje nejen skutečný příběh, ale popisuje i síť zákonů a dohod, které mučení vytvořily bezpečné zázemí. Ukazuje nejvyšší politické síly velmocí, jež stojí za zneužíváním a týráním. Sugestivní dokument o otřesných praktikách je komponován z výpovědí jak zajatců, tak jejich mučitelů, z veřejných i soukromých vyjádření politiků, z rozhovorů se specialisty z nejrůznějších oblastí a z názorů psychologů či sociologů.

Vzniká tak jedinečný soubor utajovaného materiálu o aféře, vhled do myšlenek obětí i agresorů. Zároveň zcela narušuje představy o demokratickém zřízení a ukazuje, že některé principy se zcela shodují s nejznámějšími hesly diktátorů.

Historický odkaz pokračuje až do současnosti, specielně v USA. Některé z těchto technik se staly takřka rutinou v tzv. válce proti terorismu - používání bojových psů, waterboarding, nebo sexuální ponižování.

Tato historicky dlouhá a nepřetržitá lidská krutost propojuje nacistické Německo se současnou věznici Abu Ghraib. Stává se základní součástí současného politického diskursu.
x Znepokojující dokument televize BBC točený ve Francii, v Israeli, USA, Alžíru, Argentibě, Uruguay, Jihoafrické republice, a ve Velké Británii. Představuje historii vyšetřujících technik a nástup moderních mučících postupů. komentář: Je mi odporné konstatování, že se něco takového "stává takřka běžným způsobem vyšetřovacích metod" ... Je to důrazné varování, že se společností je něco velmi v nepořádku. Říká se, že když dobří lidé neudělají nic, ti zlí pak lehce vítězí...
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.