xVybraná videa
text k videu
BRAIN POWER: From Neurons to Networks
(směs hlasů) Mnozí z nás přemýšlí nad tím, jak vlastne všechna ta technika kolem nás ovlivňuje náš mozek. (zvonění telefonu) Myslim tím...víme, že mozek se mění po celý život pomocí skušeností. Faktem je, že právě v tuhle chvíli sledování tohoto filmu přetváří přepojení ve vašem mozku. ♪hudba♫ Poněvadž my lidé tyto technologie vytvořili a používáme je, možná že je vhodnejší položit otázku : Jak formujeme naše mozky?

Síla mozku Je toho tolik, co o mozku nevíme. ale jsou i věci, které o něm víme. Víte, zanedlouho potom, co sme my lidé začali myslet, začali sme také přemýšlet nad novými spůsoby jak porozumět vlastnímu mozku. Jednou ze strategií, jíž myslitelé používali celá stáletí bylo porovnávat mozek s nejmodernější technologií dané doby. Mozek jako hodiny, telefonická ústředna, parní stroj přístroj počítač. Hloubali jsme nad tím, jak nám může nynější technologie pomoct pochopit mozek novým spůsobem.

A tak jsme použili technologii, aby jsme se zeptali lidí po celém světě : Jak si představujete mozek ? Bylo úžasné sledovat, jak všechny ty neurony chrlili myšlenky a nápady z celého světa zpět k nám. ♪hudba♫ A bylo to jasné. Internet, nejvyvinutější technologický systém na světě je perfektným modelem pro pochopení lidského mozku, nejvyvinutějšího biologického systému na světě.

Pak jsme se nad tím zamysleli hlouběji a jelikož internet je v takovém raném vývojovém stádiu prudce rostoucí, soustavně se měnící tvořící miliardy nových propojení po celém světě, možná že ještě lepším modelem pro porovnání by pro něj byl dětský mozek, který, je v podobném vývojovém stádiu, prudce rostoucí, soustavně se měnící, a vytvářející miliardy a miliardy propojení mezi různými částmi mozgu.

Otázka zní: Když si vezmeme, že inernet se nachází v podobném vývojovém stádiu jako dětský mozek, co tedy zjistíme, když je srovnáme? Začnime velikostí. Internet se jeví být větším celkem než je dětský mozek. Co to ale znamená pro naší analogii? Můžeme říct, že jeden neuron v mozku je jako jedna webstránka na internetu. Podívejme se na počet neuronů v dětském mozku v srovnáni s počtem webstránek na internetu.

Jakýkoliv člověk bez ohledu na věk má v mozku přibližně 100 miliard neuronů. Ale internet má 10-krát víc 1 bilion webstránek. Touhle analogii je internet větší. Která z těhle sítí je tedy komplexnější ? Mohli by sme říct, že jedna synapse v mozku - jeden spojovací bod mezi dvěma neurony je jako hyperlink - spojovací bod mezi dvěma webstránkami. Je potom víc propojení v dětském mozku nebo na internetu? ♪Hudba♫

Internet obsahuje přes 100 bilionů linků a dospělácký mozek jich má 300 bilionů. Ale co tohle : Dětský mozek má 1000 bilionů propojení - 10 násobný počet propojení v celém internetu. Dětský mozek má víc propojení než celý internet. Ano, taky nás to uchvátilo. Jak je to vůbec možné ? Podívejme se na to detailněji. Jak jsme již řekli, díte se narodí se 100 miliardami neuronů ale těch 1000 bilionů propojení, ty tam ještě nejsou.

Tyhle propojení se formují velmi prudkou rychlostí počas prvních 5 let života, 700-1000 nových synapsí za sekundu. Propojení se vytváří skrze každou interakci kterou dítě zažije a jsou důležitá protože formují architekuru mozku. Takže pokaždé když mluvíte a snažíte se upoutat dítě doslova pěstujete jeho mozek přepájíte různé části mozku, které dávají vznik novým nápadům, vhledům a kreativnímu myšlení.

Každý oční kontakt, každé nové slovo, pokaždé, když rozesmějete dítě, posilujete propojení. Poněvadž existuje tolik mnoha spůsobů jak tohle udělat, požádali jsme lidi z celého světa : Zašlete nám video svých oblíbených spůsobů, kterými dokážete upoutat deti ve vašem živote. klavírní skladba♫ V raném věku dětský mozek utváří tolik propojení kolik jen může a pak začne odstraňovat ty, které využívány nejsou a posilovat ty, které využívány jsou.

Dynamický proces, který probíha celý život. Jelikož dětský mozek je aktivován všem s čím se setká, může být až příliš zahlcen, co spůsobuje stres. Když mozek zažívá stres, aktivuje se tělesný bezpečnostný systém. Pokud stres odezní rychle, system se lehko navrátí do původného stavu. A protože naučit se jak zacházet se stresem je důležitá část vývoje závažné situace, jako soustavné zneužívání nebo zanedbávání když nablízku není žádný pečující dospělý, který by uvolnil stres udržují tělesný bezpečnostný systém aktivován, co může na dítěti zanechat vážné celoživoté následky.

Tomuhle se říká toxický stres. Toxický stres může vést k tomu, že tělo bude permanentne v stavu vysoké pohotovsti. To spůsobuje, že propojení, které používáme k sebekontrole budou odstraněny, zatím co propojení pro strach a prchké chování budou posíleny. ♪spěv♫ Mozek se může během života měnit, ale první roky života jsou mimořádne důležité pro budování silné základny zvědavosti, kreativity a přispůsobivosti. ♪hudba♫

A když řekneme, že internet je v tom samém kritickém stádiu raného vývoje vytvářejíc co nejvíce propojení taky musíme být pozorní vůči tomu jakou základnu budujeme. Přesne tak jak každá interakcie vytváří v dětksém mozku nové propojení, každý email. tweet, vyhledávání nebo příspěvek vytváří a posiluje propojení v našem globálním mozku, doslova pretváří tvář internetu, který my, miliardy lidí po celém světe, společne vyvíjíme.

A stejne jako klíčem k propojení všech částí dětského mozku je poskytnout prostor pro hluboké a kreativí myšlenky, stejne je klíčem pro projení různych částí světa položení základú pro celosvětovou empatii inovace a lidské sebevyjádření. I přestože neznáme všechny spůsoby, kterými technologie ovlivňují náš mozek, víme, že pokažde když se zapojíme, každá osoba, kterou následujeme, které zašleme emial, nebo s kterou se spojíme, nás ovlivní, proto by sme měli být pozorní vůči tomu, co pustíme do nášho mozku, vždy, co občas znamená i vědet, kdy se odpojit.

Právě tak jako není správné pro dětský mozek aby byl příliš nebo naopak nedostatečně stimulován, stejně tak to není správné ani pro mozek dospěláka. ♫hudba♪ Pro oba - internet i dětský mozek platí, že, propojení, kterým věnujeme nejvíc pozornosti budou posíleny, zatímco ty, které jsou využívány méně budou odstráněny. ♪hudba♫ Jak tedy podpoříme rast těhle dvou propojených sítí aby sme nastavili správný kurs směrem k lepší budoucnosti?

Tím, že budeme věnovat pozornost tomu, čemu věnujeme pozornost. Pozornost je nejvzácnejší nástroj lidské mysli. Každá interakce se počítá. My všichni máme možnost vytvářet budoucnost světa a naše budoucnost začíná pravě tady. ♪hudba♫ "Nejlepší vynález na světě je dětská mysl." - Thomas Edison. Pomoz vyvářet budoucnost...
x Velmi zajímavý dokument o tom, jak funguje mozek hudebníka Stinga.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.