xVybraná videa
text k videu
Během posledních 13ti let jedna, tři, třinácti let jsem byl součástí vyjímečného týmu v InSightecu v Izraeli a s partnery po celém světě kteří se zabývali tímto nápadem, konceptem neinvazivní operace z výzkumných laboratoří do běžného klinického užití. A o tom vám teď povím. 13 let někteří z vás mohou mít k tomuto číslu vlastní vztah. Pro mě, dnes, toto datum, je to jako podruhé zažít Bar micva. (Smích)

Tenhle sen je opravdu možný spojením dvou známých technologií. Tou první je zaostřený ultrazvuk, a tou druhou je zobrazení pomocí magnetické rezonance. Napřed budeme mluvit o zaostřeném ultrazvuku. V ruce držím "fantom", který napodobuje tkáň. Je vyroben ze silikonu. Je průhledný, vyrobený jen pro vás. Jak vidíte, je zcela neporušený, úplně průhledný. Teď vás vezmu do zvukové laboratoře. Vidíte fantoma v akváriu. Toto je soustava ve fyzikální laboratoři. Na pravé straně vidíte ultrazvukový vysílač. Ten vysílá v podstatě ultrazvukový paprsek, který je zaostřen ve vnitřku fantoma. Dobře, až uslyšíte cvaknutí, v tu chvíli začne energie zářit a vy vidíte malé poškození uvnitř fantoma. Všechno okolo je celistvé a neporušené. Je to pouze postižené místo uvnitř. Představte si, že toto je váš mozek. Potřebujeme zaměřit cíl uvnitř mozku. Můžeme to udělat bez poškození ostatních tkání. Tohle je, myslím, vlastně první chirurgický zákrok, košér podle Hipokrata. (Smích)

Tak jo, a teď se budeme bavit trošku o ultrazvuku, síle ultrazvuku. Víte hodně o zobrazování, zobrazování ultrazvukem. Také znáte lithotripsii, drcení ledvinových kamenů. Ale ultrazvuk může být tvarován, aby byl cokoliv mezi tím, protože je to mechanická síla. V základě je to silové působení na tkáň, procházející skrz. Můžeme měnit intenzitu, frekvenci, délku, tvar pulsů, abychom vytvořili cokoli od zubního kartáčku po kladivo. Ukážu vám rozmanitá uplatnění na poli medicíny, která jsou možná díky zaostření, fyzickému zaostření.

Tento nápad bezbolestného zaměřeného ultrazvuku k léčení poranění v mozku není žádná novinka. Když jsem byl malý, tento nápad byl již koncipován průkopníky jako byli bratři Fryové a Lars Leksell, který je známý jako vynálezce gama nože. Ale možná nevíte, že se pokoušel provádět lobotomie neinvazivně, zaostřeným ultrazvukem, v 50. letech. To se mu nepodařilo, tak potom vynalezl gama nůž. Nutí vás to zamyslet se nad tím, proč tito průkopníci selhali. Bylo v tom něco zásadního, co postrádali. Chybělo jim vidění. To bylo do doby vynálezu magnetické resonance a vlastně spojení magnetické resonance se zaostřeným ulrazvukem nám může poskytnout zpětnou informaci, jak anatomickou tak fyziologickou, za účelem naprosto neinvazivního, uceleného chirurgického zákroku.

A takto to vypadá, operační místnost budoucnosti dnes. Toto je zařízení magnetická resonance se zaostřeným ultrazvukem. Dám vám pár příkladů. První je ve vašem mozku. Jeden z neurologických stavů, který může být léčen zaostřeným ultrazvukem jsou poruchy hybnosti jako je Parkinson či neovladatelný třes. Co je typické pro tyto stavy třeba pro třes je neschopnost pít nebo jíst vločky nebo polívku aniž byste se polili, nebo psát čitelně, aby tomu lidé porozuměli a být opravdu nezávislý v životě bez pomoci ostatních.

Chci, abyste poznali Johna. John je profesor historie v důchodu z Virginie. Mnoho let trpěl neovladatelným třesem. Léčba mu vůbec nepomohla. Mnoho podobných pacientů odmítlo podstoupit operaci, aby jim někdo řezal do mozku. Před asi čtyřmi nebo pěti lety podstoupil experimentální proceduru. Je schválena americkými úřady pro kontrolu na Virginské univerzitě v Charlottesville používající zaostřovací ultrazvuk k odříznutí bodu v thalamu. Toto je jeho rukopis. "20. června", pokud to dokážete přečíst, "2011." Tohle je jeho rukopis ráno před tím než šel na magnetické resonance. Teď vás provedu tím, jak typická procedura vypadá. Jak vypadá neinvazivní operace.

Položíme pacienta na stůl mag. resonance. Zaměříme zářič, v tomto případě k mozku, ale pokud to bude jiný orgán, byl by to jiný zářič zaměřený na pacienta. Lékař udělá obvyklý snímek. A jeho cíl? Nemám tu ukazovátko, ale vidíte zelený, takový obdélník či lichoběžník? To je hlavní oblast léčby. Jsou tu bezpečné hranice okolo cíle. Tím je bod v thalamu. Pro jednou, když jsou získány snímky a lékař zakreslil všechny nezbytné bezpečnostní limity a tak, vybere v podstatě bod - vidíte kulatý bod uprostřed, tam kde je kursor - a mačká tohle modré tlačítko s nápisem "ozářit." Nazýváme tento způsob vpravení energie, říkáme tomu ozáření. Jediná činnost, kterou tu lékař provádí je hýbání myší. Je to jediné zařízení, které potřebuje k léčbě.

Zmáčkne "ozářit" a toto se stane. Vidíte zářič, světle modrý. Je tam voda mezi lebkou a zářičem. A to vytváří zvětšení energie. Zvyšuje teplotu. Napřed potřebujeme ověřit, že jsme na cíli. Proto má první záření nižší energii. Nezpůsobí žádné poškození, ale zvyšuje teplotu o několik stupňů. Je to jedna z jedinečných schopností MR, kterou využíváme, je schopnost měřit teplotu neinvazivně. To je opravdu jedinečná schopnost MR. Nepoužívá se v běžné diagnostice. Ale můžeme tak mít anatomické zobrazení i teplotní mapy v reálném čase. Jak vidíte body na grafu. Teplota se dočasně zvýšila na 43 stupňů Celsia, dočasně. To nezpůsobí žádné poškození. Ale cílem je zjistit, jestli jsem na cíli. Pokud jednou lékař potvrdí, že cíl je zaměřen, tak jak ho vybral, pak provedeme zákrok s plnou energií jak vidíte zde. A vidíte zvyšující se teplotu k 55 až 60 stupňům Celsia. Pokud je to víc jak vteřina, je to dostačující na zničení bílkovin v buňce.

Tohle napsal ten samý pacient téhož dne po léčbě. Toto je okamžité zlepšení. (Potlesk) Děkuji. John je jedním z dvanácti velmi odvážných lidí, kteří se uvolili k výzkumu. Musíte pochopit co je v lidské mysli, když jsou ochotni riskovat. Toto je citát od Johna, po tom, když to napsal. Řekl, "Zázrak." Jeho manželka řekla, "Toto je nejšťastnější chvíle mého života." Jste zvědaví proč. Jedna z věcí, které jsem chtěl sdělit je, co se stalo s ochranou kvality života? Představte si, že tito lidé ztratili svoji nezávislost. Jsou závislí na ostatních. A John je nyní zcela nezávislý. Vrátil se do svého všedního života. Také hraje golf, tak jako vy ve Virginii, když jste v důchodu. Dobře, tady můžete vidět bod. Jsou to tak tři milimetry uprostřed mozku. Žádné vnější poškození. Už netrpí neurologickými obtížemi. Již není potřeba žádná pooperační rehabilitace, nic. Vrátil se zpět ke svému životu.

Teď se posuneme k více bolestivému tématu. Bolest je něco, co může znepříjemnit život. Lidé trpí mnoha druhy bolestí jako je neuropatická bolest, bolest zad, bolestí z rakoviny z metastáz v kostech. Když se metastáze dostane do kostí, je někdy velice bolestivá. Všechny, které jsem zmínil, se ukázaly jako úspěšně léčitelné zaostřeným ultrazvukem, který ulevuje od bolesti velmi rychle. A rád bych vám pověděl o PJovi. Je to 78letý farmář, který trpěl bolestí - jak to říci? - bolel ho zadek. Měl metastázi v pravé hýždi, nemohl sedět ani s pomocí léků. Musel se vzdát všech farmářských prací. Byl léčen ozařováním, ale to nepomohlo. Mnoho pacientů má rádo tuto příjemnou ozařovací léčbu.

Dobrovolně se zúčastnil klíčové studie, která běží po celém světě, také ve Spojených státech. Jeho žena ho vlastně unesla. Jeli tři hodiny z farmy do nemocnice. Musel sedět na polštáři, velmi klidně, nehybně, jinak by to bylo velmi bolestivé. Podstoupil léčbu a cestou zpátky řídil sám. Takže opět, tak vypadá okamžitá úleva. Musíte pochopit co ti lídé prožívají a co prožívají jejich rodiny když se to stane. Vrátil se zpět ke svým denním povinnostem na farmě. Jezdí s traktorem, jezdí pravidelně na koni na horskou chatu. A je velmi štastný.

Ale teď se mě zeptáte, ale co válka, válka proti rakovině? Co nějaké základní druhy rakoviny. Co tam zmůžeme? Mám dobrou a špatnou zprávu. Dobrá zpráva: je mnoho, co můžeme udělat. A to se prokázalo mimo území Spojených států. Provozování tohoto ve Státech je velmi bolestivé. Nedokážu si představit, že by tento národ bez toho aby to bral jako kolektivní cíl nebo něco co je celonárodní úkol, toto uskutečnil. A není to jen kvůli regulaci, je to kvůli penězům, které potřebujeme na současnou medicínu, vyžadující důkazy a počet pokusů a tak, aby se to uskutečnilo.

Takže první dvě aplikace jsou rakovina prsu a rakovina prostaty. Byly první v pořadí k léčení zaostřeným ultrazvukem. A máme lepší výsledky než z operací prsou. Ale mám zprávu pro muže. Včera jsme tu slyšeli Quyen mluvit o nežádoucích účincích léčby rakoviny prostaty. Máme tu jedinečnou možnost v zaostřeném ultrazvuku řízeném magnetickou rezonancí, protože můžeme uvažovat o lumpektomii prostaty - léčit jen ohniskovou lézi a nevyndavat celou žlázu, a tím se vyhneme všem komplikacím s potencí a inkontinencí. Máme i jiné rakovinné nádory v břiše - docela malé, hodně malé - slinivka, játra, ledviny. Máme možnost léčit pacienta, který je při vzhůru, pacient, který je vzhůru a při vědomí a mluví s lékařem. Musíte se naučit pár triků s magnetickou resonancí jak to dělat za chodu. A to zabere čas. Zabere to asi dva roky.

Teď mám zprávu pro ženy. Bylo to v roce 2004, americké úřady schválily zaostřený ultrazvuk řízený magnetickou resonancí jako léčbu děložních myomů. Ženy trpí touto chorobou. Všechny tyto nádory způsobují silné krvácení během menstruace, tlak v břišní dutině, bolest zad, časté močení. A někdy ani nemohou otěhotnět kvůli tomu myomu. To je Frances. Byl jí diagnostikován myom velikosti grapefruitu. To je velký myom. Nabídli jí hysterektomii, ale to je nepředstavitelné pro někoho kdo by chtěl jednou otěhotnět. Tak se rozhodla, že podstoupí proceduru zaostřeného ultrazvuku v roce 2008. V roce 2010 se stala poprvé matkou zdravého dítěte. Byl zrozen nový život. (Potlesk)

Takže na závěr, bych chtěl vlastně zanechat čtyři zprávy. Přemýšlejte o rozsahu utrpení, kterého uchráníme pacienty při podstoupení neinvazivní operace a také o ekonomickém a emocionálním břemenu které tím odejmeme rodinám, komunitám a celé společnosti - a myslím tím také i lékařům. A druhá věc, o které bych byl rád, abyste přemýšleli, je nový vztah mezi lékařem a pacientem. Když máte na stole pacienta který je bdělý a může sledovat léčbu. Při každé naší léčbě drží pacient ovládací tlačítko, Může kdykoli zastavit operaci.

A s touto poznámkou bych vám chtěl poděkovat za pozornost. (Potlesk)
Přeložila Michaela Jez.
x Představte si chirurgický zákrok bez použití skalpelu. Na TEDMED, Yoav Medan představuje metodu, která používá magnetickou rezonanci MRI ke zjištění problémových míst a ultrazvuk zaměřený na přesné místo. Tato metoda je vhodná na léčbu nemocí jako je poškození mozku, děložní myomy a několik druhů rakovinných bujení. Přednáška s českými titulky a kompletním přepisem textu.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.