xVybraná videa
text k videu
Tři chlapi několik let na palubě repliky Magalhãesovy lodi Victorie - a jeden splněný sen. Budeme vám vyprávět o partě lidí, kteří se rozhodli obětovat pořádný kus života naplnění šíleného snu. Přestože až na jednoho z nich, nikdo neměl sebemenší zkušenosti s mořem, rozhodli se, že obeplují svět.

Aby to měli těžší, tak se k tomu dali do stavby vlastního plavidla. Za vzor si vzali Magalhãesovu Viktorii, koráb z rodu těch, jaké se stavěly před pěti sty lety. Je jasné, že tito lidé nemohli dělat věci, tak jak se běžně dělávají. Stali se z nich fanatici vlastního snu. Snad proto si občas říkali Idioti. Na začátku jich bylo dvanáct. Po čtyřech letech stavby a pěti letech plavby zůstali tři: Jindřich Kuchejda, Michal Nešvara a Ivan Orel.

Victoria není dokonalou replikou původní Magalhãesovy karaky 16. století. Není ani super moderní high-tech jachtou současnosti. Je to solidně postavená dřevěná námořní plachetnice, která svou plavby schopnost a odolnost nesčetněkrát prokázala každou mílí, kterou na plavbě kolem světa uplula. A bylo jich 49 122!!!

Viktorka opět popluje. Lodě jsou od toho, aby pluly. Kam? To není důležité. Důležité je, kdo s ní pluje. Třeba jste to vy, kdo ještě stihnete naskočit na palubu nebo ji stopnete v některém zastrčeném přístavu ve světě. Nebo si jen přečtete tuto knihu. Prosím, seznamte se.

x Hory, obloha a moře jsou předzvěstí a obrazem nekonečna - a věčnosti. Proto v nás vzbuzují obdiv, pokoru, respekt, touhu, a možná i vyvolávají nebo provokují sondu do toho neviditelného a záhadného věčného prostoru, kterým je lidská duše ...
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.