xVybraná videa
x Dokument o vzniku a pádu Berlínské zdi. Po dobu 28 let dělila Berlínská zeď město na dvě části svou masou dvou milionů tun betonu, 700 000 tunami oceli a za pomoci hlídacích psů, tanků i ostnatých drátů. Většinu obyvatel NDR držela v pasti, našli se ale tací, kteří byli odhodláni překonat ji za každou cenu. Pokoušeli se podkopat, projet ukryti v kufru aut či přeletět zeď v horkovzdušném balonu... Dokument mapuje ty nejodvážnější útěky a přináší zcela jedinečné rozhovory s bývalými členy stráží, politiky, špehy i samotnými uprchlíky.

Presne 50 rokov po stavbe berlínskeho múra, v r.2011, rozpráva režisér Rainhard Joksch o histórii rozdeleného mesta od r.1961 do r.1990 prostredníctvom 30 tich krátkych dokumentov. Najdôležitejšie okamihy tohto obdobia ilustruje archívnymi zábermi a príbehmi svedkov týchto udalostí. Berlínsky múr bol stelesnením Studenej vojny. Rozdeľoval mesto, rodiny a ničil ľudské životy. Film sa vracia do r.1961, kedy múr postavili - a to na základe dohody vedenia NDR s vedením ZSSR. V r.1963 navštívil rozdelené mesto prezident USA John F. Kennedy, ktorý tu vyhlásil: "Ich bin ein Berliner - som Berlínčan!" Neskôr mesto poznačili študentské protesty, a to na obidvoch stranách zamurovanej hranice. Pád železnej opony znamenal aj pád nenávideného múra - film zachytáva všetky dôležité momenty 28 ročnej histórie rozdeleného mesta.
Související odkaz
Betonová opona Příroda za zdí
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.