xVybraná videa
Vrahem z povolání - prokurátor Karel Vaš
text k videu
Širší veřejnost zná prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou z kauzy z roku 1950, v níž poslala na smrt Miladu Horákovou. V následujících letech se ovšem podílela na stovkách dalších politických procesů, v nichž nevinní lidé dostávali vysoké tresty. Jak se mladá žena pocházející se středostavovské prvorepublikové rodiny stala nelítostnou vykonavatelkou zvůle a bezpráví? Jak se vyvíjela její profesní kariéra? Jaké byly okolnosti vyšetřování Ludmily Brožové-Polednové po roce 1989?

Odpovědi hledají odborníci i pamětníci, kteří ji znali z doby před rokem 1948, kdy působila jako začínající profesionální herečka: bývalý herec Divadla mladých pionýrů Jiří Ouvín, bývalý bojanovický skaut Pavel Hubačka, historici Petr Zídek, Tomáš Bursík a Aleš Kýr, grafoložka Eva Boháčková nebo soudce Josef Baxa.

Přestože se Ludmila Brožová-Polednová ze zdravotních odmítla zúčastnit natáčení tohoto filmu, bylo možné využít jednak archivní záběry, které ji zachycují jakou mladou nadšenou prokurátorku, jednak záběry z doby jejího vyšetřování po roce 1989.
x Prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou zná širší veřejnost z kauzy z roku 1950, v níž poslala na smrt Miladu Horákovou. V následujících letech se ovšem podílela na stovkách dalších politických procesů. Režie V. Hájek

Dokument o krvavé cestě 20. stoletím podplukovníka v.v. JUDr. PhDr. Karla Vaše, CSc, když pomohl jako soudce a prokurátor na smrt nevinným lidem a stovkám k dlouholetým trestům v době politických procesů 50. let.
Rok výroby 2013
Režisér Jan Bělohlavý a Pavel Paleček

"Většina pamětníků, kteří ve filmu říkají, jsou starší než devadesát let, podobně jako Karel Vaš, který souhlasil s natáčením. Nikdy však nepřipustil, že by jeho činy nebyly správné. Byl to fanatik."
Pavel Paleček, historik a režisér filmu
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.