xVybraná videa
text k videu
Znečištění samotné vody v oceánech je mnohem vyšší. Ryby roztříštěný plastový odpad považují za plankton, a hynou hlady s plným břichem. Pelikáni loví plasty unášeny na hladině a krmí jimi své mladé, které brzy na to umírají s perforovaným žaludkem ...  

Obrovské škody lidstvu páchají plastové obaly na vodu a potraviny. Používáním plastů v potravinářství poškozujeme sebe a své budoucí generace. Z mnoha plastů se navzdory tvrzením jejich výrobců uvolňují do vody či zabalené potraviny nebezpečné látky. A stačí plast poškrábat nebo ohřát, a toto uvolňování roste přímo geometricky. Stáváme se androgenními, ztrácíme schopnost plodit potomstvo, dostáváme rakoviny a nové záhadné nemoci.  

O PET lahvích průmysl tvrdí, že jsou nezávadné. Jsou však takové opravdu? Německý výzkum dokázal vliv látek uvolňovaných do vody z PET na plodnost šneků. Především PET lahve obsahují látky, které jsou obchodním tajemstvím výrobce plastových polotovarů, ze kterých se láhve později vyfukují. Nikdo o těchto látkách neví. Jsou bezpečné? Proč voda v PET lahvích tak smrdí, že její pach musí překrývat sycením vody?  

Výrobci potravin musí deklarovat složení potravin. Proč to nemusí dělat i výrobci obalů, když to svinstvo do potravin či vody prokazatelně proniká?
Kdy jste naposledy pili vodu ze skleněné láhve?
Jsme plastová generace, žijeme v době plastové, naše planeta se stala planetou z plastů ...
Film Wernera Boote vás určitě nenechá lhostejnými ... Překlad durino

Planeta z plastů
Rád bych ukončil můj film o plastech letem helikoptéry. Přes čistou a nedotčenou přírodu. Jenže už více není žádné nedotčené přírody na Zemi.

UMĚLÁ PLANETA
 Kdysi nebylo plastů na planetě Zemi. Ale pak v 1907 se zjevil belgický chemik Leo Hendrik Baekeland. Vyvinul bakelit: první zcela syntetický výrobek vyrobený z ropy. Po době kamenné, bronzové a ledové máme teď dobu plastovou. Jsme dětmi věku plastů. Byl jsem obklopen plasty od narození. Jasně si pamatuji všechny jasné, pěkné, barevné objekty. Vím přesně, jaký je plast na dotek, jak voní a hlavně jak chutná.  

 V 60-tých letech byl můj děda vedoucím německé továrny na plasty. Naučil mě milovat plasty. A rád jsem dostával jeho úžasné dary. Kvůli nim jsem byl hrdinou v mé čtvrti. Rakousko - Vídeň - vedení firmy Borealis Můj dědeček zemřel, když měl 61 let. Nikdy jsem neměl šanci se s ním o plastech popovídat. Proto se dnes chci setkat s Johnem Taylorem, prezidentem Plastics Europe, zastřešující organizací evropských výrobců plastů. Po 18 měsících náročných pokusech navázat kontakt jsem konečně dostal tento termín.  

 John Taylor není jen prezidentem Plastics Europe, Je také ředitelem firmy Borealis, jednoho z největších výrobců plastů na světě. Hello. Jmenuji se boot, mám setkání s Johnem Taylorem. Skvělé výrobky, skvělé materiály. Když myslím na dětství, myslím na plasty, hlavně kvůli starému otci. Toto nakreslil můj děda. Jak zdůraznil, zvýšení produkce je 5 milionů tun ročně.  

 Chtěl tím dokázat, že je v tom velká budoucnost. Stále to roste a dnes v Evropě je kolem 60 milionů tun. 60 milionů tun v Evropě a to je asi 25% celosvětové produkce. Plast je zastřešující pojem pro různorodé chemické sloučeniny, Které se vyrábějí různými způsoby. Je to jako Lego pro dospělé. Vezmete malé stavební části a jejich pospojováním vytvoříte věci, které mají funkce a vlastnosti, jaké předtím neměli. Toto je vysokotlaká vodovodní trouba.  

 Představte si, že kdyby to bylo z betonu, ze železa, nebo oceli, bylo by to mnohem těžší. Zde je láhev, je to znovu lehký materiál, pokud by byla ze skla, byla by těžší a tak když chcete zboží transportovat, potřebovali byste více energie, také když ji pustíte, nepraskne. Je mnoho aspektů, kde plasty se dostali do našeho každodenního života. Kdybych použil sklo, bylo by to těžší. Umíte si představit dnes svět bez plastů?  

 Například, minulý rok byly mistrovství světa ve fotbale, umíte si představit, co by to bylo mít MS bez plastů? Míč by byl z kůže. Dnes je vyrobený z plastů. Sofistikovaných, aby více vytáčela zatáčky. Oblečení. Co s ním? Je v základu z plastových materiálů. Nylon, polyamidy, polyestery ... Do čeho váš dědeček vstoupil, je dnes velmi živý průmysl, a takovým bude ještě po mnoho let. Ze Středověku do moderní doby. Magie chemie fascinovala lidstvo. A pro chlapce je dnes tento předmět ještě více vzrušující.  

 Všude kolem nás jsou produkty moderního průmyslu. Stínidla, závěsy. Čalounění a nábytek. Chemie je také zodpovědná za tenoučké, lehké vlákna těchto punčoch. Zázrakem moderní vědy tak běžné věci jako uhlí, voda a vzduch byly přetvořeny do vláken elastickejších jako hedvábí. Vytvořené z elementů ještě lepších, než používají pavouci na sítě. Ale mnoho krát silnějších. Nylon se objeví jako velmi tenká membrána mezi dvěma tekutinami. Tam, kde dojde ke kontaktu, vytvoří se syntetický film.  

 Výroba plastů, jakou jsme viděli, není nebezpečná. Kouř, který jsme viděli, byli exhaláty chemické reakce, která vypadá nebezpečnější, než ve skutečnosti je. Je to fakt, že co se týče zdravotního rizika plasty jsou zanedbatelné při okamžitém kontaktu, protože pouze něco, co se může rozložit, může být zdraví škodlivé. Nejsou plasty dříve břemenem, jako řešením pro moderní společnost? Cítíte to tak? Toto je otázka, kterou se lze lidé ptají. Jedna z oblastí, kde plasty mají špatnou reputaci, je odpad.  

 Plastové tašky kolem. Ale kdo je tam dává? - Každý. - My. Společnost a tam přebíráme odpovědnost a musíme vytrénovat lidi, společnost, aby nezahadzovali tašky. Jak to uděláte? Myslím, že to je věc společnosti. My přispějeme svým dílem, abychom lidi naučili recyklovat, ale je to něco, na co se musí podívat společnost. Sahara - Quarzazate - místo natáčení filmu Lawrence z Arábie o 45 let později. Je tu spousta plastového odpadu. Ano, ani já tomu nerozumím.  

 Pokaždé, když se točí film, musíme všechno uklidit. Je to tak při každém filmu. Gladiátor, Hvězdné války, Mumie, Princ z Persie. Je nějaký vládní program? Ne, naneštěstí se vláda o to nezajímá. Je mnoho studii, které propojují plasty na lidské zdraví. Jste si toho vědomi, slyšeli jste o tom? Jsou nějaké komentáře, oblasti, ve kterých je třeba vidět na bezpečnost použitých chemikálií. A neustále se to zlepšuje díky technologii. Žijeme ve světě, který je vysoce regulován, aby se zajistilo, že materiály, které používáme, jsou bezpečné.  

 Na druhé straně, kdybychom neměli plasty, v jaké situaci bychom byli? Plastový průmysl produkuje obrat 800 miliard eur ročně. Jen v Evropě více než milion lidí žije z práce v plastovém průmyslu. Dnes každé odvětví průmyslu je závislé na plastech. Náš životní cyklus je plastovým cyklem. Plast je oficiálně téměř inertní materiál. Někdo může říct, OK, existují problematické materiály, ale jsou pevně svázány a nekončí v přírodních cyklech, v potravinovém řetězci, nebo v lidech. Nic z toho není pravda.  

 Plast stárne působením tepla, tření, používání, nebo přirozenými procesy. Molekuly, které byly svázané, se uvolňují. Složky plastů se dají najít všude. Jsou všudypřítomné, vytrvalé, ale hlavně mají fatální vlastnost, že dokáží vniknout do potravinového řetězce. Speciální důležitá je skupina ftalátů, protože se jejich produkují miliony tun ročně. Plasty jsou nebezpečné, protože jsou zákeřné. Plasty stárnou pomalu. Jak zdůraznil Greenpeace, jedné PVC plence trvá 200 let, aby se rozložila.  

 200 let má šanci uvolňovat škodlivý materiál do prostředí. Nemůžete ty materiály vzít zpět. Stále více se dostanou do ekosystémů. Myslíte si, že plastový průmysl to ví? Absolutně. Ale popírají to. Kapacita na utajování lidmi ve vedení je gigantická. Nikdy bych si nemyslela, že doma máme tolik plastů. Zvykl jsem si k nim přivonět a zdálo se mi to skvělé. Cítili jste něco? Samozřejmě, plast. Pak to byl špatný plast. Neboť plast, který je pevný, by neměl mít žádnou vůni.  

 Co cítíte, jsou různé problematické materiály. V plastech by vše mělo držet pohromadě. Pokud něco cítíte, znamená to, že drobné částečky plastu vnikli do vaší nosní sliznice. Pak ten plast nebyl velmi dobrý. Ale každý plast voní, když si přičichnout. Ale voní dobře? Itálie - Benátky - Porto Marghera. Můj pokus zjistit, zda se škodlivé složky používají v plastech, mě vede do Benátek, kde PVC byl příčinou lidské tragédie na konci minulého století. Otec tu pracoval v 56tém.  

 Pracoval v oddělení, kde vyráběli vinylchlorid. A pracoval s pěti kolegy a všichni zemřeli na rakovinu. On byl jediný, kdo přežil. Měl jednu nemoc, která byla způsobena vinylchloridem, nazývala se Reynoldova nemoc. Způsobuje znecitlivění končetin, takže ruce a nohy byly bílé, a cítíte, že vám je na ně zima, což je samozřejmě velmi nepříjemné. Můj otec věřil, že existovala spojitost mezi vinylchloridem a nemocemi ve fabrice. Takže začal tak vyšetřovat, že většina pracovníků se s ním nemluvila, protože se báli, že přijdou o zaměstnání.  

 A obchodní unie ho obviňovali, že ho podporují a platí konkurenti. Z pracovníků, kteří se nadýchali vysoce jedovatých výparů při výrobě PVC, 170 zemřelo na rakovinu. Dalších 377 vážně onemocněli. Jediný, kdo byl tehdy připraven vzít tento případ, byl známý prokurátor Felice Cassona. Co se týče nebezpečí těchto vyšetřování musím říct, že jsem zvyklý zabývat se "výbušnými" případy. Specializuji se na případy ohledně tajných služeb, mezinárodního obchodu se zbraněmi a blízkovýchodního terorismu.  

 Proto jsem byl mentálně připraven zaplést se do tvrdých konfliktů s nadnárodními společnostmi. I když byl jen jeden proti velké společnosti, společnost se ho bála. A izolovali ho v rámci společnosti a chtěli mu vyhovět, aby odešel, ale nevyhodili ho, neboť to by znamenalo, že to, co řekl, je pravda. Takže ukázal tuto zprávu prokurátorovi ... Všechny mezinárodní společnosti, včetně italského konglomerátu Montedison, podepsali dohodu o mlčenlivosti ohledně důkazu, že PVC je karcinogenní.  

 Proto všechny ostatní studie ohledně těchto materiálů jsou drženy v tajnosti. Kdokoliv se dostal k těmto informacím, zavázal se mlčet a musel podepsat dokument "tajný kontrakt". Který jsme nakonec získali a prezentovali před soudem. Ukázalo se, že nakonec po ... prvním, středoškolského a nakonec nejvyššího soudu, že měl pravdu. Nejen, že byl důkaz, že je spojitost mezi nemocemi a vinylchloridem, což bylo dokázáno také Světovou zdravotnickou organizací, ale také, že společnost věděla, že tito pracovníci byli v nebezpečí a neudělali nic, aby je ochránili. Cítíte to? Ano, je to hrozné. Takže teď dýcháme vzduch Marghera.  

 Rakousko - Vídeň - OMV - rafinerie   Chci sledovat krok za krokem proces ze surové ropy k dokončenému produktu. Jednoduchý, ale spíše naivní plán. Co se stane, když si to dám do úst? Otrávíte se. A budete vracet. - Mohu se toho dotknout? - Ano. Vaše prsty budou černé. Pokud to difunduje přes vaši pokožku a dostane se do krevního oběhu, může to způsobit poškození krve. Je to dost těžké. 4% veškerého černého zlata se používá k výrobě plastů.  

 Za zavřenými dveřmi se molekuly ropy mísí hlavně s přísně tajnými molekulami, takže nastane chemická reakce. Molekuly se uspořádají do řetězců polymerů. Různorodými výrobními procesy se vytvoří plastové peletky. Jsou tisíce různých druhů peletek pro různé požadavky. Tyto peletky se ještě smíchají s dalšími top-secret přísadami, pomocí konvertorů se zpracují az toho jsou vytvořeny plastové produkty. Létáme do vesmíru s plasty. Naše touhy naplňujeme plasty. A také si pcháme plasty do našich těl.  

 USA - Kalifornie - Beverly Hills   Jak se máte? Já fajn, venku je krásně. Robin? Ahoj. Rád vás poznávám. Pojem "plastická chirurgie" pochází ze slova "plastic", což znamená odlévat. Takže plastičtí chirurgové odlévají části těla, rekonstruují. Například popáleniny, deformace, defekty způsobené skalpelem při léčbě rakoviny, nebo při nehodách. Ale nyní také pro mnoho kosmetické chirurgie. - Ale nemáte 56 let? - Ale ano. Mohu vám ukázat řidičák. Ukažte mi. Hrozné. - 56. .. - Vidíte? Takže tak se "pla-stick" a "plastic" pletou.  

  Ale samozřejmě vrámci plastické chirurgie plastové materiály, silikonové, se používají pro účely vylepšení. Kdyby přišli vetřelci na návštěvu v budoucnosti a prokopali hroby, divili by se, co tyto podivné ornamenty umístěné na těle na hrudi, na tváři, znamenají. Pokuste se koncentrovat na plast ve vaší hrudi. - Můžete se na něj soustředit? - Ano. Soustřeďujete se na něj. Jaké to je? Je to jako mou součástí. - Vaším součástí? - Ano. Jaké to je? Pouze teplé. Měkké jako moje pokožka. Jako moje součást.  

Rakousko - Vídeň - Borealis - výrobce plastů
  Být svědkem výroby plastů se ukázalo být těžší, než jsem čekal. Každá osoba vstupující do Borealis ve Schwechatu se zaregistruje. Vstup je limitován na jeden den. Když vstupujete na pozemek, musíte mít: helmu, ochranné brýle a bezpečnostní boty. Není mi dovoleno cokoliv vidět, nic nafilmovat, nikde se nesmím podívat dovnitř. Vidím trouby. Nic, jen trouby. Vše tamto je rafinerie ropy.  

  Pak z toho udělají plyn, ak tomu rozumím. Vyrobí olej a plyn. A my dostaneme plyn. Pouze plyn? Dostaneme plyn, propylen a ethylen. Tudy. Přes ulici. Ale jak se z plynu stane plast? Katalizátormi. Jsou dodávány. Nevyrábíte jejich? Ne, jsou to speciální chemikálie. Ty se speciálními názvy. Ano. Každá společnost má vlastní označení a tajemství. Testujeme jejich. Takže nevíte, co to je? Ó, ano. Máme přesný popis. Neboť musíme vědět, jestli tam nejsou nějaké nebezpečné, nebo karcinogenní látky.  

  Používáme je na fólie a jídlo, takže to musí být čisté, speciálně pro naše laboratorní práce a oddělení, včetně vývoje. Takže máte dohled nad dodavateli? Absolutně. Protože spotřebitel jako já ne. A proto my musíme. Abychom zajistili, že ke spotřebiteli se nedostane nic, co by bylo jakkoli jedovaté nebo škodlivé. Je ještě těžší natočit výrobu koncového produktu. 53 známých mezinárodních firem mi odmítlo dát povolení k natočení. Mezi nimi Coca Cola, Boeing, matelné.  

  Překvapivější je, že výrobce tohoto plastového glóbu, který můžete koupit po celém světě, mě dokonce pozval! Čína - Šanghaj - Quin Xu - Měnič plastů Poprvé můžu vidět, jak se tento měkký, elastický film vyrábí z peletek. Jmenuji se Bruno boot, jdu za Wick? Rád vás poznávám. Děkuji, že jste nás pozvali. Můžeme se podívat do vaší fabriky? Neboť dostali jsme tuto míč. Ukážu vám postup výroby. To by bylo skvělé. Pomůžu vám? Podívejte na tohle! Víte, co je to?  

  Můj děda to vyráběl. Voní to dobře. Voní to jako pepermint. Žvýkačka. Vezmete si je domů? Mnoho zákazníků má zájem o tyto věci, takže je můžeme vyrobit. Kontrolují každý glóbus? Vše. Pomalu jsem si uvědomil, že madam Zhang mi nechce ukázat proces plastového filmu. Místo toho mi nabízí přídavky, jako na černém trhu. Máme 6 změkčovačů materiálů. Voláme jejich DINP, DBP, DDP, DINOP ... Můžete si vybrat. Různá cena rozličných materiálů. Například, kdybych přišel a řekl: "vyrobte mi glóbus", 25% DINP, vy řeknete, OK, dokážeme to.  

  Ale v mé zemi to není dovoleno. Musíte zkontrolovat, zda vaše země to povoluje. Navzdory kamerám madam Zhang mě bere za evropského klienta a říká mi otevřeně o tajemstvích fabriky. Ale já jen chci vidět, jak děláte tuto fólii. Je to tajemství, protože mnoho jiných se snaží to teprve vyvinout. Takže je to tajemství. Ne všechny společností v Šnaghaji to vědí vyrobit. Možná to nikomu neřeknu. Nevěříte mi, protože můj děda v tomto dělal. Věřím vám, ale nebylo mi dovoleno shora.  

  A mohli by vidět film. Neboť toto je děláno pro film, který půjde v mnoha zemích, takže není dobré ukazovat vaše tajemství. Ale co by mohly být tajemství? Co je na tom tajné? Chemické složení, výrobní stroje ... Nakonec madam Zhang zjistila, že má dočinění s filmovým štábem a skončila rozhovor. Lze nyní roztrhá moje povolení k filmování. Nyní chápu, že i jako klient bych nezjistil přesně, z čeho je vyroben můj výrobek. Přijde mi to velmi divné.  

  Myslím, že jsem představila firmu dostatečně. Myslím, že můžete odletět do Evropy a více informací najdete v našem katalogu. Myslím, že jste volali s vaším šéfem a on řekl: "přestaňte s rozhovorem ..." Pijete z plastových lahví? Ne. Nemáte ráda plast? Nemám ráda vodu. Rada piji ... Whisky. Ještě jednou promiňte. Výrobce chemikálií vyrábí plasty tisíce mil odsud. Slyšela jsem, že může být ve formě prášku, ve formě peletek, pak převezen ke výrobci lahví, kteří je vezme a promění na láhev.  

  Jmenuje se to extruzi. Tento výrobce, který to koupil, neví, co k němu přichází od výrobce plastů, neboť výrobci plastů řeknou "mám nejlepší plast, jaký je". Nezmění to barvu, chuť výrobku ... Nic z něho nevyteče, je perfektně bezpečný. Ale je to tajné, neřeknu, co tam je, takže tento výrobce neví, co je v láhvi, kterou produkuje. Nikdo neví, co je v zásadě v těch plastech, což je činí lepšími, než ostatní produkty. Ale teď už víme, protože proběhly nezávislé výzkumy, které byly zaplaceny.  

  Chemici a nezávislé laboratoře začali zjišťovat, že jsou určité chemikálie, které vycházejí z těch lahví. Vzpomněla jsem omezovače hoření. Tributyltin. Velmi potentní androgenní chemikálie, způsobuje, že ženám rostou penisy. Našli TBT, našli Bisphenol A a při mnoha testech našli ftaláty. Některé plasty mají schopnost vniknout do těla. Dostanou se do buněk a těla. Když poškrábnete polykarbonátovou láhev, škrábání uvolňuje hodně z těch látek a uvolní se.  

  Pouze když je škrábete? Stárnutí je poškrábe. Teplo to udělá. Čistící prostředky. Alkalické, nebo kyselé produkty v lahvích způsobí, že polymery se rozpadnou, jakoby byly poškrábané. Kdysi jsme používali něco, co se nazývalo v této zemi Tupperware. A na začátku jste přes to mohli vidět. Ale jak to Starlite, stalo se to mléčné, poškrábané. Určitě ty láhve uvolňují některé z těch složek plastů. Nepřáli jste si někdy nerozbitnou nádobu, ze které nevylejete?  

  Jsem tu, abych vám ukázala moderní talíře pro moderní život. Ušetří vám čas a peníze. Slyšeli jste to? Ten dalekohled má velký dosah, může vám padnout, namočit se. A určitě je to díky plastickým komponentům, které jsou v něm ... A mají doživotní záruku! Jsou dobré, že? Velmi dobrá věcička. Začíná pršet, možná bychom měli jít. Není to nebezpečné, o čem mluvíte? Mluvím o něčem, co má velmi citlivý efekt na úroveň populace. Toto je velmi vážný problém.  

  Měli bychom o tom začít přemýšlet a to více a více a měli bychom dát peníze do výzkumu, abychom zjistili, zda víme najít alternativy, takže ti, kteří potřebují kupovat naše jídlo a produkty nemusí kupovat produkty, které nejsou bezpečné. "Střecha světa" Udělal jsem chemickou analýzu vašeho glóbu a našel jsem těžké kovy, hlavně rtuť. Která je toxická. Problematická a nedovolená v moderních barvách. Také jsme našli zmäčkovadlá v tomto PVC. Tyto ftaláty jsou roky známé jako nebezpečné, toxické složky.  

  Vyluhují se lety, a pak "obohacují" biosféru, zjistíte, že ovlivňují celé prostředí. Mohou se dostat do potravinového řetězce a vézt ke zdravotním problémům. Navíc jsme našli odplyňujúce uhlovodíky, těkavé, které dráždí dýchací orgány. Možná to vysvětluje ten štiplavý pach. Považují se za karcinogenní a jsou vlastně zakázány. Takže glóbus je vcelku toxický? Tento glóbus by měl být považován za podřadný a toxický. Co bychom s ním měli udělat? V této formě by neměl být na trhu.  

  Znamená to, že kontaminující látky budou z něj dále uvolňovat? Ano, vždy budou unikat, dokud se glóbus nestane pórovitý a všechny změkčovadla nebudou pryč. A potom? Stane se křehký a rozpadne se. Kdysi jsem si prostě kupoval kolu v supermarketu. Když dnes stojím před policemi, najednou vidím láhev vyrobenou z plastu. Kdysi jsem si prostě koupil hudbu, kterou jsem chtěl slyšet. Teď, když si koupím CD, zjistím, že mám v ruce plastový disk. Když nemám použití pro můj výrobek, vyhodím plast.  

  Každý den, 600 kilo ročně. ... je jedno z největších smetišť na světě. Sbírají plasty, aby je znovu prodali. Neboť se dají použít znovu. Přesto je tu plast nejméně hodnotný materiál. Na tomto smetišti vyděláte nejméně s plasty. Kolik vyděláte? 50 rupií (0,75 €) za den. Sběrači prodají, co nasbírají, podle váhy. Proto je mezi nimi hierarchie. Ti uznávání sbírají kov, dřevo, sklo a jiné těžké materiály. Co zůstane nejchudším z chudých, je pouze lehčí plast.  

  Tento plast je vlhký. Nevadí, schováme ho uprostřed. Pokud to zjistí, udeří nás. Potom já je praštím zpět. Udeříš jejich? Samozřejmě. Pokud by průmysl platil více za plastový odpad, zajímali bychom se o plasty mnohem více. Pak bychom tak rychle nevyhazovali naše nechtěné plasty. Znám pach nový platových produktů. Tento typický pach. Ale pokud je používáte pár dní a jíte z nich, zmizí. Nové plastové výrobky mají vždy odporný pach. Chutná to slano, co říkáte? Chutná to pěkně.  

  Skutečně. Ochutnejte. Vám se to líbí? A toto vše je z plastových sraček, co jsem našel v mém domě. Toto je ulomit, který byl Sebraný z ... z břicha čtyř albatrosích mláďat. Našli mrtvé na Midway Island. Rodiče letěli nad severní Pacifik a všechny ty platové úlomky zůstávají na hladině oceánu. A oni je seberou a donesou zpět a vyvrhnou je pro mládě. Propíchne žaludek a mláďata zemřou. Pacifik, někde mezi LA a Havají. Plastové židle. Samozřejmě.  

  Je to plastová planeta. Je? Ano. Proč si myslíte? Po celé Zemi je vrstva plastu. Vrstva plastu? Drobné částečky pokrývají povrch Země. Jsou unášeny větrem, mořem, dostanou se na souš a na dno oceánů. Poprvé jsem objevil rozsáhlost zamoření oceánů plasty v 1997. V 1999 jsme měli poměr k planktonu 6:1, nyní kdybychom změřili nahromadění, našli bychom 60:1. Většinou na Zemi najdete plasty.
x Od vynálezu prvního plastu na světě - bakelitu - uplynulo již několik desetiletí. Od té doby se plasty staly nedílnou součástí našeho života. Jsou však tak bezpečné, za jaké je jejich výrobci prohlašují? Naše Zeměkoule je doslova zavalena plasty. V Tichém oceánu plave ostrov z plastů, který se svou rozlohou vyrovná státům střední Evropy. A to jsou jen plasty na povrchu.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.