xVybraná videa
text k videu
Dav: Occupy Wall Street! Muž: celý den, po celý týden! Dav: celý den, po celý týden! My jsme 99 % Jsem zde protože je čas na změnu. Jsem zde za Vás, za mé děti, a za mé vnoučata. jsem zde proto, aby i běžné hlasy lidí dali najevo co vše je v sázce. Muž: Komu patří ulice?! Dav: Wall Streetu!

Muž: Komu patří ulice?! Dav: Wall Streetu! [komentuje Thom Hartmann]

Komentátor: Obrovské ztráty pracovních míst, rekordní počet opuštěných nemovitostí z důvodu nesplácení hypoték které jsou nyní neprodejné ztráty důchodových úspor. Bordel v kterém jsme dnes "nezačal" na Wall Street Ještě dlouho před finančním kolapsem rozpadající se vládní regulace byly tou potřebnou příčinou. Obrovské sumy bohatství byly přesunuty z výplatních pásek běžných daňových poplatníků do kapes super bohatých a ředitelům bankovních korporací. Průměrná výplata za rok. zaměstnanec vs. bankovní manažer na Wall Streetu Tohle byl největší přesun peněz v historii amerického národa, ne-li v historii lidstva Tohle je třídní boj. Myslím si, že to všechny pekelně vystrašilo A myslím si, že lidé by se i měli tohoto bát Americký sen se nám ztrácí před očima, demokracie byla prodána za nejvyšší možnou cenu.

Komentátor: V reálném životě se dějí nejrůznější nápady spiknutí Tahle loupež byla velmi precizně dopředu připravena a pak provedena. Životy běžných lidí, a každodenní sny které máme nebyl pro nikoho faktor k tomu, aby se ostýchal tuto krádež provést. Jediné o co šlo byl zisk. Kdo za tímto spiknutí stojí? Jak bylo možné, že měli moc nám tento podvod předstrčit přímo před naše zraky? Tohle je největší zlodějna v americké historii. Podívejte se, moje babička se narodila do doby bůmu a propadu. bům a propad, a to už od roku 1794 až po Velkou Hospodářskou krizi. Jednoho krásnéh dne, jsme v této zemi měli velkou hospodářskou krizi. a měli jsme zde krach burzy v roce 1929. po které pak následovala 25 procentní nezaměstnanost. korporace vyhlašovaly bankroty lidé stáli ve frontách na chléb.

Roosevelt: "Zavázal jsem se.. k Novému údělu.. ..pro americký lid.." Komentátor: V nejtěžších časech deprese Prezidentův "Nový úděl" dal práci milionům američanů. který poskytl zajištění nezaměstnaných, vytvořil Sociální zabezpečení a zjednodušil přístup zaměstnanců stát se členy odborů.

Nomi Prins: Roosevelt a jeho vláda měli koule na to, a vytvořili legislativu která přikázala mít dohled na prostředí na Wall Street a jednoduše jim řekli "Tak podívejte se, nesmíte spekulovat s penězi jiných lidí" Elizabeth Warren: Vysvobození z hospodářské krize zařídili tři zásadní zákony které vytyčovali kurz kam se má ubírat Amerika. První, pojištění vkladů FDIC, zaručilo zabezpečení vkladů občanů USA u bank. Druhý, Glass-Steagall, snažil se oddělit riskantní obchodování Wall Streetu, od vaší lokální banky kam si ukládáte peníze. A třetí, regulace SEC, který policii umožnila sledovat a postihovat některé zloděje. a postihovat některé zloděje. Od této doby (1933) jsme měli 50 let ekonomického míru, Žádné ekonomické paniky, žádné bankroty, A během těch 50 let jsme vybudovali silnou a prosperující střední třídu v USA.

Komentátor: Po druhé světové válce, Nový úděl se přetvořil na "Velký úděl" amerického lidu Rostoucí prosperita a sociální spravedlnost byl osud každého a ekonomika USA raketově rostla do největšího ekonomického soukolí v historii. Nic zde předtím nebylo jako současné USA. národ tak produktivní, že typická rodina dělníka si může dovolit priviliegia a luxus který si jinde může dovolit jen hrstka privilegovaných.

Robert Kuttner: Od 2.světové války jsme měli jsme nárůst osobního vlastnictví nemovistostí z 44 % na 64 % do konce 60. tých let. Měli jsme "Modrou" střední třídu (myšleno modrá barva kovu, hutní průmysl, automobil. průmysl apd.) průmyslu se dařilo výborně, firmy byly zdravé.

Komentátor: "Nový úděl" se zasadil o to, že je chránil před vykořisťováním korporací. 4 roky tyto jistoty ještě prohloubily s vytvořením státního dohledu jako Ochrana a práva zaměstnanců. a Zdravotní exekutiva, jejiž rolí bylo chránit zaměstnance. Byl vytvořen státní dozor na ochranu životního prostředí. aby ochraňoval zdraví občanů a přírody Regulace není nic jiného, než soubor pravidel ochránit ekologický trh, který by mohl být ohrožen a mohl by se chovat proti společnému dobru. Rozhodnutí přišlo od amerických korporací že spolupráce odborů, společně s vládou a zlepšovat životní úroveň lidí není pro korporace vhodné.

Kuttner: Velký biznis nemá rád vládu, aby jim někdo něco přikazoval. Nelíbí se jim kdokoli, kdo bych chtěl konfrontovat jejich možnosti vydělávat peníze formou, která jim vyhovuje.

Komentátor: V roce 1971 korporátní sektor začal jednat. (zrušení zlatého standardu prez. Nixonem a počátek fiat měny) a vykonstruovali důkladný bojový plán, který eliminoval jakýkoliv zásah státu, který by mohl stát mezi nimi a profitem. Plán byl navrhnut velmi vlivným memorandem s názvem "Attack on American Free Enterprise System" (Útok na svobodu volného trhu v USA)

Benjamin Waterhouse: Lewis Powell byl uznávaným občanem města Richmond ve státě Virginia. Byl to korporátní právník, byl spolumajitelem velké advokátní kanceláře. A přátelil se se členem Obchodní komory USA jménem Eugene Sydnor. A Sydnor poprosil jeho přítele jestli by mu napsal návrh, jehož cílem by bylo získání dominantní kontroly nad Obchodní komorou. a to by sloužilo jako kostra k vytvoření organizace která by byla schopna více konfrontovat to s čím chtěi bojovat a považovali to za rostoucí hrozbu jejich obchodních zájmů.

Komentátor: Powellovo memorandum přineslo masivní omezení vlivu veřejnosti který zajistil, že velký byznys bude ten, kdo bude určovat zákony země. Powell obhajoval "rozsáhlé zbavování se" prvků svobod z americké společnsoti. Uvědomoval si že peníze korporací mohou vlastnit média a mohou mít silnější hlas než odbory a organizace na ochranu spotřebitelů. Ale pro Powella, budoucího soudnce nejvyššího soudu v USA (Ústavní soud) skutečné vyvrcholení plánu byl dohled korporací nad zákonem i politikou. Když se podíváte na toto memorandu, které si předávali jako horkej brambor z jednoho byrokratického stolu k jinému po celé korporátní americe od jednoho představensta k druhému po celé korporátní Americe a měl tak lákat jak se zapojit do toho co mnozí už dříve označovali jako bitvu o Ameriku a bitvu o volný trh. bitvu o Ameriku a bitvu o volný trh.

Komentátor: Aby toho docílili tak Obchodní komora velmi chytrou reklamní kampaň která měla ovlivnit veřejnost. Co může napravit a posílit národní ekonomiku? a obnovit individuální svobody?

Komentátor: Obchodní komora a kolem ní elitní sdružení kulatého stolu USA (CFR) a exkluzivní klub ředitelů korporací spojili síly k lobování v Kongresu USA. a tak protlačit jejich záměry v kampani. Jejich cíl: Zkoupit voličské hlasy v Kongresu a implementovat korporátní převtělení Ameriky Největší vlna lobbingu začla v letech '76, '77, '78, kdy se začlo lobovat za snížení daní na nejbohatších. roztrousit ekonomiku. Ořezat danění kapitálových zisků, ořezat daně z dividend, ořezat daně z příjmu, a ekonomie bude zkvétat. Někteří demokrati začali po boku s republikány také pít tento názorový lektvar.

Komentátor: Velké korporace pak zamířili svoji pozornost na podle nich nejnebezpečnější rovinu jejich plánu, výplaty a odměny americké pracovní třídy a zejména členy odborových svazů. které se zformovaly v 30. letech, a získali moc ovlivňovat výši mzdy dělníků, získali moc nad pracovními podmínkami v zaměstnání a prosadili zaměstnanecké benefity. Ale namísto dohod, korporace chtěli získat jasně nad vším kontrolu.

Komentátor čte Lewid Powell, Powello Memorandum: "Biznismeni by měli vzít jejich finanční moc do svých rukou a řídit tak politiku státu. Neměli by se ani zdráhat politicky potrestat ty, kteří jsou proti. politicky potrestat ty, kteří jsou proti." Od roku 1978 biznys se zbavil organizované pracovní síly 3 ku 1. aby odolala zákonu který by zjednodušoval vstup zaměstnanců do odborů. Tohle byl zlomový okamžik který zapříčinil pokles organizované pracovní síly jako halvní politickou sílu a hlas amerického lidu.

Komentátor: Douglad Frader, prezident odborů amerického automobilového průmyslu v té době řekl v rozhovoru do novin, "Věřím, že top korporátní elita, jen s několika vyjímkami, se rozhodla vyhlásit jedno stranou válku v naší zemi. válku proti pracujícím lidem, proti nezaměstnaným, válku proti chudým, proti menšinám, proti velmi mladým a proti velmi starým lidem, proti velmi mladým a proti velmi starým lidem, a dokonce i proti mnohým ve střední tříde naší společnosti" Jeden z géniů pravice v USA že financovali 12 těchto velkých organizací ve Washingtonu Heritage, Cato, The Competitive Enterprise institute, organizace, který můžeme označit od docela důvěryhodných (Cato) až po úplně zkorumpovanou instituce The Competitive Enterprise inst. která pracuje za zájmy jejich přispěvatlů. Komentátor: Dědici šest největších rodiných majetků v USA používají soukromé nadace k financování organizací, které prosazují neregulovaný trh

Waterhouse: Jeden který stojí za zmínku je Joseph Coors z nadace Heritage. který neustále citoval z Powellova memoranda. a vysvětloval to jako příčinu, která ho inspirovala založit konzervativní pro-biznisový think tank s názvem Heritage (dědictví) David John: No, Heritage je konzervativní think tank, a když si otočíte naši vizitku, tak je tam napsané "Budování Ameriky kde svoboda, možnost a prosperita a občanská společnost vzkvétá." a to je náš cíl.

Komentátor: Při vzájemné spolupráci, těchto šest rodin, používali privátní nadace k ovlivnění osnov obchoních škol a ovládali sdělovací prostředky. Ze všeho nejvíc, se snažili přeorganizovat vládní moc tak, aby sloužila v jejich zájmy. Johnston: Tohle nejsou think tanky tohle nejsou akademici výzkumných organizací. Tohle jsou organizace zaměřené na ideologický marketing. Nejsou ničím jiným, než lidmi, kteří přesvědčují mladé muže, když jsem byl například já mlád, tak že si máme koupit Brill Cream na naše vlasy, "dejte si gel na vaše vlasy, udělá Vás to atraktivním před dívkami" Tito ekonomičtí monarchisté si stěžují že se snažíme převzít moc nad americkými institucemi Ale oni si ve skutečnosti stěžují na to že hledáme cestu jak se dostat pryč z jejich područí. I za Velké hospodářské krize kdy 25 procent američanů bylo bez práce tak zde byli skupinky, které obhajovali fundamentalismus svobodného trhu. kteří argumentovali proti velkým vládním výdajům, proti větší regulaci, proti sílící moci odborů, proti bezpečností sociální síti. Stejná věc se děje dnes.

David Brock: Motiv byl čistě ideologický, kdy investovali miliony a miliony dolarů do financování továren na pravicové myšlenky. (biznis bez ohledu na Bill of Rights) Ale pak bylo nutné, aby se tyto ideály tlačily v médiích. No, republikáni a konzervativci používali určitý typ rétoriky, který vzešel během let a desítek miliard dolarů jejich majetku od konzervativních myšlenkových skupin a snažili se vytvořit určitý typ slov spojení k jejich propagaci. ...byli to republikáni (neo-cons), kteří tlačí skrz daňovou reformu prezidenta Bushe z roku 2001 na snížení dědické daně.

Westen: Větší otázkou je, jak to mohli zařídit, že lidi kteří by je nevolili takže je zvolili, to je otázka za milion dolarů. Jako když příjde na řadu otázka na dědické daně. způsob kterým byl zákon o dědické dani původně napsán nikdo nebyl touto daní nějak poškozen až na malou skupinku extrémně bohatých. Ale samozřejmě, ten způsob jak o tom mluvili by dokonalý ...tohle je nejvíce nefér daň, která existuje. oni už z těchto peněz daně odvedli tím, když je vydělali platí z toho daně ze zisku. a když jsou po smrti, tak je máme znovu danit. Když si vemete dědickou daň, aaxing you fordying? Prá pána boha, oni mě chtějí danit, když vydělám peníze když vydělám peníze chtějí mě danit, když je utrácím teď mě chtějí danit, když umírám. tak toho už mám dost.

A to co republikáni pochopili bylo: testujete si ty zkušenosti, až dojdete do bodu kdy určitý typ slovní komunikace který rozonuje s lidmi a přesvědčuje je. Můj plán na stimulaci obchodních daní vzniku nových továren, větší výkon, více pracovních míst. Odstraní regulace, který by brzdili náklady biznisu. Pevné a tvůrčí vedení může obnovit Ameriku jako nejpokročilejší průmyslový národ na Zemi. Nyní je čas na Reagana. Všechno se to upeklo při volbách 1980, kdy pravice vybudovala silnou politickou finanční, intelektuální infrastrukturu. a všechno se to upeklo za Reagana. Já, Ronald Reagan, slavnostně slibuji...

Kuttner: Takže od doby kdy se stal Reagan prezidentem vytvořila se armáda byrokratický šprtů kteří měli herní plán velmi rychle opravdu rychle deregulovat vše, co se neudělalo za Cartera.

Komentátor: Amerika viděla Reagana jako někoho na koho se mohou spolehnout Jako moderátor televizního pořadu General Electric Theater. tak jeho šarm nám odvedl pozornost, že jeho job byl prodávat televizní licence. Jako prezident, se stal naším národním moderátorem. Ale v jeho ztvárnění v roli politika Reagan četl Powellův scénář, a sloužil zájmům velkého biznisu, který financoval jeho kampaň. David John: Nadace Heritage udělala na prvním místě něco pro Reaganovu administrativu. A byl to katalog s návodem, co změnit ve vládním programu. co změnit ve vládním programu. reformovat, odstranit, atd. a tak dosáhnout cílů konzervativců.

Komentátor: Nově zvolený prezident rozdal kopie od Heritage- "Mandát pro vůdcovství" každému členu v jeho kabinetě. Po dalších 8 let, tato proti-státní příručka navezla Reaganovu administrativu k přetvoření federálního aparátu od ochrany veřejného prospěchu k prospěchu mocných a bohatých

Lou Mattis: Ronald Reagan je můj hrdina. Proč je to můj hrdina? Dal nám národní pýchu. dal nám loajalitu, věnoval nám patriotismus. Přinesl zpět naši pozici na světové úrovni. On nás vyvedl z temnoty a přivedl nás ke světlu. Johnston: Ořezal daně těm kteří jsou nejbohatší, namísto aby vyrovnal rozpočet, tak udělal největší rozpočtový deficit v historii USA. Poté se podílel na sérii zvýšení daní na běžné občany, jen jim to nedal vědět. Washingtonské sdělovací prostředky mu šli s tím na ruku, a označovali to jako "posílení příjmů" Vláda není řešení našich problémů, vláda je ten problém. Napadal vládu, napadal vládní instituce a snažil se to přetvořit v systém který nefunguje. A ve skutečnosti, boháči nepotřebují stát ani vládu. Oni mohou žít v jejich vlastních komunitách mají vlastní bezpečností agenturu plavou si ve svých bazénech chodí do svých soukromých škol. Boháči se starají sami o sebe. Svobodný trh: je trh, kdy ekonomické zásahy a regulace státem jsou omezeny na výběr daní a ochranu soukromého vlastnictví a smluv.

Lawrence Mitchell: Ideologie svobodného trhu, kdy dovolíme užívat jen jejich vlastní kreativitu, svět kde si mohou dělat co chtějí. svět kde si mohou dělat co chtějí. kdy bohatství které vytvořili, vytváří pracovní místa a vytváří spotřebitelské zboží, a že to dělá ameriku bohatší a více prosperující. a že to dělá ameriku bohatší a více prosperující. No, všechno tohle je krásná teorie. Ať tomu věříte, či ne. Celý nápad svobodného trhu je mýtus od samého začátku. Trhy jsou založeny na právním rámci, a skutečný problém byl, kdo ze struktůry skutečně těží. Není žádných pochyb, když Ronald Reagan přišel do funkce. cílem Reagonomiky, byly odborové svazy.

Sanders: Jeden z jeho prvních kroků bylo zničit apel zaměstnanců aerolinek. který byl nebezpečným pro celý americký biznis, kdy se zdálo, že to je otavřená sezóna pro hlas odborových svazů. Postupují nezákonně, a pokuď neodstoupí od stávky do 48 hodin. tak porušili jejich pracovní morálku a budou jim zrušena místa. Nešlo jen o to, že dělníci podporovali zájmy členů odborových svazů. ale šlo o to, že tohle hnutí pracovníků se zastalo všech zaměstnanců. neexistovaly by důchody neexistovaly by podpory v nezaměstnanosti, neměli by jste zdravotní pojištění, nic z toho by jste neměli. a nebylo to jen pro členy odborů, jak říkají jejich nálepky na autě: "Tohle jsou ti, kdo Vám dal víkend" členi privátního sektoru v odborech 1 ze 3 v 50, letech. 2012 1 ze 14.

Robert Kuttner: On byl schopen rozpoutat ideologickou kontra-revoluci. A v čase kdy končil ve funkci, tak většina ideí z "Nového údělu" bylo z většiny vymazána. Peníze mluví: škrty daní pro bohaté.

Komentátor: Když Reagan rušil odbory a rušil vládní regulace, také přesvědčil Kongres v roce 1981 aby schválil Economic Recovery Tax Act (zákon o dani ekonomického oživení) u nejbohatší příjmové skupiny ořezal daně o jednu třetinu ale zvedl daně střední třídě. Tím, že dramaticky zvýšil daně sociálního zabezpečení, které mu doporučil Alan Greenspan (ředitel centrální banky Fed) ao Ronald Reagan, prostě jsme omezili kontrolní roli státu nad privátním sektorem takže dnes, 70 a něco procent američanů platí větší podíl záloh ze mzdy na jejich sociální a zdravotní pojištění. než u poměru u dani z příjmu. Takže téhle brzdy se USA vůči top korporátní elitě zce vzdalo. A zároveň lidem nahoře jsme snížili nadě z příjmu. Tisíc nejbohatších muží, žen a dětí v USA čelí efektivní rovné národní dani, sociální pojištění a jejich daně z příjmu vychází asi na 17 centů z dolaru. a jejich průměrný příjem je $263 milionů dolarů. (5,6 miliardy Kč)

Komentátor: Po desítky let aktivního lobbingu ze strany soukromého sektoru daňový zákoník je plný děr a různých speciálních dohod. který napomohl velkému biznisu vyhnout se placení z jejich řádného dílu. Aby se vyhnuli danění, tak částku 1,5 trilionu (12 bilionu Kč) odklonili na bankovní účty mimo území USA. Korporace platí pouze 13ti procentní daň z federálního rozpočtového zisku. Z $2.5 trilionu dollarů (50 bilionu Kč) platí jen 13 %.
Bernie Sanders: Chtěl bych zmínit seznam jen deset z těch nejhorších firem, které se snaží vyhýbat placení daní v USA. Exxon Mobil, největší ropná společnost na světě která měla zisk 19 miliard dolarů (380 miliard Kč) Exxon nejen že neplatil federální daň ze zisku, ale naopak dostal $156 milionů dolarů zpět od berního úřadu (IRS). Během posledních pěti let, vydělali General Electric (GE) 26 miliard na zisku jenom v USA. miliard na zisku jenom v USA. tak dostali nazpět od IRS $4.1 miliard dolarů. Takže pokuď jste pracující dělník, tak vyděláte 30-40 tisíc dolarů ročně tak vy platit daně musíte Ale pokuď jste Chevron a vyděláte 10 miliard dolarů. za rok 2009 nemusíte platit vůbec žádné daně. a ještě dostanete $19 milionů nazpět. Jo, jasně, pojďme oškubat malé děti, pojďme oškubat staré lidi pojďme oškubat nemocné, pojďme po těch nejvíce zranitelných, zřejmě Senát nemůže chtít aby Chevron platil daně. [Manipulace médií]

Komentátor: Powellovo Memorandum doporučuje "neustálý dohled" na obsahy knih a učebnic, novin, magazínů, rádia a televize, a trvat na tom, aby se použila média k přesvědčení američanů že ukončení regulací je pro dobro amerického lidu. let, Federální komise telekomunikací. prosazovala tzv. "Doktrínu spravedlnosti" (Fairness doctrine) která zajišťovala vyvážený pohled názorů ve veřejném vysílacím prostoru. V 1987, Ronald Reagan přestal podporovat "Doktrínu spravedlnosti" a otevřel tak stavidla pro korporátní peníze, aby hovořili přímo k uším američanů. Před několika lety, studie ukazovala že kolem 350 top radio stanic v USA že asi 90 % z nich vysílá pro "pravicově". a méně jak 10 procent se snažilo o nějakou progresivní diskuzi.

Crandall: Deregulace médií je velký příběh. Myslím si, že to je hrozba demokracii. Většina lidí nemá ani potuchy o co se tady jde. Komentátor: Po jeho zvolení v roce 1992, demokratický prezident Bill Clinton pokračoval v další implementaci klíčových bodů jednak z Powellova Memoranda tak nadace Heritage. kde jsou vytyčeny předpisy pro vládu od velkého biznisu, pro velký biznis. V roce 1996, Clinton podepsal detailně upravující telekomunikační zákon, který byl beze změny celých 62 let. Lide musí pochopit, že je zde jen hrstka hrstka korporací,které vlastní média a každá z nich má svoji agendu. Comcast vlastní 51 % celostátních vysílacích médií. [počet majitelů médií v USA 1983-2011] To co si Rupert Murdoch myslí není nic jiného, než to co si vlastně myslíte Vy.

David Brock: Oni ignorují hlavní témata, my to víme, že je ignorují. A to je to, co se nám tu teď hromadí. Myslím si, že média jsou děsná. Jsou hrozná, nejdou vůbec do hloubky informací. rozmělňují fakta zpravodajství. dávají na titulní strany nejvíce kontroverzní titulky, nedělají hlubokou analýzu informací. Saddam Hussain, pátral po významném množství uranu z Afriky. Naše zpravodajské služby nám sdělili, že se pokusil koupit vhodné hliníkové tyče pro výrobu nukleárních zbraní. Před 20 lety, nikdo kdo byl v žurnalismu, si nemyslel, že by nemohl jít přímo k politikovi a říci mu: "Senátore, přestantě lhát Los Angeles Times. Obecně, vy víte že to není pravda, já vím, že to není pravda. Dnes, když by jste řekli něco na tento způsob, Tak Vás vyhodí. Neptáme se ty otázky na tvrdo, a máme zorchestrované tiskové konference Bílého domu. A Obama je vlastně v této otázce ještě horší než jeho předchůdce George W. Bush. Dobrá, takže se podíváme kdo je na seznamu, Začneme s Jake Taberem.

Jake Taber: Děkuji pane prezidente. Brock: Víte co, obchodní tisk, a finační zpravodajství poslední roky převážně CNBC, patřili k hlavním proudům ideologie svobodného trhu, biznisu a korporátní třídy. Pokuď si budete brát rady od CNBC, tak zbankrotujete. Okay, Petr se ptá, "Měl bych se obávat o banku Bearn Stearns v otázce likvidity a tedy návratu mých peněz ?" Ne! Ne! Ne! Bear Stearns jsou v pohodě (zachráněna sanaci vládou USA v roce 2008) Bear Stearns akce šli dns ráno o 90 % dolů, a nejde jen o Bear Stearns,. Jde skoro o každou banku, vše začlo padat dnes ráno. Nedostáváte tedy žádnou informaci, a jste tak vlastně odkázán jen sám na sebe. Stejná událost která se stala v biznise tak se stala i ve zpravodajství. tak se odrazilo i ve zpravodajství. Vše ovládá jen ziskuchtivý kroporátní sektor. U.S. Steal se stahují z ocelářského biznisu, a zřikají se i komunity. A říkají "Goodbye, už toho máme dost, už tu pro nikoho nic není vyšťavili jsme hrozny, jdeme na další plantáže."

Leo Gerard (odborář): Vidíme akceleraci gumování ameriky, jako jednu z nejdůležitějších a nejmocnějších průmyslových zemí na Zemi. Komentátor: Od roku 1973, asi 40 milionů dobře placených amerických pracovních míst bylo přesunuto do zámoří (Čína, Taiwan, atd.) a nebo zrušeny samotnými korporacemi. Kdy si namastili svoje kapsy, na úkor američanů. Díky dekádám politiky korporátních peněz, nebylo nic, co by je mohlo zastavit.

Faux: Je zde představa, že pouze republikáni jsou ti co jsou ti zlý. ale faktem je že z velké části toho co se stalo, se událo během vlády Billa Clintona. Hledáme nový a více otevřený globální obchodní systém, ne pro dobro obchodu, ale pro naše vlastní dobro. Podporoval jsem NAFTA tehdy, podporuji NAFTA nyní. Stále podporuji NAFTA ze stejnéh důvodu, hlavní důvod je ten, že podobně jak já, tak i další ekonomové podporují liberalizaci obchodu, jelikož z obchodu mají prospěch obě strany. Jak Jorge Castaneda, který byl kdysi ministrem financí v Mexiku kdysi ministrem financí v Mexiku, tak řekl: NAFTA byla dohoda mezi bohatými a mocnými těchto třech zemí (USA,Kanada, Mexiko), a na norlmální lidi kašlala. Bhargava: Co to zjednodušeným jazykem znamenalo, že korporace se mohli pohybovat kamkoli na světě, a hledat levnou pracovní sílu, a vykořisťovat lidi a použít to jako páku proti pracujícím v USA.

Ross Perot: Pokuď budete chtít dostat rýsováčky, zaplatíte 12, $13, $14 dolarů americkému zaměstnanci za hodinu a nebo přestěhujete svoji továrnu na jih od hranice, budete platit zaměstnanci 1 dolar na hodinu, nemusíte platit zdravotní pojištění, to je nejdražší část, která stojí výroba auta, žádné regulace kvůli znečištění prostředí, žádné regulace, žádný důchod, a nezajímáte se o nic jiného, než vydělávat peníze, na jihu bude slyšet zvuk jak při sání brčkem. Když se podíváte do statistik od doby kdy funguje NAFTA, všechny tři země, mzdy pracujících stagnují, produktivita pracovníků raketově vzrostla, a pracující všech třech zemí se zadlužilo, aby si udrželi zvyšující se životní standard. Viděli jsme také masivní protestní hnutí vůči ničím omezenému volnému obchodu. A teorie byla taková, že když vytvoříte obchodní dohody s Čínou kde se lidem platí 50-60 centů na hodinu, zavřete továrny v USA, a přestěhujete se do Číny, nebo se přestěhujete do Mexika, takže, jsme si to ještě nebyli schopni uvědomit, jak tohle bude ve prospěch amerického pracujícího. Celých 20 let amerika věřilo tomu, že souběžně můžeme přesunout výrobu do zámoří a a stále nám zůstane stejná životní úroveň. My jsme si skutečně mysleli, že to je možný. Ale hádejte co se nestalo. Životní úroveň američanů klesá, a Číně roste. Je jasné, že si taky musíme sníst část svého koláče. my jsme výrobní kapacitu zcela vykuchali pryč z USA A to vše ve jméně levnějších cen, Vše ve jméně, svobodného obchodu. Vše ve jméně, že trh se nejlépe rozhoduje. Trh se ne vždy, nejlépe rozhoduje. [Americký sen, národní ethos Spojených států, které obsahuje svobodu a slib prosperity a úspěchu] Jmenuji se Kim Berry. A během 80. let jsem žil svůj americký sen, a to byl můj vrchol mé kariéry. V té době jsem si to neuvědomoval Ale dostával jsem 50 dolarů na hodinu. jako konzultant Hewlett Packerd v roce 1997. Když jsem odešel od HP tak jsem začal dělat biznis na internetu. a HP řeklo, "to je super, kdyby se ti nějak nevedlo a chtěl jsi se vrátit, tady máš vždy dveře otevřené" a chtěl jsi se vrátit, tady máš vždy dveře otevřené" "cokoliv jsi se naučil, se určitě dokáže uplatnit i u nás"

Blinder: Vyvážení pracovní síly je problém, s kterým se potýkáme již delší čas. ale byl zaměřen zejména na továrenskou výrobu. Co je dnes velmi znepokojivé, že se začínají vyvážet i služby. Počet pracovních míst a jejich rozmanitost, tak z principu je možné je získávat v zahraničí. například si vemte internet. Tam je to enormně vidět. Co se stalo, když jsem dělal ten svůj internetový biznis, HP začli nabírat pracovníky z Indie, protože jejich náklady na mzdy byly mnohem nižší. A také je sem dovezli aby je vytrénovali, aby je mohli poslat nazpět do Indie, nebo Číny kde by HP otevřely vývojové laboratoře a vše se pak odehrávalo tam. Když se na to podíváte z hlediska čistého biznisu, jsou to správná rozhodnutí. Jdete tam kde je nejnižší cena za práci. Okay, in aermd of, uh, pokuď to chcete vzít z pohledu ale.. jak to řící...?? patriotismu... no, tak to správné rozhodnutí není. [Dofa chuckle]

Blinder: Bude to bolestivé, a to z několika důvodů. Jeden z nich je: a ten bude obrovský, že v americe do 30 let ubude 30-40 milionů pracovních míst. Je důležité zmínit, že se nejedná jen o problém, s nízkou kvalifikací, nebo s vysokou kvalifikací, je to v celém spektru. Pokuď se živíte psaním počítačových kódů. tak můžete pracovat kdekoliv na planetě. Takže je to vlastně uplně jedno. Takže neztrácíte nic z kvality, pokuď přesunete pracovní místa z Indiany do Indie. Komentátor: Paul Craig Roberta, spolu autor Reagonomiky, myslí si, že velký biznis zašel už moc daleko.

Roberts: Všechny bariéry byly zničeny. Kde jsou pracovní místa pro vysokoškolské absoloventy? budou zde čelit stejnému dilemma, jako oceláři, kteří přišli o jejich 20 dolarů na hodinu. a o jejich zaměstnanecké benefity. takže z naší ekonomiky se vytrácí pracovní síla. A nespočet lidí za námi přichází, a chtějí se nechat u nás zaměstnat, a je jim vypláceno asi 100 tisíc dolarů ročně. víte co, přicházejí a platí daně. Vytvořili jsme mnoho pracovních míst, kolem těchto lidí. Ale můj zásadní pohled, z čeho by mělo mít USA radost aby se sem dostalo co nejvíce takových lidí. A korporace říkají Kongresu: "Oh, tady je nedostatek inženýrů." Je tu nedostatek vědců. Nemůžeme žádného najít" Ale tohle je nehorázná lež.

Komentátor: Některé kroporace jsou schopny zajít kamkoli, včetně těchto legálních, ale podvodných praktik, najmout levnější pracovní sílu. Podívejte se na tento vedený seminář pořádaný advokátní firmou, která pracuje pro agentury na "Lidské zdroje" [muž]Jednoduše řečeno, naším cílem je nenajít amerického kvalifikovaného občana USA. Zní to možná legračně, ale snažíme se to skutečně dělat. Mám 50 lidí na pracovní míst, poslední věc co se mě chce dělat se všema pohovor. Musím ho ze zákona dělat? [žena] Ne nemusíte, když se vám někdo zdá vhodný, prostě ho oslovíte. A projde se s ním kvalifikace, pokuď je nutné udělá se pohovor. Tohle je legální cesta jak diskvalifikovat zájemce na pozici. Prezident GE říká, že když se podívá výhledově na budoucnost jeho společnosti, tak říkal jen "Čína, Čína... a Čína" Takže tihle lidi jdou tam, kde je nejlevnější cena za práci. Není zde nějaký ohled na USA.

Komentátor: Od roku 2002 firma GE, zredukovala pracovní místa v USA o desetisíce pracovních pozic. tento konglomerát získal v roce 2008 státní injekci od USA v částce 140 miliard dolarů (2,8 bilionu Kč) od daňových poplatníků. GE také utratila za lobování v Kongresu tolik peněz, jako žádná jiná firma na světě. V roce 2011, Obama dosadil do vedoucí pozice Prezidentské Rady pro zaměstnanost a konkurenceschopnost bývalého ředitele GE Jeffreyho Immelta. mluvil jste někdy Vy osobně s nějakým občanem, který přišel o zaměstnání? Jestli jsem někd mluvil s... faktem je když na to myslím tak odpověď by byla NE, nebo že skoro s nikým. Takhle s hlavy si to nevybavuji. JO. Víte co, profesoři mého typu se spíše pohybují ve vyšší společnosti. Zacílení na důchodce. Zacílení na důchodce.

Gerard: To čeho docílily za posledních 20 let je to, že zničili možnosti lidí, kteří pracovali poctivě podle pravidel, a měli mít za to odpovídající důchod. Komentátor: Velkému biznisu nestačilo odklonit pracovní místa za moře, a vyhnuli se tak daním, které jim namísto toho šel do kapes Korporace si také chtěli posvítit na důchody a eliminovat tak garanci plateb na starobní důchod.

Man: Běžný materiál, Vlastním vůbec nějaký? Ani nevím co to je?

Mitchell: V 50. letech, s akciemi se začlo obchodovat jajko s nějakým konzumním produktem, A současně se začla měnit tvář i penzijních fondů. Proč by například měla firma dávat bokem tuto sumu peněz, abychom ručili za výplatu důchodů zaměstnancům, namísto toho, tak si budete muset sami dávat peníze bokem a někam je uložit sám. a někam je uložit sám? A tohle se také stalo.

Man: Tak proč nevložíš své peníze do něčeho, čím ti budou vydělávat? Abych dal své peníze někam vydělávat? Ano, přesně tak pan Finchley. Můžete být majitelem části amerického obchodu. Víte existuje takový vtip, kteří si říkaj dva úředníci. Co to je za slovo, které má čtyři písmena a začíná na F. a končí na K, a snaží se oškubávat tvoje zaměstnance? 401K. K je nepatrná částka odejmutá z výplaty. a ničí ekonomiku. Definice částky na důchodové plány jsou odvislé od výše vaší výplaty. To znamenalo, že jste pracovali pro vaši firmu 30 nebo více let. odcházíte do důchodu a víte kolik jste odělal a kolik by Vám mělo být vyplácena na důchodě. kolik by Vám mělo být vypláceno na důchodě. protože firma by měla mít nastřádaný tento fond a měli tak prostředky vyplatit Vás. K totiž určuje, že si musíte šetřit peníze na důchod mimo státní systém. Tento systém pak firmě ušetří 50 i více procent, z rozpočtu v tomto důchodovém plánu. [zaměstnanec by si měl sám střádat na důchod] Pak tedy přechází veškerá odpovědnost za tyto peníze na Vás. Kdyby průměrný občan byl schopen řídit své investice, proč by museli na Wall Street dostávat tak gigantické částky na výplatu? [V špičce americké burzy, 50 milionů američanů má 401K plány, s celkovou částkou naspoření 2,5 trilionů dolarů - 50 bilionu Kč, Velká recese z roku 2008 sežrala více jak jeden trilion dolarů z této částky]

Komentátor: Se stoupajíci inflací za poslední dekádu, důchodové připojištění investic díky 401K ztratili skoro třetinu jejich hodnoty. Dnes státní zaměstnanci jsou pomalu převáděni na plány 401K [A teď jsi jdou pro vaše sociální pojištění] Tyto sociální jistoty dávají aspoň nějakou ochranu pro 50 milionů občanů. Sociální zabezpečení je strašně důležité pro všechny pracující. ...jsem zde proto, abych podpořila benefity sociálního zabezpečení které pobírají mí rodiče, a které doufám, že budu někdy pobírat sama. a také doufám, že mé děti je dostanou. Sociální zabezpečení není jen výplata důchodu. Je to troj vrstvý benefit, takže může pomoc milionům lidí, milionům seniorů, aby se vyhnuli chudobě, a mohli dožít důstojný život z jejich důchodu. Ale také to pomáhá handicapovaným lidem. společnosti jim pomáhá jim v jejich omezení, a především je to prostě k zajištění pozůstalých. například když je někdo zabit ve výkonu služby tak aby byli podmínky na to, že například děti po pozůstalém budou mít zajištěný způsob života. [Studie dokazují, že 50 % lidí závislých na penzi, tak to je z 84 % jejich jediný příjem.] Jeden z největších idiotských věcí co se mohlo udělat bylo zprivatizovat důchody. Proč to dělat jen s důchody? Pokuď to funguje na penze, proč to neudělat s celým sociálním zabezpečením? kdy to je jediný element z "Nového údělu" který zůstal. a to klidně dát do obchodování na burze! Tohle byl cíl anit-Franklin Rooseveltova hnutí, anti-New Deal konzervativců, od roku 1930 a dál. Došlo to vlastně zradně tak blízko aby se to mohlo stát, když byl u moci George W. Bush. hm, myslím si, že o sobě říká že je "ekonomický prezident" [Bush] "Pokuď jste mladý pracovník, myslím si, že by jste si měl dávat bokem peníze, na Váš vlastní bankovní účet." takže si můžete vystavět vlastní ptačí hnízdo pro vaši vlastní budoucnost. To je také důvod, proč otevření účtu na penzi je tak výhodný. Vaše peníze s časem porostou s takovým růstem, který nemůže žádný jiný systém přinést. A tyto peníze Vám poslouží jako extra důchod, namísto vaší běžné výplaty povinného sociálního pojištění.

Komentátor: Za Reagana, pokračovala agenda která obsahovala nejenom deregulace, hlavního výrobního průmyslu. ale také finančního průmyslu Tohle připravilo ornou půdu pro budoucí katastrofu. která dříve byla zcela nemyslytelná. Která začala stovkami bankrotů bank v 80. letech, díky hypotékám a spekulacemi s vklady. Kuttner: Celá ta finanční maškaráda, která za třicet let poté zničila celou ekonomiku kdy Wall Street začla vynalézat nejrůznější triky a podvody, a regulátoři to nechávali svobodně volně projít,

Johnston: Všechno se chová podle nějaké zákonitosti. Víte co, baseball má svá pravidla, které určují kolik má být v poli met. A když odstraníte zákony (pravidla) tak dovolíte lidem, aby se špatně chovali. Účel zákonů není to aby jste regulovali svaté. Je to za účelem těch, kdo jsou hříšníci. [Moc vélká (banka), aby mohla krachnout]

Komentátor: Jednou jak už byl Wall Street deregulován, profit začal rapidně růst, a korporace jako Citi Group se jen závistivě dívala A v 90. letech, začli lobovat, aby měli taky svůj díl z koláče. Mitchell: V roce 1933, Kongres schválil zákon nazván Glass-Steagall, a ten zákon říká, a nemusíte být génius, aby jste is uvědomil že když dovolíte bance hazardně spekulovat s Vašimi vklady tak když banka zbankrotuje, tak o ně příjdete. "takže bychom měli zařídit, aby si tohle nemohli dovolovat."

Nomi Princ: Bylo to velmi jednoduché, udržovalo to komerční banky odpovědné za vklady, za životy každého jednotlivého vkladatele, zaručil se o to stát, a tak odělil peníze vkladatelů od více spekulativního chování komunity investičních bankéřů. Fungovalo to tak dobře, že lidé na to zapoměli, A v roce 1999, génius jménem Phil Gramm, kterému pomáhal prezident Bill Clinton, který to i sám ten zákon podepsal. a tlačili ten zákon s rétirkou svobodného trhu která se začla plížit po USA Od dob Reaganovi vlády, prostě řekli: "Nepotřebujeme zákon Glass-Steagall, vždyť žádné bankovní paniky nemáme."

Komentátor: Zákon Glass-Steagall byl nejúspěšnějším zákonem, který byl kdy ve finanční historii schválen, který chránil jak investory, tak spotřebitele. Během prvního roku co přestal platit Glass-Steagall, Prezident Clinton podepsal zákon s klamavým názvem, Commodity Futures Modernization Act (CFMA) který dovoloval vzniku podezřelých bankovních produktů tzv. Deriváty. Jeden z těchto nástrojů se jmenuje Credit Default Swaps (pojištění proti nesplacení dluhopisu), které se staly hlavním viníkem, hypoteční krize v roce 2008 v USA. Tehdejší šéf Federálního Rezervního Systému (Fed-centrálni banka USA) Alan Greenspan, podporoval tyto změny i když musel vědět, že se z Wall Street stane kasino.

Kuttner: Byl to Alan Greenspan, který patřil k extrémním konzervativcům, a v 90. letech byla doba, kdy Greenspana všichni oslavovali jako génia. a odešel ze scény ve vhodný čas. těšně před tím, než se stal finanční kolaps. a jeho politika deregulování všeho, uvolnění finančních spekulací, tak by to určitě jinak vypadalo z pohledu historie, kdyby se to stalo v jeho funkci. Chtěl dát dáreček Wall Streetu přesně v pravou chvíli, kdy to byly levné peníze, a to byl důvod proč snížil úrokové sazby.

Kuttner: A všichni tihle sepekulátoři využili těchto levných peněz, a investovali to do ještě více toxických cenných papírů, jako například rizikové hypotéky. V posledních deseti letech se stalo něco děsivého, Násobek hodnoty nemovitosti v porovnání s příjmem lidí, šel rapidně vrhůru. A tohle je následek vytvoření spekulativní cenové bubliny. A tohle bylo naplánované na Wall Street. Protože tam bylo tolik obchodů (transakcí), tak poptávka se jevila že to jde o hypotéky, a to by znamenalo tedy, že je zde poptávka po stavění domů. která vlastně zvýšili hodnoty nemovitostí obecně. Mělo to takový nádech, že možná když by to celé krachlo, nebudeme to my, kdo bude vidět u toho že drží míč.

Crandall: Wall Street platí své generální ředitele, stovkami milionů dolarů (miliard Kč) za to že nás ždímou a ztrácí naše peníze. A my jim za to platíme odměny. Říkáme,"Pánové, vy jste tak chytří pašáci" Oni nejsou chytří. Vy i já bychom nikdy ty půjčky nevytvořili.

Man: Kde si myslíte, že jste udělal chybu? Udělal jsem chybu, že jsem se domníval, že osobní touha po zisku určitých organizací, bank a dalších (pojišťovny,rating agentury) je větší, než bezpečnosti jejich obchodních klientů a tak ohrožení aktiv firmy. Následky jsou nedozírné. To jak se to nakupilo, se nestalo jen nějakou náhodou. Byli tím posedlí, protože šlo o to, že hodně lidí, by si přišlo na hodně peněz (zestátnění) A jakmile kasino zbankrotovalo, tak si řeklo o záchranu státem. (tisk peněz z ničeho+úrok, centrální bankou Fed) A tohle neznamená SVOBODNÝ TRH To je socialismus v pozadí s tvářením se kapitalismu v popředí.

Faux: Pokuď Greenspen a Rubin věřili v ideologii a kázali ji světu, tak by nikdy nezachraňovali penězi na dluh hypoteční bublinu vytvořenou soukromými bankami, to co udělal právě Greenspan. Rubin by nikdy nemohl zachraňovat na Wall Street mexické dluhopisy v roce 1995. ale Wall Sareet holders of Mexican bond in 1995. Greenspan by s Fedem nemohl zachraňovat burzovní trhy v roce 2000 a 2001. Jaké mám proto jediné vysvětlení je, že zde jde o otázku společenské třídy. Tito lidé tak brání svoj uzavřenou společenskou vrstvu, kterou se cítí být. A co to je za společenskou třídu? Je to globální společenská vrstva. Finanční elita bankéřů a finančníků kteří... v zásadě.. ovládli světovou ekonomiku oligarchickým způsobem. (NWO?) [Oligarichie - forma vlády kdy nejmocnější vrstva minoritního počtu je dominantní společenskou vrstvou, vláda menišina nad většinou.]

Komentátor: Wall Street a nejbohatší 1% (spíše 0,001) nám teď sděluje, že vládě dochází státní peníze. Chtějí nás přesvědčit, že je třeba škrtat na Sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. chtějí zvyšovat kvótu odchodu do důchodu, tak že odchod do důchodu by byl v 70. letech života. Nechte mě prosím začít s jedním údajem, $53 trilionu dolarů (1 biliarda korun). v dnešních dolarech, je to částka kterou USA dluží, a je to projektováno na výled naši schopnosti splácet dluhy, státní dluh, a státní závazky na Sociální zabezpečení a zdravotní pojištění.

Lind: Pete Peterson a Concord Coalition (CFR) a řekli jednoho krásného dne: "Pane bože my tady máme obrovské schodky v rozpočtech" Ale namísto aby se zaměřili co způsobuje tyto ztráty v rozpočtu, které zavinilo Reaganovo snižování daní to korporacím, Tak namísto toho řekli, že musí vzít to minimální zabezpečení celé střední třídě. Peter G. Peterson multi-miliardář který byl jeden ze zakladatelů Blackstone Group (finanční služby) věnoval miliony dolarů na to, aby založil nadace Petera g Petersona která najala bývalého ředitele Nejvyššího kontrolního úřadu člověka jménem David Walker, a objižděli celé Spojené Státy s tím že to co ničí ekonomiku nejsou lidi jako pan Peterson, ale že to co ničí národní ekonomiku je Sociální zabezpečení. [Několik členů nadace Peta Petersona byli členy Obamovy komise na problém se státním deficitem a měli udělat Sociální zabezpečení více "schopnější" Proto dosazuji do funkce Národní komise na dohled fiskální odpovědnost a reforem, která byla původně navrhnuta oboustrannou skupinou Senátorů. (demokrati i republikáni v USA) [Finance na Sociální zabezpečení je odváděno zcela a jen z kapes pracovníků a zaměstnanců a přesahuje vybranou částku 2,7 triliony dolarů (54 bilionů Kč) ] Snažíme se přesvědčit těchto 18 lidí, že Sociální zabezpečení je solventní, nijak to nezatěžuje státní dluh, A není to metoda jak vyřešit dluh, jak vyřešit dluh je vytvořit více pracovních míst. [Více pracovních míst znamená více peněz do fondu Sociálního zabezpečení.] Myslím si, že se nacházíme v době kdy budu muset předefinovat moji filozofii možná trochu, ale možná docela hodně. Jsem úplně upřímnej.

Chlapík příjde a jen oznámí: "Zruším Vám zdravotní pojištění" Já bych proti němu dělal kampaně jak jste to ještě neviděli. Protože já jsem adresát penzijního připojištění a v penzijním připojištění teče hodně peněz. Já jsem hodně peněz do svého pojištění investoval, Já chci své peníze na zpět. Já chci své peníze na zpět. [Velká hospodářská krize 2.0] A já Vám řeknu co já si myslím a řeknu to jak si to skutečně myslím. Obamova administrativa má obrovské obavy z toho čemu my říkáme kapitálová stávka. zašprajcnutí se přílivu kapitálu, a to v tom smyslu, že pokuď na ty lidi budete tlačit moc, tak řeknou: "Fakt? Nechcete abychom dostávali bonusy, chcete abychom byli zodovědní? Chcete vědět jak naše jednání bylo ilegální? Tak My Vám něco řeknem, my Vám ten přísun kapitálu (půjčky) uříznem úplně. A vaše ekonomie půjde do kanálu. a přejeme Vám mnoho štěstí pane prezidente. Komentátor: Velké banky se svým chováním vydíráním, jsou takovou hrozbou, protože nemají žádný strach z toho, že nečelí žádnému trestě-právnímu postihu.

Jakada Imani: Chlápci kteří mají na starost chod ekonomiky, jeli na červenou na semaforu, a jeli na dalším a na dalším. a vytvořili za sebou jednu autonehodu, za druhou, a další a další. A nikdo z nich za to nebyl potrestán. Zde nebyla ani diskuze na téma nějaké odpovědnosti za to co se stalo.

Komentátor: V roce 2005, Ústavní soud USA, zahlcen pro-korporátními zákony, otočil pozornost jen na ministerstvo spravedlnosti, která se soudila s účetní firmou Arthur Anderson. Která byla zapojena do skandálu Enron (vytunelovaná energetická firma) Nyní, k neuvěření, vláda USA říká korporacím, aby si byla sama sobě policií. Ministerstvo spravedlnosti jen řeklo, že k napravné těchto zlořádů stačí jejich příslíbení k změně jejich chování. Čekali by jste, že by Kongres řekl:"Kdo to zavinil? Kdo je za to odpovědný? Kdo za to půjde do vězení? Kdo je žalovací strana? Věřili by jste, že se něco takového bude dít, že? Ale nestalo se to.

Senátor Dick Durbin (27. dubna 2009): "Banky jsou stále nejmocnější lobby ve Washingtonu, a na rovinu, oni to místo vlastní." Komentátor: Ani v roce 2011, žádný výkonný ředitel korporace, žádný bankéř, nebo politik nebyl nijak trestně stíhán, z příčin ekonomického kolapsu 2008. Pokuď by někdo skutečně udělal vyšetřování, tak by demokraté nemohl říkat, "Ooh, to byl George W. Bush, to byl on!" No víte co, jo Bush to hodně zavinil, ale kdyby to vyšetřování bylo, tak by republikáni mohli říci: "Omlouvám se, ale nebyli jsme to pouze my." Podívejte se na Rick Rubina, ministra financí za prezidenta Bill Clintona. a všichni Rubiniho lidi kolem (Larry Summers) Tihle lidi pracovali s Alanem Greenspanem oni pracovali s Phil Grammem na deregulování všech těch věcí. Takže zde máte opravdu čístě oboustranné shody v rozhodnutí. Všichni chtěli oboustranné shody. Tak tady je máte.

Mitchell: Památka na Ronalda Reagana zde v této zemi zanechala odkaz něčeho jako velký podvod. Památka na jakékoliv vedení republikánskou stranou ale i demokratickou stranou. tak to nebylo nic jiného, než spiklenci a rozkradači USA. Lani: My jsme prsotě na Wall Street neudělali čistku, My jsme vlastně tu saň nepopravili Naopak jsme jim poskytli udržování životních funkcí, nenastoupili léčivou kůru, a jen se poklepali po ramenou a daří se jim fajn. [Zisky kororací za 3. čtvrtletí činilo 1,66 trilionů dolarů (33,2 bilionů Kč) Výplata ředitelů korporací 185 x než výplata dělníka] Třicet let jsme pomalu přitápěli průměrnému američanu, A bylo to tak pomalu, že když řeknete "Tohle je krize" tak se na Vás lidé podívají, že jste divnej. Až majorita američanů nebude schopna živit své rodiny, tak zde bude krize, a tam my směřujeme.

Crandall: Nechceme vidět změnu způsobu našeho života, nebo dramatický pokles životní úrovně Tohle je zde v sázce. [Hodnota nemovistostí klesla o 10 trilionů dolarů (200 bilionů Kč 10 milionů lidí přišlo o jejich dům na hypotéku.11 milionů dalších lidí je ohroženo ztrátou nemovitosti. 10 milionů lidí přišlo o práci, dnes 47 milionů američanů žije v chudobě.] To co jsme mohli vidět za posledních 20 let, byl přesun neuvěřitelně vysoké částky peněz od střední třídy a nižší střední třídy do rukou nejbohatších lidí v této zemi. Hra je od základu zmanipulovaná. Běžní lidé, kteří dělají všechno správně, žijí podle zákonů, tak i přes to jim zůstane nejmenší díl z koláče. [400 nejbohatších američanů vlastní víc než 150 milionů obyvatel nižších tříd (USA cca 300 mil. obyvatel celkem] Myslím si, že lidé si neuvědomují, jak nízko může být mzda v Americe. Jedné třetině pracovních míst v Americe je placeno méně jak 15 tisíc dolarů (300 tis.Kč) ročně. To je včetně lidí kteří pracují na poloviční úvazky apd. kteří mají i druhé zaměstnání. Ale polovina pracovních pozic v USA, je placena pod 25 tisíci dolary (500 tis.Kč) ročně. Tři čtvrtiny pracovních míst je placena pod 54 tisíc dolarů (cca 1 mil.Kč) ročně. 9% obyvatel USA bere méně jak 250 tisíc ročně (5 mil. Kč) ročně.

Komentátor: V realitě, pracující američané byli tlačeni aby žili v realitě kreditu (krátkodobých půjček, kredit karty) Kdy se začla snižovat kupní síla peněz, a aby udrželi růst, který korporacím přinášel raketově rostoucí zisk. Růst platů se zastavil v roce 1973, navzdory tomu, že vzrostla produktivita pracujících. Namísto toho, zaměstnanecké benefity tvrdě pracujících američanů šli do kapes ředitelům finančních korporací, bankám a akcionářům. Co Bible odjakživa odmítá? Starý Zákon, Nový Zákon a Islám, všechny tři, a opakují to dokola a dokola a dokola, a používá se k tomu velmi mocné slovo ZLO. Že brát chudým a dávat to bohatým. Nechci dopustit aby se ze země stalo panství se šlechtou a panstvím. Jen kvůli tomu, že Vám se podařilo vydělat pět milionů dolarů, a že vašich 20 generací potomků pak budou sklízet ty plody, a budou mít všechny nejlepší místa, nejlepší školy. To je pěkná blbost. O tomhle skutečná Amerika není. Namísto aby zde byla společnost, která se společně dělí o útrapy, řešit například problém znečištění prostředí, zabývat se řešením vzdělání, zajistit, aby všichni lidé měli zdravotní pojištění, ale my jsme přistoupili na fakt, že je důležité být na úplném vrcholu kde leží neuvěřitelné množství peněz a neuvěřitelné množství moci.

Van Jones: Všichni byli v šoku, když se dozvěděli o hurikánu Katrina. smutné záběry a fotky chudých afro-američanů, kdy se zasekli na střechách domů, a mávali americkými vlajkami, kdy tam ztrávili 2,3,4 dny s jejich dětmy, aniž by měli kapku vody. A vláda USA, nejmocnější vláda na planetě, jim nebyla schopna dodat ani trochu jídla. po 4 a až pěti dnech, lidé byli z toho opravu v šoku. A bylo to šokující, Nikdo to neuměl nějak pojmenovat, ale byl to nevyhnutelný následek, 30 letého způsobu tvorby zákonů v naší zemi. Kdy jak demokraté tak republikáni byli na stupni vítězů a říkali: "Pokuď jste chudí, můžete se za to sami, pomožte si sami. Potopte se, nebo plavte. a pro Vás je to tak lepší, je to morálně dobře, že Vám nepomůžeme, když jste chudí." Měli by jste se obrnit a zvládnout, a pokuď si s tím neporadíte, a bude nejhůř, tak se buď potopíte, nebo budete plavat. V Americe jsou jen dvě vlivné síly. Organizované peníze, a organizovaní lidé, [Není na čase abychom se ozvali zpět?] Jedna věc je zcela jistá: korporacím se dařilo hodně dlouho s jejich touhou po zisku a jen tak sami od sebe neodejdou bez boje. Myslím si, že tohle by jsme si měli jasně uvědomit, a měli bychom být připraveni se bránit. A mám na mysli boj, v organizování lidí, bojovat s tvořením kvalitní legislativy, takovými prostředky, které nám přinesou vítězství,

Gerard: Lidé kteří dělají poctivou práci, my nejsme ten problém, Problém je politický systém, který se nás snaží rozdělovat, politický systém který dává daňové svobody na penězích boháčům a ultra boháčům, které vůbec nepotřebují. TO JE TEN PROBLÉM!

Komentátor: Teď už všichni víme, proti komu stojíme v tváří v tvář. A pokuď víme, že zde nebude nějaký magický lék, tak si ale uvědomujeme vynalézavost a chytrost amerických občanů a tak napravit ekonomiku země. Dokonce i jedna národní iniciativa inestovala soukromé peníze, do pořádání voleb a tak se pokusila navrátit smysluplnost demokracie. A odpovědí je na to veřejné financování voleb. Protože Vám musím říci, že tak dlouho jak budou lidé co jsou voleni závislý na těchto obrovských částkách, za které byli zvolení, tak budou někomu vracet tuto štědrost. Profesionální lobisté, lobistické organizace, advokátní firmy, tak pracují s Kongresem po celou dobu, a těm by mělo být zcela zakázána poskytovat nějaké peněžní dotace, protože zcela otevřeně tohle je kupování si zákonů.

A lidé tohle něchtějí slyšet. Oni nechtějí slyšet, že jejich zvolený zástupce v Kongresu prodává jeho hlas v hlasování. Ale oni to dělají. [Vláda lidem, lidmi, pro lidi.] Naším největším a nejdůležitějším úkolem je dostat lidi do práce. Tohle není neřešitelný problém pokuď se podíváme na to moudře a s kuráží. Je možné že toho dosáhneme postupně, kdy tuto snahu bude podporovat samotný stát. chovat se k tomuto závazku stejně odpovědně jako jsme odpovědně přistupovali k obraně naší země během války, V téhle zemi se děli podnětné kroky, jako například národní bezpečnost, kolektivní prospěch, Podívejte se na železnice, podívejte se na systém dálnic v USA, podívejte se na internet, když se podíváte na věci, které zásadně změnili naši zem, nebylo to vytvořeno zcela na základě fundamentálního přístupu k trhu. Za kapitalismu, když nikdo neutrácí, nikdo nepracuje. Pouze to povede k tomu, že vláda do toho vstoupí a začne utrácet,

Crandall: Vaše žena dostala srdeční záchvat a leží na zemi, koho zavoláte? Voláte místní vládu. A očekáváte, že místní vláda něco pro to udělá.
x Kdy a jak ovládly korporace americkou politiku, kulturu a ekonomiku. Jak došlo ke zotročení amerického národa. Proč se americký sen o svobodné společnosti a o svobodě pracovat na svém vlastním štěstí proměnil na noční můru totalitního státu. české titulky
Související odkaz
Zbraně hromadného ničení
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.