xVybraná videa
text k videu
Auto moto lásky - dokument o tom, jak může auto ožít a jaký je jeho podíl na vztazích v rodině
Režisér Ladislav Cmíral a scenáristka Tereza Adámková se zamýšlejí nad funkcí automobilu a motocyklu v rodinném prostředí. Jsou to plnohodnotní členové domácnosti? Čím vším nám vlastně jsou? Jak tyto "věci" ovlivňují nás a život kolem? Co nám nahrazují? Proč nás tolik ovlivňují? Za jakým účelem je "oživujeme" a dáváme jim jména? Jedná se o portréty "rodinných motorů" a jejich majitelů, kterým řídí jejich životy.

Být jabloňovým květem - psychospirituální krize aneb o ženě, která se stala obětí rozšířeného vědomí.
Jana se na ne zcela odborně vedeném kurzu rozšiřování vědomí, během meditace, stala ve svém prožitku součástí jabloňového květu. Bohužel prolomení do hlubších vrstev existence se záhy stalo pro Janu noční můrou. Blažený pocit byl pryč, najednou stála mimo konvence lidského vnímání. Tuto skutečnost si ale zároveň ve svém vědomí uvědomovala. Svůj život najednou sledovala jako běžící film. Toužila se vrátit mezi své blízké, s láskou obejmout své děti, ale bylo to pro ni stejně těžké, jako pro diváka v kině vstoupit do děje odehrávajícím se na projekčním plátně. Nakonec se Janě podařilo vrátit zpět do "uchopitelného" života. Od tohoto zážitku však Jana určitě sebe zcela jinak definuje. Žije dnes možná trochu jinak. Musela se nějak vypořádat s "nevysvětlitelným".

Dítě na tahu - dokumentární pohled do složité situace rodičů, kteří musí bojovat se vztahem k vlastní dceři.
Dokument mapující příběh manželské dvojice, která se již několik let potýká a snaží se vyřešit situaci se svojí dcerou. Rodiče jsou v situaci, kdy nevědí, co se s ní stane příští týden nebo den, žijí v obavách a pokouší se různými způsoby nalézt odpovědi na otázky a pochyby. Jak může nepřítomnost jednoho člověka, jednoho článku rodiny ovlivňovat životy těch ostatních? Je možné tento článek vyřadit a odprostit se od něj, i když je to vaše jediné dítě? Scenáristka Jana Kalousová a režiséři Jiří Vanýsek a Jakub Vítek se tímto filmem pokusili přiblížit křehký příběh lidí, kteří se snažili vychovat své dítě, i když občas slýchávali: "No jo, to je notorická útěkářka! Buďte si jistí, že tyhle děti se o sebe vždycky postarají." Dokumentární pořad "Dítě na tahu" otevírá téma krize vztahu mezi rodičem a dítětem, mezi matkou a dcerou a sílu tohoto pouta podrobuje nejrůznějším zkouškám, aniž by si nárokoval sdělení jednoznačného soudu.

Mesiáš 2009 - je mesiáš spasitel nebo politik? Je možné, aby jím byl někdo z nás - třeba právě já? Umí si křesťanské, židovské a muslimské rodiny v Čechách představit jeho příchod?
Je mesiáš spasitel nebo politik? Kdo je to? Přijde z nebes nebo je to člověk? Je možné, aby jím byl někdo z nás - třeba právě já? Každý z hlavních nejstarších náboženských proudů zastoupených v Čechách očekává jeho příchod zcela rozdílně. Scenáristka Nora Grundová a režisérka Lucie Králová se vydaly do křesťanských, židovských a muslimských rodin, aby se pokusily zjistit, jaká je dnešní pozemská představa nadpozemské události a jakou bude mít konkrétní podobu a účel. V čem by jeho příchod ovlivnil naše každodenní životy? Přejeme si vůbec, aby se nějaký mesiáš dostavil? Setkala by se naše případná očekávání s jeho záměry? Už se narodil? Poznáme ho? A může jím být třeba Barack Obama?
x Ateliér Nostalgie - Paměť v obrazech z dokumentárního cyklu o rodinných vztazích.

V unikátním cyklu Manželské etudy zachytila dokumentaristka Helena Třeštíková prvních šest let společného života (1980--1986) šesti manželských párů (1987) V roce 1981 přišla dokumentaristka Helena Třeštíková s nápadem natočit sběrnou metodou prvních šest let společného života několika novomanželských párů. Vznikla zajímavá studie proměny lidí a vztahů. Cenné je také nefalšované zprostředkování života „obyčejných" lidí v 80. letech minulého století. Po dvaceti letech se dokumentaristka k šesti manželským párům vrátila a natočila pokračování jejich osudů.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.