xVybraná videa
Duše za sklem Sandra z dětské léčebny Sanatoria Klimkovice Kde se dělá dobro více dílů
text k videu
Cesta k diagnostice Angelmanova syndromu a život s tímto málo známým postižením. Připravila A. Derzsiová

Anglický název tohoto syndromu v minulosti zněl Happy puppet (Šťastná loutka) v současné době se používá Angel child (Andělské dítě) nebo Angelman syndrome. Angelmanův syndrom poprvé popsal Dr. Angelman v roce 1965. Všiml si několika dětí, které měly shodné příznaky - tuhou, nemotornou chůzi, absenci řeči, nadměrně se smály a měly záchvaty. Bylo publikováno několik případů, které byly pokládány za extrémně vzácné a mnoho lékařů o nich pochybovalo.

Dodnes je u nás diagnostikováno jen asi 30 dětí, které jsou postiženy tímto syndromem. Předpokládá se, že skutečný počet přesahuje 400 případů. My vám představíme dvě rodiny, které tato nemoc zasáhla. Občanské sdružení Angelman usiluje o to, aby se veřejnost dozvěděla co nejvíc informací o tomto syndromu, především rodiče, kteří mají pochybnosti o diagnóze svého dítěte.

Díky osobní zkušenosti a získávání grantů mohou předsedkyně Markéta Mikuláčková i její zástupkyně Stanislava Nimmerchterová pomáhat jak formou osvětovou, tak i finanční, při pravidelných akcích, které by pro rodiny s postiženým dítětem byly mnohdy nedostupné. Cílem sdružení je zkvalitnění péče v rodině, ve stacionářích i ústavech a větší informovanost laické i odborné veřejnosti o tomto onemocnění.

produkce: APLA Praha, Simona Votyová, Denny Ellis
kamera, režie: Denny Ellis
mix zvuku: Tomáš Havlen
hudba: Karel Antonín, Lucas Cott
překlad: Hana Brodníčková, Denny Ellis
fotograf: Cyril Holas
účinkující: Michaela Zezulová, MUDr. Dagmar Zezulová, Radka Šmardová, Petra Striová, RNDr. Miloslava Striová, Jitka Hamerská, PhDr. Hynek Jůn, PhDr. Kateřina Thorová a mnoho dalších.
x Dokument pojednávající o autistickém světě byl realizován za finanční podpory Evropské unie.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.