xVybraná videa
text k videu
Epigenetika - jak výživa ovlivňuje naše geny
Proč se snižuje průměrný pubertální věk dívek? Proč se neustále zvyšuje výskyt srdečního infarktu, rakoviny a cukrovky? Nesouvisí to snad kromě naší stravy is jejím obaly, například všude přítomnými plasty? Vědci odhalili indikace, že naše strava ovlivňuje naše geny.

Psychosomatika je medicínským oborem na hranici diagnostiky a psychologie. Dokumentární film režiséra Miloslava Nováka seznamuje s fenoménem psychosomatiky jako jedním z hojně diskutovaných problémů moderní medicíny. Snaží se při tom odpovědět na množství otázek, které mohou být pro diváky laiky, ale i pro mnohé odborníky čímsi novým:
Co je to psychosomatika? Kdo má v současné medicíně největší moc? Proč je farmaceutický průmysl nejvýnosnějším ekonomickým odvětvím i v době globální hospodářské krize? A jací jsou současní lékaři a jací budou v budoucnosti? A dále: k čemu je lidem psychosomatika? Je to frustrovaná popelka na okraji medicíny, nebo by se mohla někdy stát její "královnou"? Mohl by psychosomatický přístup v medicíně snížit vysoký počet chronických pacientů? Mohla by psychosomatika snížit náklady na veřejnou zdravotní péči, jako se to podařilo zavedením segmentu základní psychosomatické péče do školské medicíny v Německu?
"Duševně nemocný je hříšník, kterého Bůh ztrestal ztrátou svobodné vůle. Je proto za svou nemoc zodpovědný," prohlásil Johann Christian August Heinroth, který v roce 1818 poprvé použil výrazu psychosomatika.
x Jiřina Prekopová je česká dětská psycholožka a autorka populárně naučné literatury z oblasti dětské psychologie a výchovy. Je známou propagátorkou tzv. terapie pevným objetím. Působí v Německu.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.