xVybraná videa
text k videu
Rozfrakovaná země, Nekovenční invaze
Lock the Gate Alliance vyrobila film shrnující šokující dopady nekonvenční těžby plynu na australský kontinent. Potvrzují se tak všechny dopady frakování, těžby tight gas i plynu z uhelných slojí známých z USA včetně hustoty těžby, obrovského množství chemikálií, doslova gigantického znečištění vlivem vypouštění zpětné odčerpané vody.

Je zde doložen masivní únik metanu do vod a ovzduší, dopad na lidské zdraví (mj. dětem v oblastech s těžbou teče krev z nosu či uší, mají vyrážky atd.), na celé ekosystémy a zemědělství, dokonce ovlivňují moře a ohrožují Velký bariérový útes.

A asi nejvíce šokující: během desetiletí Australská vláda povolila licence na 53% procentech kontinentu, což je 17 x více, než je rozloha Velké Británie! Přesto to ani australskému kapitálu nestačilo a pokusil se expandovat i do ČR. Zatím se mu úspěšně bráníme.

Tak se vyjevuje holá skutečnost: nadnárodní korporace se nezastaví před ničím a (zejména nekonvenční) těžba plynu a ropy představuje dnes obrovskou devastaci, která mocně urychluje kolaps mnoha planetárních ekosystémů. Není to tedy nic, co by nás nemuselo znepokojovat! V Austrálii ničí i naše životní prostředí, kontaminují i naši vodu!

Je čas ukončit ekocidu planety ve jménu ekonomiky či hospodářského rozvoje. Hospodářský rozvoj, pokud je založen na ničení přírody, která má cenu daleko vyšší, než zisky olejářů, je morálně nepřípustný a neudržitelný. Je věcí cti každého jedince, aby dal jasně najevo, že takový styl života už nehodláme podporovat.

Aliance Lock the Gate, volně přeloženo „Zamkněte vrata“ díky odlišné legislativě mohla využít zákona, který umožňuje, pakliže s tím všichni dotčení vlastníci souhlasí, oplotit pozemky a uzamknout brány. Tím zabrání vjezdu i vstupu těžařům, i kdyby jim stát vydal licenci na průzkum či těžbu. Toto nenásilné hnutí všech lidí dobré vůle se v posledních letech rychle šíří a má nečekaný úspěch v obraně domovů a přírody.

Gasland
Nejsem pesimista. Vždy jsem věřil v lidi dobré vůle. Věřil jsem, že nebudeme podvedeni, omámeni nebo chamtivý, že najdeme řešení, bez toho abychom zničili to, co milujeme. Zasedání výboru pro energetiku a nerostné zdroje je zahájeno! V USA existuje mnoho břidlicových ložisek, které obsahují miliardy metrů krychlových plynu. V podstatě, zásoby zemního plynu v severní Americe jsou tak obrovské, že je v současnosti někteří odborníci popisují jako virtuální oceánu zemního plynu.

Jsme přesvědčeni, že potenciál největších ropných břidlicových ložisek je enormní. A má důležitý význam, nejen pro plynárenství v Americe, ale pravděpodobně také pro národ, naši ekonomiku a životní prostředí. Dnes zde zatupuji 30-ti člennou komisy firmy Interstate Oil and Gas Compact, která zajišťuje 99 % naší domácí produkce ropy a plynu. Výzkum a analýza GWPC, EPA a IOGCC v posledních 11 letech nenašly žádnou reálnou hrozbu pro podzemní zdroje pitné vody při těžbě hydraulickou frakcí.

V poslední době však vyvstaly určité obavy o metodách těžby tohoto cenného zdroje. Technologie, jako hydraulické frakce, byly charakterizovány jako nebezpečné pro životní prostředí a nedostatečně regulovány. Tiskové zprávy a webové stránky uvedly, že šest států dokumentuje více než tisíc případů kontaminace podzemních vod v důsledku hydraulické frakce. Takové zprávy jsou nepřesné.

Jsem naprosto přesvědčen, stejně jako IOGCC, že předmět hydraulické frakce je pečlivě zkoumán, kontrolován státem a tedy není třeba dalšího výzkumu. Díky za příležitost prezentovat naši recenzi. Děkuji! Děkuji výboru! Děkuji! A děkuji vám ... vždy. Vy nevíte, za co jste jim právě poděkoval. Ahoj! Mé jméno je Josh Fox. Asi začnu od začátku. Tohle je Dick Cheney hmmm ne ...

Možná začnu ještě jinak. Tohle je můj domov. Je uprostřed lesů, někde daleko, při prašné cestě, v místě zvaném Milanville v Pensylvánii. Dům začali stavět v roce 1972, kdy jsem se narodil. Moji rodiče a jejich hippie přátelé ho postavili pro naši rodinu. Vyrůstal zvolna, jako já - postupně. Vedle domu zurčí potok, který se vlévá do řeky Delaware. Učil jsem se víc a víc, jak se toky propojují.

V roce 1972, kdy jsem se narodil, Pete Seeger a banda bláznů hrajících na bendžo z horní části Hudsonského údolí upozornili, že pokud město New York nepřestane znečisťovat řeku Hudson, zejména její horní část, pak New York brzy nebude mít pitnou vodu. V roce 1972 Richard Nixon podepsal zákon na ochranu pitné vody. To byl milník v ochraně životního prostředí. Období Studené války. Přesto zde bylo pojetí volného času, volného oblečení.

Počítače a technologie, měli přinést čtyř denní pracovní týden. Každý měl mít spoustu volného času, poskakovat po hřišti, sjíždět řeky. V New Yorku stavěli tohle, ale 160 km proti proudu v Milanville v Pennsylvania na březích řeky Delaware my stavěli tohle. Moje první slovo bylo "kladivo". Ale to už je rok 2009. Jednoho dne mi přišel dopis od plynárenské společnosti.

V dopisu stálo, že můj pozemek se nachází na geologické formaci s názvem Marcellus Shale, táhnoucí se od Pensylvánie v New Yorku k Ohiu a Západní Virginie. Břidlicové ložisko Marcellus je Saudská Arábie zemního plynu. Mám pronajmout svou půdu této společnosti a získám 4 750 dolarů za jeden akr. Za mých osm akrů bych dostal téměř 100 000 dolarů. Ihned na ruku. Může to být opravdu tak snadné? Možná jste viděli reklamu v televizi, že zemní plyn je čisté palivo.

Severoamerická břidlicová ložiska obsahují oceán zemního plynu. To, co já chci, je využívat naše zdroje, tady v Americe. Jsou levnější a jsou naše, jsou naše! Co by znamenalo, kdyby USA a zbytek světa přijaly zemní plyn jako palivo budoucnosti? Ale nevěděl jsem, že v roce 2005 Dick Cheney v Kongresu prosadil návrh energetického zákona. Výjimky pro ropný a plynárenský průmysl ze zákona o pitné vodě.

Existují také výjimky z právních předpisů pro ochranu: čistý vzduch, čistá voda, super-fond a z desítky dalších environmentálních a demokratických zákonů. Když v roce 2005 byla odstraněna všechna omezení společnosti jako EnCana, Williams, Cabot Oil and Gas a Chesapeake začaly používat nové Halliburton technologie, byla odstartována největší domácí kampaň těžby zemního plynu v historii. Nyní zasahující 34 států.

Metoda, kterou pro těžbu zemního plynu používají, se nazývá hydraulické štěpení nebo frakcing. Směs vody a chemických látek se vstřikuje do hloubky 2500 m pod povrchem. Štěpení je jako malé zemětřesení, při kterém dojde k rozbití horniny a uvolnění plynu. Ke štěpení je zapotřebí štěpící tekutina, směs více než 596 chemických látek. Od těch, jejichž název jen těžko vyslovit, přes ty, které jsou nám úplně známé. po ty, jež jsou nám dobře známé.

"Vývar" plný inhibitorů koroze, želírujících látek, přísad pro vrtání, biocidy, inhibitory působící na břidlici, demulsiferů, zahušťovadel, kapalných gelových koncentrátů. Ke kamionu s chemikálií do vrtu, pak už stačí přidat pouze vodu. Na každý vrt je zapotřebí mezi 4,4 až 31 miliony litrů vody. Pokaždé, když se vrátí a znovu štěpí ve stávajícím vrtu, je potřeba další 4,4 až 31 miliony litrů vody. Štěpení se může opakovat až 18 krát.

Začali od západu, New Mexico, Colorado, Texas, Wyoming, Oklahoma k jihu Arkansas, Louisiana, Alabama. 0 tisíc vrtů krát 18, krát 4,4 až 31 milionů litrů, to dá asi tak 170 bilionů litrů vody. vše je smícháno s 596 chemickými látkami, a frakční kapalinou. Nyní přichází na východ a navrhují 50 000 vrtů, 121 km podél řeky Delaware. A stovky tisíc dalších podél New Yorku, Pensylvánie, Ohia a Západní Virginie.

Od roku 1972 až do současnosti, po celý můj život, tohle všechno tady, bylo chráněno. Ok, jasně, tady Josh Fox. Hledám někoho, s kým bych mohl pohovořit ve věci těžby zemního plynu a hydraulického štěpení. Nejlepší bude, když pošlete E-mail s vaším požadavkem. Halliburton, styk se zákazníky. Mohu s vámi mluvit? Ahoj, mohu pomoci? Po zaznění tónu zanechte zprávu. Rád bych si pohovořil s někým z firmy Halliburton, takže pokud mi můžete zavolat zpátky, opravdu bych to ocenil.

Williams, prosím zanechte vzkaz. Chesapeake Energy Corporation. Největší producent zemního plynu v zemi. Předvolba 405, pro jaký stát to je? Oklahoma. Zajímalo by mě, jestli bych mohl udělat rozhovor s T. Boone Pickensenem? Zda je možné ... ehmm budu vás muset přepojit... Nahrát zprávu po zaznění zvukového signálu. Koho zastupujete v rámci tohoto hovoru? Veřejnost. Není to možné, díky za zavolání.

Nejsem si jistý kolik z vás, má nějakou přímou zkušenost s vodními proudy. Když jsem vyrůstal, běhali jsme podél potoka mnoho kilometrů, po mnoho hodin. Například v místě, kde se potok stáčí, se po deseti krocích otočíte a vidíte, že všechno vypadá úplně jinak. Toto je místo, které znám, stále se k němu vracím v paměti. Je pořád tady. A zdá se mi, že je zdrojem veškerého života. A to taky je. Vodu pro život potřebuješ.

VODA, VODA, VŠUDE VODA ALE ANI KAPKA K NAPITÍ
Nejbližší místo od nás kde se vrtalo, je Dimock v Pensylvánii. To je asi 65 km od hranice státu New York a Pensylvánie, v zátoce řeky Susquehanna. Společnost s názvem Cabot Oil and Gas z Houstonu, provedla více než 40 vrtů za pár měsíců. Je to malé místo, daleko od hlavních silnic. Místo, kde se můžete snadno zapomenout na celý svět, zapomenout na sebe, navždy zmizet. Vydal jsem se sem, protože jsem slyšel mnoho stížností.

A protože jsem slyšel, že odbor ochrany životního prostředí v Pensylvánii trvá na tom, že vše probíhá dobře. Historie Dimock začíná sérií vzrušených telefonních hovorů od Pat Franellové. Setkal jsem se s ní v Dimocku na návsi a ona prosila o pomoc. Úplně všude okolo jsou vrty. Je jich tak deset. Někdy voda bublá a syčí, když vytéká z kohoutku. Je to bezpečné pít? Já ji nepiju.

Když jsem přišel reprezentant od Cabot prověřit vodu, řekl, že je na pítí dobrá. Pobídla jsem ho, aby se tady napil. Ale on odmítl. Jednou se stalo, že se všechny čtyři děti necítily dobře, když přišly ze školy. Všichni onemocněli, včetně mě. Naše žaludky byly jako na vodě. Nemohli jsme nic pořádně strávit. Trvalo to déle než měsíc. A pak Gene, sousedka, mluvila se mnou v kostele a řekla: "Není něco divného s vaší vodou?"

Voda z naší studny se teď nedá používat. Maysowieovi mají taky špatnou vodu, Mají v domě novorozeně. Další zastávku jsem udělal hned vedle a promluvil s Ronem a Gene Cartersovími. Mají vrt hned na zápraží. Krátce po vrtání, voda začala šumět a perlit. Ukázalo se, že to je zemní plyn. Řekl jsem jim, že z toho nejsem šťastný. Naše voda byla před tím dobrá, než začali vrtat. Teď už tomu tak není. Oni se mě zeptali, jestli mám nějaký důkaz, že je to jejich vina.

Manželka se ho zeptala, zda existují důkazy o tom, že to není jejich vina ... Po tom už s ní nechtěl vůbec mluvit. Žijeme tady 40 let a nikdy jsem neměli problém s vodou. Oni vrtali, když to dokončili, voda se zkazila. Místo další návštěvy bylo jen kousek nahoru po cestě. Studna Normy Fiorentinové vybuchla v první den nového roku. Děláš si srandu ... Volá má nevlastní dcera. Říká, že je něco ve zprávách.

Podle agentury Ochrany Životního Prostředí [DEP] Cabot Oil and Gas při hloubení vrtů na zemní plyn znečistili víc jak desítku studní. To je můj pozemek. Bydlíme tu tak 30 - 40 let. Jsme všichni dobří přátelé, teď máme jeden společný problém. Mluvil jsem s lidmi z DEP a Cabot. "Takže říkáte, že voda je pro mou mámu na pití dobrá?!" Řekl jsem, že budu hned zpátky. "Já vám sklenici tý vody přinesu."

Všichni sklonili hlavy s tím, že ji nebudou pít. Další zastávkou na mé cestě po Dimock byla Debbie Mayen. Bez helmy na kole nepojedete. Platí to také pro tebe, Anthony. Dovolali jste se do Oil and Gas Cabot ... zanechte své jméno a zavoláme vám zpět. Na počátku listopadu naše voda změnila barvu. Začala zvláštně chutnat, mít kovovou příchuť, pak zhnědla, vypadala jako bláto. Zástupce Cabot poslal vzorek, aby jej přezkoumali.

Ten chlápek se na ni podíval a řekl "Nepijte ji, nesprchujte se v tom, neperte prádlo, ani v ní nemyjte nádobí. Vůbec ji nepoužívejte." Tady dole je vaše studna? Jo, nainstalovali na ni nějaký potrubí Teď pomocí něho ventilují plyn ze studny? Ano. Další věc Debbie trápila - co se dělo s jejími zvířaty. Nepouštím je ven. Ztrácí srst. Jedna z jejích koček neustále zvrací. Máme tři kočky, všechny vypadají stejně. Když jsi o tom řekla DEP, co ti říkali?

Řekli mi, že používám při úklidu příliš Laysol [desinfekční prostředek]. Když jsem o tom mluvila s právníkem Cabotu, řekl mi, že kočka spadla z telefonního stožáru. Ta kočka ráda leze po telefonních sloupech? Kočka nikdy nechodí ven. On taky ztrácí srst? Ano, a hubne. Začalo to přibližně se stejnou dobu? Ano. Naše voda byla perfektní. A začátek června, když začali s těžbou, dostal se do vody propan a jiný nečistoty. Můžeš to i podpálit.

Nalijte do sklenice, protřepejte a zapalte. Co se stane s mými dětmi za několik let? Samozřejmě, že si to nepřipouští (Cabot). Oni přece vodu nekontaminovali. Z případu Pat, Ronim, Genen, Normy a Debbie, a bylo jasné, že se v Dimock stalo něco velice špatného. Ale existují i další případy. Slyšel jsem zprávu o rodině, jejichž pitná voda se stala hořlavá. Rodina, která nechce mluvit do novin. Zajímalo mě, proč. Takže jsem je navštívil.

Nechtějí ukázat své tváře na kameru, takže natáčím jejich nohy. Ukázali mi vzorek vody, ale řekli: "Hele, my víme, že chcete, abychom tu vodu zapálili, ale nemůžeme to teď udělat." Uzavřeli jsme naše studny, již je nadále nepoužíváme. Bojíme se je použít. Protože, pokud bychom je použili, mohly by explodovat nebo podpálit náš dům. Víme, že to je docela efektní, ale nemůžeme to pro vás udělat. Cítil jsem, jak mě to víc a víc vtahuje.

Pak zazvonil telefon. Nikdo nic nedělá, nikdo se nestará, kvůli svatým dolarům, co oni přinášejí. Ano. A to není dobré. Je to špatné a já na ně kašlu! Vystavuješ se vysokému riziku, když děláš to co děláš. Peníze za to nestojí. Bojím se o svůj život, když nám být k tobě upřímná. Chtěl jsem udělat rozhovor s člověkem, co mi volal. Možná jen pozdravit. Na pozdrav ale nedošlo. Muž přišel ke dveřím, mluvil rychle, byl rozrušený. Dal mi sklenici.

Co to je? Zeptal jsem se. To je špatná věc. Co tím myslíš - špatná věc? On řekl, že je to ta nejhorší věc, jaká může být. Vezmi si to a zjisti, co v tom je. Pravděpodobně mi věřili, protože jsem točil dokument. Řekl bych, že když máte v ruce kameru, ostatní mají pocit, že víte, co děláte. Dají vám do ruky sklenici znečištěné vody, a řeknou: "Hele, vem si to! Zjisti, o co jde!" Měl jsem tušení, co by to mohlo být.

Slyšel jsem zprávy o ropou a zemním plynem kontaminované vodě - tzv. zpracovaná voda. Voda, která se vrací z podzemí, voda kontaminovaná štěpnými produkty. Tato voda je ilegálně vypouštěna do polí a do potoků. Slyšel jsem o pracovnících, co měli popáleniny od chemikálií na rukou a v obličeji. A tady to je, předaná sklenice s tajemnou, žlutavě hnědou kapalinou. Potřeboval jsem více informací, tak jsem volal znovu.

Všechno, co jste řekl, o té sklenici, kterou jste mi dal, mě velmi zajímá. Víte, bez jmenování něčeho nebo někoho. Ta voda byla někým vylita? Jo. V místě, kde by neměla být, jako do potoka nebo na pole? Ano. Dobře. A to je důvod, proč je důležité zjistit, co to je? Ano. Když budu schopen analyzovat ... myslíte si, že to pomůže? Ano. Začal jsem psát seznam věcí, které se odehrály v Dimock.

Problém s vodou, zdravotní problémy, nebezpečí výbuchu uvnitř domu, kontaminace půdy, nedůvěra ve státní zastupitelstvo, pocit nevýznamnosti, pocit bezmocnosti, uhynulá nebo nemocná zvířata, obtížnost získat relevantní informace o těžbě plynu. Já vím, že se skrývá pravda. Jinými slovy, úplná ztráta normálního pojetí života. Kdo ví, jestli mají pravdu? Já ne. Je to všechno spekulace. Ale tito lidé skutečně věří, že byli zneužiti, a nemají si u koho stěžovat.

Na cestě do laboratoře s vodu k rozboru jsem řekl sbohem mým 100 000 dolarům. Nejvíce mě znepokojuje, že všichni kolem mě dostali stejný dopis jako já. A mnozí z nich to podepsali. Jedna věc byla jistá. Pokud to všechno byla pravda, je to konec Catskills a řeky Delaware, jak ji známe. Toto způsobí zásadní změny v celém státě New York a Pensylvanie. V mém okolí vrtání ještě nezačala, ani podél řeky Delaware ve státech New York a Pensylvanie.

New York poslal zástupce oboru životního prostředí provést výzkum dopadů této technologie na životní prostředí. Výbor v Pensylvánii, který odpovídá za oblast, kde žiji, zatím nerozhodl, zda povolit vrty v blízkosti vodních zdrojů. Uvědomil jsem si, že je skutečně potřeba zjistit, o co jde. Byl Dimock jen výjimka? Jaká jsou pravidla? A jak to mám zjistit? Mám se stát detektivem ve vrtání zemního plynu? Dobře, myslím, že jo.

ŽIVOT V ČERVENÉ ZÓNĚ
Weld County, Colorado. Hele, mazej! Pozor, tenhle rád kouše do zadku. Bacha Budu tedy držet kameru u zadku. (... a bublá) Tak to je vzorek? Jo, se to usadilo. Takže takhle vypadá, naše voda. To je z kohoutku? Jo, z kohoutku. Do tří týdnů se obrátili na Mika, říkali, že vodu testovali, že s ní nic není. S tímhle? S tímhle. Nic s tou vodou není. Těžba ropy a zemního plynu ve vaší oblasti její kvalitu neovlivňuje.

A co jste udělali? Každý týden dovážíme vodu v nádržích. Máme dvě nádrže po 500 galonech. [2 x 2000 litrů] Jedu do města jednou týdně, koupit vodu. To je takový stroj na mince, a já tam musím dát 15 dolarů ve čtvrťácích. Předmětem tohoto dopisu je informovat, že Nobel Energy, uvádí do provozu vrty. L.T. testuje vliv na životní prostředí. Vliv zemního plynu na vodní zroje. Byla jsem znovu zklamána jejich jednáním.

Máte tu zřejmý problém. Před dvěma týdny došlo k setkání. Já jsem připravila seznam otázek. a řekl: "Další otázka…" Bylo to Dave ... Neil ... Neil Neslin. Jo, jo, vykopl nás z jeho kanceláře před pár dny. Jaké je tedy téma vašeho dokumentu? Máme nějaké sdělení, které chcete tímto způsobem zprostředkovat? Je mi to líto. Přeji Vám hodně štěstí při natáčení dokumentu. Mohu s vámi mluvit mimo kameru. Pomohu vám získat nějaké základní informace.

Já prostě nyní nemůžu. Dobře, zavoláme Vám. Dobře? Dobře. Omlouvám se znovu, hodně štěstí, hezký den! Dobře, děkuji! Jednoho dne, když jsme naslouchali tomu bublání ve stupni, zakryl jsem otvor studny plastovým pytlem. Během několika minut se pytel naplnil. Zavřel jsem ho a strčil do něho knot. Řekl jsem si, hmmm ... to asi není příliš moudré. Řekl jsem Marshe, vyťukej si na telefonu 911. A když se něco špatného stane, vytoč ambulanci.

Tak jsem držet pytel, kdo ví s čím, a zapálil knot. Začalo to poletovat směrem k silnici. Ale ne, pomyslel jsem si. Co když pojede náklaďák, a my ho vyhodíme do vzduchu. Nepijte tuto vodu. Na moment jsem viděl, jak to vzplálo. Ano. Počkej chvíli. Wooow, Ježíši Kriste! To bylo nejlepší, co jsem doposud udělal! Cítím spálený chlupy. Do prdele! Můžu to zkusit? Jistě. Tohle dáme poblíž. Nepijte tuto vodu. Tohle bylo dost strašidelný.

I mě to překvapilo. I když jsem už mnohokrát tu vodu zapaloval, opravdu mě to vyděsilo. To je nervák. No, to by se nemělo... ... stávat. Je to dost nechutný. Tady to je. Nakonec jsem vás našel. My jsme našli vás. Tady to jsou vrty. To červené... to všechno jsou vrty? Ano. A tady žijeme. To je důvod, proč se to jmenuje Červená zóna? Jo, to proto. Máme informace o událostech, kterým ani nebudete věřit. Souhlasím.

Plameny šlehají z kohoutků uvnitř domů ve Fort Lupton. Zdá se, poněkud divný a neobvyklý jev. Voda tak kontaminovaná, že může být zapálena. Bojím se. Nevím, jak to popsat. Já jsem naprosto vystrašená. Amee Ellsworthová byla tak vyděšená, že si nechala provést rozbor vody ve studni. Dozvěděla se, že podzemní voda je kontaminována zemním plynem. Dva, tři, čtyři... Počítám dobře? Jedna, dva, tři, a tam ten jeden? ...čtyři, schovává se za strom, sedm nebo osm, co vidím.

Říkali, že to není jejich vina, ale přesto vám dodávají pitnou vodu? Ano. Protože jsou to dobří sousedé. To proto, že mají dobré úmysly vůči svým sousedům. Tak to říká Noble Energy. Jsem osoba, pro kterou je sklenice napůl plná. Já jsem velký optimista. Vždycky jsem dala na dobrotu lidí. Opravdu, opakuji to třikrát denně. Pořád. Myslím, že lidé jsou dobří. Věřím, že vše má svůj řád. Stojím zatím, co si myslím a já budu bojovat až do konce.

Nemohu to lidem popsat. jak součást mé osobnosti, je ničena, sobeckou činností druhých, Nikdo by neměl projít tím, čím jsem prošla já. Volala jsem jim, plakala, prosila o pomoc a uslyšela: Ne! A to je chyba systému. Šok je slovo, jak to popsat. Teror, to je ještě výstižnější. To je všechno pravda, protože Ammy žije v domě, který může explodovat. A teď víme, že není jediná. Prostě si to jakoby odhrklo a vzplálo…

Renee McClure objevila, že její voda je také hořlavá, poté co viděla naši zprávu včera večer. Chci vědět, že nejsme v bezpečí. Renée a její rodina pili léta znečištěnou vodu. To je váš autobus? Jo, můj školní autobus. V posledním roce a půl se necítím dobře. A já jsem vždy byla zdravá. Nevím přesně, co se děje. Celou dobu mám bolesti hlavy, minimálně dvakrát nebo třikrát týdně. Vlastně celá rodina má bolesti hlavy.

Já mám nejhorší, a pak si musím jít lehnout. Od doby co jste se sem přistěhovali? Ano. Já bych se chtěla zeptat kongresmenů, proč bychom měli žít v Coloradu, co se mu říkalo Zelený stát? A nemáme ani čistou vodu. Jedna nebo dvě sklenky nemusí uškodit, ale pít ji dlouhodobě? Tady se píše, že máte Trichlorobenzen v vodě. Co to je? těkavé organické sloučeniny, který se uvolňuje při těžbě plynu. Já tomu nemůžu uvěřit.

Lidé z divize Ropy a Zemního plynu v komisi na Ochranu Přírody by měli pracovat pro společnost, ale to nedělají. Oni jsou zde jen na pomoc těžařským společnostem. Ptala jsem se jich: "Kdo je tady pro lidi?" A oni řekli: "Nikdo, volejte právníka!" Tohle mi řekli. Výbor pro Ropu a Zemní plyn v Coloradu si je této situace vědom a provede další výzkum v této oblasti tak rychle, jak je to možné. Základní je se zeptat, kdo je pověřený tyto problémy řešit?

Budeme se muset na to podívat podrobněji, protože se zdá, že je tento problém většího rozsahu. Rozhodně velmi děsivé. Dobře, díky Hariet. Dovolte mi objasnit ... "Mluvčí" Nejsem zde jako zástupce EPA [Agentura pro Životní Prostředí] a neprezentuji názory této agentury. Dám tam nadpis: "Weston Wilson nemluví za EPA, ačkoliv pro ni pracuje." V roce 2004 EPA vyšetřovala nehodu se znečištěním vody při hydraulické frakci v Alabamě.

Ale vyšetřování bylo přerušeno s odůvodněním, že kapaliny jsou vháněny pod zem, a proto toto není v kompetenci EPA. Weston Wilson pracoval pro EPA 24 let, napsal protestní dopis do Kongresu. On také poznamenal, že pět ze sedmi odborníků, kteří psali zprávu, byli ve střetu zájmů a měli osobní prospěch z nedokončení studie. Vystoupili se směšnými závěry. Ty ukázaly, že některé kapaliny jsou toxické, ale zároveň říkali, že neexistuje žádné riziko.

To nedává smysl. To nemůže rozumný člověk přijmout. Od roku 1995 do 2000, kdy se stal viceprezidentem, byl Dick Cheney výkonným ředitelem firmy Halliburton. Jedna z prvních věcí, kterou udělal jako viceprezident, bylo vytvoření kolegia pro Energii (Energy Task Force). Čtyřicetkrát se uskutečnila setkání s představiteli průmyslu, a pouze jednou se zástupci ekologických sdružení.

The Energy Task Force a příspěvek 100 milionů dolarů od průmyslové lobby, zajistili změnu zákona o ochraně pitné vody (tzv. "Halliburton loophole"), umožňující firmám těžbu ropy a zemního plynu, prostřednictvím neschválených chemikálií, přímo a nebo v blízkosti hladiny podzemní vody. To bylo schváleno jako součást Bushova energetického zákona v roce 2005. Na to všichni výzkumníci ukončili studii. Vědci, výzkum, všechno zastavilo.

Byli jsme nuceni skrýt, zahladit to tajemství, že je známo, že látky jsou toxické. Prezident řekl, ať se nedělá výzkum, ale podporuje průmysl! Pěkně jsme ho poslechli. Je třeba poznamenat, že v průběhu sta let historie průmysl vykupoval kontaminovanou půdy. Nákupovali pozemky pod tajnou dohodou od lidí kteří tvrdili, že kontaminace vznikla v důsledku těžby ropy a plynu. Samotný průmysl takto jednal.

Říkáte, že samotný průmysl by se o toto měl starat, a ne lidi? Tohle je Amerika! Neměli bychom předpokládat, že korporace mají nějaké tajemství. Zvláště, když podnikají na našem pozemku. Vlastník by si měl být jistý, co se děje a ne to pouze předpokládat, a mít jistotu, že ho vláda chrání. To co jsme slyšeli od občanů, na to jsme se měli zaměřit, ale nedělali jsme to. Usnuli jsme za volantem. Já si nemyslím, že zvolení Obamy bude mít vliv na změny v EPA.

I kdyby neměli pravdu, mají právo na prošetření - jsou občany Spojených států. Rozhodně si nezaslouží, být vystaveni neznámým chemikáliím. To není Amerika. Chápu vaše otázky, vaši frustraci, když vidíte, jak se vše opakuje. Ale zatím neplníme svou povinnost. Nejsme zde jako vládní agentura dávající odpověď na vaše legitimní otázky. Ale musíme. Chemie, o které jste nikdy nechtěli vědět. GLYKOLETERY [rozpouštědla] Používají se v počáteční fázi hydraulického frakce.

Používá se dále po celou dobu těžby. Známé účinky expozice pro člověka: testikulární rakovina, vady embrya, brání produkci kostní dřeně, hemolýza (odumírání krevních destiček) Hrozba pro zdraví: 4 - smrtící 3 - extrémně nebezpečné 2 - zdraví škodlivý 1 - neškodný 0 - nejsou škodlivé glykoletery = extrémně nebezpečné! Ano. Bylo tam napsáno: "extrémně škodlivé zdraví" Je to jako sedět na tikající bombě. Udělám je zblízka, pěkně od pasu. Pomalu.

VELIKONOCE VE WYOMINGU
Úsměv! Jeffery a Rhonda Lockerovi zde žijí více než 30 let. Jeden den v druhé polovině 90. let, plynárenská společnost vytvořila vrt, hned za jejich domem, Rhonda šla prát. A prádlo bylo černé. Bylo jim jasné, že se s vodou něco děje. V této oblasti je prádelna na míle daleko. Pračka byla plná. Odpojil jsem ji, a to co z ní vyteklo, byla úplná černota. Černé, úplně černé. Tenkrát jsem vyšel ven a vypnul čerpadlo.

Šel jsem za dům a zeptal jsem se jich, co udělali s naší vodou? Oni říkali, že s tím nemají nic společného. Viděl jsem, že si odebrali vzorky vody. Pak jsem se dozvěděl, že voda je naprosto nevhodná pro spotřebu. Proběhlo to strašně rychle. Ano, okamžitě. Připravit na chladný den. Pan Lokerz žaloval společnost, ale prohrál. Bylo dohodnuto, že dostanou 21 000 dolarů na instalaci filtračního systému. Tahle studna tu byla, když jsme koupili nemovitost.

I nadále ji používáme, ale voda je kontaminována. Jeffery a Rhonda Lockerovi museli podepsat dohodu o mlčení. V den, kdy jsem podepsala, jsem jim řekla: "Já chci, abyste věděli, že to podepíše, ale pokud se mně někdo bude ptát, nebudu lhát." Jsou tak zprotiveni, že chtějí ukončit smlouvu. To je filtrační systém. Čerpána se odtud, pak se to čistí a pak je tu nádrž 500 galonů. [2000 litrů] Tohle je odstředivé čerpadlo.

Voda prochází sadou opravdu jemných filtrů. V podstatě to jsou membrány. Chvíli jsem tuhle vodu pili, ale před 4,5 lety, Rhonda onemocněla, silnou neuropatií. Je to velmi bolestivé. Její zdraví se rychle zhoršovalo. Prodělala míšní odběry, aby se nalezla příčina. Lockerzovi se dozvěděl, že glykoletery nelze filtrovat, pomocí zařízení, které používali. Glykoletery rozložily membrány uvnitř filtrů. Víc už tuhle vodu nepijte, vodu dovážíme.

Řekněte mi, kde ji kupujete? Ve Wal-Martu. Stejně jako u Jeffery a Rhonda, dopadla i voda u Lewis Meeks, poté co začali vrtat. Začal cítit plyn. V roce 2004 vyhloubili vrt přímo tady . Mnohá testování vody ukázala, že voda obsahuje různé formy uhlovodíků a glykoleterů. EnCana - společnost prováděcí těžbu, nepřijala žádnou odpovědnost. Lewis byl v úzkých, nezbylo mu než zkusit vyvrtat na svém pozemku novou studnu.

Můžete cítit plyn na 50, někdy i na 70 metrů. Když jsme chtěli napojit další dílec, vyrazil plyn. Na druhé straně taky. Zemní plyn unikal ze studny na vodu u Meekse více než 3 dny. Ministerstvo pro Ochranu a Bezpečnost spočítalo, že do atmosféry uniklo asi 3 miliony krychlových metrů zemního plynu. Lewis se musel spokojit s rozhodnutím soudce, aby EnCana zacementovala otvor a zastavila tak únik, a poskytnula mu náhradní zdroj vody.

Ve velké zelené budově jsou uloženy dvě nádrže. EnCana je mění dvakrát týdně. Takže to jsou dvě velké nádrže na vodu? Ano. Proč vám ji poskytují. Proč je plní? Mně se neptej. Je-li vše v pořádku, kde je důvod, aby je vozily? Najal jste si hydrogeologa, aby zjistil co ses stalo? Ano. A co říkal? Říkal, že je všechno kontaminované. Když se začne s frakcí, všechna voda se znečistí. Tady to můžeš vidět. Podívej, co z toho vytéká. Jako olej.

Málo kdo si nevšimne, že to co vytéká ven ze studny Lewise Meeksiho, je dobré pouze k zvláštním experimentům, a činnostem způsobujícím změny mozkové aktivity. No teda! Vypil bys to? Ani náhodou! Neříkej, že s tou vodou nic není! Páchla terpentýnem. Jen přičichneš k těmto chemikáliím, hned se ti zatočí hlava. Myslím, že je to zločin. Co by se stalo, kdybych vzal tyhle chemikálie, vzal je k velkému šéfovi EnCany a nalil mu je do studny?

Poslaly by mě do vězení tak rychle, až by se mi zatočila hlava. Oni sem mohou přijít a dělat co se jim zlíbí. A oni nám ani nemusí říct, co do toho nalili. Celá myšlenka demokracie a starost o lidi tady nefunguje. Přesně tak. Víte, já nelžu. Nikdy jsem neslyšel tolik lží. Víš, co myslím? Nemluví upřímně. To říkám. Lžeme-li, nejsme upřímní. Oni jsou dospělí a lžou jak děti! Proč? Pro peníze! Jen proto.

Když jsme nechali studovat vodu a našli glykol, Stálo nás to 4 400 dolarů. Něco hoří na povrchu. Podobá se to plastu. Glykoletery jsou bez zápachu, bez barvy a jsou kapalné složky k výrobě plastů. Když Lewis přiblížil hořák k vodě, objevili jsme levnější metodu pro detekci glykoleteru, nebo také tajný recept pro domácí výrobu plastů. Lewise jsme měl okamžitě rád. Pěkný zrcadlo s motivy ve stylu 70. let. Všude kovbojský sošky.

A nejpohodlnější gauč v US, z bizona. Panečku to se sedí. Natoč mě, fantastické. Na pozemku Johna a Kathy Fittenowých je 24 vrtů na plyn. Všechny jsou viditelné z verandy. Vyrostla jsem tady. Nic tady nebylo. Žádný plyn nebo ropa, nic. Teď to je všude, kam se podíváš. Chtěli bychom prodat farmu, kvůli vodě. Rozhlédněte se kolem sebe. Nemáme ani práva k nerostným surovinám. Vidíte tuto černou krávu? To je trochu méně než 12 hodin stará.

Opravdu? Ano, je to nový přírůstek. Máme omezené zdroje vody. Ani nevím, jak tu vodu můžou pít. Páchne strašně. Pokaždé má jinou barvu. Nicméně ji občas musíme použít. Myslím, že bychom měli být šetrní k životnímu prostředí. To je to nejdůležitější. Na tom my vyděláváme peníze. Vidíš, roste zelená tráva, to jsou naše peníze. Je to hnojivo, krmivo pro krávy, je to všechno. Ničí pole o velikosti fotbalového hřiště.

Postaví tam vrt, šíří toxické chemikálie. K tomu všemu štěrk, kamení, všude kusy železa, potrubí. Chtějí to tu prostě roztrahat na kusy. Není to nijak kontrolované. Dělají si, co chtějí. Různí lidé a nikdo nedohlíží. Oni si mohou dělat, co chtějí. John Fitten popsal svůj domov jako místo obklopené kondenzačními nádržemi. Někdy jsou výpary z nádrží tak silné, že obklopují jejich farmu mračna toxických plynů.

Když svítá a vyjdu ven, vzduch je hnědý do výšky 60 metrů. Je to jako všezakrývající hnědá přikrývka. Nejen všechna zvířata tohle vdechují, absorbují kůží, ale i všichni lidé. Cathy a její tchyně žijí nedaleko. Ona trpí bolestmi hlavy, závratěmi, ztratila čich a chuť. Řekli nám, že jim máme umožnit vrtání, musíte udělat kompromis. Dobře o tom víme, že jsem šli do kompromisu, jak jen to bylo možné.

Pokud se bude provádět další vrtání, lidé budou donuceni opustit ... Chápete ... Nutí nás ukončit podnikání, opustit zemi. Čím měně lidí, tím se jim bude snáze vrtat. Budou vrtat, bez ohledu na to, zda se nám to líbí nebo ne. Nezáleží na tom, že budeme trpět. že lidé budou trpět. Kdybych věděl, že tohle začne, těžko se mi to říká, nepřivedl bych sem svou rodinu. Je mi líto co říkám ...

Víte, někteří lidé co tohle sledují se můžou divit, jak se mi můj způsob obživy může líbit. Ale to je můj způsob života. Můj otec a dědeček byli vždy kovbojové. Dědeček od mé matky byl farmář v Nebrasce. To je moje rodinné dědictví! A také mojí ženy. To je její rodinná farma! Jsme hrdí na to, ale ... Ale proboha, je-li váš způsob života podrýván, ohrožen a vaše zdraví je v sázce ... Co můžeme dělat. Nevím, kam se podít, co dělat.

Kam jinam bych mohl jít? Tohle se děje všude. Nejdůležitější věc, kterou chceme sdělit je, aby lidé komunikovali. Nejste sami, pokud se to stane i vám. Jsme na jedné lodi! Musíme se sjednotit a povstat. Musíme mluvit jedním hlasem a musíme se těmhle hajzlům vzepřít! Je to skutečná radost, sledovat tyhle prcky. Chceme poskytovat tak přírodní a čistý produkt, jakého lze dosáhnout.

Ale Bože, vdechováním tohohle špinavého vzduchu, pitím vody, která může být kontaminována ... Co se stane s těmi kravkami, a co s tím co je z nich? Musíte si být jisti, že to co jste vložili do masa je tak čisté, jak je jen možné. Jsou roztomilé, ale za rok nebo dva skončí na něčím talíři. Vodní nádrž. NEBEZPEČÍ! Zákaz vstupu! To je místo, kam bylo pro Kathy a pro mě úplně nejtěžší přijít. Dříve to byl klidný kout, kde jsme si mohli udělat piknik.

Mohli jsme sem jak na chatu. Nebýt narušeni. Všechno tady, úžasně vypadající formace skal ... Všechno je pryč. Každý by měl mít možnost to tady obdivovat. Pěkně to srovnali buldozerem. Prostě to zmizelo. Trvalo jim to jeden den, a bylo to pryč. K nepoznání. Je to neskutečné. Co matka příroda tvořila milióny let, může být zničeno za pár hodin s pomocí těžké techniky.

Měl jsem to štěstí, že mezi Johnovým domem a místem kam jsem směřoval, se táhl Wind River Canyon. Jedno z nejkrásnějších míst v USA. Odpočinul jsem si od přemýšlení o dalších místech, i když jsem byl v pohybu. Vaše země, moje země, země PLYNU. Směřoval jsem k jednomu z těch míst, co jsem viděl na fotografiích, Měsíční krajina. Jedno z největších a nejproduktivnějších plynových polí v USA.

PLYNOVÁ POLE JONAH, kraj Sublette, WY
Plynová pole Jonah leží na úpatí Yellowstonských velikánů. Na jih od Yellowstonského národního parku a hranici National Forest Bridger-Teton. Kraj Sublette, 12 783 km čtverečních, to se rozlohou rovná Connecticutu a žije zde asi 6 000 lidí. To znamená, že zde žije tak jeden člověk na čtvereční kilometr. Většina území je "BLM". Náleží Úřadu s Půdou. Naše veřejná jistota, dědictví. Naše země - vaše země.

Na území BLM můžete kempovat kdekoli, protože patří vám, veřejnosti. Myšlenkou území BLM je udržet rozmanitost a produktivitu obecných pozemků pro veřejné využití, zábavu současných a budoucích generací. V roce 2001, Cheneyho Energy Task Force požádala BLM, o možnost pronájmu spolkových zemí pro těžbu ropy a zemního plynu.

Někteří to považují za největší převod veřejných pozemků do soukromých rukou v historii. Dick Chaney přesvědčil BLM pronajmout miliony hektarů plynárenským společnostem, pro průzkum a těžbu. Anatomie Vrtu Zemního Plynu

ČÁST 1: VRTÁNÍ
Věž, kterou vidíte, je těžební věží vrtné soupravy. Vrtná souprava pracuje 3 až 4 týdny. Vrtáná díra sahá až do břidlicové formace v hloubkách 2 500 - 3 500 metrů. Každá těžba, tj. realizace vrtu a první proces frakční těžby, vyžaduje 1150 závozů nákladními automobily. Výstavba příjezdové komunikace a mobilizace plošiny: 10 až 45 kamionů.

Přeprava vrtných souprav: 30 nákladních automobilů. Vrtné tekutiny a materiál: 25 až 50 nákladních automobilů Vrtné zařízení, potrubí, atd. : 25 až 50 nákladních automobilů Vrtná souprava, její mobilizace a demobilizace: asi 15 kamionů Vrtné tekutiny a materiál: 10 až 20 kamionů Zařízení a nářadí: 5 nákladních aut Hydrologické zařízení, čerpadla a nádrže celkem: 150 až 200 nákladních automobilů.

A teď to nejlepší: Voda k hydraulické frakci pro každý vrt: 400 až 600 cisteren 400 až 600 cisteren! Písek pro hydraulické štěpení: 20 až 25 nákladních aut. Odstranění použité vody: 200 až 300 nákladních automobilů. Což znamená, že jen polovina vody se vrátí.

ČÁST 2: ODKALOVACÍ NÁDRŽ
To co zde vidíte, je nádrž s navrácenou vodu, jak se jí v průmyslu říká: zpracovaná voda. Předtím než voda může být někde vypuštěna, musí být zachycen do jímky v zemi v jílu, těžební jámě. Hodně z vody se vrátí zpět do půdy. Barevné vlajky? Nemám tušení, na co jsou. Možná je to slavnostní otevření nové nádrže.

ČÁST 3: ROZPRAŠOVAČE
Zmínil jsem se o problému zpracované vody. 200 až 300 kamionů na vrt - to je hodně vody k vyčištění.

K řešení tohoto problému se využívá, evaporizačních trysek - rozprašovačů. V nádržích se voda rozstřikuje do vzduchu. Na slunci se pak rychleji vypařuje. Samozřejmě, asi si říkáte: "To je šílenství!" Tato voda obsahuje všechny ty toxické chemické látky, stejně jako škodlivé těkavé organické sloučeniny. Ničí ozón, jsou nebezpečí pro okolí, znečišťují ovzduší, a nakonec padají jako kyselý déšť zpět na zem.

ČÁST 4: VĚTRÁNÍ
Každý těžební vrt je doplněn malou rafinérií a soustavou nádrží. Co vidíte zde, tomu se říká separátor. Když přijde plyn na povrch, je to mokrý. Odlučovač ohřívá plyn a za vysokých teplot se nechtěná voda odpařuje. Chemické látky "BETEX" - těkavé organické sloučeniny, benzen, toluen, xylen a další, se také na místě okamžitě vypařují. Pak je plyn čerpán do potrubí a prochází dalším procesem rafinace.

ČÁST 5: KONDENZAČNÍ NÁDRŽE
Velké nádrže, které lze vidět při každém vrtu jsou kondenzační nádrže. Kondenzát se uchovává v nádržích, až do příjezdu cisternového vozu. Kondenzátory mohou držet cokoli od bezcenné zpracované vody až po nízkooktanové tryskové palivo. Sedí to tu, jako velká bomba, po celý den vyhánějící těkavé organické sloučeniny do atmosféry. DEC v kraji Sublette ve Wyomingu informovala, že jsou zaznamenány vysoké úrovně ozónu v ovzduší v této lokalitě.

Ozón je dobrý v horních vrstvách atmosféry, kde brání vstupu UV záření. Ale na zemi vám vypálí díru do plic. V kraji Sublette, velikosti Connecticutu, se 6 000 obyvateli mají vzduch horší než za normálního dne v Los Angeles. To je vidlorohá antilopa. Vidlorohá antilopa není součástí těžby plynu, ale má po tisíce let migrační trasu právě přes ložiska zemního plynu Jonah. Je narušen její biotop, stejně tak jako u jelena lesního nebo tetřeva.

Každé z těchto zvířat je ohroženo. A od roku 2005, se jejich populace výrazně snížila. Evaporační nádrž mi připadne, jako auto vyrobené 1890. Auto bez čelního skla, žádné pojistné šrouby držící sedadla, natož airbag, žádné bezpečnostní pásy, bez vyhodnocení nárazových testů. Něco naprosto nebezpečného. Dnešní auta mají tisíce bezpečnostních prvků.

Stovky bezpečnostních prvků zde mohou být použity k zabezpečení chemikálií, skladování toxického odpadu s nemožností průniku do země, netoxické kapaliny pro štěpení. Stovky možností, jak něco můžete zlepšit. Nebo prostě nemůžeme namísto toho použít sílu Slunce? Koukám tak kolem, jsme ztraceni v bludišti nijak neznačených klikatých cest v plynových polích. Každá odbočka vede k dalšímu vrtu, a dalšímu, a dalšímu...

Nikoho to nevzrušovalo. Mohl jsem jet, kam jsem chtěl. To je BLM země a je moje. Patří každému občanu Spojených států. Nikdo mi neřekl, abych odešel. Nikdo mi řekl, že bych tu neměl být. Myslím, že zde nebyl ani zákaz hrát na banjo.

VŠEHO NECH, ZMĚNA PLÁNU
Vypadal, jako by ho někdo praštil páčidlem. Vlez do svého náklaďáku, podařilo se mi ho dostat ven. Pak, mu bylo strašně špatně a zvracel celou noc. Zdraví těchto lidí je v otřesném stavu. Nemohou normálně fungovat. Už dále nemohou být ani doma, ani jít ven. Susan nosila respirační masku. Je to ta žena, co měla nádory na mozku. Nedá se to ani vyslovit, vypadá jako chodící smrt. Fyzicky neschopná. Je z ní invalida.

8 HODIN V KRAJI GRANFIELD, COLARADO
Snažím se tyhle příběhy zviditelnit. Pokaždé, když média navštíví město, popírají všechno, změní své plány. a doufají, že to, co se stalo lidem tady, nedojde k ostatním. Vědí, že tihle lidé již nemají šanci. Přemístil jsem se jižně z Wyomingu na krásné západní svahy Colorada. Kousek na východně od Grand Junction je kraj Garfield s nejlepší pověstí v USA. Města Rifle, Rulison, Parachute, Silt a Batlement Mesa, To jsou jedna z prvních obydlených míst, kde začala honba za plynem.

Za méně než deset let se oblast výrazně industrializovala. S více než 5000 vyhloubenými vrty. Když se podíváme na okres Garfierld, dovedete si představit, jak bude vypadat budoucnost míst určených k těžbě. Garfield je předmětem úvodních studií o vlivech těžby plynu na zdraví. Sedm vědců z University of Colorado, studovalo vzduch a vodu, a nalezlo toxickou kontaminaci při těžbě plynu.

Takže když mi volali lidé z Garfieldské oblasti, věděl jsem, že se bude jednat o osoby s vážnými zdravotními problémy. To je Karen Truelová. Začala mít šílené bolesti hlavy. Obecně se cítila špatně. Byla nemocná. Všechno se tak stupňovalo, že si přestala dělat plány, žila ze dne na den. A pak můj přítel Rick se dozvěděl, že v jeho krvi byl nalezen benzen a toluen. Tara mluvila jménem svých přátel.

Většina z nich nemohla sama mluvit kvůli smlouvě o mlčelivosti. Osoby, které podaly petice k soudu, nebo uzavřeli dohody o vyrovnání, byly vázáni. Pokud již dostaly odškodnění, nemohou již publikovat své příběhy. Tara znala jednu osobu, která nepodepsala dohodu o mlčenlivosti. Moje dobrá známá Dehoff Meister ... Právě jsme se vrátili z oslavy 50 výročí svatby. Uprostřed louky stála obrovská vrtná souprava.

Zápach benzínu bylo tak intenzivní, že jsme museli uprchnout z verandy. Verandu obklopoval šedý mrak. Vypadalo to, jako by se na nás snášel. Za méně než 15 minut jsem omdlela. Máte bolesti po celém těle, nevíte proč. Pak odejdou a rázem se objeví na jiném místa. Došlo to tak daleko, že jsem musela používat chodítko, protože jinak jsem nebyla schopna chodit. Poté, co omdlela poprvé, nebyla v moc dobrém stavu a o pár let později ...

Dehoff Meisterovic vrt vybuchl. Kondenzační nádrže se vzňaly, vrtná souprava lehla popelem. Ve tři ráno jsme uslyšeli praskání. Náš syn vstal, a šel se podívat ven. Hned se však vrátit dovnitř. Veranda byla strašlivě rozpálená. Otevřela jsem oči, ale nevydržely otevřené, všechno se začalo točit. Druhý den jsem se cítila ještě hůř. Syn mě vzal na pohotovost. Když se to událo, můj syn tu byl s manželkou a čtyřmi dětmi, v patře nahoře.

Všechny čtyři děti mají astma. A dvě děti mojí dcery mají astma také. V zimě používají k dýchání nebulizery. Měli jsme krásný dvůr. Ale vše je teď ve stavu, kdy nemůžeme nechat děti hrát si venku. Zpovídal jsem lidi cestou, hovořili o různých příznacích. První den v Garfieldském okrese jsem udělal 16 hodin rozhovorů. A nakonec se mi podařilo sejít s Theo Colborn. Získala pět ocenění Rachel Carson, Ekolog Roku časopisu Time. Je členka Kongresu Odborníků.

- Dlouhý výčet dalších ocenění. Začali jsme se dívat na to, co se používá v průběhu těžby. Víme, že vláda by měla shromažďovat tyto údaje, ale neděje se to. Podařilo se nám k některým z nich dostat. Jelikož byly těžaři vyjednány výjimky, informace o štěpení nejsou volně dostupné, Jako speciální omáčka pro BigMac, tajné recepty na Coca-Colu. To že víme alespoň něco, to je pouze díky Theo Colborn.

Sledováním nákladních automobilů, přezkoumáním materiálů a bezpečnostních listů, odběrem vzorků ... Theo identifikovala 596 různých chemických látek v 900 chemických produktech. Každý návrh environmentálního zákona na ochranu veřejného zdraví, který podáme, je ignorován. Neurologické účinky jsou těžko odhalitelné. Před třemi lety jsem začala mít silné závratě. Na počátku to jsou bolesti hlavy. Pak vám začne zvonit v uších.

Myslela jsem, že jsem měla zánět středního ucha, tak jsem šla k lékaři. Zjistil, že ucho je v pořádku. Můžete být trochu zmatený, nebo trpět závratí. Prodělala jsem neurologické vyšetření. Nakonci vás stav dospěje k něčemu, čemu se říká periferní neuropatie. To již jste ve stádiu nevratného poškození mozku. Posledních čtyři roky mám na mozku léze. Nevím, odkud to přišlo. Objeví se otoky. Mám bolesti po celém těle, v nohách, na chodidlech, všude.

Trpí především končetiny, ruce a nohy. Nemohl jsem se hýbat, nemohla jsem jíst Nikdy nevíte, jaká ta bolest bude a kde udeří. Nesnesitelná bolest. kteří mají zahradu nebo dům 300 metrů od vrtu. Nádrže neustále odpařují zplodiny. Oni pak vdechují chemické látky celý den bez přerušení. Co to tu smrdí? Já nevím, nic už necítím. Myslíte, že jste ztratili čich? Ano, to je jeden z vedlejších účinků inhalace sirovodíku.

Necítím zápach kočičích bobků. To je docela dobré. Už dva roky necítím vůni květin. Chuť? Nic necítím. Ztratila jsem chuť. Rozeznám jen sladké a slané. Ano, cítím sladké, cítím slané. Ale necítí jemné chutě a vůně potravin. Chutná to vše pro mě stejné. Ne, to není dobré. Mluvila jsem s vedoucím, který na to všechno dohlíží a s manažery, i lidmi z oddělení pro komunikaci s veřejností. Dívali se na mě, jako bych byla blázen.

Na otázku o chemických látkách odpověděli, že žádné chemikálie nepoužívají, a pokud ano, jsou neškodné. Ani vedoucí nevědí, s čím jejich podřízení pracují. Když lidé uvidí tvůj film, budou se ptát: "Proč se to tedy nezačne kontrolovat?" Nemůžeme to kontrolovat, dokud nevíme, co používají. Není šance je monitorovat. Nemůžeme. Z rozhovoru s Theo mi bylo jasné, že neexistuje vůbec žádný plán. Celá plynárenské infrastruktura vypadá, jako rozkramařený dětský pokoj.

Skládka potrubí tady a támhle nádrž s odpadní vodou za kopcem. Díky bohu, že můj poslední rozhovor byl trochu veselejší. Měla jsem sen: Byla jsem na střední škole, základní škole nebo spíš v restauraci. Byla jsem tam na toaletách, a všude byly rozházený toaletní papír. Měla jsem pocit, že někdo za to musí být zodpovědný. Z principu! Snažila jsem se ten všechen bordel posbírat. Sbírala jsem to do rukou, a snažila nacpat do igelitových pytlů.

Říkala jsem si, ukážu to řiditeli. Dala jsem to do pytle, opravdu krásného pytle. Ovázala jsem ho stuhou, abych upoutala jeho pozornost. Dám mu pytel nepořádku na stůl, a šokuji ho! Aby čekal dárek, ale jak to otevře, uvidí ten odpad. To ho zaujme, že bude hledat, kdo za to odpovídá. Tedy, Bože, je to jen metafora. Ale víš co? Nakonec mně napadlo - odpad je odpad, bez ohledu na to, jak to bude zabalené. To je moje poučení, mé poselství. Není to úžasné?

KONTAMINACE v DIVIDE CREEK
Prostě to pěkný neuděláš, Joshi. Nesnaž se věci přikrášlit! Prostě věci dělej! Ukaž, jak to opravdu je! Odhaduje se, že 4 miliony krychlových metrů plynu. se dostalo do západní části zátoky Divide. Toto území se táhne asi 800 metrů v obou směrech.

ROBERT BLACKCLOUD - Lisin Otec
Opravdu pořádně to bublá, jako láhev Pepsi. Jste připraveni? Připraven? To bych řek. Drž obličej dál. Je to Devide Creek. Támhle došlo k výronu plynu v létě roku 2008. Byla tam mrtvá vrána, mrtví zajíci, mrtví ptáci. Jejich těla stále mám. Ty máš jejich těla? Jo, mám jejich těla v mrazáku. Ano, protože ani DOW mi po roce nebyli schopni říct, kam je mám poslat. To všechno je EnCan'y? Ano. Vy už asi nechcete, tuhle vodu pít? Ne, protože člověk nikdy neví.

Můj táta byl vždy přes léto dole a pil vodu z potoka. V potoce byla velmi čistá voda. Výskyt plynu byl zjištěn v dubnu. On pil z potoka dále po dobu jednoho měsíce. O dva roky později zemřel na rakovinu slinivky. V nálevce není tráva. Nachytáme plyn stejně jako předtím. Nálevka nezakrývá vše, bubliny jsou stále kolem. Jste připraveni? Hoří žlutě. Teď má plamen 30 cm, ještě naroste tak o 30 cm, a to pak máš celkem 60 cm.

Byli potrestáni za Divide Creek? Ano, nejvyšší pokuta v historii Colorada. 371 000 dolarů, no nemyslím si, že by to firmu položilo. Ta firma funguje takhle: Příjezd do oblasti, co nejdříve se rozšířit, a když něco znečistíš, nech lidi, kteří utrpěli škodu, aby ti to dokázali. Nech je vznést žaloby. Donuť je bojovat u soudu. Zlikviduj posledního a jeď dál. Pokoušel jsem se nechat zlost a utrpění v zátoce. Sedě na břehu, pohled na ohyb řeky mi připomněl domov.

Měl jsem zlomené srdce. Říkala, že stále má v mrazáku ta těla mrtvých ptáků a žab, která nalezla v Divide Creek. Chci je vidět. Pojďme dokončit tenhle příběh. Pamatujete si můj sen? To je ten pytel! Tady je jeden pták. V létě 2008 všechna ta černá tekutina z ropy, organická hmota se dostala do potoka. Měli jsme tu masový úhyn. Měly být zmrazeny až do pitvy. To je hrdlička a králík. Byl hned vedle úniku.

Kde v podzemní vodě byl zjištěn propan a etan. To mi láme srdce. Chudák. Neměl šanci. Myslela jste si někdy, že budete mít v mrazáku králíky, holuby, zvířata a všechno tohle určené k pitvě? Ne! Je to dost bizardní. Je to pro mě velmi podivné, děsivé. Když zemřou, nechat je jejich osudu ... Takhle je skladovat, to je nechutné, abnormální, nepřirozené. Dej to do pytlů. To jsou pytle Wall-Mart? Ano. Tohle ve Wall-Martu nedostaneš.

Jste si jistý? Jsem si jistý! Dobře, děkuji! Na shledanou. A buď pozitivní. Ty taky. Chtěl jsem se dostat z Gaslandu, jak nejrychleji můžu. Ale nebylo kam jít. Cestoval jsem po tři a půl týdne. Uvědomil jsem si, že ani jednou za tu dobu, mezi Arkansasem a Santa Fe, jsem nejel cestou, kde by nebyl vrt. Vzpomínky na všechny státy se začaly mísit dohromady. Bez ohledu na to, kde jsem. Stále stejný příběh. On mi říká: vidíte, tyto černé tečky?

To je poškození mozku. Obrovské kompresorové stanice v blízkosti obydlených oblastí. Nemůžu tu zůstat příliš dlouho. Vrty tyčící se hned přes ulici. Ano, vyfotografuj ty krásné květiny. Otrávené řeky v Arkansasu. Chlapec, obracející se ke krásné zemi - obří skládce. Obrovské rafinerie vedle hřbitovů. Toxický kal a odpad v blízkosti obydlených oblastí. V prachu na nás rozptýlí toxické látky. Příliš mnoho příběhů, abych je všechny zaznamenal.

Jako přeskakování v LP nahrávce opakující se dokola a dokola. Jako jizva, která tebou prochází a vystupuje na tvé tváři. Všichni se stejným výrazem obav. Nemůžeme pokračovat, takový jací jsme. Slyšela jsem, že Bílý dům podporuje plány na těžbu zemního plynu, a my jim říkáme, nedělejte to! Rozměr této masivní těžařské kampaně ve mně budí úzkost. Byl jsem detektiv úplně na nic. Halliburton. Halliburton spojovatelka.

Máte na mysli nějaký konkrétní stát? Já bych rád. Cabot Oil and Gas Pohovořil bych s Cabot ... Musíte zavěsti ... Je třeba zavěsit ... Předám vaši správu ... Navrhuji, abyste to napsal v E-mailu ... Prosím, zavolejte mi za den nebo dva. Děkuji, hezký den, ahoj! Chtěl jsem domů, potřeboval jsem větší mapu. Podíval jsem se na mapu ... Mám-li se dostat domů, musím se dostat přes tuhne velkou mapu. Texas.

VZDUCH NAD FORT WORTH
Metropolitního Dallas - Fort Worth. Barnettovo břidlicové ložisko. Místo, kde to všechno začalo. Tady je mapa oblasti Metropolitního Dallas - Fort Worth. Všechno ty body, co se na ně díváte, jsou ropné nebo plynové těžební lokality. Většina bodů reprezentuje více než jeden vrt.

DR. AL ARMENDARIZ Akademický Specialista na Kvalitu Ovzuší
Bodům se říká bloky. Každý z bloků může nést dva, pět, deset vrtů. Takže pokud všechny tyto body vynásobíte, zjistíte, že oblast Fort Worth najdete asi 10 000 vrtů. Výbor pro Ochranu Životního Prostředí v Texasu nemá ani ponětí, kolik vrtů bylo ve Fort Worth vyhloubeno. My jsme se začali zajímat, jaké jsou skutečné emise způsobené těžbou ropy a plynu. Nechtěli jsme spoléhat na oficiální údaje státu.

Státní orgány veřejně přiznaly, že ani nevědí, jaké ty emise ve skutečnosti jsou. Jejich čísla jsou výrazně podhodnocená, takže jsme vypracovali vlastní. Teď už víme, že emise z tohoto sektoru, jsou větší než emise všech vozidel dohromady. Všech osobních i nákladních automobilů ve městě Fort Worth. Dovolte mi objasnit. Říkáte, že rozvoj těžby ropy a plynu, od minulosti po dnešek, vytváří více škodlivin než všechna auta ve městě? Je to tak.

Když se podíváte na poslední údaje o emisích u osobních vozidel, nákladních vozidel, dodávek a motocyklů, ukazuje se, že vypouští 200 tun škodlivin za den. Plynu, který tvoří smog a ničí ozón. Když se podíváte na data z výzkumu, který jsem zpracoval spolu s nadací na ochranu životního prostředí, u ropy a zemního plynu pro město Fort Worth je to 200 tun za den. Vrtné soupravy používají naftu. Některé 3000 litrů za den.

Ale to není všechno. Je tu něco co vychází z kondenzačních nádob. Viděl jsem je všude, po celých Spojených státech. Ale nikdy jsem neměl příležitost se na ně podívat pomocí infračervené kamery - detekovat uhlovodík. Nádrž, zábradlí, budova školy. Výpary z nádrže. Vidíte to? To je to, co vychází z nádrží? Ano. To je důvod, proč bys neměl lézt po tom žebříku. A já jsem po něm lezl. Není to neuvěřitelné. Co jsou ty výpary? Dozvěděl jsem se, co jsou ty výpary. Když jsem se setkal se starostou města Dish.

CALVIN TILLMAN, STAROSTA MĚSTA DISH.
Budeme muset vypnout na chvíli televizi. Na chvíli budeš sedět na tatínkově židli u stolu. Nenechám tě tady, budu hned zpátky. Město Dish se rozkládá na dvou čtverečních mílích a bydlí tu asi 150 lidí. V roce 2005, město změnilo svůj název na Dish [talíř, satelitní anténa]. Firma Free Dish Network zajistila pro každého rezidenta, volný přístup k internetu na dobu 10 let. Naším městem prochází deset velkých potrubních systémů.

Každým z těchto potrubí teče 30 milionů krychlových metrů plynu za den. Takže 300 milionů krychlových metrů zemního plynu proudí do Dish každý den. Místa kde se plyn přivede do síte, jsou nejčastěji plynové kompresorové stanice. Ohromné motory vhánějící plyn do potrubí. Potrubí jsou navrženy tak, aby v případě přetlaku, odpustily zemní plyn do vzduchu. Samozřejmě, že vám řeknou, že to letí přímo na Měsíc. Není to tak.

Na jedné straně našeho města se objevuje mrak. Když se tohle stane, většina místních obyvatel uvažuje, že tohle bude jejich poslední dech. Calvin byl tak nespokojen s výsledky odporu ochrany přírody, že se rozhodl udělat vlastní výzkum. Výsledkem je leták, který vypadá jako ten z Americké Asociace proti Rakovině, co si nikdo radši nechcete ani vzít. Studie odhalila přítomnost překvapivé a velmi vysoké úrovně známých a předpokládaných karcinogenní a neurotoxických látek.

Chemické látky, jako je benzen, dimethyl disulfide, methyl disulfide, ethyl-etylometylo disulfide, trojmetylobenzen, dimetylobenzen methyl-metyloetylobenzen, čtverometylobenzen, naftalen, 1,2,4-trojmetylobenzen, M-xylen, p-xylenu, karbonyl sirovodíku, uhlík disulfide, methylpyridin, a dimetylopirydyn. Úroveň benzenu v ovzduší 55 krát převyšovala povolené normy. Úroveň sirouhlíku 107 krát vyšší.

Vyšetřování hodnotilo lokalitu jako velmi nebezpečné prostředí pro zdraví. Při trvalém vystavení těmto vlivům, rapidně vrůstá riziko rakoviny a neurotoxických onemocnění. Na jednom místě ... Může to znít směšně, ale je to spíš dost tragické. na tom místě byl nápis, "Zákaz rozdělávání oheně!" a pod nápisem je veřejné tábořistě, gril. Tedy někdo si tam jednou bude dělat hamburger, a vyhodí město do povětří.

Jedním z problémů zákona o ochraně ovzduší je to, že se zaměřuje jen na větší zdroje znečistění. Ale resorty ropy a zemního plynu nejsou na jednom místě. Velké společnosti jako Devon, Philips, … mají tisíce menších lokalit a každý z těchto menších zdrojů je osvobozen ze zákona o ochraně ovzduší. Součet emisí ze všech těchto zdrojů je obrovský. Můžeme odkazovat na mnoho různých míst. Hodně obcí, se nachází přímo na břidlicových formacích.

Jestli těžba břidlice začne probíhat i na těchto místech, stejně jako ve Fort Worth. Bez kontrol, jak na Divokém Západě bude to tragédie. Dostaneme lekci. Musíš se problémy zabývat okamžitě a nečekat, až se rozvinou, a pak je po 10 letech začít řešit. Pak už to bude obrovský problém. Jestliže celkové množství škodlivin v ovzduší v Texasu bylo obrovské, jaké je celkové znečištění vody?

ČLOVĚK NEMUSÍ BÝT GÉNIUS
Celá tato oblast je kontaminována. Podzemní voda je kontaminována výrobou, vrtání a skladováním v této oblasti. Kontaminované těžkými kovy, jako je barium, které je přítomno ve vrtné kapalině, arsen, kadmium, chrom, olovo. Mám spoustu zákazníků, kteří cvičí, plavou, píjí denně často vodu. Denně přicházejí s vodou do kontaktu. Tito lidé trpí otravou arsenem.

Když jdou do nemocnice, lékař požádá jejich manželku, aby opustila ordinaci a zeptá se jich: "Myslíte si, že vás vaše žena chtěla otrávit?" Tato část Louisiany, Jižní část Mexického zálivu, Sem se dopravuje odpad z ropy a zemního plynu již 60 let. 1/3 zemního plynu v USA končí v Henryho přístavu. Veškerá produkce, všechny odpady, - vypuštěno do moře. Doufáme, že se už nevrátí. V průběhu hurikánů Rita a Katrina se to však vrátilo.

Odpad se usazoval na dně po celá desetiletí, jak lidé vypouštěli a vypouštěli. Hurikán odpad vyzvedl a rozptýlil po celé oblasti. Tady, všude toho bylo plno. Všude. Pokrylo to zemi. Dalo by se najít všechno: benzen, toluen, xylen, ethylbenzen, hodně formaldehydu, spousta perzistentních organických sloučenin, jako polycyklické aromatické uhlovodíky. Všechny těžké kovy používané ve vrtech: barium, arsen, olovo, kadmium, chrom, rtuť.

A tyto chemikálie co jsou támhle v nádržích, povodňových hrázích, zásobnících, nejsou chráněny proti hurikánu. Všechno do výše 2 metry nad zemí, Všechny tyto nečistoty a produkty se dostaly do životního prostředí. Stalo se to všude tam, kde prošel hurikán? Podél pobřeží, Louisiana, Mississippi Alabama, Texas. Kolik plynárenských lokalit bylo zasaženo? Kolik lokalit? Ano. Statisíce. Snažil jsem srovnat vše, co jsem se dozvěděl od Willmy.

Postupná akumulace látek za 50 let těžby vedla k trvalé kontaminaci jižní Louisianě která nejspíš nebude nikdy odstraněna. Myšlenka na znečištěné pobřeží od Mississippi po Texas, kontaminované odpadem z produkce ropy a plynu vyzývá k zamyšlení nad přínosem vtrů. Jaké měla tato aktivita důsledky na všechny řeky v blízkosti míst, která jsem navštívil. Podívejme se na mapu s vyznačením říčního systému Spojených států.

Nejsou to jen široké linie hlavních řek, ale něco mnohem obsáhlejšího. Jak moc budou poškozeny oblasti velkých řek, v důsledku vrtné kampaně ve 34 státech? Jaká asi může být situace, bude-li tento trend pokračovat ještě dlouho? Byl jsem na cestě domů, Všechno co jsem chtěl, bylo si pročistit hlavu. Zamyslet se nad tím. Trochu se zklidnit. Opět zazvonil telefon. Byla to zkušební laboratoř. Tajemná nádoba s hnědě-žlutou kapalina z Dimock odhalila některá svá tajemství.

Výsledky laboratorních testů: Barium a stroncium z vrtných kapalin, mazací kapaliny pro vrták. Hladina železa, chloridu a vodivost: extrémně vysoká čistá destilovaná voda má vodivost 0. Tyto hodnoty se nevešly do grafu [32 800]. Výsledky následující části mě nejvíce zneklidnily, Byly tam dvě věci, které jsem nikdy neslyšel: obsah celkového dusíku podle TKN a MBAS či methylenová modř. MBAS je účinná látka, která zmodrá v kontaktu s detergenty nebo povrchově aktivními látkami.

MBAS NALEZENO V STEVEN’S CREEK, CENTRÁLNÍ PENSYLVÁNIE
Čisticí prostředky nejsou tak strašné, pokud v nich pereme, ale nechceme je pít. A určitě nechcete pít povrchově aktivními látky. Všechno co se dostává do vašich buněk, prochází přes membránu. Povrchově aktivní látky umožní ropě nebo jiné látce projít buněčnou membránou bez jejího rozpuštění. Jeli povrchově aktivní látka přítomna v říční vodě, rozpustí rybí žábry.

RYBÍ ÚHYN NA 35 MILÍCH ŘEKY DUNKARD CREEK, Okres WASHINGTON, PA
Co dokázala malá sklenice hnědavé tekutiny z Dimock? Říkat to Hankovi a Luise, je to pořád jedno a to samé znovu znovu a znovu. LÍT VODU NA TONOUCÍHO Ztratili jsme víc, než jsme získali. Co jsme získali? Peníze nám nevrátí zpět, to, co nám vzali. Lidé už toho mají dost, ale bojí se cokoli říct.

PENSYLVÁNSKÝ OBOR OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ (DEP)
Zeptal jsem se, jestli mluvila s DEP. Říkali, že neexistuje žádný důkaz. Potřebují důkaz, aby mohli něco udělat. Jak jste se cítila, když DEP odmítla pomoci? Cítila jsem se, jako bych mluvila ke stromu. Máme velkou příležitost v Pensylvánii, jsou tu obří zásoby zemního plynu. Přes telefon jste řekl, že to chcete udělat tak, aby to neovlivnilo životnímu prostředí. A nedávno jste řekl, že znečištění vody je nevyhnutelné. Není to protimluv?

Odpověď je velmi jednoduchá. Neexistuje ideální zdroj energie. To je jeden z případů, kdy těžba zemního plynu není dokonalá. Problém znečištění životního prostředí chemikáliemi používanými při vrtání v Dimock, bylo testováno v 39 rodinách. Provedli jsme nezávislou studii a nenašli jsem žádnou kontaminaci pitné vody těmito chemickými látkami. Já tady mám vzorky z celé země Wyoming, Colorado a tenhle z Dimock. To je voda z kohoutku.

Jinými slovy, pitná voda. Chtěl by jste ji ochutnat? V žádném případě. Udělali jsme šetření v Dimock a zakázali její použití. Pracovali jsme v Dimock na té otázce co jste zmínil. Poslední co chceme je, aby to někdo pil. Jsou tam pouze čtyři domácnosti, kde je zajištěna náhradní voda. Jen ony mají problém. Kdyby bylo 10 postižených domácností, voda by se jim dodávala. Kdyby jich bylo 15, všem bude voda přivezena.

Je-li někde osoba s vodou kontaminovanou únikem plynu bez poskytnutí náhrady, Chci to o ní vědět, o všech ... koho se to týká a voda bude nahrazena. Co je důležité: nedovolme, aby se stalo, že lidé, kteří mají kontaminovanou vodu z důvodu těžby plynu, budou nuceni ji pít. Další věc je pozice, kterou zastáváme vy za kamerou, já před kamerou. Když skončíte, tak si nade vším umyjete ruce. Ale my musíme udělat skutečná, reálná rozhodnutí.

Dokud někdo nepřijde třeba s vodíkovou ekonomikou, nevím o žádném dokonalém řešení těchto problémů. Musím dělat kompromisy. Taková řešení jsou často, dva kroky vpřed a jeden zpět. Nyní máme hodně o čem přemýšlet, jak rozhodnout. Můj pohled na tyto věci, je zcela opačný. Ne z pozice osoby za kamerou, ale jako občan Pensylvánie, jako člověk, jehož voda je ve velkém ohrožení. Opravdu si myslíte, že je adekvátní do domácností vodu dovážet v cisternách?

Nahradíte nám řeku? Nahradit řeku? Na jaké řece žijete? Hawkins Creek. Ta se vlévá do řeky Delaware. Tak dobře. Když tam uvidíte problém, chci o něm vědět. Z tohoto důvodu se tento projekt začal. Dobře, dobře. Máme tu dobré pracovníky, a jsou i v terénu. Také jsme naprosto nakloněni veřejnosti, aby nás informovala o problémech. Tady je moje vizitka ...

Několik měsíců po tomto rozhovoru, Odbor Ochrany Životního Prostředí v Pensylvánii, Zaznamenal nejhorší rozpočtové škrty v historii. Výsledkem bylo zrušení 350 pracovních míst, rozpočet se snížil na 25 procent z původních financí. Pravděpodobně se blíží, největší projekt na těžbu plynu v historii Pennsylvánie. Kolik vody můžeš nahradit? Ukážu vám na mapě, jak New York, New Jersey a Philadelphie čerpají vodu. Tato zelená plocha připadá k městu New York.

Ta by měla být chráněna. Distribuce vody je následující. Bílá a zelená plocha je rozvodí pro New York a pánev Delaware. Tato oblast poskytuje vodu pro 15,6 milionů lidí: 6,8 milionů pro město New York, 5,4 milionů pro Pensylvánii, 700 000 pro Delaware, a 2,9 pro New Jersey. Je to největší zdroj nefiltrované vody na světě. Reservoáry byly vytvořeny před stovkami lety. Těžební průmysl si pronajal tisíce akrů v povodí připadající pro New York a části pánve při řece Delaware.

To znamená na 50 000 plynových vrtů v těchto oblastech. Nyní, na jaře 2010 není v těchto oblastech ani jeden vrt. To se ovšem může každým dnem změnit. Díváme se na jiné planety ve sluneční soustavě a co hledáme? Vodu. Asi nebude tak dobrá jako ta v New Yorku, Hledáme vodu na Marsu. Všichni o tom vzrušeně hovoří, protože se jedná o vodu! Pracuji pro tuto komunitu po 18 let. Po mnoho let jsem poradcem pro politiku životního prostředí v městské radě. Jsem geolog.

A není to proto, že jsem toho tolik zažil, ani proto, že jsem zastárl a ztloustl, že nechci vidět tohle všechno v ruinách. Povědomí, že dospělí lidé sedí spolu u stolu a pokouší se přijít na to, jak přistupovat k nefiltrovaných vodních zdrojům a zajistit funkci toho všeho. Je to, ... je to ... Kolikrát jsi přišed do restaurace, a oni se zeptali: "Chcete vodu z láhve nebo z kohoutku?" Já si nepamatuji za posledních 20 let, že bych večeřel s někým, kdo požádal o vodu z láhve.

Pitná voda z kohoutu je pro lidi samozřejmost. Snažím se zachovat klid, ale mluví-li geolog - výzkumník v oblasti životního prostředí, jako politik... tohle je šílenství! S ohledem na město, toto je nejnebezpečnější krize životního prostředí. Tisíce lidí přišlo na veřejné zasedání. Ministerstvo Ochrany Životního Prostředí (DEC) nijak nereagovalo. Slyšení na radnici trvalo několik hodin. New York City se musí opírat o DEC. Otázkou je, zda li je DEC kompetentní.

DEC nenavrhlo ani jediné nové omezení. Já nahlížím na rezervoáry pitné vodny, jako na svatý grál. Nikdo z ministerstva Ochrany Životního Prostředí, se nezúčastnil slyšení. Prosím někoho z personálu na telefon do DEC ať se sem dostaví, že tady na ně stále čekají lidé. Byla dokonce tisková konference. Bez tisku. Bylo by hezké tu mít dnes nějaké novináře, ale nikdo nepřišel. Možná, že téma není dost sexy? Snad není dostatečně důležité?

Ohrožení pitné vody pro 9 milionů lidí nikoho nezajímá? Kde jsou média? Myslím, že pijí kávu v tiskové kanceláři. Víš, máme tu tiskovou konferenci bez tisku. Tento autobus jezdí na čistý zemní plyn. Slyšel jsem, že americký Kongres svolal mimořádné zasedání o využití netradičních břidlicových ložisek. A to zejména o možnosti kontaminace vody. Také o Maurice Hincheysovu zákonu o těžbě hydraulickým štěpením.

Právní nástroj, kterým je jeden dlouhý odstavec, vyčlení výjimky v zákoně o čisté vodě, a umožňuje tak těžbu hydraulickým štěpením. Musíme se zaměřit na místa, kde se zemní plyn touto metodou těží již nejméně 20 let. Těžba měla negativní důsledky. Byly otráveny studny. Lidé se dostali nesnadné a nebezpečné situace.

Když se změnila obecná energetická situace, kladl se důraz na to, uskutečnit těžbu za účelem získání zemního plynu s co nejnižšími náklady, nejvýšším ziskem, raději než mluvit upřímně a otevřeně. Potřebujete mít více informací, detaily, lépe pochopit o co jde. Zúčastnění lidé musí mluvit otevřeně o tom, co dělají.

KONGRES
Nějak jsem se dostal z mojí verandy přes celé USA až do poslanecké sněmovny. Konečně jsem měl možnost nechat průmyslové lobbisty vyjádřit se v mém filmu. Zasedání výboru pro energetiku a nerostné zdroje je zahájeno! V posledních měsících vzrostly obavy, kdy televizní relace, tiskové zprávy a internetové stránky chybně uvádí, že šest států dokumentuje, více než tisíc případů kontaminace podzemních vod v důsledku hydraulického štěpení.

Tyto zprávy jsou nepřesné. Výzkum a analýza GWPC, EPA a IOGCC v posledních 11 letech, nenašly žádnou reálnou hrozbu pro zdroje pitné vody při těžbě hydraulickou frakcí. Proč hydraulické štěpení vyvolává takové obavy? Materiály použité k hydraulickému štěpení nejsou biologicky odbouratelné. Jak se jednou dostanou do životního prostředí, tak tam zůstávají. Pouze 2 % ze stovek tisíc vrtů, dala vzniknout stovkám tisíc případů.

Pan Appleton hledá problém, který neexistuje. Když se podíváme na všechny tyto příklady a další zkoumání, nebyly zjištěny žádné problémy, ve spojení s hydraulickou težbou. Jsem hrdý na to, že jsem podporován ropným a plynárenským průmyslem, protože zaměstnává hodně lidí s pozicí jako já. Ztotožňuji se s ním. Unavují mě lidé, kteří se snaží uzavřít toto odvětví, a jejich hodnocení není založeno na faktech.

Pokud nebudeme schopni provádět hydraulickou frakci, o kolik víc budeme závislí na zahraniční ropě? A terorismus? Nevím ani o jednom zdokumentovaném případu, ve kterém by hydraulické štěpení selhalo ... Váš čas vypršel. Další, kongresman DeGette. Děkuji vám pane předsedo. Na západě máme mnoho zkušeností s různými metodami těžby, při kterých vznikla vážná zdravotní rizika a poškození životního prostředí.

Pane Johnes, říkáte, že hydraulické štěpení nenese absolutně žádné riziko pro pitnou vodu. Pokud je to pravda, proč jste proti zveřejnění tajných chemických látek používaných v procesu frakce v rámci zákona o ochraně pitné vody. Jak již bylo zmíněno, soubor informací, které vám poskytujeme ... - Ne, ne. Proč jste proti? Když je to zcela bezpečné, proč jste proti zveřejnění chemických látek, které se používají?

Jak už jsem řekl, dnes jsme to odhalili v jednání. Ty chemikálie, které používáte pro každý proces těžby? Ano. V každé fázi? Jsou uvedeny v informačním listu o frackingu. V tom případě byste neměl mít námitky proti mému návrhu. Poskytli jsme tuto informaci ... Tedy nemáte nic proti přijetí mého návrhu? Já nevím o vašem požadavku. ... aby chemické látky používané v hydraulickém štěpení, podléhaly ohlašovací povinnosti podle zákona o ochraně pitné vody.

Jak jsem již uvedl dříve, jsme přesvědčeni, že ... Ano nebo ne? Jsme přesvědčeni, že zákon ... Takže ano, měli byste námitky proti mému návrhu? Protože nechcete harmonizovat tyto látky se zákonem o ochraně pitné vody. I když tvrdíte, že jsou neškodné. Je to pravda? Je to tak. Co se týče vás pane Kell. Tvrdíte, že lidé nemohou vinit kapaliny používané v procesu hydraulického štěpení z kontaminace vody po celé zemi?

Důvody uváděné v některých médiích, se týkají pouze šesti států. Měli bychom provést studie ve všech státech, odkud plyn pochází. Z tohoto důvodu se nemůžeme vyjádřit … Děkuji, pane předsedo. Pane Johnes ... Chci se vrátit k některým věcem. Vím, že vaše společnost provádí hydraulickou štěpnou těžbu. Jaké chemikálie se používají v tomto procesu? Omluvte mě, že budu číst z materiálu. Chci si být jistý, že budu citovat správně.

Nechci, aby byly nesprávné. Prosím mluvte do mikrofonu. Chceme, aby vás všichni slyšeli. Děkuji vám. Udělali jsme si seznam ... Mám všechny přečíst? Začnu kyselinou chlorovodíkovou. V ní se rozpouštějí některé sedimenty přítomné ve vrtu. Používáme antimikrobiální látky, jako glutaraldehydu, potřebujeme snížit viskozitu kapaliny použitím amoniového persulfátu. Potřebujeme inhibitor koroze, chránící kryt a potrubí. Co je inhibitorem koroze?

Je to dimetyl formaldehyd. Používáne substantiva - sůl kyseliny borité. Jako opatření pro snížení tření použijeme ropné destiláty. Neutralizační činidlo - kyselina citronová. Chlorid draselný jako antioxidant. Chci se zeptat pana Appeltona, zda je obeznámen o provedení nějakého nezávislého empirického výzkumu který dokládá, že štěpení neohrožuje vodní zdroje?

Pokaždé, když se dostanou do prostředí chemikálie používané při štěpení, jsou hrozbou pro vodní zdroje, pokud tyto látky nejsou vhodně odbourány. Setkání bude odloženo. Zákon o těžbě hydraulickou frakcí jde do Kongresu, a průmyslová lobby je rozhodně proti tomu. Spojenci New York a Pensylvanie, se zatím rozhodli pro ochranu životního prostředí. Nevím, co se bude dít dál v této oblasti. Může být zničena? Nevím, co se stane ve zbytku Spojených státu.

Zda si všichni mí přátelé, co jsem potkal na této cestě, oddechnou? Do značné míry záleží i na vás. Hluboko v sobě, jsem objevil lásku k této zemi. Má zahrada se rozrostla, odtud do Creek v Coloradu, Pavilion ve Wyomingu, do ulic Fort Worth, po hřbitovy a školy v Novém Mexiku. Má zahrada už není mou. Patří také ostatním.

Rozsáhlá ložiska břidlic byla objevena v Evropě a severní Africe. O hyrolodické frakci se uvažuje jako o řešení energetických problémů Evropy. Nevidím brzký konec příběhu. Je možné, že Gasland se rozšíří o trochu dál, z mé zahrady na tu vaši.

Scénář a režie: Josh Fox.
Jste připraveni?
Překlad: V.X (V.X@atlas.cz)
Informace o připravované těžbě břidlicového plynu v ČR naleznete zde: www.ne-plyn.hys.cz Můžete si zde stáhnout petici za zákaz průzkumu a těžby na celém území ČR.
www.Titulky.com

x Může se to stát kdekoliv po celé Americe. Majitel pozemků se jednoho dne probudí a najde lukrativní nabídku od energetické společnosti, která chce pronajmout jeho pozemek. Důvod? Společnost doufá, že pronikne do podzemního rezervoáru plynu, tzv. "Saúdské Arábie zemního plynu." Druhá největší prospektorská společnost na světě Halliburton vyvinula způsob, jak dostat plyn ze země s hydraulickým vrtným procesem kterému se říká "fracking". Najednou by se Amerika stala energetickou supervelmocí. Vždy existují nějaká "pokud" nebo "ale"... upozorňuje nevládní ekologické organizace. Režie Josh Fox.

Fractured Country - An Unconventional Invasion is a new film from Lock the Gate Alliance (Australia) about the risks to communities from invasive gasfields.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.