xVybraná videa
text k videu
Úryvek z reportáže: spojili se s námi United nations UN, jelikož se o nás dozvěděli z místních novin z 12 ledna, že pomáháme zneužívaným, hladovým a jinak strádajícím dětem a požádali nás o společnou výpravu na sever Keni k hranicím Somalie. Důvod mise Đ tuto oblast sužuje obrovské sucho, umírají tam... zvířata žízní, lidé nemají vodu ani co jíst, školy, pokud nějaké jsou, jsou poloprázdné. Děti chodí někdy i přes 200km k nejbližší vodě s Osly a Velbloudy.

Malé dívky jsou prodávány do manželství za domácí zvířata a jsou jim dělány obřízky bez lékařské asistence… V neděli vyrážíme z Nanyuki obklikou přes Nairobi se zajížďkou přes 600km. Důvod? Spojovací silnici přes Isiolo obývají Bandits Đ Somalia bandits a cesta není bezpečná. Před měsícem touto cestou projíždělo auto a všech 5 lidí bylo zastřeleno. V Nairobi nabíráme 2 somálské pracovníky UN a brzo ráno vyrážíme do města Wajir 800km daleko.

Celkem nás jede v autě Đ Já, Hellen, Honza, Cyrus, Boniface TV Kenya a Joab News paper STANDARD plus zavazadla. V polovině cesty za městem Garrisa končí vše Đ asfalt, policejní kontroly, vojenské hlídky, možnost natankování, koupě vody, prostě vše. Cesta dál je prý ve dne bezpečná, říkají vojáci, ale je lepší se za světla ubytovat. Nemůžou nám zaručit, že se něco nepřihodí v podobě přepadení. Nyní už jen pouští, buší a cestami plné prachu.

Teploty zde dosahují 45 stupňů ve stínu a jediné co zde potkáváme, jsou zaprášené děti a ženy stojící u cesty. V ruce drží plastové nádoby a prosí o vodu, pak velbloudí karavany, nějaké pastevce směřující k nejbližší vodě, což může být výprava i na 5 dní a občas nějaké žirafy. Pak ale také spousta mrtvých zvířat, které zemřeli žízní, děsivé pohledy. Pozdě večer za doprovodu hlasitých muslimských amplionů, které stále hlásají Alah Akhbar dorážíme do místního hotelu.
x Poslední z expedice Jirky Pergla - z února 2011.
Související odkaz
Somálští piráti
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.