xVybraná videa
text k videu
Pravda o sauně
Finové milují saunování. Na pět miliónů obyvatel mají v zemi dva milióny saun. Teoreticky se tedy mohou potit všichni v jeden okamžik. Humorný dokument nám přiblíží, jak takový původní potní rituál se vším všudy vlastně vypadal a jak jej proměňuje nový životní styl.

V době před 300 lety, kdy v Evropě církev z důvodu uvolněných mravů v lazebnách a lázních tyto provozy likvidovala (důvodem bylo též šíření chorob), potní lázně ve Finsku z důvodu geografické odlehlosti zůstaly nadále v provozu. V této době je tradice sauny ve Finsku již více než 1000 let stará. Finsko dalo potní lázni i jméno sauna – dům s lázní, pro kterou je vzduch ohříván pecí. Úřední statistika ve Finsku uvádí, že v roce 1960 zde bylo 342 931 rodinných saun. V roce 1975 uvedl profesor Harald Teir, předseda Společnosti přátel sauny, že na 4,7 miliónu Finů připadá celý milión saun. V roce 1937 byla založena finská společnosti pro studium a propagaci sauny SAUNA SEURA.

Tradiční finská sauna byla téměř u každého domku ve staveních z otesaných klád, s velkým ohništěm plným balvanů. Nemívala okna a původně ani komín, takže kouř a pára odcházely dveřmi nebo jen úzkými průduchy. Stěny byly černé od sazí. Topilo se březovými poleny a celou prostorou sauny pronikalo aroma páleného dřeva. Uvnitř byly stupňovité lavice, dřevěné palandy, na které potící vylézali, čím výše, tím do většího horka (ve výši hlavy zde bývalo až 120 – 140°C!). Saunující se často lehávali s vyvýšenýma nohama, aby lepším prokrvením mozku zabránili kolapsu.

V sauně převažovalo suché teplo a jen nakrátko se zde vyvíjela pára tím, že se na kameny rozpálené v ohništi vylila sběračka vody. Přitom si koupající třeli celé tělo a šlehali se březovými metlami, čímž ještě dále stupňovali prokrvení kůže. Metly se finsky nazývaly „vasta“ nebo „vihta“ a jsou dokonalou obdobou věníků a chvoščišť, používaných ve středověku. Všichni se přitom převelice potili, ale pot se v suchém prostředí ihned odpařoval. Poté vybíhali rozpařeni do volné přírody, kde se polévali nebo zchlazovali ponořováním do studených jezer, bazénků nebo se dokonce i při hlubokých mrazech váleli nazí ve sněhu. Autor překladu: Tarak
x Výlet z Finska do Estonska a Lotyšska a následně do parku Repovesi ve Finsku. Navštívili jsme Helsinki, Tallin, Rigu. Cestoval Michal Červenka kterého známe už z cest po Mongolsku.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.