xVybraná videa
text k videu
Tvůrci filmu, inspirovanému fotografickými cykly Martina Martinčeka, s výjimečnou citlivostí podařilo zachytit jedinečnost sledovaných postav, jejich svérázné postoje k životu i vzácnou morální čistotu. Sugestivní zobrazuje starých lidí z Liptova a Oravy, kteří dokáží i ve stavu civilizačního chaosu a nejistoty žít vnitřně svobodní.

Vnímavý pohled umělce na podzim lidského života inspirovaný pěti fotografickými cykly Martina Martinčeka. Mluví o starých lidech, zdánlivě živořících na okraji lidské společnosti. 15 let trezorovaný film získal téměř třicet ocenění na filmových festivalech doma av zahraničí.

Podzim lidského života ztvárněná bez příkras, obyčejně, jedinečně. Dušan Hanák s nevídanou pokorou nechává vyprávět starých lidí z tatranských vesnic o svém životě a proniká do nejhlubších zákoutí lidských duší. Vnitřní bohatství a mravní čistota je někdy v kontrastu s handicapem, se kterým se musí potýkat. Tento významný dokument inspirovaný Martinčekovými fotografiemi byl trezorovaný, neboť tehdejší konšelé, stavějící zářivé zítřky nechtěli ukazovat světu prostotu a jednoduchost těchto lidí zdánlivě žijících na okraji společnosti.

"Člověk vydrží víc, než hovado." V roce 1972 natočil Dušan Hanák cirka hodinový černo-bílý dokument, inspirovaný pěti fotografickými cykly Martina Martinčeka o starých lidech z Liptova a Oravy, nacházejících se na okraji Společenství, sdruženého ve velkých městech. Dokument OBRAZY STARÉHO SVĚTA vyniká fantastickou kamerou, fantastickými fotografiemi a fantastickou atmosférou, plynoucí z krutého i nádherného prostředí a lidí, které porodilo ..
x "Toto sú príbehy ľudí,
ktorí ostali sami sebou.
Zabudnutí a prostí,
vrastení do zeme, z ktorej vyšli.
Nemožno ich presadiť
pretože by zahynuli."

Dokumentární film Dušana Hanáka Obrazy starého světa zobrazuje zajímavých lidí, dobrovolně žijících na periférii společnosti. Periférie ale v tomto případě není synonymem úpadku, ale azylovým místem, umožňujícím žít autentický život v totalitním komunistickém režimu.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.