xVybraná videa
text k videu
Karel Pařík a jeho následovníci... Nejvýznamnější stavby v Sarajevu navrhl Čech. Pak ho zničily brambory.
Zabili nám Ferdinanda. Kvůli bramborám musel odejít do penze skvělý český architekt. První větu ze Švejka zná snad každý, Karla Paříka, skvělého architekta, k němuž patří druhá věta, téměř nikdo. Obě dvě "kauzy" přitom souvisejí s jediným městem, Sarajevem. Karel Pařík přijíždí do Sarajeva už v roce 1884 jako celá řada šikovných Čechů. Území Bosny a Hercegoviny, které od 15. století patřilo pod Osmanskou říši, se totiž po roce 1878 po vleklé balkánské krizi dostalo pod Rakousko-Uhersko.

Mocnářství do země okamžitě vyslalo své úředníky i odborníky. Proto sem přijížděla spousta Čechů. "Fungovala tu jazyková blízkost," vysvětluje architekt David Vávra. Mezi těmi, kteří měli pozvednout Bosnu a Hercegovinu, byl i český rodák Karel Pařík. A právě jemu je věnovaný další díl televizního seriálu Šumné stopy (ČT2 v sobotu 4. června ve 20:00).Architekt Karel Pařík navrhl a postavil snad všechny nejvýznamnější stavby v Sarajevu, od Šerijatské školy, Penzijního ústavu, Zemského muzea, radnice, vězení až po Společenský dům, který po třiceti letech přestavěl na divadlo. Stal se vrchním zemským radou, získal i řád od císaře. Jenže na jaře roku 1916 byl po 30 letech služby penzionován. "Nesnažil" se totiž uskladnit brambory ve stavbách, které většinou navrhl.Škola z pohlednic

K Paříkovým nejvýznamnějším stavbám patří Šerijatská soudcovská škola (viz video). Budovu navrhl jako klasickou osmanskou medresu (vyšší střední škola) na principu dvou vnitřních atrií (po rekonstrukci dnes zastřešených), do nichž směřují dva funkční stavební celky. V prvním najdete školní a společné prostory, v druhém místnosti pro studenty.

Projekt ČRA "Podpora dostupnosti zdravotní péče v Gruzii s důrazem na situaci vnitřních uprchlíků a zdravotně postižených" byl realizován v roce 2009. Účelem projektu bylo zkvalitnění životních podmínek postižených lidí a uprchlíků v provincii Samegrelo. V rámci projektu byly potřebným dodány invalidní vozíky, berle, léky a další pomůcky, zajišťující důstojný život. Druhou částí projektu bylo zprovoznění zchátralých vesnických ambulancí ve vesnicích s vyšší přítomností uprchlíků.

Realizace: 2009
Realizátor: Člověk v tísni, o.p.s.
Místní partner: Association of disabled women and mothers of disabled children -- DEA

x Pořady představují jedny z prioritních zemí české zahraniční rozvojové spolupráce a podrobně mapuje projekty, které ČR v těchto zemích realizuje. Projekt České rozvojové agentury realizuje Katedra rozvojových studií Přírodovědecké fakulty ve spolupráci s Oddělením audiovizuálních služeb Univerzity Palackého v Olomouci.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.