xVybraná videa
text k videu
O časech, kdy bylo Rakousko-Uhersko společným domovem středoevropských národů, se vlastně ještě nedávno každý žáček dozvěděl, že to byla nedemokratická země, v níž nebylo možno dovolat se práv a ani národních tužeb. Mýtus o žaláři národů fungoval po mnoho generací a přežívá do dnešních dnů. Stal se pilířem učebnic, politické doktríny samostatného československého státu a především - a to je nejhorší - součástí našeho kolektivního vědomí. O tom, jak jsme se pekelně zmýlili, se řada československých občanů přesvědčila na podzim 1989, když se ještě v průběhu sametové revoluce vypravila do Vídně.

Střední Evropa tehdy zažila šok. Lidé z bývalého východního bloku na vlastní oči spatřili, jaký propastný rozdíl v nedávno kulturně homogenním světě způsobila železná opona. Vždyť Praha, Vídeň, Brno, Záhřeb a další velkoměsta se do té doby svou architekturou i noblesností hlásila k tradici středoevropského prostoru. Nyní bylo patrné, že společenské experimenty 20. století (nacionalismus, fašismus, komunismus) mnoho skutečného štěstí nepřinesly.
x Dokument o tom, jak vnímáme odkaz Rakouska-Uherska dnes a jak vidíme potomky šlechtických rodů, nabízí cyklus Ta naše povaha česká.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.