xVybraná videa
text k videu
Novodobí mučedníci a případ Babice
V inscenovaných soudních procesech spojených s případem Babice bylo v padesátých letech odsouzeno k smrti jedenáct lidí. Byli mezi nimi také katoličtí kněží. Jako poslední z duchovních byl 20. května 1952 (tedy takřka přesně před šedesáti lety) popraven Jan Bula. Stal se obětí komunistického režimu, který v tzv. babických procesech kriminalizoval nejen rolníky odmítající kolektivizaci, ale také kněze, aby tak diskreditoval celou církev.

Posléze měly být oběti totalitního režimu zapomenuty. Po roce 1989 však byli kněží rehabilitováni a pro Jana Bulu a Václava Drbolu bylo v novém tisíciletí zahájeno v brněnské diecézi beatifikační řízení. Ocitají se tak opět před soudem. Nyní má být zjištěno, zda je pravdivé „podezření", že tito kněží položili svůj život pro víru. Jak žili a zemřeli kněží Jan Bula a Václav Drbola?

Co bylo po roce 1989 zjištěno o případu Babice? Jak probíhá beatifikační řízení? O těchto a snad i dalších tématech budou hovořit hosté pořadu: Mons. Mgr. Karel Orlita, JU.D. - postulátor, církevní právník, P. PhDr. Jindřich Zdeněk Charouz, OPraem., Th.D. - církevní historik, Ing. Adolf Rázek - pracovník Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Pořadem provázel Jan Růžička.
x Fakta a svědectví o nikdy neobjasněné vraždě v babické škole. Vlna násilných represí změnila v padesátých letech životy stovek rodin v obci Babice na Třebíčsku. České znění.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.