x Vybraná videa
1. serie: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2. serie: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 3. serie: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14
text k videu
Aby se autoři pořadu vyhnuli neosobnímu tónu a nezahltili pozornost diváků přívalem nestravitelných informací, sledují osudy lidí, kteří se dostali do finanční tísně. Potíže aktéra příběhu pak přímo před kamerou řeší tým finančních poradců. Divák může sledovat, jestli se expertům podaří zvrátit jeho neradostnou ekonomickou situaci. Některé díly končí happy-endem, jiné tragicky. Z každého si však divák může vzít ponaučení i pro své rodinné peníze.

„Peníze jsou abstraktní a pro obrazové médium neuchopitelné. Podstata pořadu proto musí být jinde než v číslech, tabulkách a grafech,“ říká producent Vojtěch Frič. „Proto jsme vyvinuli formát, který kombinuje klasickou publicistiku, docusoap s prvky reality show. V Krotitelích dluhů vystupují reální poradci, reální lidé a tudíž opravdové příběhy.“

Témata jednotlivých dílů se týkají nejen dluhů a exekucí, ale i potíží v podnikání, chronických deficitů domácího rozpočtu či závislosti na nákupech. Diváci se dozví, jak mají komunikovat s věřiteli či exekutory, naučí se sestavovat splátkový kalendář a zjistí, co je může potkat, když je přátelé či příbuzní přesvědčí, aby jim ručili za půjčku.

Přestože chce pořad lidem ve finanční tísni sdělit, aby neházeli flintu do žita, protože se dá vyřešit i zdánlivě bezvýchodná situace, vztyčený prst je cítit za každým dílem. Aktéři pořadu rozhodně nemají na růžích ustláno a jejich vyprávění nejspíš diváky přiměje k tomu, aby své problémy začali včas řešit.

„Po schválení prvních tří dílů jsem dostal tak hrozný strach z utrácení peněz, že jsem téměř nedokázal vstoupit do obchodu,“ přiznává Jan Souček, šéfdramaturg brněnského televizního studia.

Mladí manželé mohou přijít kvůli banální chybě o střechu nad hlavou
Mladí manželé Kalloovi řeší zásadní problém – mohou přijít o střechu nad hlavou. Vzali si hypotéku na bydlení a kvůli banální chybě nesplnili požadavky banky. Náš tým finančních poradců začíná pracovat. Dnešní doba přináší často situace, které nejsme zvyklí řešit. Nemoc, ztráta zaměstnání, zadlužení. Možná jsme jen špatně odhadli naši možnost splácet. Proto se na scéně objevují naši „Krotitelé dluhů“, kteří nám ukáží, kde děláme v našich financích často zbytečné chyby. A když už se chyba stala, hledají s námi cestu, jak z toho ven s co nejmenšími ztrátami. Autentické rodiny, autentické problémy, autentická řešení.

Rozvedená žena musela převzít dluhy za svého manžela
Příběh ženy, která po rozvodu musela převzít statisícové dluhy za svého manžela alkoholika. Poradci se pokusí vyjednat akceptovatelné podmínky s exekutorem. Renata po rozvodu musela převzít statisícové dluhy. Žije se svým patnáctiletým synem u rodičů a tvrdě pracuje, aby odvrátila exekuci a splatila nepovedené podnikání bývalého manžela alkoholika. Podaří se Krotitelům vyjednat rozumné podmínky s exekutorem? Nebo bude muset mladá žena vyhlásit bankrot?

Muž v invalidním důchodu se musí starat o malého syna
Pan Bartoš je po těžké operaci v částečném invalidním důchodu, nemůže dočasně vykonávat svou profesi, ale musí se starat o svého šestiletého syna Štěpána. Podaří se poradci Zdeňkovi Šimkovi zkonsolidovat jeho finanční závazky? Pan Bartoš se stará o svého šestiletého syna Štěpána. Je po těžké operaci v částečném invalidním důchodu, a nemůže dočasně vykonávat svou profesi. Podaří se Krotitelům zkonsolidovat jeho finanční závazky? A najde s jejich pomocí pan Bartoš jinou práci, kterou by mohl po operaci vykonávat?

Dluhy bezdomovce Miloše Kouby
Dluhy bezdomovce Miloše Kouby u Všeobecné zdravotní pojišťovny, Městské hromadné dopravy, Českých drah a dalších institucí pomalu narůstají do obludných rozměrů. Tým finančních poradců uzavře sázku, zda dokáže problém vyřešit. Naši finanční specialisté se tentokrát vsadili. Jde o bezdomovce Miloše Koubu. Jeho dluhy u VZP, MHD, ČD a dalších institucí pomalu narůstají do obludných rozměrů. Ovšem stále je čas je řešit. Má to ale jeden háček. Miloš musí začít pracovat. Vydrží v zaměstnání, které mu Krotitelé našli, déle než 3 měsíce?

Podnikání paní Báčové začalo stagnovat a dluhy narůstají
Denisa Báčová z Liberce provozuje nekuřáckou kavárnu s dětským koutkem. Podnikání ale začalo stagnovat, Denisa prodělává a její dluhy narůstají. Finanční poradce se pokusí její problémy vyřešit. V dnešním dílu bude krotitel David Kučera řešit případ kavárnice Denisy Báčové z Liberce. Mladá žena si toho na svá bedra naložila opravdu hodně. Ke starostem o své dvě děti přidala ještě rozjezd a provozování nekuřácké kavárny s dětským koutkem. Podniká již druhým rokem, svůj sen se snaží každý den posunout směrem k cíli, ale trochu se přepočítala. Podnik prodělává, dluhy narůstají. Kavárna tak stála mladou podnikatelku už i manželství. Poradí paní Denise náš finanční poradce jak narůstající dluhy zkrotit nebo jí raději doporučí rychlý prodej podniku, aby se nedostala do ještě větších problémů?

Paní Salivarová nezvládá hypotéku, a tak musí bydlet v garáži
Jana Salivarová si koupila dům se zahradou. Původní finanční plán ale selhal a Jana si musela vzít hypotéku. Aby dluhy mohla splácet, dům pronajala. Bydlí v něm ale dál. Jenomže – v garáži. A bojí se, že o dům nakonec přijde. V dnešním dílu budou Krotitelé dluhů řešit situaci Jany Salivarové. Ta si koupila dům se zahradou. Kvůli rodinným problémům však selhal původní finanční plán a Jana si musela vzít hypotéku. Aby dluhy mohla splácet, dům pronajala. Bydlí v něm ale dál. Jenomže – v garáži. Stěhovat se nechce. Zato se bojí, že navzdory ústupkům z vlastního pohodlí nakonec o dům přijde. Její rozpočet je totiž napnutý k prasknutí. Stačí nemoc, úraz nebo krátkodobý výpadek výdělku a všechno její úsilí bude k ničemu. Pomůže jí náš finanční poradce? Nebo ji přesvědčí, aby svůj poněkud výstřední životní styl opustila a dům raději prodala?

Honza a Eva mají plány, ale neumějí šetřit
Příběh mladého páru, který si chce vybudovat společný domov. Honza a Eva chtějí dům se zahradou, psa a dítě. Má to ale háček. Eva trpí závislostí na nakupování, sice slušně vydělává, ale na konci měsíce jí z platu nezbyde ani koruna. Děsí ji proto představa, že by musela každý měsíc platit hypotéku. Naučí náš tým finančních poradců Evu šetřit? Zvládne mladý pár hypotéku? Anebo na to jejich příjmy nestačí?

Studentku dělí od promoce 76 000 Kč, které na dokončení studia potřebuje
Otázka studentských půjček a financování studia. Přes mladou studentku medicíny – Katarínu Kovačičovou – se pokusíme ponořit hlouběji do problematiky poplatků za studium a podíváme se také, jaké možnosti mají studenti ze slabších sociálních poměrů. Dcera invalidní důchodkyně a otce, kterého poznala, když jí bylo osmnáct – Katarína – je v pátém ročníku Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Od začátku studia se Katarína pere s nedostatkem finančních prostředků. Vedle náročného studia medicíny musela pracovat, což mělo za důsledek, že studium časově nezvládla a momentálně studuje nad rámec legislativně dovolené doby a musí za studium platit.

Paní Marešová se snaží udržet nad vodou jak rodinu, tak i veliký dům, který si na hypotéku koupili s manželem
Zapeklitá situace paní Marie Marešové. Je v invalidním důchodu a snaží se ze všech sil udržet nad vodou svou rodinu a hlavně veliký dům s krásným výhledem, který si na hypotéku koupili s manželem. Pan Mareš je ale po zástavě srdce upoután na lůžko. Prodej domu v době finanční krize bude možný jen stěží. Peníze z pojistek pomalu ale jistě docházejí. A paní Marešová navíc marně vymáhá starý dluh od manželova kamaráda. Dokáže náš finanční poradce převést statečnou paní přes její složitou situaci, nebo bude nutné dům urychleně prodat i za cenu ztrát?

Pan Kotrla pracuje sezónně, takže v zimě je pro něj těžké pokryt potřeby šestičlenné rodiny
Podíváme se do západních Čech za rodinou Kotrlových. Jejich šestičlenná rodina má hodně potřeb a málo příjmů. Pan Kotrla pracuje jako dělník výškových prací, není podnikatelský typ, a když nejsou zakázky, klidně čeká, až někdo zavolá kvůli práci. Učitelský plat manželky Radky je v tu chvíli jediným stabilním příjmem. V zimě není poptávka po výškových pracích, a tak ke Kotrlovým přichází krize. Rodinný rozpočet přestává stačit na pokrytí běžných potřeb rodiny a na všechny splátky spotřebitelských úvěrů. Zpozdit se při splácení úvěrů může být nebezpečné, protože každým dnem pak může přijít exekutor. Pomůže Kotrlovým náš finanční poradce? Doporučí panu Kotrlovi změnu životního stylu, nebo najde jiný recept jak přežít zimu?

Kateřina Milatová řeší dilema: platit za pronájem, nebo si vzít hypotéku?
Příběh Kateřiny Milatové, která z platu úřednice živí dva studenty. V Česku je zatím vysokoškolské studium bezplatné. Jenomže i vysokoškoláci musejí něco jíst a někde bydlet. A tak má Kateřina dilema: Vyplatí se, když bude platit svým synům drahý pronájem? Anebo by bylo lepší, kdyby v univerzitním městě koupila byt a pak splácela hypotéku? V bance se Kateřina dozvěděla, že na úvěr bez problémů dosáhne, a tak hýří optimismem. Má jen trochu strach, že při podpisu smlouvy udělá nějakou chybu, proto se obrátila na finanční poradce. Budou sdílet její nadšení a pomohou jí při vyřizování půjčky? Nebo najdou jiné řešení?

V tomto díle se vracíme k hrdinům z předchozích dílů a dozvíme se, jak se jejich život dál vyvíjí
Vrátíme se k hrdinům z předchozích dílů pořadu a dozvíme se, jak se jejich život dál vyvíjí. A navíc se společně s naším týmem finančních poradců podíváme do jedné pražské školy. Její žáci mají osvícené pedagogy, a proto se v rámci nepovinného předmětu učí základy finanční gramotnosti. A co všechno už umí? To se dozvíte ve chvíli, kdy budou posuzovat finanční problémy našich protagonistů. Už teď vám ale můžeme prozradit, že toho o financích nejspíš vědí daleko víc než rodiče.

2. serie
Radek a Katka – spotřebitelské úvěry a hypotéka
Radek Sýbal umí plivat oheň. Je mu 26 let, pracuje jako slévač a je beznadějně zamilovaný do Katky. Pro svou lásku udělá cokoli. Katka Sobotková je třiadvacetiletá zdravotní sestra s Radkem žije víc než čtyři roky. Radek je skutečně ochotný udělat cokoli, tak si vzal hypotéku 690 tisíc na byt, protože si chtěli vytvořit hezký domov. Teď o něj mohou přijít.

V Lázních Kynžvart je jen několik možností, jak trávit volný čas. Můžete sedět v hospodě případně doma u televize. Radek s Katkou dávají přednost romantickým procházkám. Sní svůj sen o lásce a štěstí. Naneštěstí ani ta největší romantika nemůže vymazat skutečnost, že Radek s Katkou si k uskutečnění svých snů půjčili víc než milion korun.

Jejich hlavním cílem je, kromě snahy učinit toho druhého šťastným, založit fungující rodinu. Takovou rodinu, jakou ve skutečnosti nikdy nepoznali. Na první pohled by se mohlo zdát, že už všeho dosáhli, mají vlastní byt, auto, kočku. Pravda je taková, že nemají nic. Byt koupili na hypotéku, vybavení bytu a auto na úvěr. V současnosti jejich příjmy nepokrývají výdaje a my jsme je zastihli ve fázi „roztáčení dluhové spirály“. Aby přežili musí si každý měsíc půjčit více než šest tisíc korun. Přežije jejich láska návštěvu finančního poradce?

Jana a František – hypotéka a nevýhodné úvěry na rekonstrukci Jana Vágnerová, pochází z malé vesničky u Kolína. Neměla hezké dětství. Vyrůstala v malém bytě s matkou, otcem a dvěma sourozenci. Rodiče Janě zemřeli dříve než se mohla sama postavit na nohy. O Janu se starala starší, v té době už vdaná sestra s manželem. Jana nyní žije s bývalým přítelem Františkem v domě, na který si vzala hypotéku a několik nevýhodných úvěrů na rekonstrukci. Celkově tak dluží dva miliony korun. V domácnosti s nimi žije ještě syn z Františkova manželství. Vychovávají také dva společné syny.

V domácnosti Jany Vágnerové poslední dobou chybí téměř dvacet tisíc korun měsíčně. Ještě donedávna celou situaci finančně držel František, který podnikal. Jeho podnikání však zkrachovalo a František je momentálně v dluzích a bez práce na pracovním úřadě. Jeho příležitostné brigády domácnost z negativních čísel nevytrhnou. Peníze na splátky chybí, dluhy narůstají a domácí rozpočet se propadá do stále většího deficitu. Situace je vážná a dlouhodobě absolutně neudržitelná. Jana Vágnerová potřebuje okamžité a radikální řešení. Najde finanční poradce David Kučera něco, co by mohlo domácnosti pomoci ihned?

Markéta – dluhy a exekuce
Markéta Žáčková a její dcera Sofie spolu žijí ve Vilémově u Kadaně a na první pohled jim nic neschází. Jenže. Markéta byla celé roky závislá na pervitinu a svůj život podřídila jedinému: shánění peněz na další dávku. Při tom šly ovšem všechny povinnosti a závazky stranou. Před pár měsíci se vrátila z léčení a musí se teď postavit nepříjemné pravdě. Její dluhy dosahují statisícových částek a z rodičovského příspěvku je splatí jen stěží. Platební výměry, upomínky, obsílky a exekuce se teď na Markétu Žáčkovou valí ze všech stran. Dnešní příběh je nejen o závislosti, nezodpovědnosti a dluzích, ale také o síle, odhodlání a odpuštění. Může Markétě a Sofii pomoci osobní bankrot?

Eliška – dluhy pro přítele
Uvidíte příběh třiadvacetileté Elišky Dobrovolné, která se zadlužila pro svého přítele. Po veliké lásce jí zbyly statisícové dluhy a Eliška si s nimi neví rady. Peníze příteli půjčila na dobré slovo a sama nevydělává ani tolik, aby zaplatila měsíční splátky. Nebýt maminčiny pomoci, tak už Elišku prohání exekutor. Na naše finanční poradce tentokrát čekají dva úkoly – pomoci Elišce najít co nejvýhodnější způsob splácení a zároveň vypátrat jejího expřítele a přesvědčit ho, aby se k dluhům přihlásil. Podaří se jim to?

Manželé Čermákovi – půjčka od nebankovní firmy
Manželé Čermákovi si chtěli u domku svépomocí postavit malý přístavek. Když jim banky neposkytly úvěr na stavební materiál, půjčili si peníze od nebankovní firmy. Ta po nich teď chce téměř trojnásobek částky, kterou jim poskytla. Když Čermákovi dluh nezaplatí, přijdou o dům a ještě jim exekutor obstaví účty. Při svých příjmech budou svoje finanční závazky splácet do konce života. Kde udělali chybu? Dostanou se z nepříjemné životní situace nebo stráví stáří na ulici?

Tomáš a Dana – společná hypotéka
Zamíříme do Mladé Boleslavi za Tomášem Smetanou a Danou Herkelovou. Tomáš Smetana a Dana Herkelová jsou spolu pět let. Před dvěma lety se společně rozhodli pořídit si byt a vzali si hypotéku. Dluhy platí společně, ale byt patří jenom Tomášovi. A to je problém. Dana stále čeká až její láska přepíše polovinu bytu, který si společně koupili, na ní. Zatím marně. Tomáš Daně nevěří, že to s ním myslí vážně a ustavičně na ní žárlí. Nedůvěra ani žárlivost mu ale nebrání brát si od Dany peníze na splácení dluhů a na chod domácnosti. Nakonec Dana řekla dost. Pokud se jejich vztah nezlepší, chce Tomáše definitivně opustit. Jenže to není tak snadné, byt sice patří jenom Tomášovi ale pod hypotékou jsou podepsaní oba. Dokáže finanční poradce vyřešit složitou situaci? Má vůbec Tomáš bez Dany šanci přežít? Bude se muset vzdát bytu? Nebo zkusí napravit chyby a dát vztah dohromady?

Milan a Petra – splátky úvěrů
Vydali jsme se do Frýdku-Místku za Milanem, jeho ženou Petrou a dcerami Tamarou a Marií. Milan je Rom a navíc prakticky slepý – přesto celý život pracuje, aby se jeho rodina měla dobře. Před šesti lety koupil byt v paneláku. Jenže rekonstrukce se oproti předpokladům prodražila téměř dvojnásobně a Milan ji financoval z nevýhodných spotřebitelských úvěrů. Když začal mít problém se splátkami, sáhl znovu po úvěrech a nakonec mu celá situace přerostla přes hlavu. Dnes se topí v dluzích a hrozí mu exekuce. Ztratí střechu nad hlavou? Pro finančního poradce je to těžký případ. Dokáže postavit na nohy rodinu, které měsíčně schází třináct a půl tisíce korun?

Zdeňka – půjčky bez vědomí manžela
Zdravotní sestra Zdeňka ze Všerub u Plzně je milující manželka a hodná máma tří dětí. Pro svoji rodinu chtěla vždy jen to nejlepší. A když na to nestačily vydělané peníze, tak si je bez většího přemýšlení půjčila. Ovšem bez vědomí manžela. Dnes je více než půlmilionový dluh nejen důvodem zoufalé finanční situace rodiny, ale také příčinou nepřekonatelného odcizení manželů. Bydlí spolu v jednom bytě, společnou řeč ale najít neumí. Rodina je v ohrožení. Zachrání ji finanční poradce?

Manželé Pávkovi – dluhy po synovi
Manželé Pávkovi z Ústí nad Orlicí se těšili, že si budou moci užívat poklidného života, až jim děti začnou vylétat z hnízda. Jenže jejich nejstarší syn se rozhodl užívat života plnými doušky. Na drahá auta, luxusní hotely a restaurace si nadělal dluhy za více než 1,3 milionu korun. Sám je však nedokáže splácet, a tak pomáhají rodiče. Dluhy ovšem stále narůstají a rodiče se ocitají na pokraji sil. Vyvede je finanční poradce ze slepé uličky?

Paní Kopecká – úvěr a ztráta práce
Paní Kopecká si v důchodu slušně vydělávala, a tak si vzala několik úvěrů na koupi bytu, který jí nabídlo město v rámci privatizace. O práci však přišla a zůstal jí jen důchod. Dnes má problém. Když zaplatí měsíční splátky úvěru, z důchodu jí nic nezůstane. Za co má žít, kde sežene peníze na svoje základní potřeby? Jak bude vypadat její stáří? Bude muset sehnat novou práci a riskovat své nalomené zdraví nebo najdou naši finanční poradci řešení?

Paní Miluška – „výhodné“ úvěry
Paní Miluška z Vamberka neměla v životě štěstí. Máma tří dcer si po druhém rozvodu myslela, že už ji v životě nic horšího potkat nemůže. Mýlila se, nedlouho poté ji postihla těžká forma schizofrenie. Invalidní důchod nestačil, a tak paní Miluška, kterou choroba zbavila soudnosti, podlehla svodům spotřebitelských úvěrů. Své úvěry splácela řádně a včas až do jara letošního roku, kdy se od ní odstěhovala prostřední dcera, která do té doby hradila část nájemného. Momentálně ji nejvíc pálí prodlení splátek u úvěrů a u nájmu. Dlužná částka narůstá a nemocná paní Miluška nemá žádnou možnost navýšení příjmu. Dostanou ji z problémů Krotitelé dluhů?

Paní Šárka – hypotéka a mateřství
Šárka je zoufalá. Celý svůj život bydlela v rodinném domě, nyní však žije s dcerou a přítelem v malém obecním bytě. Po půl roce už panelák Šárka nenávidí a má jasno – rodina se musí za každou cenu odstěhovat, protože vytoužené štěstí ji čeká jedině v domku se zahrádkou. Problém je v tom, že naspořené miliony Šárka nemá a navíc by chtěla mít s přítelem dítě. Oba tuší, že skloubit hypotéku s mateřstvím by v jejich případě mohl být problém. Dům nebo dítě? V podobné situaci se dnes nachází řada párů. Najde finanční poradce způsob, jak zvládnout obojí?

Paní Zuzana – dluhy a péče o dceru
Zuzana je na prahu čtyřicítky. Její manželství se rozsypalo jako domeček z karet a zůstaly jí jen oči pro pláč. A statisícové dluhy. Ty se pokouší splácet ze svého desetitisícového příjmu. K tomu se stará o svou osmiletou dceru, kterou soud přiřkl do její péče. Pokud se ovšem o dceru nedokáže postarat, může o ni přijít. Upomínky přichází ze všech stran a Zuzana začíná být bezradná. Dokáže finanční poradce vyřešit její složitou životní situaci?

Pan Jiří – majetkové vyrovnání
Jiří, který uprchl od rodiny pro nepřekonatelné spory s manželkou, se nachází v patové situaci. Jejich společný dům teď obývá manželka a odmítá se rozvést. Jiří bydlí u matky a splácí úvěry na dům, ve kterém nemůže bydlet. Finančně je úplně na dně. Manželka se bojí rozvést, protože nemá peníze na to, aby vyplatila polovinu domu. Prodávat ho nechce, protože v něm bydlí i jejich děti. V nejisté situaci se však bojí do domu investovat, takže dům pomalu chátrá. Rozvod se může táhnout řadu let a dům mezitím ztrácí na hodnotě. Jak přimět manželku, aby přestala zdržovat rozvod a přistoupila na majetkové vyrovnání? Podaří se finančním poradcům tento problém vyřešit?

Jirešovi – od výplaty k výplatě
Manželé Jirešovi spolu žijí dvacet let. Vychovali dvě děti, dcera ještě studuje na střední škole, syn je na internátním učilišti a je už poměrně samostatný.

Pan Jireš je řidič autobusu, paní Jirešová prodavačka, momentálně bez zaměstnání. Oběma je kolem čtyřiceti let. Zatímco on má své sny a koníčky, ona je usedlá, trošku zahořklá, jako by z ní všechna energie někam vyvanula. Jirešovi nemají žádné velké problémy. Před časem si půjčili v rodině sto tisíc korun, které řádně splácejí a dluhu se zbaví někdy koncem příštího roku. Na konci každého měsíce jim ale nezbývá vůbec nic. Jakmile se objeví nečekaný výdaj – například kontaktní čočky pro dceru, řeší to paní Jirešová šetřením na jídle. Pokud by ale přišel nenadálý vyšší výdaj, museli by si ještě půjčit. Jenže, z čeho by spláceli?

„Ze statistik jsme vyčetli, že takových domácností je u nás okolo čtyřiceti procent,“ udává alarmující číslo Marat Saber, koordinátor pořadu Krotitelé dluhů z firmy Frame 100r, která cyklus pro ČT produkuje. „Mnohdy ale nejde ani tak o to, že by nebylo kde ušetřit nebo jak získat pár korun navíc, ale o to, že lidé jsou rezignovaní, ztratili chuť a vůli hledat lepší cesty pro svůj život.“

Přesně tak tomu bylo u Jirešových. Bydleli v zanedbaném nájemním bytě, škoda do něj investovat, když není jejich... Finančnímu poradci připadl úkol manžele rozhýbat. Pan Jireš by rád masíroval lidi. Při práci absolvoval kurz. Bude dělat to, co ho baví a přispěje do rodinného rozpočtu. Paní Jirešová koníčky nepěstuje, vlastně nemá zájem o nic. Pro paní, které chybí úsměv, je těžké sehnat si nové zaměstnání. Rodinný poradce zvolil trochu nátlakovou cestu – my poradíme, vy ale musíte něco udělat. A tak Jirešovi dali do pořádku byt. Úspory přinesla změna drahého připojení internetu a mobilních operátorů a hned přibylo 1500 korun. Poradce je rozdělil – 500 korun na důchodové spoření, 1000 korun na spořicím účtu vytváří rezervu. Až se splatí dluh, zbude rodině ještě víc. V tomto příběhu stačilo málo – Jirešovi příjemně bydlí. Jen vůle ze strany paní Jirešové se neprobouzí, takže tak snadné to asi rodina mít nebude. Jejich dlouholeté manželství určitě stojí za trochu toho přemýšlení a aktivity.

Závěrečná část
V závěrečné části cyklu Krotitelé dluhů společně s finančním poradcem Davidem Kučerou navštívíme některé dlužníky z předchozích dílů pořadu. Jak se jejich život po návštěvě experta vyvíjel? Řídili se radami? A dostali se z dluhů, nebo se v nich topí dál?

3. serie
Paní Vrbová – moře dluhů
Dnešní díl bude o Věře Vrbové, rozvedené matce tří dospělých dětí, která nechtěla zůstat sama. Zdravotní sestra po rozvodu trpěla nedostatkem financí, a tak se půjčky velmi rychle staly součástí jejího života. Pak se znovu zamilovala a vše mohlo skončit happy endem. Jenže situace se vyvinula úplně jinak… Celkový účet za nevydařený devítiletý vztah s pochybným partnerem dnes činí skoro milion osm set tisíc korun. Kvůli strachu ze samoty se neváhala zadlužit natolik, že dnes už vůbec nezvládá svým závazkům dostát. Topí se v moři dluhů a hrozí, že s sebou do vody stáhne i své již dospělé děti, sestru a rodiče.

Paní Dudová – bílý kůň
Poblíž Poděbrad žije paní Natálie Dudová. Ve třiatřiceti letech má tři děti, velký dům a přibližně sedm milionů dluhů. Zůstala s dětmi sama, téměř bez prostředků. Muž od ní odešel a zůstal po něm dům, zadlužená firma a několik úvěrů – vše na jméno paní Dudové. Ta ovšem nemá na splátky půjček, ani na splátky hypotéky. Místo aby svůj čas věnovala dětem, pokouší se vydělávat peníze podomním prodejem vysavačů. Sladký blahobyt pomalu střídá bída. Jak se Natálie vyrovná s dramatickou životní změnou? Co všechno je ještě v silách finančních poradců?

Paní Farová – spirála dluhů
Eva Farová je zdravotní sestra z Prahy, která sama vychovává dvě dospívající dcery. Provoz rodiny táhne už třináct let sama. Chtěla dcerám dopřát hezký domov, počítač, oblečení – a tak si začala půjčovat. Jenže dluhy znamenaly stres a starosti se splátkami ji dovedly k alkoholu. Z roztočené spirály dluhů, hádek s dětmi a alkoholu ji zachránila léčba v psychiatrické léčebně. Dokáže jí finanční poradce stabilizovat napjatý rozpočet? A dokáže tentokrát Eva Farová lépe ustát problémy reálného světa?

Pan Ďuračka – snadné půjčky
Marián Ďuračka z jihočeské Jemnice trpí od dětství svalovou dystrofií. Má částečně nehybnou pravou ruku a je trvale upoután na invalidní vozík. Tíživá finanční situace invalidního důchodce s nulovou možností přivýdělku ho přinutila vzít si zdánlivě „snadné“ půjčky. Postupně splácení svých dluhů přestal zvládat a začal vytloukat klín klínem. Matka mu pomoci nemůže. Marián navzdory svému těžkému handicapu toužil po normálním životě, ke kterému mu měly pomoci právě půjčky. Téměř dvousettisícový dluh je dnes jeho největší noční můrou.

Pan Šilpoch – společná odpovědnost za dluhy
Milan Šilpoch snil o tom, že se jednoho dne společně s manželkou odstěhuje z bytu ve městě a bude žít poklidným venkovským životem. Vzal si hypotéku a koupil starý dům v obci Kejžlice. Jeho sen o venkovské domácí idyle se ale rozplynul, když ho opustila žena. Teď mu chybí hned dvě důležité věci, které by z útulného venkovského domku udělaly poklidný domov: láska ženy a její plat. Bez příjmů manželky Milan není schopen hypotéku splácet. Hledá novou manželku, která by ihned po rozvodu zaujala místo jeho předchozí ženy – v citovém i finančním životě. Má to ale háček – Milan budoucí manželce sice nabízí společnou odpovědnost za dluhy, ale nikoli spoluvlastnictví domu. Jak jeho originální přístup k deficitu domácího rozpočtu ocení finanční poradkyně? Léčebná kůra Martiny Zavadilové bude tentokrát velmi radikální a poněkud překvapivá.

Manželé Vokurkovi – jak navýšit příjmy
Manželé Vokurkovi živí pět dětí a splácejí hypotéku. Po narození nejmladší dcery vypadl z domácího rozpočtu plat paní Vokurkové a stabilita domácího rozpočtu se rozkolísala. Zatím řeší finanční potíže pomocí drobných spotřebitelských úvěrů. Kdyby prodali dům a přestěhovali se do bytu ve městě, zbavili by se hypotéky. Ale pro rodinu s pěti dětmi je prostor důležitý a velká zahrada dětem prospívá. Manželé Vokurkovi zatím mají jen „zdravé“ dluhy a jsou pracovití. Lze deficit domácího rozpočtu řešit jinak než škrtáním výdajů? Jedinou šancí je navýšení příjmů. Kvůli dětem pozastavil pan Vokurka živnostenskou činnost a nechal se zaměstnat jako skladník. Měl by se teď vzdát pravidelné mzdy, risknout to a oprášit živnostenský list?

Pan Klaban – nemocný a bez peněz
Josef Klaban strávil celý život v dílně. Opravoval auta. A střádal majetek. Teď je před důchodem, patří mu činžovní dům a pole. A také chata, kterou před nedávnem na přání své přítelkyně koupil. Na hypotéku. Až pozdě zjistil, že chata s bazénem, kde chtěl s přítelkyní žít, je vlastně barabizna vhodná k celkové rekonstrukci. Nevydařený nákup podtrhla přítelkyně, když se s Josefem rozešla. Pak přišla další rána – umřela mu maminka. A aby toho nebylo málo, spadl v práci ze žebříku a poranil si záda. Nemůže pracovat, čeká na operaci, je sám. Má sice milionový majetek, ale neví, kde sežene peníze na příští splátku hypotéky. Jaký bude jeho další osud? Přesvědčí ho finanční poradce, že mu majetek může vydělávat peníze a zachránit dům i chalupu?

Vojtěch a Kateřina – exekutor za dveřmi
Krotitelé dluhů se tentokrát vypravili do Hylvát u Ústí nad Orlicí, kde žije Vojtěch Mikulka se svou přítelkyní Kateřinou Pavlíkovou a šestiletým synem. Vojtěch s Kateřinou se potkali už na učilišti a byla z toho láska jako trám. Přestože rodiče tomu nebyli nakloněni, začali spolu hned po škole bydlet v bytě Katčiny matky. Vojtěch je kluk z vesnického stavení a za každou cenu chtěl domek. Ve svých jedenadvaceti ho také koupil a těšil se, jak si ho s Katkou opraví, a všem tak dokážou, že jsou dospělí a soběstační. Jenže Katka otěhotněla, narodil se syn a od té doby šlo všechno od desíti k pěti. Na rekonstrukci domku si Vojta půjčoval pořád dál a dál, oba dřeli do úmoru. Přesto zjistili, že už svoje dluhy nedokážou splácet. Už teď mají několik exekucí a navíc hrozí, že o dům přijdou i Vojtovi rodiče, kteří synovi ručí. V případu Vojtěcha a Kateřiny jde bez přehánění o všechno. Vyhodí exekutoři na ulici dvě rodiny, nebo se poradcům podaří zachránit domek i lásku mladých lidí? Jak unese Vojta to, že selhal jako syn, partner i otec?

Pan Kouřil – dvojí život manželky
Nepříznivý osud připravil pana Kouřila po 24 letech manželství o milovanou ženu. Pár dnů po její smrti našel na dně šatníku krabici od bot plnou účtů, složenek a exekučních příkazů. Textové zprávy, které objevil v jejím mobilním telefonu, ho dorazily docela. Aniž by o tom měl Jiří sebemenší tušení, žila si manželka dvojím životem. Na jedné straně spořádaný rodinný život, na druhé milenci, půjčky a dluhy. Nejdříve přemýšlel o sebevraždě. Nakonec se posadil nad „krabici hrůzy“ a začal počítat. Podaří se finančním poradcům zachránit panu Kouřilovi střechu nad hlavou, uspokojit věřitele a exekutory, kteří čekají ve frontě na ukončení dědického řízení?

Pan Smetana – příliš rychlé plnění snů
Jindřich Smetana pracoval jako truhlář a žil s rodinou spokojeným životem. Pak se jako kameraman amatér se dostal mezi profesionály v Hradci Králové a opojen počátečním úspěchem si začal myslet, že každý sen se dá splnit. Jeho příjmy se začaly zvyšovat, a tak rodina zažádala o hypotéku a postavila si domek. Jindřich si bez vědomí manželky ale půjčoval dál – na auto, na elektroniku… Pak jeho příjmy v důsledku krize klesly a nebylo na splátky. Další půjčky znamenaly naději, že se to nějak zvládne. Výpověď ze zaměstnání však jeho naděje zlomila. Pomůže finanční poradce Jindřichovi najít cestu z této situace?

Manželé Kunstovi – s hypotékou na krku
Milan a Ivana Kunstovi se třemi dětmi žijí v Ledči nad Sázavou společně s prarodiči. Soužití tří generací ale není vždycky úplně bezproblémové, a tak se Kunstovi rozhodli, že si koupí dům a začnou nový život 150 kilometrů daleko. Jak řekli, tak udělali: domek v Dlouhé Třebové je po letech rekonstrukce téměř hotový a stěhování se blíží. Jenže na Milana a Ivu sedla nervozita: dokážou to? Jak zvládnou přesun celé rodiny a hledání práce, když mají oba jen výuční list, na krku hypotéku a k tomu nulové rezervy? Úkol pro finančního poradce je jasný: provést rodiče tří dětí procesem změny bydliště od začátku až do konce. Jenže jak už to tak bývá, pod povrchem šťastné rodinky se mohou skrývat mnohá překvapení?

Pan Maršálek – dluhy z podnikání
Rodina Maršálkových žije v malé vesničce Nehodiv obklopené malebnou jihočeskou přírodou a působí jako bezstarostná, spokojená rodina. Mají ale strach z budoucnosti, a to oprávněně. Tomáš totiž od svých 19 let podnikal v autodopravě. Postupně nakoupil na leasing 10 velkých nákladních aut, zaměstnával řidiče a jezdil výhradně pro největší obchodní řetězec se stavebninami v Čechách. Po pěti letech se jeho sen o úspěšném podnikání zhroutil jako domeček z karet. O firmu přišel, auta vrátil leasingovým společnostem, řidiče propustil, a protože podnikal jako fyzická osoba, dnes se v milionových dluzích utápí celá rodina. Vyčerpal Tomáš Maršálek opravdu všechny možnosti, jak své dluhy z podnikání dostat pod kontrolu, nepodcenil svou situaci, existuje ještě řešení? To jsou otázky, na které bude hledat odpověď tým poradců pořadu Krotitelé dluhů.

Manželé Kordošovi – sen o vlastním domku
Vypravili jsme se do Kopřivnice za Mariánem Kordošem, jeho manželkou Monikou a jejich dvěma dětmi. Monika přesvědčila rodinu, že si mohou splnit dlouholeté přání – rodinný domek. Problémy ale přišly hned s čerpáním první splátky půjčky na stavbu domu. Chybou odhadce ceny nemovitosti vyplácela banka Kordošovým stále méně peněz, než opravdu potřebovali na stavbu a nastaly problémy. V té chvíli pochopili, jaký je rozdíl mezi finančním poradcem a obchodním zástupcem banky. Jejich „poradce“ jim odmítl pomoci. Navíc Monika ztratila práci a téměř osm měsíců žila jen díky úsporám. Nad propast dluhů je přivedly i důsledky finanční krize. Ceny nemovitostí klesly a není o ně velký zájem. A tak se hroutí i plán splatit z prodeje původního bytu co největší část půjčky. Co dál? Dokáže náš finanční poradce Kordošovým pomoci? Budou mu vůbec ještě důvěřovat, když je zkušenost s jedním z jejich kolegů dostala do vážné finanční krize?

Paní Tesařová -
Paní Tesařová z Brna se teprve ve svých pětatřiceti letech odstěhovala od maminky a pokusila se žít samostatně. Začala novým nábytkem a spoustou dekorací pro sebe a svou dceru. Na to postupně půjčila od několika bankovních institucí. Po pěti letech ale zjistila, že se zmítá v dluhové pasti. O účty se paní Tesařové totiž dříve starala maminka. Teď si musela z platu prodavačky najednou sama hradit výdaje za bydlení a běžnou spotřebu, ale také splátky bankovních úvěrů a zjistila, že nemá peníze. Bankéři jí půjčili peníze na nábytek, tak proč by jí nepůjčili znovu a znovu… Pak přišla o práci. Finanční poradce David Kučera začal řešit situaci ženy, která je i ve svých čtyřiceti letech ekonomicky závislá na rodičích. Ti si kladou otázku: Může za to jenom naše dcera? Jakou roli by měl v podobných případech hrát stát?
x Pořad Krotitelé dluhů reaguje na stále rozšířenější jev naší současnosti – zadlužování osob a domácností. Život na dluh s sebou ovšem nese i značná rizika, která si často uvědomíme až ve chvíli, kdy nám „teče do bot“. Co na začátku vypadá jako snadné, se po určitém čase může stát neřešitelné. V tuto chvíli se na scéně objevují naši Krotitelé dluhů, kteří nám ukáží, kde děláme často zbytečné chyby. A když už se chyba stala, hledají cestu, jak z toho ven a s co nejmenšími ztrátami. Autentické rodiny, autentické problémy, autentická řešení.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.