xVybraná videa
x První část z osmidílného seriálu o původních národech Severní a Střední Ameriky. Dokumentuje předkolumbovské období až do konce 19. století. Provází Kevin Costner.

Geronimo, indiánským jménem Goyathlay nebo Gokhlayeh (Ten, který zívá, zkráceně Zíval), se narodil nejspíš mezi lety 1820-1825 na pomezí Arizony a Nového Mexika. Ve svém autorizovaném životopisu Geronimo uvedl, že se narodil v červnu 1829. Patřil k poměrně komplikované skupině čirikavských kmenů Apačů. Zásadní obrat v jeho životě nastal údajně v březnu 1851, kdy mexičtí vojáci při masakru u Kaskiyehu zabili jeho ženu, tři syny a matku. To tvrdí samotný Geronimo, ale jinak se o klíčovém okamžiku jeho života vedou spekulace.

V následujících letech si vydobyl pověst neohroženého bojovníka, který chrání svůj lid, a legendární se stala hlavně jeho nepolapitelnost, kdy měl v patách někdy i tisícovky vojáků. Zpočátku nepatřil mezi nejslavnější bojovníky, situace se ale změnila v roce 1874, kdy zemřel náčelník čirikavských Apačů Cochise. Někdy na počátku 50. let získal jméno, pod kterým se proslavil – Geronimo.

Mexičtí vojáci, které nenáviděl ze všech nejvíce, se totiž při jeho neohrožených útocích obraceli ke svatému Jeronýmovi a indiánskému náčelníkovi se to jméno zalíbilo. V posledních letech před kapitulací se Geronimovi dařilo s hrstkou svých bojovníků unikat mnohonásobné přesile vojáků, v roce 1885 například pobilo jeho 34 bojovníků a osm starších chlapců v Mexiku a USA na 200 lidí. V roce 1886 kapituloval již v březnu, kvůli nedůslednosti amerických vojáků se mu však podařilo uprchnout. V září ale svůj stále zoufalejší boj vzdal navždy. Po své kapitulaci byl převezen do věznice na Floridu a posléze do rezervace u Fort Sillu v Oklahomě, kde v roce 1909 zamřel.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.