xVybraná videa
x Film zobrazuje životní příběh matematika Maxe Cohena, ale také podsouvá otázku, kolik je nám toho dovoleno poznat a chápat, zda není lepší nechat některé věci nepochopené. Introvertní Cohen se pokouší pomocí svého geniálního mozku a nejnovější techniky zjistit, zda se nějakým způsobem nedá předpovědět hodnota akcií, s nimiž se pracuje na burze. Vychází přitom z velmi jednoduché teorie, že pokud se všechny jevy na světě dají popsat číslicemi, tak potom tu je jistá možnost, že se zde i v navenek chaoticky vypadajících procesech dá najít nějaká perioda či zákonitost. O něco podobného se pokoušel i jeho profesor, který je víceméně jediným člověkem, se kterým Cohen komunikuje, když se snažil najít periodu v tzv.. ludolphově čísle (Pí), ale pro Cohenovo zklamání toho po psychickém zhroucení nechal. I přes velké zdravotní problémy (silné migrénové záchvaty, které jsou prý důsledkem toho, že jako malý se podíval přímo do slunce) se pomalu k výsledku dostává. Ale o poznání budoucnosti (ekonomická moc), zda pochopení zatím nepochopeného (moc skrz náboženství) má zájem více lidí a tak chtějí získat to, co má Cohen v hlavě, po dobrém nebo po zlém.
Film je točený vysokokontrastní černobílou kamerou, která spolu s jinými prvky (opakující se fráze, periodičnost práce hlavní postavy, elektronická hudba se zvýrazněnou rytmickou složkou bicích), evokuje na matematickou přesnost až chladnost. Určitě však není určen jen lidem, pro které je matematika hobby. Snové a haluciogénne pasáže filmu, které jsou důsledkem Cohenova záchvatů, a také samotný závěr filmu dávají dostatek místa pro vlastní interpretaci každému divákovi, který se rozhodne podívat si tento ne nenáročný film.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.