xVybraná videa
text k videu
Petr Veliký
Petr Veľký sa stal vládcem Ruska v roce 1682 a vyvedl jej ze středověku. Základem modernizace země sa stala jeho 18-ti měsíční cesta po Evropě, z které kromě poznatků přivezl do Ruska také evropské odborníky. Po návratu zavedl do života řadu změn a oslabil postavení aristokracie, které vnutil západní účesy a styl oblékání. Medzi jeho najvětší zásluhy patří vybudování Petrohradu.

Sulejman Nádherný
Přestože na Západě měl pověst barbarského bojovníka, byl Sulejman I. moudrým mužem s hlubokými znalostmi Koránu a teologie. K dobytým územím a národům se choval mírněji než mnozí jiní, toleroval určitý stupeň autonomie a náboženské svobody. Konstantinopol změnil na Istanbul a udělal z něj nejen centrum své říše, ale i najvětší město tehdejší Evropy. Sulejman rozšířil hranice svého impéria víc, než kterýkoliv jiný sultán. Jeho cílem nebylo dobýt Evropu, ale zabránit křižákům ve vstupu na jeho území.

Napoleón Bonaparte
Napoleona Bonaparte hnala vpřed neuhasitelná touha po moci. V roku 1799 usoudil, že zápal pre francouzskou revoluci vyhořel a dozrál čas na nástup populárního vojáka s geniálními schopnostmi na scénu. Na rozdíl od monarchů ve Vídni, Petrohradu a Londýně, Napoleón, syn provinčního právníka, nikdy nemohl opřít svojí moc o svůj původ. Mohl se však spolehnouť na úplnou oddanost armády. Svými brilantními vojenskými strategickými tahy získal kontrolu nad většinou Evropy. Až spojenectví podrobených národů Evropy nakonec vedlo k jeho porážce.

Alexandr Veľký
Alexandr Veľký převzal moc ve věku pouhých 22 let, rychle dobyl Řecko, Persii i Egypt. Přestože svojí říši budoval jen několik let, zasloužil se o rozšíření řeckého vlivu, který navždy změnil dějiny světa.
x Seriál o velkých dobyvatelích z historie. Anglicky.
Související odkaz
Když Maurové vládli Evropě
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.