xVybraná videa
text k videu
Big Brother
Skrytá moc, tajemství, utajování, korupce. Myslíte, že znáte celý příběh? Myslete znovu. Byl jsem guvernér... ...SEAL ...bojovník... Slyšel jsem věci, které vám pomatou mysl. A teď si myslím, že je čas vám dát celý příběh.

Teď... Vládní konspirace vystopuje každý váš pohyb.

Mají naše složky? A ujistí se, že jste nepřekročili hranici. Velký bratr je v rohu kanceláře, kde pracujete. Velký bratr je váš šéf. Začíná to tam, kde se střetne technologie s terorismem a končí zásahem do vašeho života. Můžu vzít speciální pušku a nastřelit štěnici na zadek vašeho auta. Můžu poslouchat to, co si v autě povídáte. Dívají se ze shora. I ze spodu. Do vašich peněženek. A pod vaší kůží. Mikročip bude implantován do vašeho těla.

A neuvěříte, kdo špěhování provádí. Máme děti, které špehují své rodiče? Kamarádi své kamarády? A vláda to celé provádí. Když to není zastrašující, tak co tedy je? Jsou blíž, než si myslíte. Velký bratr je všude. Velký bratr je velký byznys. Sleduje Velký bratr i vás? Jsem Jesse Ventura a tohle je "Conspiracy Theory". Jesse Ventura je v Oklahoma City. Je tady, aby odhalil skupinu vašich kamarádů (sousedů), kteří si přivydělávají jako vládní špioni.

Vystopoval je, zjistil co dělají. A nepustí je z očí. Protože tentokrát je to osobní. Tohle je pobuřující! Jsem pobouřen... Bavíme se tady o nacistickém Německu? Bojoval jsem za svou zemi jako SEAL, sloužil jsem veřejnosti. Nelíbí se mi, jak vláda špehuje naše občany. Když jsem zjistil, že špehují mě, jako guvernéra, musel jsem zjistit, kdo za tím je. Vyšetřování začíná v Los Angeles. Jesse se tam setká s Katherine Albrechtovou, s expertkou na soukromí a sledování.

Kathrine, jsem znepokojen, protože se mi zdá, že Velký bratr, jako vláda, nás sleduje více a více. Argument na výrobu této technologie byl udělat bezpečno. To byl argument. Máme bezpečnostní kamery, které stojí všude. Vím, že Minneapolis má kamery na každé ulici, aby prý kontrolovaly provoz atd. Máte jednu nejbezpečnějších míst v USA, kde postávají kamery a ptáte te se, na co to potřebují, proč to dělají? Odpověď je, že federální vláda chodí do měst po celé zemi, na místní úrovni a zřizují tuhle sledovací infrastrukturu.

A lidé nerozumí, jak je to všechno propojené. Myslím si, že když nebudem opatrní, tak ztratíme naše ústavou chráněná práva. Slyšel nějakou šuškandu o tom, že něco chtějí dělat lidem na hranicích. Co to má být? Tohle je část nového programu, že když přejdete hranice do Kanady nebo Mexika, chtějí dát do lidem řidičáků RFID čipy. Je to malý mikročip, který vysílá malou anténou, vloženou mezi vrstvami plastu. Z jakého důvodu? Nápad je alternativa za pasy.

Jede autem, máte stanici 10-15 stop daleko, na tu vzdálenost by přečetli váš řidičák. Chlápek, který sedí na stanici dostane fotku a identifikuje vás, když projedete přes. Říkají, že se přes hranice dostanete rychleji. Říkají, že za 15 sekund. To není pro mně hodně času. Odstrašující je, že ta technologie RFID, který dali do těch řidičáků, může být přečtena každým. Můžu za pár stovek koupit čtečku. Můžu teď tady stát a číst číslo vaší občanky, přes vaši kapsu a přes vaši peněženku.

Můžou zlí lidé ukradnout cokoliv z vaší peněženky? Určitě. A tyhle RFID čipy jsou teď i v našich kreditkách! Jestli vás zajímá, jak se to dá zneužít, IBM má patent na něco, co nazývají Person Tracking Unit. (Sledovací jednotka osob) Mají plán ty čtečky dát na záchody, do výtahů, stadionů... prostě všude, kam lidé chodí. Plán IBM je, že vás doslova vytopují z marketingových důvodů a informace dají policejním složkám. Takže doopravdy je "George Orwell 1984"?

Je to horší. V Orwellovském světě můžete utéct. A v tomhle světě, pokud je nezastavíme, budou tyhle RFID mikročipy implantovány do našich těl. Jesse jede za svým týmem. Je čas začít hon na lidi, kteří se vkrádají do naši svobody. Nelíbí se mi myšlenka, že lidi a entity mě sledují. Nahrávají to, co dělám, nebo ať už z jakéhokoliv důvodu, je to prostě svoboda. Jak zjistíme, kdo je Velký bratr? Alexi, nedívej se na Velkého bratra jako na osobu.

Dívej se na něj jako na myšlenku. Když se přestaneš dívat, co se děje zvlášť po 11.září. Byli jsme svázáni Vlasteneckým zákonem, jehož základ dává vládě naši svobodu, oni můžou dělat věci, které nikdy nedělali. Předtím, když chtěli do vašeho domu, museli za soudcem, říct mu důvod a získat povolení k prohlídce. Vlastenecký zákon tohle vyhazuje z okna. Říkáš, že použili 11.září, aby mohli špehovat veřejnost? Bylo to přesvědčivé. Počkej.

Jak můžeme zapomenout na fakt, že svět je plný lidí, kteří by nás nejradši zabili? Nechcete tak trochu vědět, co ty lidi dělají? Já ano. Špehují správné lidi? Jestli zavoláš do prodejny likérů, je jim to jedno. Nemůžeš vědět, co je zajímá, Michaele! Co když do telefonu zažertuju a použiju klíčová slova a spustí to v počítači poplach a pak po mě půjdou? Není to paranoia. Já nekontroluju, jestli se mám čeho bát. Nechte mě říct něco z praxe. Řeknu vám jeden příběh.

Měsíc po mém zvolení guvernérem, byl jsem požádán, abych se ve sklepě Kapitolu zúčastnil výslechu 23 agentů CIA. Byli velmi formální, bylo to samé "guvernére" a"pane" a tak. Posadili mě do křesla a kolem mě svítilo takové světlo. Řekl jsem jim: "Hele, než odpovím na vaše otázky, chci vědět co tady děláte." Protože CIA má ve svých operačních protokolech, že nesmí operovat uvnitř USA. Neopověděli mi na to. Řekl jsem, že půjdu do tamtoho pokoje a že chci vědět jejich jména a co dělají.

Polovina nechtěla. Není to divné? Jsem guvernér! A tihle lidé chtěli odpovědi ode mně. Začali mě vyslýchat a celé to bylo jenom o tom, jak jsem byl zvolen. A víte, co je na tom to nejdivnější? Byli to všichni typy lidí, mladí, staří, různých národností a to mě opravdu dostalo. Byli to lidé, které vidíte každý den. Vypadali jako vaši sousedi (kamarádi). Myslím, že bychom měli začít hovořit s lidmi, kteří v tomhle pracují.

Začneme mluvit s lidma, abychom věděli, jak hluboko tohle jde. Chci vědět kdo je špehován a kdo to dělá. Konspirační tým jde na věc. Koho Velký bratr sleduje a jak? Bude následovat... Vláda používá bojovou techniku, aby špehovala vás i mě. Za 6 hodin jsem měl u mně doma 2 tajné agenty. Měli přepis toho, co jsem do telefonu řekl. Pak se Jesse Ventura stane lidským cílem technologie Velkého bratra. A později... Ukáže USA.... Jesse si popovídá s lidmi, kteří váš špehují.

Věřím v tohle, guvernére. Nosím ji s sebou. Jak dlouho se bude obracet na práva, když děláte tohle všechno? V životě jsem nevěděl, co budu dělat. Přidal jsem se k mariňákům, prošel B.U.D.S, Basic Underwater Demoliton trénink (nějaký základní trénink SEALu) a všemi věcmi, co dneska SEAL dělá. Wrestling. Na vysoké škole jsem dělal zajímavé scény. Scény a fyzické sporty, to je balet s násilím. Měl jsem štěstí, že jsem mohl bojovat za sebe.

Když jdete do světa profesionálního hráče, tak asi proto, že jste darebák. Není vždy dobré použít své pravé jméno, já jsem vždy zbožňoval jméno Jesse. Vytáhl jsem mapu Californie a začal hledat jméno Jesse a najednou jsme přečetl Jesse Ventura. Být guvernérem je pro mně jedna z nejvýznamější věcí, která posílila mou víru v Americký sen. Žádný guvernér neudělal to, co já. Něco si zapamatujte. A vyryjte to do kamene. Když každá vláda řekne, že vás ochrání, buďte připraveni, protože za to ztratíte svou svobodu.

A já osobně beru tu svobodu, než ochranu. V sázce je svoboda, tým Jesseho Ventury konspiraci Velkého bratra! Kdo nás špehuje a proč? Jesse poslal vyšetřovatelku June Sarpongovou na noční setkání ve čtvrti Daisy. Setká se s mužem, který říká, že jeho vlastenectví odvedl Velký bratr přímo ke dveřím. Z bezpečnostních důvodů guvernérův poradce pro bezpečnost Michael Braverman dělá zálohu. Osoba dorazí pěšky. Jacku, ráda tě vidim. Ahoj, June.

Jeff Dahlstrom byl pilot amerického letectva. Je členem skupiny, která pro vládu provádí teroristická cvičení. Cvičení, které simulují útoky na americké půdě. V říjnu 2007 se hodně mluvilo o největším cvičení, které jsme plánovali. Dahlstrom řekl, že se cílem Velkého bratra stal asi před 2 lety, když do telefonu řekl špatná slova. Měl jsem hovor od své banky, má bankéřka pracuje v Portlandu v Oregonu. Poznal jsem to pomocí předvolby v čísle.

Jen jsem řekl, ať nechodí do města. Řekl jsem, že "Cokoliv děláte příští týden, tak nechoďte do centra Portlandu, protože tam bude cvičení simulující výbuch atomové bomby." Myslím, že když jsem řekl tato slova, spustilo to počítačový systém Eshalon. Eshalon je základní satelitní špehovací síť. Dokáže napíchnout a odposlouchávat telefony kohokoliv. Řekl jsem "Nechoďte příští týden do centra, protože máme cvičení" a jak jsem řekl slovo bomba nebo atomová bomba, ať už byl spouštěč jakýkoliv, aktivovalo to počítač, ten to poslal tajné službě a chtěli se mnou mluvit.

S bankéřkou jsem mluvil okolo 9:30 dopoledne. Za 6 hodin jsem měl doma 2 tajné agenty. Měli přepis toho, co jsem do telefonu řekl a vyslýchali mě hodinu a půl nebo dvě hodiny, chtěli vědět o čem jsem to mluvil. Jen jsem o tom četl na internetu. Jednu věc jsem si nemohla ověřit a to, že jak víte, že bankéř nezavolal 911? To byla první věc, která mně napadla. Když rohovor skončil, zavolal jsem stejné osobě, s kterou jsem mluvil a zeptal se jich, jestli někomu nevolali, jako třeba tajné službě.

Řekl, že ne, že to je proti jejich předpisům ohledně soukromí. Řekla, že to neudělala, mluvil jsem i s jejím šéfem. - To je proti jejich pravidlům. - Přesně. Je to uplně zastrašující. Následující ráno vyšetřovatel Alex Piper přijel do D.C., aby ověřil tvrzení Jeffa Dahlstroma. Jeho zdrojem je Tim Shortig. Investigativní novinář, který se o špehování zajímá. Děkuji, že jste nás přijal. Nemáte za co. Tim Shortig sleduje ty, kteří sledují nás.

Když lidé mluví o Velkém bratru, jak vás sleduje a poslouchá... O čem se tu bavíme? Že já telefonuju a použiju nějaké klíčové slovo, které někoho upozorní, někoho, kdo někde poslouchá a najednou jsem sledován... Pro laiky, jak to ovlivňuje obyčejnou osobu? Obyčejnou osobu to ovlivní tak, že když zavoláte do organizací, které jsou podezřívány z terorismu, bavíte se třeba s někým v Sýrii, třeba s nejlepším kamarádem, který tam je, nebo příbuzným a tak, je velká šance, že budete poslouchán.

A používají klíčová slova. Shortig potvrzuje, že poslouchají. Ale kdo jsou ONI, je mnohem znepokojující. Říká, že vláda si na špehování najímá privátní koorperace a používá bojové zbraně na naše občany. Je to jedna z nejtajnějších operací, kterou naše vláda provádí, mnohé z nich jsou prováděny soukromými firmami. Firmy jako CACI nebo SAIC. A dělají všechno, co každý pracovník tajné služby. Tajné operace, odposlouchávání. Takže můžeme říct, že naše zpravodajská komunita je výdělečný byznys?

Ano, můžeme říct. 70% rozpočtu pro rozvědky jde do soukromého sektoru. 70%? 70%. To je okolo 50 miliard. Věříte, že během chvíle toho můžou zneužít? Věříte, že jedna společnost toho nezneužije? Zneužívání existuje ve všem. Nejsou povinni oznamovat kongresu, protože ten to nedělá. A neoperují pod stejnými pravidly. Vláda má jistá pravidla, která musí splňovat, koorperativní Amerika se těmito pravidly neřídí, takže může být více dotěrná.

Tohle je v rukách privátního sektoru, nikdy nesníží hrozbu teroru, protože jakmile to udělají, začneme jim sypat peníze z vlastních kapes. To je pravda. Čím je větší hrozba teroru, tím více peněz vydělají. Můžou tu informaci prodat komukoliv, takže každý může být špehován. Je to něco jako to, co mi říkal nejlepší přítel mého táty. Nikdy nedovol, aby velbloud strčil nos do stanu, protože je téměř jisté, že pak budeš mít ve stanu celého velblouda.

A kde se to zastavuje? To je otázka, na kterou se ptám. Kde se to zastavuje? Za chvíli... Jesse Ventura ukáže, jak se zbraně Velkého bratra vkrádají do soukromí. Můžu poslouchat rozhovory uvnitř vašeho auta, aniž bych se o někdy dotkl. To bych měl říct, že Velký bratr je na dobré cestě. Pak, infiltruje skupinu, kde se z běžných američanů stávají špioni Velkého bratra. Velký bratr je v rohu kanceláře, kde pracujete. Velký bratr je váš šéf.

A později. Se bude Jessemu zodpovídat vysoce postavený špion. Vždy je tu potenciál pro zneužití. Jesse Ventura odhaluje konspiraci Velkého bratra mezi velkou vládou a velkým obchodem. Telefony můžou být napíchnuty, lidi můžou být sledováni a vláda nechá špehovací práci na společnostech. Je jasné, že ti, kterým jsme svěřili svobodu, prodávají mě i vás těm, kteří nabízí víc. Když to není zastrašující, tak co? Jesseho vyšetřovatelé sledují nové stopy.

Guvernér se podívá na technologie, které jsou použity proti nám. Pokaždé slyším, že Velký bratr nás sleduje a tak... Kontaktovali jsem různé vládní agentury a ty to samozřejme popírají. Chtěl bych se vás zeptat na pár otázek o možnostech technologie, která existuje. Elwood Norris navrhuje a vyrábí špionážní zařízení, která prodává na otevřeném trhu komukoliv, kdo si ho může dovolit. Vidíte to? Ano. Je to jako kámen. To je kámen.

Mohu projet kolem vašeho domu, hodit vám to na dvůr... Ano. ...vzít si kód vašeho alarmu, číslo telefonu, kód na otevírání garáže. Jak?! Je to plné elektroniky. Uvnitř? Ano. A vy máte přístup do domů, když všichni odejdou, aniž by to věděli? Ano. Kdo používá tyhle věci? Doufám, že dobří lidé, agentury, ty jistě, A dělají s tím, co dělají. Takže můžu za vámi dojít a zaplatit vám za kámen, který hodím někomu na dvůr a udělám všechny ty věci, co jste zmínil?

Pokud jsem si jist, že to za to stojí. Chci napíchnout auto a nechci riskovat ochranku a takové ty věci, tím, že půjdu a píchnu štěnici. Co takhle dát štěnici na mouchu? Když přistane vzadu na vašem autě, nalepí se. Mám teď GPS, která pošle miliony wattů do satelitu. Můžu napíchnout vaše auto, aniž bych se ho dotkl. Fyzicky. Můžu poslouchat rozhovory u vašeho auta, a když to udělám správně, i uvnitř vašeho auta. A to aniž bych se ho dotkl. Co ještě máte?

Místo toho, abych vás napojil na polygraf, mám dálkový polygraf. Můžu ho připevnit na vaše tělo, Ano. Váš krevní průtok způsobuje to, že se vaše prsa pohnou o 3 desetiny milimetru. Vidím puls, tep a vás tlak. Tohle se dělá normálně polygrafem. Mohu to monitorovat i ultrazvukem. Mám kontrakt s jednou z těch agentur. Trvalo mi rok, než jsem to udělal, udělal jsem to a je to funkční. Takže mají možnosti zjistit, jestli lžete nebo ne na polygrafu, na který nejste napojen.

Přesně. Co by mohlo být lepší? Co by mohlo být horší? Co ještě máte? Můžu vám v hlavě přehrávat zvuk, který uslyšíte jenom vy. Nikdo další? Tomuhle se říká hypersonický zvuk. Místo toho, aby zvuk šel z reproduktoru, zvuk se vytváří ve vzduchu. Protože se vytváří ve vzduchu, je vedle vašeho ucha. Takže se dostane do vás. Vidíte to? Ano. Zapnu CD přehrávač. Slyšíte? Ano. A co tohle? Mluvím uvnitř vaší hlavy. Na co se tohle dá použít?

Někdo projde přes bezpečnostní kontrolu a chcete určit, jestli je podezřelý. Takže můžete do nich promluvit, nikdo jiný to neslyší. To může být k zbláznění. Že jo? Ano. To je pro mně velký bratr a je to krásné. Nesledují mě okolo. Je mi jedno, jestli mají nějaké přístroje, kterými nahrávají. Když koupím auto a bude mít v sobě tu věc North Star, první, co udělám bude, že ji vypnu. Nechci tam sedět a být sledován tam, kam jedu, co dělám a co ještě mohu dělat.

Mohou tě sledovat po celém státě, kam jedeš, s kým se stýkáš, co děláš. Myslím, že to s tím nemá nic společného, myslím, že vláda se snaží chytit teroristy, což je dobrá věc. Takže jinými slovy... Je to ospravedlnitelné. Dokud budou hledat teroristy, tak bude dobré nás špehovat a ztrácet naše práva a svobody v Americe. Nejen všechny. Nesmířím se s tím. Nikdy se dobrovolně nevzdám svých svobod. I když říkají, že bude bezpečněji.

Raději bych bral nebýt v bezpečí a žít ve svobodě. Guvernére, našla jsem něco znepokojujícího. Říká se tomu InfraGard a je to 30 tisíc amerických občanů. Funguje to tak, že FBI jim dá ověřené informace a oni jim pak musí hlásit cokoliv podezřelého. Děsivé je, že to může být každý. I člen vaší rodiny, aniž byste věděl, že patří do téhle organizace. Žádají občany, aby se profilovali a sledovali své sousedy (kamarády)? Ano. Tohle je děsivé. Jsem zděšen!

Bavíme se tady o nacistickém Německu? Máme děti, kteří sledují své rodiče, kamarády, sousedy a vláda to všechno zařídila? Nelíbí se mi to, musíme o tom vědět víc. Ale no tak, ten InfraGard zní jako sousedská hlídka. Mýlíš se, Miku. Tohle přesně hledáme. Základní zbraně Velkého bratra. Nepotřebují satelity nebo RFID čipy. Jsou to občané, kteří sledují občany! Za chvíli... Uvnitř skupiny Velkého bratra je to nebezpečnější, než si dokážete představit.

Minimálně 32 těchto obchodníků má neobyčejné schopnosti, včetně použití smrtelných zbraní. Pak..Jesse pojede přímo do srdce města špionů, tváří v tvář. My sledujeme... A později... Šokující odhalení o tom, co dostanou, aby vás mohli špehovat. Takže když jste členem InfraGardu, můžete znát informace, které normální občan neví. Ano. Těmito soukromými společnostmi byly stvořeny obrovské databáze. V supermarketu, když použijete kreditní kartu, nahrávají všechno co nakoupíte, kolik vyberete...

Mají naše složky? Určitě. Tyto databáze jsou tak obrovské, že jsou v podzemních bunkrech. Vážně? Obsahují neuvěřitelné informace. Takže si představte, že vaše pojistka nepokrývá náklady. Zruší vaši pojistku, protože si v klidu jíte v supermarketu. Ale v realitě vytvářejí tuhle obrovskou databázi. Takže říkáte, že bych měl platit hotově? Zajisté...Já to tak dělám. Mají schopnost vystopovat vás, obchodníky, vládu a kriminálníky. To je vize naší budoucnosti.

Všechno do děláte, všechno co vlastníte, kam všude chodíte. Teď mne napadlo... Je hrozné, když si pomyslíte, že se k tomu může dostat kriminálník. Zajisté. Jesseho vyšetřovatelé vyšetřují konspiraci Velkého bratra a to je zavedlo do společnosti InfraGard. Partnerství mezi FBI a veřejností USA. A to dovedlo guvernéra do Madisonu ve Wisconsinu, za Matthew Rothscildem. Rothscild je editor magazínu The Progressive, fejetonista, komentátor a investigativní novinář.

To on se infiltroval do tajného kruhu InfraGardu. Tohle je Velký bratr v obchodních společnostech, který pracuje s FBI. Rothscild vysvětluje, jak byl InfraGard stvořen, aby FBI a Národní bezpečnost sdílely informace s místními obchodníky a právními složkami. Se všemi, kteří jsou zapojeni do ochrany od zločinu a teroru. Více jak 350 nejbohatších firem tam má své reprezentanty. Zemědělství, počítačový průmysl, potravinářský, doprava, bankovnictví... je to všechno...

Kdo může být u InfraGardu? Je to velmi tajný klub. Když tam chcete vstoupit, musíte být doporučení členem klubu. Takhle se rozrůstá a to velmi rychle. V listopadu 2001 měl 17 stovek členů, teď má 32 000 členů. A z každého státu. Takže 32 tisíc lidí, kteří pracují v Americe v obchodních společnostech, pracují s FBI na čem? Skoro každý den si vyměňují informace. Můžou se bavit o lidech, které shledali podezřelými, věci předají FBI a ta zase pošle tajné informace zpátky a to je trochu děsivé.

Skoro každý den získávají tajné informace, americké veřejnosti to nedochází. Takže oni ví, že existujeme, ale my to nevíme. Nějaká informace je tajná, takže se nedostane na veřejnost. Některé se ani nedostanou zvoleným představitelům. Jako guvernérovi se vám to líbit nebude. Protože v listopadu 2001, guvernér Californie Craig Davids. Jasně, znám ho. Rothscild zmiňuje dobře publikovaný strach, když guvernér ohlásil hrozbu teroru kalifornským mostům. Davidsova informace nešla z FBI, ale od jejího bratra, člena InfraGardu. Zajímalo by mně, proč tuhle informaci měl člen InfraGardu dřív, než zvolený představitel státu pro 35 milionů lidí? Rothscildova tvrzení shledala další důvod věřit, že InfraGard zašel dál.

Bylo setkání, kde byl člen FBI i Národní bezpečnosti, řekli jim i ostatním byznysmenům v místnosti, že v USA bude vyhlášeno stanné právo, ne JESTLI, ale KDY a když bude platit stanné právo, povinnost majitelů obchodů je ochránit roh infrastruktury. A mají právo použít smrtící sílu. Tito lidé nejsou zástupci. Nejsou po žádnými zákonými složkami, jsou to dobrovolníci. - Nikdy netrénovaní. - Nikdy netrénovaní, A až jim FBI řekne, že bylo deklarováno stanné právo, mohou zabíjet lidi?

Tohle bylo potvrzeno dalším členem InfraGardu, se kterým jsem mluvil. Ale členové InfraGardu nepotřebují smrtící sílu, aby zničili životy. Ředitel FBI Miller řekl, že jim můžou říct o nějakém zaměstnanci, nebo o bývalém kolegovi, a FBI po ni půjde. Opravdu chcete, aby 32 tisíc obchodníků krotilo nespokojené dělníky? To, co mi tady říkáte, je pravé sledování Velkého bratra. Může být jedna osoba sledována a druhá na ni donášet FBI? Ano.

Velký bratr je v rohu kanceláře, kde pracujete. Velký bratr je váš šéf. Jesse zvolal tým. Ještě neskončil. Máme schůzku s tím InfraGardem. Musíme se tam dostat a vidět to. Je to zařízeno? Takže můžu jít do InfraGardu a můžu se jich zeptat z očí do očí na otázky, které mám v mysli? Super. Dobře, jsem na cestě. Vyšetřovatelé použili oficiální cestu, aby se mohli setkat s FBI. Také hledali, kolik poboček má InfraGard ve městech po celé zemi.

Jesse Ventura bude čelit občanským špionům v jejich domově. Zachvíli... Jesse Ventura jede do srdce a najde sousedy(kamarády), kteří vás sledují. Když někdo má odlišné politické názory, než vy, nebude dán na seznam hledaných osob? Ne, ne, ne. Pak... Pak zjistí, jak jsou mocní. ...možnost vlády k tomu, co by mohla dělat, je tu vždy. Oklahoma City domov pobočky InfraGardu, který nás špehuje za výměnu laskavosti FBI. Debata o InfraGardu a Velkém bratrovi je tady mnohem napínavější.

Tady bylo zabilo 168 lidí při teroristickém útoku na federální budovu v dubnu 1995. Jesse Ventura a jeho vyšetřovatel Alex Piper navštívili památník na místě, kde budova stála. Wow... Bylo to rok útoku v Oklahoma City, kdy vznikl InfraGard. To je zajímavé. Zajímalo by mě, jestli tomu mohl InfraGard zabránit. A teď je čas na práci. Týden po odmítání a vyvracování, InfraGard poslal svého člena na schůzku s guvernérem. Zařídili jsme si schůzku s Danem Bibym.

Je to místní obchodník, který je v radě InfraGardu. Tohle je to místo. Tohle je Dan Biby, že? Guvernér Jesse Ventura. Dobrý den, guvernére, jsem Dan Biby. Ahoj, rád vás poznávám. Taky. Chci vám ukázat něco vevnitř. Jistě. Dan Biby nám řekl, kde se setkáme. Nic se nezdálo neobvyklé, když jsme vkročili dovnitř. Dokud nás nevzal dozadu. Chtěl s námi mluvit na dětském hřišti. Myslím, že nám Dan Bibey chtěl něco říct. 19 obětí z útoku v Oklahoma City byly děti.

Myslíte si, že je Oklahoma City po 15 letech bezpečnější? Myslím, že jsme lépe připraveni. Lépe připraveni? A jak jsme byli připraveni předtím? Nejlepší, co můžeme dělat, je sledovat to, co se děje ve společnosti, jako události a aktivity, které se dějí a naznačují známky teroristického útoku, pak začínáme tyto věco nahlašovat a díváme se na ně. Kdo MY? No...Občani...Začíná to každodenními občany, kteří na veřejnosti vidí věci, a předají je policejním složkám.

Něco by mně zajímalo. Byl jsem o InfraGardu v něčem ignorován. Ano. Co je InfraGard? InfraGard značí hlídání infrastruktury, jako hlídkování... Vlastně je to iniciativa FBI, která byla založena v Cleveladnu v roce 1996. O té doby máme 6 poboček po celé zemi. Je navržen tak, aby byl komunikační tok mezi mezi majiteli a provozovateli těchto kritických infrastruktur, které jsme identifikovali, nebo které identifikoval prezident Clinton a FBI. Takže máme lidi z bankovnictví, zemědělství a energetiky.

Dan Biby je očividně nervozní tím, kam rozhovor směřuje. Ale guvernérovo vyptávání na InfraGard teprve přichází. Setkáváte se s těmito skupinami? Ano. A plánujete co? Obyvkle máme setkání s experty, na různá témata. Druhý dodatek nám dává právo nosit zbraně a mít milici. Ano. Je to vládní milice? Ne, pane. Ne? Ne, pane. Pracujete pro vládu? Pracujeme s vládou. S vládou? Ano, pane. Nemáme nějaká jiná práva nebo privilegia než mají normální lidé.

Takže neinformujete o věcech rychleji, než kdokoliv jiný? Tak třeba jsem zástupce energetiky, chci vědět, jestli se něco neděje, jestli někdo nenapadá sloupy. Jde o urychlení informací. Veřejnost nás moc nechápe. Před 18 měsíci tady byl pán, který tvrdil, že mu členství v InfraGardu dalo povolení zabíjet. Ne JESTLI, ale KDYŽ bude vyhlášeno stanné právo, mají právo použít smrtící sílu. To je absurdní. Absurdní? Absurdní, nemáme jiná práva, než já a než máte vy.

Jesse drží člena InfraGard v obraně. Nosíte průkazy? Ano, nosím průkaz. Takže je na to průkaz. Ano, členská karta. Například když jsem na setkání, tak z bezpečnostních důvodů. Začal jsem mít starost, když jsem slyšel o vztahu mezi občany a vládou. Jako každý program, může být zneužit. A jak se ujišťujete aby se to nestalo? Prověřujeme vztahy... Mezi kým? No, myslim...například, že sledujeme naše členy. Jako když liška pozoruje kurník? Asi tak.

InfraGard je blízce spojen s FBI. Hned moje první reakce, kdybych viděl něco divné byla, že bych zavolal FBI. Samozřejmě, první by mohlo být vytočení 911, přímo do centra dispečinku. Nemusí se to hlásit to na FBI. Místní policie může reagovat rychleji. Takže to je správně. OK. A vy se snažíte, aby InfraGard dohlížel na infrastrukturu. Ano. Někdo z okolí má jiný politický názor, než vy, nebude dán na seznam hledaných osob? Ne, ne...

Vy prostě dohlížíte na ochranu naši infrastrukturu, jako třeba přehrady a tak.. Bankéřství, energetika, převoz a takové ty věci. Od zemědělství po Telecom, co tu ještě je? Přiznal, že mají dohled na vším. Takže se držíte dál od sledování Velkého bratra? Zajisté. Věříš mu? Nevim. Nemůžeš se ho vyptávat, když ho nazýváš lhářem. Nebo můžeš? Co si myslíš? Něco mi říká, že tahle skupina musí být sledována blíž, protože to můžou zneužívat práva.

Jesse Ventura není spokojen. Jde přímo do ředitelství InfraGardu. Za ředitelem, který je mnohem větší byznysmen, než ten, který nosí průkaz. Tento člověk nosí odznak. Zachvíli... Jesse promluví s ředitelem InfraGardu a zlomí ho. Vždy je tu potenciál ke zneužití, tím kdo má moc, tím kdo má vládu. Jesse Ventura je v Oklahoma City, kde infiltruje národní skupinu zvanou Infragard. Spojenectví Velkého bratra mezi FBI a koorporátní Amerikou.

Vyslýchal místního člena Infragardu, což vyvolalo ještě víc otázek o zmatku ve městě špionů. Pokud mají lidé garantovanou moc a privilegia, usilují o jejich zneužití. Říkáš nám, že mame sledovat je, ale zdá se, že oni sledují nás. Myslím si, že bysme měli na ně dívat pozorněji také. Možná by nám mohl říct víc ten David Williams. Jestli někdo dohlíží na InfaGard, tak je to David Williams. Pane Williamsi...rád vás poznávám. Je mi potěšením. Mě taky.

Williams je ve svém oboru veterán. Má za sebou 30 let v policejních složkách, od vojenské policie, až po šerifa Texasu. On je ředitel InfraGardu. Je oko InfraGardu v Oklahoma City. David Williams je ztělesnění InfraGardu. Takže bez pochyb, jste vysoce kvalifikovaný, v policejních složkách, v používání zbraní... všechno jste dělal. Ano. Vaše kariéra šla tím směrem. Je to celý můj život.

Používáte tajné informace, protože vám je policie každý den dává, ale v InfraGardu jsou lidi, kteří jsou bankéři, farmáři, jsou cokoliv, takže nikdy nikdy nepracovali s tajnými informacemi. Oni přijímají informace, které se ke mně nedostanou. Jo? Ano. Proč dostávají informace, které normální občan nedostane? Vidávám informace, kterou jsou..vážné... a mohly by být? Vždy je tu a možnost. Když se podívám na informace, které prochází, vždy je tu ta možnost.

Takže mi říkáte, že když jste členem Infagardu, můžete znát informace, kteří normální občané nevi. Ano. Williams přiznal, že nekvalifikovaní a netrénovaní špioni dostávají zvláštního zacházení výměnou za informace. Jde to ještě dál a protiřečí to Bibymu. Když informace dostaneme zpět od FBI, obdržíme e-maily, musíte se přihlásit, aby jste se k nim dostal... ...většina z nich je tajná. Například útok v Mumbaji. Dostaneme informaci... Mezinárodní? Ano.

Třeba jsem představitel energetiky, chci vědět, jestli se něco neděje, jestli někdo nenapadá sloupy... Jde o urychlení informací. Mezinárodní věci? Ano. Kvůli terorirsmu. Obdrželi jsme informace o tom, kam se máme podívat dřív, než média. Takže například, čistě hypoteticky.. Někde venku máte někoho, kdo zjistí, že se děje něco neobvyklého. Jaký je postup? Zvedne telefon a zavolá FBI? Kontaktuje poradce. Poradce? To jsou poradci FBI pro InfraGard.

Počkat. To je přesný opak toho, co mi řekl Dan Biby! Nemusíte chodit do FBI. Místní policie může reagovat rychleji. Takže je to správné. Jde přímo za poradce z FBI. Ano. Něco takového je časově citlivé. Může to být zneužito? Třeba ten člověk někoho nesnáší a rozhodne zavolá poradci FBI a dá mu vymyšlené informace, a FBI pak půjde po té osobě? Vždy je tu potenciál ke zneužití, kdykoliv máte moc, kdykoliv máte vládu. Jak byste odpověděl někomu, kdo řekne "Velký bratr nás sleduje?"

Víte, lidé vždy spekulují, a to zrovna v těchto věcech. Znovu...možnosti vlády k tomu, co by mohla dělat, je tady vždy. A teď ředitel znervozněl ředitel InfraGardu. Uvědomil si, že pustil kočku z batohu. Mluvil jsem s jedním mužem, který tvrdí, že InfraGard má povolení zabíjet. Víte o něco o tom? Nikdy jste to neslyšel? Nikdy. Vy jste v radě ředitele? Jsem v radě ředitele, zástupce sekretáře a také v komisi policejní rezervy v této oblasti.

A nikdy jsem neslyšel... Vypadá rozptýleně a vymyslel něco nového. Dám vám tuhle knížku. Je to pohled na InfraGard. Knížka klade otázky... a pak ředitel vytáhne něco jiného. Doslova zakrýval americkou ústavu. Věřím v tohle, guvernére. Nosím ji u sebe, chráním ji jako policista, jako občan téhle země. To, co děláme v InfraGardu, pomůže se ujistit o dodržování a rovnováze. Řeknu vám šerife, že se tady obracíte na práva, když děláte tohle.

Ředitel InfraGardu tak akorát potvrdil varování o téhle skupině. Jeho členové nám dali informace, které jsem já i vy odmítali. To dostali za špehování nás. Přes pokusy a jednání, FBI odmítla všechny guvernérovi nabídky ke setkání. Velký bratr zní jako paranoidní fantazie. Ale já zjsitil, že není. Vím, že mě sledovali, když jsem byl guvernér, ale předtím vypadali jako já a vy, ale teď jsou všude. Kamery na rohu ulic.

Kdykoliv použite kreditku, je to pro InfraGard. Je to vlastenecký nápad, jak dohlížet na teroristy, ale členská karta pro začátečníky? Jaká blbost. Je to všechno výzva ke špehování, donášení a mstít se. Sledujte. Velký bratr je všude. Jsem Jesse Ventura a tohle Conspiracy Theory.

x Jesse Ventura uvádí svůj investigativní dokument s českými titulky o sledování občanů vládními organizacemi. Přečtěte si související článek Orwell 2010.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.