xVybraná videa
text k videu
Mí studenti se často ptají "Co je sociologie?" A já říkám: "Je to studium sil, které formují lidské bytosti, a které jsou neviditelné." A oni řeknou: "Jak se mohu stát sociologem? Jak mohu porozumět těm neviditelným silám?" A já řeknu "Empatie (vcítění). Začni empatií. Všecno to začíná empatií. Vyzuj se z vlastních bot, a obuj se do bot jiného člověka."

Tady Vám dám příklad. Představuji si svůj život, jak by vypadal kdyby před sto lety Čína byla nejmocnějším národem světa a oni přišli by do Ameriky hledat uhlí. A našli by je. Spoustu uhlí, zrovna tady. No a hned začali to uhlí vyvážet, tunu po tuně, nákladní vůz po vozu, loď po lodi, do Číny a jiných zemí světa. A tím, že tohle dělali, nabyli pohádkové jmění. Postavili krásná města, pháněné tím uhlím. A tady, v Americe, jsme viděli jen bídu a ekonomické zoufalství. Toto je co jsem viděl. Lidi, kteří se snaží přežít, a neví kudy kam. A tehdy jsem si položil otázku.

Říkám si: "Jakto, že jsme tak chudí, tady v Americe, když uhlí je takové bohatství, představuje tolik peněz?" A pochopil jsem,že to je proto, že Číňani se spolčili s malou elitou, která tady v Americe vládla, a která ukradla všechny ty peníze a přivlastnila si to bohatstvi. A my ostatní, prevážná větsina Američanů, sotva přežívají. A Číňani dali této málopočetné elitě spoustu zbraní a pokročilé technologie, aby zajistili, že lidé jako já by neprotestovali proti tomu vztahu. Zní jako něco co již znáte?

A oni taky vycvičili Američany k tomu aby to uhlí chránili, a všude byli čínské znaky - všude, stálá připomínka. A zatím v Číně, co říkají v Číně? Nic. Nemluví o nás. Nemluví o nás. A kduž se zeptáte, řeknou: "No, víte, uhlí, uhlí potřebujeme. No přece, měj rozum, přece nesnížím svúj termostat. To opravdu nemůžeš očekávat". A tak se rozhněvám. Opravdu se naseru. A taky mnoho jiných průměrných lidí. A začnem bojovat,a rychle se to vyostří. A Číňani taky odpoví ostře, A než se nadáte, pošlou tanky, a potom vojáky, a hodně lidí začne umirat, a je to opravdu těžká situace.

Dovedete si představit jak by jste se cítil, v mé situaci, v mých botách? Dovedete si představit jaký by jste měl pocit, kdybyste vysel z této budovy, a viděli tank, nebo náklaďák plný vojáků? Představte si co byste cítil. Protože víte proč jsou tady a co tu dělaji. Cítil byste hněv a cítil byste strach. A ten pocit - to je empatie. Opustil jste své boty a stál v mých. A dostal jste ten pocit.

Dobrá, to byla rozcvička, Tohle byla rozcvička. Ted přijde opravdový radikální experiment. Takže, po zbytek mé přednášky, chci abyste se postavili do bot obyčejného muslimského araba, který žije na středním východě - speciálně v Íráku. A abych Vám to usnadnil, třba jste člen této rodiny ze střední vrstvy Bagdádu. A chcete to nejlepší pro své děti, Chcete aby měli lepší život.

A díváte se na zprávy, jste pozorní, čtete noviny a chodíte s kamarády do hospody, a čtete noviny z celého světa. Někdy dokonce přes satelit se díváte na CNN (TV stanici) za Spojených států. Takže máte jisté povědomí toho co si Američané myslí. Ale, ve skutečnosti, prostě chcete lepší život pro sebe. To je co chcete. Jste arabský muslim v Íráku. Chcete lepší život pro sebe.

Takže, dovolte abych Vám pomohl, pomohl s několika věcmi, které máte na mysli. Číslo jedna: tohle pronikání do Vaší země, za posledních dvacet let, i před tím, důvod, že kdokoli, zvláště pak Spojené státy, se zajímá, je ropa. Je to vše o ropě, všichni to ví. i lidé ve Spojených státech to ví. Je to vše proto, že nekdo jiný mé své plány pro Vaše zdroje. Jsou to Vaše zdroje, ne někoho jiného. Je to Vaše zem, Vaše zdroje. Někdo jiný je chce mít. A víte proč je chtějí? Víte proč po nich koukají? Protože mají svůj celý ekonomický systém, závislý na té ropě - na cizí ropě, na ropě z jiných cástí světa, které nejsou jejich.

A co ještě si myslíte o téch lidech? o Američanech? Jsou bohatí. Opravdu, bydlí ve velkých domech, mají velká auta, světlé vlasy, modré oči, jsou šťastní. To si myslíte. Ovšem, není to pravda. ale to je obraz v mediích, a to je co máte. A mají velká města, a všechna ta města závisí na ropě. A co vidíš doma? Chudobu, zoufalství, boj o přežití. Fakt je, nežiješ v bohaté zemi. Tohle je Írák. Tohle je co vidíš. Vidíš lidi zápasit o holé živobytí. Jasně, není to snadné; vidíš spoustu chudoby. A jasně o tom něco cítíš. Tihle lidi mají své plány pro Tvé zdroje, je to tohle co vidíš?

Je ještě něco co vidíš a čem mluvíš - Američané o tom nemluví, ale ty ano. A to je tohle. Militarizace světa, která má centrum v Americe. A Spojené státy mají na svědomí téměř polovinu vojenských útrat tohoto světa - a tvoří jen 4 procenta světové populace. A cítíš to, vidíš to, každý den. Je to část Tvého života. Mluvíš o tom s kamarády, Čteš o tom, a tehdy, když byl u moci Saddam Hussein, Američanům nevadili jeho zločiny, dům, proti Íránu.

Když užíval jedovatý plyn proti Kurdům, a Iránu, to jim bylo fuk. Ale když šlo o ropu, najednou to vše bylo důležité. A co taky vidíte, Spojené Státy Centrum demokratického světa, se nezdají opravdu že by podporovali jiné demokratické země ve světě. Spousta zemí, těch které těží ropu, nejsou zvlášť demokratické, ale jsou podporované Amerikou. Je to divné.

A ty nájezdy, ty dvě války, těch 10 let sankcí, osm let okupace Vzbouření, které bylo rozpoutáno ve Vaší zemi, statisíce civislistů, kteří zemřeli, a to vše pro ropu. Nemůžete o tom nemyslit. Mluvíte o tom. Je to stále před Vašemi očima. Říkáte si: "Jak je tohle možné?" A tento muž, je to kdokoli - Váš dědeček, nebo strýc, Vas otec, syn, váš soused, profesor, student. Jenu chvíli život plný štěstí a radosti, a náhle bolest a utrpení. Každý ve Vaši zemi byl dotžen tímto násilím, krveprolití, bolest, ta hrůza, každý. Není jediný člověkk ve Vaší zemi kterého by se to nedotklo.

Ale je ještě něco. Ještě něco o těchto lidech, a těch Američanech co tu jsou. Je tu něco co Vy vidíte - ale oni sami nevidí. A co vidíte? Jsou to křesťané. Jsou to křesťané. Uctívají křesťanského Boha, mají kříže, nosí sebou bible. Bible mají znak, na sobě, který říká "US army". A jejich vůdci, než pošlou své syny a dcery do války do Vaší země - a víte proč - než je pošlou. jdou do křesťanského kostela, a žádají od toho Boha, aby je chránil, a ukazal jim cestu.

Proč? No zřejmě, když lidé v té válce umírají, jsou to Muslimové, Íránci - nejsou to Američané. Nechcete aby Američané umírali. Ochraňuj naše vojaky. A jistě, že o tom něco cítíte - Samozřejmě. Oni také dělají obdivuhodné věci. O tom čtetea slyšíte to. Oni sem prišli pomoci lidem, postavit školy, to je co chťějí. Dělají dobré činy, ale i zlé činy, a někdy to nemůžete rozlišit.

A potom přijde tenhle chlápek. chlapek jako tenhle generál William Boykin. a opravdu, tady je chlap co ríká, že Vas Bůh je falešný Bůh. Váš Bůh je modla. jeho Bůh je opravdový Bůh. Podle něho, řešení problémů Středního východu, je konverze Vás všech ke křesťanství. Prostě zničit a odstranit Vaše náboženství. A vy víte, že Američané o tomhle clapíkovi nečtou. Neví o něm nic. Ale Vy víte. Vy si to řeknete. Citujete jeho slova. Tohle je vážné. On byl jeden z hlavních velitelů bwhwm druhe invase Íráku.

A tak si myslíte: " Proboha, když on tohle ríká, tak vsichni ti vojáci to asi taky ríkají". A nebo tohle slovo: George Bush nazval tuhle válku kampaňí (křižáckou výprávou). Vole, Američani opravdu, řekli 'křízová výprava. Teda opravdu. Já nevím". Vy víte co to znamená. Je to svtá válka proti Muslimům. Hele. Invase, potlačení, a konfiskace zdrojů. A pokud se nepoddají, zabi je. To je oč tu běží. A tak so myslíš. "Proboha, Křesťani nás jsdou zabít." To budí strach. Hrozné. Jasně, že cítíš strach.

A tento muž, Terry Jones: Tak tady je chlap co hce pálit Korán. A Američani: " Ále, on je cvok. Byl kdysi manažer hotelu. Má asi tři tucty členů ve své kongregaci." A smějí se mu. Ale my se nesmějeme. Protože v souvislosti se vším ostatním, to vše do sebe zapadá. Myslím si samozřejmě, takle to to Amíci vidí, takže lidé všude, ve Středním východě, ne jen ve Vaší zemi protestují. "Chce pálit Korán naši svatou knihu. Tihle Křesťané, co jsou vlastně zač? Jsou tak zlí, tak suroví - to je co jsou zač. To je co si nezbytně myslíte, jako arabský Maslim, jako Íráčan. Jistěže, to je co si budete myslet.

A potom přijde Váš bratrance a řekne" Hele brácho. Mrkni se na tenhle website. To musíš viďet - biblický vojenský výcvik Tihle Křesťani jsou šíleni.. Trénují své malé děti, aby z nich byli boží bojovníci. Vemou tyhle dětičky, proženou je touhle prolézáčkou, a učí je řikat " Slyším a poslouchám", a hazet granáty a pucovat kvéry. A kfyz jdeš na ten website, tak tam vidíš "US army", přímo tam.

Ti povíďám, jsou to šílenci. Jak to mohou dělat svým dětem? A tak to tam na tom websajtu čteš, a ovšem, Křesťani v USA a jinde říkají, "Ále, to je nějakáj malinká, mrňavá kongregace, búhvíkde". Jenže ty to nevíš. Pro tebe, tohle jsou Křesťané, všichni. Je to všude na webu. A koukni sem: dokonce trénují svě děti - trénují je stejně jako US mariňáky. Není tohle zajímavé. A bojíš se toho. Je to hrozivé.

Koukni na tyhle chlápky, vidíš? Vidíš, já - Sam Richards -, já vím kdo jsou. Jsou to mí studenti, mí přátelé. Já vím co si myslí: "Vy nevíte". Když Vy je vidíte, jsou něco jiného, něco jiného. To je čím jsou pro Vás, My v USA je tak nevidíme, ale Vy je tak vidíte. Takže. Ovšem, tak to není. Zobecňujete, a je to jinak. Nerozumíte Američanům. Není to křesťanká invase. Nejsme tam jen kvůli ropě; Je mnoho důvodů. Děláte špatný závěr, děláte chybu. A ovšem, většina nepodporuje odboj; nepodporujete zabíjení Američanů nepodporujete terotisty. Ovšem že ne. Velmo málo lidí je podporuje. Ale někteří je podporují. A zde je ta perspektiva, to hledisko. OK. teď, tohle je co uděláme.

Vyzujte se z těch bot co máte teď na sobě a obujte se zase do svých vlastních bot. Všichni pojďte zpět sem, do tohoto sálu. Nyní přijde ten radikální experiment. Tak, všichni jsme zpátky doma. Tato fotka, ta žena, vole, opravdu vím co cítí. Já sám to cítím. Je to moje sestra, moje žena, sestřenka, sousedka. Je pro mě tím vším. A ti chlápci okolo. Opravdu pociťuji tu fotku. Teď bych chtěl abyste udělali tohle.

Pojďme zpátky k mému původnímu příkladu. Chci abyste se k tomu vrátili. Takže je vše o uhlí a Číňané jsou zde, v USA. Chci abyste si představili Číňanku, která dostává čínskou vlajku, protože její milí padl v Americe, během povstání kolem uhlí. A ti vojáci jsou Číňané, všichni ostatní jsou Číňané. Jako Američan - jaké pocity budí ta scéna? Co si myslíte o tom obrázku?

OK. Teď zkuste tohle. Pojďte zpět. Tedy je zase ta scéna. Je to Američan, američtí vojáci, Američanka ztratila milovaného člověka na středním východě - v Iráku nebo Afghánistánu. Nyní, vstupte opět do bot, zpět do bot arabského Muslima, který žije v Íráku. Co cítíte, co si myslíte o této fotce, o této ženě?

OK. Nyní pojďte se mnou k tomuto, protože tady riskuji, a tak Vás pozvu abyste riskovali se mnou. Tito muži tady, jsou vzbouřenci. Byli chycení americkými vojáky když se snažili zabít Američany. Možná se jim to i povedlo. Možná uspěli. Obujte si boty Američanů, kteří je chytli. Cítíte jejich vztek? cítíte jak chtějí je popadnout a zakroutit jim krkem? Může k tomu citu přijít? Nemělo by to být tak těžké. Jen mě na pusť. Nyní se postavte do jejich bot. Jsou to suroví zabijáci, nebo obránci vlasti? Který případ to je?

Můžete cítit jejich hněv, jejich strach, jejich vztek nad tím co se stalo s jejich zemí? Umíte si představit jak jeden z nich se třeba ráno sklonil aby objal své dítě a řekl, "miláčku, musím teď jít, jít bránit tvou svobodu, tvůj život. Musím teď jít ven, se o starat o nás, o budoucnost naší země? Umíte si tohle představit? Umíte si představit. že Vy byste tohle řekli? Můžete k tomuto dojít? Co si myslíte že cítí? Vidíte, toto je empatie. Je to také porozumění.

A teď se mě můžete zeptat, "OK Same, proč děláš tyhle věci? Proč, ze všech možných příkladů, užíváš tenhle? A já řeknu, protože...protože. Můžete ty lidi nenávidět. Můžete je prostě nenávidět každým kouskem své bytosti. Ale jestli Vás přiměji k tomu, abyste vstoupili do jejich bot a šli v nich jen pár centimetrů jen pár centimetrů, pak, představte si, jaké sociologické analýzy můžete užít na jiné oblasti svého života. Můžete ujít celý kilometr v porozumění člověka který řídí a jede 35 km/h v rychlém pruhu dálnice, ne by svému synu - v jeho týns letech, nebo sousedovi, který Vám jde na nervy když seká svůj trávník v Neděli ráno.

Ať je to cokoli, můžete dojít tak daleko. To je co říkám svým studentům: Vystupte ze svého malého, mrňavého světa. Vstupte do malého, mrňavého světa někoho jiného. A pak to udělejte znovu a znovu. A pak, najednou, tyhle malé mrňavé světy, se spojí a vytvoří komplexní síť. A vytvoří velký a složitý svět. Najednou, aniž byste si to uvědomil, vidíte svět jinak. Všechno ve Vašem životě se změnilo. A to, ovšem, je to o čem to je.

Bud si vědom jiných životů, jiných vizí. Naslouchej ostatním lidem. osviť své vědomí. Neříkám, že podporuji teroristy v Íráku, ale, jako sociolog, co říkám je, že rozumím. Možná, že i Vy teď - možná - také rozumíte.

Děkuji Vám
x Sociolog Sam Richards se pokouší na příkladu vysvětlit, jak se mohou cítit lidé, když ztrácí to, co jim patří. Empatie znamená vcítění do jejich pocitů a na této přednášce si vyzkoušíte radikální experiment, jak byste se cítili v jejich kůži. S českými titulky a kompletním přepisem textu.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.