xVybraná videa
text k videu
The Pirate Bay - Away From Keyboard
Na začátku 21. století se Pirátská zátoka - Pirate Bay stává největší stránkou pro sdílení souborů V roce 2008 žaluje Hollywood muže stojící za tímto serverem. Tento film sleduje osudy zakladatelů The Pirate Bay Gottfrida Svartholm Warga, Fredrika Neije a Petera Sundeho Dnes byli zatčeni tři Švédové podezřelí z provozování jednoho z největších serverů pro nelegální stahování... Dobrý večer. Americká vláda hrozila obchodními sankcemi, pokud nedojde k uzavření sdílecích serverů, jako je Pirate Bay.

Nelegální stahování rozhořčilo mnoho velkých organizací z Hollywoodu... Filmová studia přišla kvůli pirátství odhadem o 6,1 miliardy dolarů. Bílý dům donutil švédskou vládu k intervenci. Chválíme švédské úřady. Bylo důležité uzavřít tu stránku. Stránky policie byly napadeny v pátek a v noci na dnešek vládní stránky. Proces se zakladateli The Pirate Bay začíná zítra. Dnes se setkali s novináři. Co se stane s Pirate Bay, pokud budete odsouzeni? Nic. Co s ní udělají? Už jednou se jim nepovedlo ji zavřít.

Těšíme se na ně, až selžou znovu. Zítra nejde před soud Pirate Bay. Chtějí nás, kteří jsme s Pirate Bay spojeni, zatáhnout do politického procesu. Zítřejší proces není věcí právní, jde o politiku. Pirate Bay koordinuje polovinu datového toku BitTorrentu. Je to obrovský provoz. V tuto chvíli máme 22-25 milionů uživatelů. Uživatel je definován jako jedno probíhající stahování nebo sdílení. Nějaké otázky? Prosím. Kde je Fredrik? Kde je Fredrik? To nevíme. Měl tu být, ale asi má kocovinu.

První otázka: Kde je Fredrik? Řekl jsem, že Fredrik rád paří. Nechtěl jsem lhát a říct jim, že vím, kde je. Snažil jsem se Fredrika sehnat celý včerejšek. Volal jsem mu několikrát, než to konečně zvednul. Povídá: "Víš, kde jsem?" Já na to: "Ne." "Jsem na letišti Arlanda." "A proč?" "Jedu pryč." Cože? Řekl, že si koupil lístek do Kuala Lumpur v Malajsii. Skvělé místo, kam plánovat útěk. Naplánoval si cestu domů, za svojí přítelkyní do Laosu. Bydlet s ní a na všechno se vykašlat.

Pak mi najednou napsal: "Myslím, že po mně jde rozvědka. Letadlo je prý rozbité." "A kde teda jsi?" "Jedu zpátky do hotelu." Uf! Zájem o stockholmský proces s údajnými sdíleči je obrovský. Nemůžete myslet vážně, že se vám povede zastavit náš svět, naši každodenní realitu. Tohle je hodně teplý. Hakan Roswall státní zástupce Henrik Pontén Antipirátský úřad Monique Wadsted právnička Hollywoodu Monique Wadsted. Zastupuji i herní průmysl. Hudební ne. Požadujeme náhradu největší škody.

Zastupuji velká filmová studia z Hollywoodu. Warner Bros., Columbia, 20th Century Fox a MGM. Požadujeme kompenzaci ve výši 13 milionů dolarů. Může se to zdát nesmyslně moc. Dívejte se na to jako ukazatel toho, o jak velký byznys jde. Jde o pět filmů během půl roku. "Růžový Panter", "Syriana", jeden "Harry Potter" "Prison Break" a "Walk The Line". Není pochyb o tom, co udělali. Za účelem zisku vedli obchodní firmu. Trestem za takovou činnost je vězení. Ne pokuty. Fredrik by chtěl říct svoji verzi, než začne státní zástupce.

Vyhovuje to státnímu zástupci? Můžete začít, Fredriku Neiji. Chtěl bych začít tím, že řeknu, že se velmi zajímám o počítače a IT. Zvlášť o internet a sítě. A že... no... ...zapomněl jsem myšlenku. Zapomněl jste, co jste říkal. Dlouho se zajímáte o IT. Na Pirate Bay jsem se začal podílet kvůli zájmu o IT. Myslím, že je velmi zábavné pracovat s technologiemi. Pro mě byla Pirate Bay technická výzva. Provozovat tak velkou stránku a tak velký tracker na technické úrovni.

Hrát si s počítači, které bych si sám nemohl nikdy dovolit. Nejdřív se vás chci zeptat... Média vás často popisují jako počítačového génia. Jak byste popsal vaše schopnosti vy sám? Mám jisté technické znalosti, ano. Když se porovnáte s jinými, co znamená "jisté"? Nejsem si jistý, zda je zde pravé místo a čas, abychom rozebírali můj životopis. Ale já se vás ptám. Laskavě prosím odpovězte. Odmítám odpovědět na tuto otázku. Je toho příliš na odhad. -Prosím? -Těžko se to odhaduje.

-Těžko se to odhaduje? -Je to velmi těžká otázka. Jak jste poznal Fredrika a Gottfrida? Nepamatuji se, ale asi to bylo v chatovací místnosti na internetu. Kdy jste se prvně setkali IRL? Nepoužíváme IRL. Říkáme AFK. Ale to je jedno. Stejně si to nepamatuju. Měli bychom vědět, co je IRL? Co to je? In Real Life. (Ve skutečném životě.) Nemáme ten výraz rádi. Říkáme AFK. Away From Keyboard. (Mimo klávesnici.) Myslíme si, že internet je dost skutečný. Takhle vypadá naše kancelář.

Tohle je uvnitř Pirate Bay? Ano, tady jsou někteří pracovníci. -Oni na tom teď pracují? -Ano. Kde jsou fyzicky? Ve Švédsku? Tak se podíváme. USA, USA, USA nebo Anglie, Anglie. Finsko, myslím. Někde ve Švédsku Pirate Bay. Tohle je webový server. Databáze a vyhledávání. Trackery jsou tamhle. Tenhle prcek je tracker. Největší tracker na světě. Koordinuje 50% světového provozu BitTorrentu. Ne moc počítačů, ale výkonných a dobře nakonfigurovaných. Půl dne pryč. Jak vám bylo u soudu?

Doteď to bylo nudné. Strategií žalobců je lhát, jak nejvíc a jak nejnudněji můžou, takže můžete u soudu usnout, což vám fyzicky znemožní obhajovat se. Říká se, že jste šířením ilegálního materiálu vydělali spoustu peněz. Pravděpodobně jsme dost vydělali, ale provoz stojí hodně. Ahoj. OK, jdeme dolů. Zatím. -Pojďme se najíst. -Dobře. Nic vegetariánského. Tys administroval stránku, kvůli které nás soudí, během soudu? Upirátěné CD Depeche Mode na mém laptopu je ještě srandovnější.

Otevře během pěti minut. Jak si sakra může žalobce Roswall splést megabit a megabyte? Obecně řečeno, pro velikost používáš byte a pro měření rychlosti bit. Všechno to začalo Gottfridovou stránkou "Nejhloupější vojáci Ameriky". Mohli jste tam hodnotit od 1 do 10. Šlo o americké vojáky, kteří zemřeli v první válce v Iráku. Mohli jste známkovat, jak byli hloupí podle toho, jak hloupě zemřeli. Ta stránka se nelíbila americké vládě ani nikomu jinému. Měl jsem volnou linku, kterou jsem ho nechal používat pro jeho stránku.

Byla od British Telecom. Někdo z amerického ministerstva zahraničí zavolal šéfovi British Telecom. Ten zavolal šéfovi švédského operátora, u kterého jsem pracoval. Takže nám americká vláda nařídila odstranit tu stránku. Bojovali jsme dlouho, než jsme ji odstanili. Tvrdili jsme, že jde o svobodu slova a parodii. Nakonec jsme to zavřeli, když kolem toho bylo moc rozruchu. Za dva měsíce potřeboval Gottfrid větší bandwidth pro Pirate bay. Pořád jsem měl tu linku, tak jsme ji použili pro Pirate Bay.

Slyšení s obviněným Peterem Sundem. Žalobce může začít. Je pravda, že jeden z počítačů Pirate Bay jste vlastnil? Zakoupil jsem počítač a věnoval jsem ho Pirátskému úřadu. Co je Pirátský úřad? To je organizace, která se diskutuje o internetu. Je na jejich stránce diskutován i copyright a sdílení? Pravděpodobně. A vyjadřují se kriticky k současnému fungování copyrightu? Tím si nejsem jistý. Lidé mají různé názory. Jaký je váš názor? Těžko říct. Myslím, že je to problematické.

Jakým způsobem? Fakt, že tu dnes stojíme, ukazuje, že existuje problém. Zaprvé chci říci, že nevěřím, že si dnešní mladí lidé myslí, že copyright je špatný. Myslím, že je to mýtus. Ta sekta Kopimi to opravdu dobře propaguje. To je kurva boží! Trochu jsme to upravili. V novinách byla otázka: "Pokud odsoudí Pirate Bay, nestanou se z nich mučedníci?" Monique řekla: "Ne, nemají žádné stoupence." "Mají jen malou sektu Kopimi, která je vzývá." Úžasný. To jsme my! Pirátský úřad byl založen v létě 2003.

Bylo to v době, kdy nahrávací průmysl žaloval Napster v Americe a farmaceutický průmysl žaloval JAR kvůli kopírování léků na HIV. Jméno "Pirátský úřad" bylo jasnou volbou. Nešlo nám o romantizování pirátských věcí s klípcem přes oko a tak. To se nám nikdy nelíbilo. Antipirátský úřad už existoval a my jsme chtěli ukázat, že jsme aktivní součástí konfliktu. Antipirátský úřad je reakcí. Tohle je Henrik Pontén z Antipirátského úřadu. Dostali jsme tip, že prodáváte kopie.

Počkejte, nezavírejte. Přijde policie se soudním příkazem. Postavili si byznys na tom, že jiní lidé páchají zločiny. Vytvořili průmysl postavený na výdělku z bannerů a z reklamy na porno. Bylo to velmi výnosné. Jen si to zhoršujete. -Musíte mě nechat zavřít dveře. -Tak pojďte ven. Podívejte se o do studií o sdílení oni to nedělají kvůli přátelství ani kvůli ideologii. Dělají to, protože je to jednoduché a zadarmo. Pak je tu malá skupinka lidí, kteří tvrdí, že to dělají kvůli svobodě slova.

Náš přístup je takový, že stránka je prázdná a její obsah je tvořen uživateli. Nezasahujeme do obsahu. Svoboda slova? Z technologického hlediska jde o kontaktovací službu. -Pro komunikaci? -Ano. Nezajímá mě pirátství, kopírovací monopol ani politika. Dělám to, protože mě baví spravovat tak velkou stránku. Popište význam Pirate Bay. Je nástrojem demokratizace a poskytuje skvělé podmínky pro svobodu vyjadřování. Co to má dohromady s copyrightovaným materiálem? Pirate Bay umožňuje jednotlivcům sdílet cokoliv.

Ikdyž jde o copyrightem chráněná díla? To je choulostivý důsledek, o kterém bychom měli diskutovat. V co doufáš? Doufám, že se vyhneme sledovanému a omezovanému internetu. To je teď ten největší problém. Kopírovací průmysl začal kopat internetu hrob. Vůbec neberou v úvahu obecný prospěch svobodného internetu. Problém je, že ty podniky jsou řízeny starými lidmi. Uměli vydělat peníze dřív a nechtějí se měnit. Jsou jako amishové. Nechtějí elektřinu. Umí dělat věci bez elektřiny.

Roger Wallis. Prosím do soudní síně 9. Myslíte si, že lidé, kteří stahují filmy, si je půjdou i koupit? -Jestli si koupí film? -Ano, obstarají legálně. Ano, ale záleží na kvalitě. Lidé chtějí vyšší kvalitu. Nebo bonusy na DVD. Abyste prodali produkt, musíte zvýšit jeho hodnotu. Pokud chcete nastavit svůj byznys model pro nové podmínky. Děkuji. Volal jsem vaši vysokou školu, abych se zeptal na pár otázek, protože jsme nebyli schopni dát dohromady vaše curriculum vitae.

U soudu jste uvedl, že jste profesor, ale váš institut vás nazývá hostujícím přednášejícím. -Víte, jak se používá Google? -Ano. Pak je velmi jednoduché najít moje CV. -Posuňme se od té otázky. -Taky si myslím. Pojďme dál. Děkuji, Vaše Ctihodnosti. Měl jste při vašem jmenování nějaké soupeře? Myslel jsem, že jsme již posunuli, Vaše Ctihodnosti? -Rád bych slyšel odpověď. -Prosím odpovězte. Nemám tušení! Byl jsem pozván, abych přijel, a já prošel... (A jsme zase u toho!) ...standardním výběrovým řízením Královského Institutu Technologie.

Předložil jsem všechny publikace. Tři profesoři a dva mezinárodní experti usoudili, že jsem vhodný pro jmenování. Děkuji. Odpovídejte prosím jen na otázky. Jak hluboko můžou klesnout? Tolik se bojí výsledků vašeho výzkumu. Tam na vás nemůžou, tak útočí na osobní úrovni. Královský institut technologie. Profesor Roger Wallis. Myslím, že je odporné, tímto způsobem napadat akademickou sféru. Není to poprvé. Slyšel jsem o profesorech v USA, -kteří svědčili o tom, že sdílení může být pro průmysl výhodné, a byli pronásledováni s bičem.

Je smutné, že tyto americké metody přišly do Švédska. Požadujete nějakou kompenzaci za vaši dnešní účast? Pošlete prosím mé ženě květiny za tu probdělou noc. To soudu rozpočtová pravidla nedovolí. Je to pár dní, co jsem byl svědčit. Pročítám blogy z celého světa. Teď se dívám na "TorrentFreak": "Svědek Pirate Bay zavalen květinami." A strašně moc velmi milých lidí píše: "Konečně někdo ze starší generace..." Ano, jsem starý muž. "...rozumí tomu, co si myslíme." Jako skladatel jsem tu také zmínil, že píseň, kterou jsem napsal, mi zaplatila náš první dům.

Podporuji copyright, ovšem jen pokud povzbuzuje kreativitu nebo ekonomické podněcování nebo pokud je pobídkou k tvorbě. Ne kopírovací monopol jako obří kontrolní mechanismus pro lidi, kteří sedí na právech jako žába na prameni. Policista, který pracoval na vyšetřování Pirate Bay, byl krátce po skončení vyšetřování zaměstnán filmovým studiem. Warner Bros. uvádí v emailu, že informace o údajném konfliktu zájmů je čirou spekulací. Prodal svůj byt a koupil si dům.

Hned jak tu práci dostal. Zklamalo mě, že jste ho nevyšetřoval. Tvrdíte věci, o kterých nemám ponětí. Měl byste sesbírat materiál a poskytnout ho policii. To jsem udělal, ale odložili to. No... V tom případě já nemůžu nic dělat. Jeho roční příjem byl větší, než jeho plat u policie. Přiznal kapitálový zisk 120 000 dolarů. Tenhle posranej soud je každej den bizarnější. Myslím, že jsme měli v Pirate Bay zase výpadek proudu. -Proč používáš automatické pojistky? -Jsou na kabelovém krytu.

Když automatická pojistka chcípne pětkrát, musíš ji vyměnit. Laptopy se mi rozbíjejí tak rychle, že ani nemám čas lepit na ně samolepky. Na jeden jsem vylil gin&tonic. Na další pivo. Na jeden jsem spadnul a rozmlátil mu displej. -Máte tady WIFI? -Jo, jmenuje se "bambuser". -Funguje? -Klíč... Bambuser... -WTF! -Neřvi. Mám absťák! Celý den jsem nebyl na inernetu. Když zábavní průmysl vznesl copyrightové nároky, Pirate Bay publikovola odpovědi na svojí stránce. Strana 24.

Obdržel jste email, který jste přeposlal Gottfridovi and Peterovi Sundemu. Proč jste ho přeposlal? Nepřeposlal jsem ho. Všechny emaily, které obsahují "DMCA", jsou automaticky přeposílány Gottfridovi a Peterovi. Mám ve filtru mnoho zkratek. -Kdo programoval ty zkratky? -Já. -Proč? -Protože dostávám spoustu spamu. Proč byste považoval email s návzem "Copyrightový nárok" za spam? Spam jsou emaily, které jsem si nevyžádal. Fredrik Neij uvedl, že vždycky, když dostal email od zástupce držitelů copyrightu, byl z jeho počítače přeposlán vám. Je to tak?

Jelikož nikdo z nich nebyl schopný udělat, co jsme jim řekli, tedy kontaktovat uživatele, který materiál nahrál, byly stížnosti buď ignorovány, nebo nebo byly zodpovězeny více či méně hezkou odpovědí. Švédsko není státem USA. Americké právo zde neplatí. Proč byly posílány vám? Narozdíl od Fredrika mám dobrý psaný projev. Ty nároky nevedly k ničemu, než pohrdání a výsměchu? Na prvních 100 jsme odpověděli: "Kontaktujte uplodera." -A co dalších 100? -To už jsme přišli o trpělivost.

Společnost PRQ... -Byl to webový hotel? -Ano, tak byla založena. Došlo k tomu, že vyšetřovatelé zabavili 195 serverů, z nichž 11 patřilo Pirate Bay? nebo 13, nepamatuji si přesně. To je neslýchané. To je opravdu nespravedlnost. Útočí na naši společnost, která nemá nic do činění s Pirate Bay. Jenom proto, že zakladatelé se pro zábavu podílejí na Pirate Bay. Díky této razii se PRQ dostalo velké pozornosti. Každý věděl, že jsme policii nedali jedinou informaci. Databáze našich zákazníků jsou šifrované.

Policie zabavila naše servery, ale nedostala z nich žádné informace o zákaznících. Když došlo po razii k uzavření Pirate Bay, nezbyly vám žádné servery, že? Přesto jste byli online za tři dny. Kde jste sehnali nové servery? Pronajali jsme si je od nizozemské společnosti NFOrce. Je to kolokační společnost. -Jak to bylo přijato? -S potleskem ve stoje. Je pro mě potěšením oznámit, že Pirate Bay je opět online! In your face, Hollywood! -Petere! -Ano? Budu tam hned! Tak jste mi vyhrožovali.

V dopisech od právníků mi chodí: "Švédské právo vás neochrání. Americké právo vás dostane." Nasadili jste na nás soukromé detektivy, dva jsem měl přímo před domem. -O tom nic nevím. -Ale je to vaše zodpovědnost. Mohl to být filmový průmysl. -Ne, byl to hudební průmysl. -OK. TPB se nezajímá o hudbu ani filmy. TPB je všeobecné médium pro distribuci souborů všech typů. Nemělo by se říkat, že TPB je tu jen na šíření nelegálních filmů nebo hudby. Pak je váš svět malý. Je to vaše ztráta. Místo toho bychom mohli říct, že sdílení je dobré. Pak bychom se mohli zaměřit na způsob, jak vydělat peníze umělcům. -Myslíme si, že sdílení je dobré. -Jistě, ale všechny žalujete. Ne. Nechceme nikoho žalovat.

Chceme, aby švédští občané začali respektovat copyright. Co bylo podle vás účelem Pirate Bay? Nikdy jsme nemluvili o účelu. Jestli to bylo kvůli reformě zákonů nebo kvůli nenávist vůči některým Američanům. Neznám jejich důvody. Pokud jde o Fredrika, se kterým jsem jednal, -cílem bylo vybudovat velkou stránku. Největší na světě. Myšlenka největší stránky na světě se mi líbila. -Jak je Pirate Bay financována? -Jak je stránka financována? Máme na stránce reklamu.

Člověk jménem Lundström vám pomohl finančně, že? Ano, sponzoruje nás společnost Rix Telecom. -Jaký byl jeho záměr? -Svobodná reklama pro jeho firmu. Carl Lundström zajímavý pán. Stojí za mnoha pravicovými organizacemi. Carl Lundström zjevně věnoval peníze... Odpovězte na otázku! Reprezentuje tyto organizace? Fakt, mě to štve, -když se na nás dívají jako na pravicové extrémisty. Bolí mě to a rozčiluje. Můj bratr je odsouzený anarchista. Hájil své názory před soudem.

Oba jsme byli na hit listu neonacistických organizací. Být obviněn ze založení neonacistické organizace je zvláštní. Je to opravdu drsné. Umím si stát jen za vlastní politikou. Když máte nějaký vliv a lidé vám naslouchají, měli byste využít své postavení, abyste udělali něco pozitivního. Kdy jste se stal mluvčím Pirate Bay? Tedy, není to oficiální titul, ale funkce, kterou jsem dostal. Nikdo to nechtěl dělat, ale bylo důležité sdělovat, že Pirate Bay dělá něco důležitého.

Protože to nikdo nechtěl dělat, začal jsem to dělat já. Jakou roli hrál v té době Peter Sunde? Objevil se, když jsme potřebovali tvář pro veřejnost. Ani já, ani Fredrik se nehodíme do pokojů vybavených nábytkem. Takže neměl nic společného s provozem stránky. -Nebo s designem? -Ne. -S financováním? -Ne. To je AIM. Říkals mi, že to je MSN. V čem je kruci rozdíl? Jsou to dvě různé sítě. Jako IRCnet a EFnet. -Ale no tak! -Bylo to muzeum moderního umění... Strašně řveš!

Bolí mě z tebe hlava. -Jsem napůl hluchý, takže křičím. -Já z tebe ohluchnu. Chce šířit své utrpení. -Proč nic neslyšíš? -Sex, drogy a průmysl! Sex? Slyšel jsem tvoje historky... Kolik se platí za banner? Opět se mě ptáte na pět let stará čísla. Když mi dáte den, najdu vám nějaké příklady. Ale nemůžu vám dát žádná přesná čísla. Zní 500 dolarů týdně jako přiměřená částka? Zní to zhruba správně. Alespoň je to ve správném rozmezí. Říkate ve správném rozmezí. Měli jste nějakou dohodu, jak bude rozdělen zisk z reklamy?

-Nevím o ní. -Nevíte. Dobře. -Jsem strašně unavený. -Tohle bude tvůj život na příštích pět let. Jsi snad Kafka nebo co? Zase mi to připadá jako "Proces". Možná se probudím jako Řehoř Samsa a nebudu moct jít do práce, protože jsem se proměnil v brouka. Kdy se vracíš do Kambodže? -Hned jak bude téhle kravině. -Pšt. Je to tajemství. Co si myslíte o tomto sporu? Bude prima, až to bude za námi. Zítra je to jen na půl dne. A po závěrečných řečech bude hotovo. Kolik peněz po vás chtějí?

Chtějí asi 20 milionů eur za škody. Hodně zdaru při hledání. Já takové peníze nemám. Kdyby věděli, že celá naše pracovna byla chatovací místnost na IRC, tak by tomu nevěřili. A nevěří, protože se pořád ptají na nějaké společnosti. Ano, zkoušeli jsme se organizovat, ale nikdy se nám to nepodařilo. Myslím, že vůbec nedokážou vstřebat myšlenku organizace bez vedení. Lidé nemají ponětí, jak málo nás je. Jenom pár kluků v chat roomu. Poslední den u soudu Tvrdil jsem, že roční zisk je nejméně 170 tisíc dolarů.

A to je minimum. Gottfrid Svartholm Warg uvedl, že cena jedné reklamy na Pirate Bay byla 500 dolarů týdně. Zpráva ze soudní laboratoře uvádí, že v době razie tak bylo 64 různých reklam. Hrubý odhad... 500 dolarů krát 64 rovná se 34 tisíc dolarů týdně. Tato částka krát 52 týdnů, tedy týdnů za rok, dělá dohromady roční příjem 1 700 000 dolarů. Takže The Pirate Bay nejsou idealisté. Je to byznys za účelem zisku. Asi takhle. 4 krát 52. 0 tisíc dolarů. To je spousta peněz.

Takové peníze jsme nedostávali. Když budete počítat se správným počtem reklam - 4 místo 64 - dostanete o dost realističtější čísla. Ale on se přepočítal v tolika věcech. Myslel Roswall 64 různých reklam, nebo 4 reklamy krát pár stránek? -Jo. -Do psí díry! Je magor? Je přímo za tebou. Přemýšlíme nad tiskovou konferencí na Bambuseru. Do háje ne!! Ne! Ne! Pořád o nás říkají, že jsme organizovaní. Vůbec nechápou ten vtip. Je to neorganizovaný zločin. Mystlíte pro vás všechny?

Řekl bych, že vás odsoudí. Vyfoť si Monique. Je to její copyright. -Odcházím. -Nashle! Potřebujete pomoc? Tohle je jediná pomoc, kterou ode mě kdy dostanete. -To je milé. -Jsem milý. A pořád mám duši. Fredrik je tady, tak odsud padáme. Spočítejme si, kolik jsme vydělali peněz. Začneme s exponenciální funkcí. -Můžeš přidat krát 64. -Správně. A za N zvolíme náhodné číslo. Mezi 10 a 5 200. Píšeš kód ve švédštině? Teď z toho udělej odmocninu, abychom se dozvěděli, kolik stojí Moničina duše.

Výsledek? Udělej to matematicky správně. Ale no tak, ne pí. Je to magor. Zkontroluj, jestli to má správně. Dobře. Máš moje uznání. Mám to ve svalové paměti. Nevzpomenu si, když píšu fixou. Musím emulovat klávesnici. A co budeš dělat 17. dubna v jedenáct? Čekat před soudem? -Jedenáct je pět odpoledne místního času. -To jsem myslel. Gottfride, můžeš si sednou sem? Nebudu se účastnit žádný zasraný tiskový konference. Je mi z toho nanic! -Je to v angličtině. -Už jsem z kamer kurva unavenej. Zasraný píčoviny!

-Pojď si sem sednout. Je to naposled. Nein! Ahoj, všichni. Jsou tu se mnou kluci z Pirate Bay. Zamyslete se, na co se chcete kluků zeptat a uvidíme, co vám řeknou. -Nevěděl jsem, že jsme až tak nudní. -Ty jsi tak nudný. Protože nespolupracuješ. Filmujte ho! Anakato! Druhý den se Gottfried vrátil do Kambodže. Fredrik odletěl za svojí přítelkyní do Laosu. Soud dnes rozhodne, jestli jsou lidé z Pirate Bay vinni z porušování copyrightu. Sledujte verdikt živě na svt.se od 11 hodin.

Ne, ale... Samozřejmě, ale neměj strach. Protože já se nebojím. Zavolám ti později, ahoj. Táta je nervóznější než já. Je tady verdikt pro Pirate Bay. Je 11 hodin. Všichni čtyři obvinění byli odsouzeni k jednomu roku vězení. Jde o přestupek "nápomoc při porušování copyrightu". -Takže jeden rok ve vězení... -To je šílené! To musí být vtip. Jen klid, mami. Nic se nestane. Bude to trvat 5 let. Buď v klidu. Okresní soud je řízen politiky. Říkame mu soud ruletový soud. Zůstaň v klidu.

Teď nemůžu mluvit, musím se podívat na tiskovou konferenci. Dobře. Měj se. Okresní soud oznámil verdikt nad Pirate Bay. Odhadli jsem zopůsobenou škodu zhruba na 4,5 milionu dolarů. Jdi do prdele. Na toho čeká teplé místečko v Hollywoodu. To je tak neskutečný! Nejlepší nastavení v historii. Nemám teď zrovna čas, musím vás odmítnout. Ne, vlastně jsem jediný ve Švédsku, ostatní jsou v poušti nebo džungli. Ne, určitě nás do vězení nepošlou. Ve Švédsku to funguje tak, že nám nemohou udělat nic, dokud nevyčerpáme všechny možnosti odvolání.

-Jak tomu budeme říkat? -LOL? For the lulz. Kdybychom byli postavy ve filmu, tak je tohle ta část, kdy se setkáme s prvním problémem. Karate Kida na začátku šikanovali a mlátili. A nám právě dali nakládačku. Děkujeme, Hollywoode, žes nás naučil, že klaďasové nakonec vyhrají. Dohromady chtěli asi 100 milionů švédských korun, že? A přiklepli jim 30 milionů. Klidně mohli vysoudit miliardu, to je jedno, protože nemůžeme zaplatit a neplatili bychom. Rozsudek mě velmi rozčílil.

Je nemožné, aby nebyl změněn u odvolacího soudu. Pro nápravu přebrodím potok, řeku i Atlantik. Toto stanovisko znamená hodně. Je důležité napravit vnímání Švédska jako země, kde platí zákony. Soudce procesu s Pirate Bay je obviňován z předpojatosti. Lidé žádají opakování procesu. Včera večer jsem se dozvěděl novinku, která dnes vybuchla. Soudce procesu s Pirate Bay je členem organizací zabývajících se copyrightem. Organizací, jejichž členy jsou právníci obžaloby. Když jsem to zjistil, byl jsem zděšen a šokován.

-Proč jste neinformoval soud? -Dobrá otázka. Neinformoval. Jasně, vím, jak přemýšlel. "Moji přátelé budou spokojení, když rozhodnu v jejich prospěch." Je to fraška. Nemyslel jsem si, že právní systém je tak špatný. -Bylo to správné rozhodnutí? -To musí rozhodnout jiní. Tohle je Tomas, soudce. Je soudcem Okresního soudu. Je členem Švédské asociace pro copyright. To je v kostce pointa. Sedí v radě Švédské asociace průmyslových práv. Tyto dvě organizace mají společnou publikaci, NIR.

A všichni právníci obžaloby: Peter Danowsky, Henrik Pontén a Monique Wadsted. Všichni jsou členy stejné organizace. Takže soudce je velmi zapletený se světem těchto lidí. Z grafického vyjádření je to zcela zřejmé. Nemůžu říct, že byl podjatý, ale jen fakt, že zamlčel tuto informaci, ho činí nevhodným pro souzení tohoto procesu. Verdikt je diskutabilní, protože může být vnímán jako podjatý. -Tady je moje pirátská kopie. -Mám v sobě parazita. -To jste vy, Fredriku? -Ano. -Čím se živíte? - IT. Internet.

Z důvodu naší tradice a obecních předpisů musíte zaplatit za zásnuby. Kolik byste chtěl zaplati za zásnuby? 6 tisíc dolarů. Pokud ji opustíte, budete jí to muset zaplatit dvojnásobně. To znamená 12 tisíc. Souhlasíte? Napište prosím své jméno a podepište. Líbí se ti to? Dobře. -Mňam! Mňam! -Ahoj! Kdyby mě to nestálo 12 tisíc, rozvedl bych se. S Pirate Bay je to takhle vždycky. Zmatek a podvádění. Minulé pondělí přišel rozsudek stockholmského Okresního soudu, kterému předsedá soudce Norström.

Black Internet, ISP pro ISP Pirate Bay musí skončit a pokud budou dál poskytovat přístup k Pirate Bay, budou pokutováni 75 tisíci dolary za každý den. Pak se rozpoutalo peklo. Takže oni zkouší právnické kličky a my zkoušíme technické finty. Je to jako stategická s různými zbraněmi. Když jsme zjistili, že Pirate Bay nefunguje, porozhlédli jsme se okolo, protože vždycky máme zálohy. Tehdy jsem zjistil, že Pirátská strana si zaregistrovala vlastního ISP. Pirátská strana chce reformovat copyright, chce otevřený internet a svobodný přístup ke kultuře.

Napadlo mě, že pokud bychom byli hostováni u Pirátské strany, znamená to, že jejich odstřihnutí je odstřihnutím celé strany. To znamená odstřihnutí strany, která zastupuje Švédsko v EU. To by byla politická cenzura nejhrubšího zrna. Pokud budete hostován u Pirátské strany, získáte politickou ochranu. Dá se říct, že získáte diplomatickou imunitu. Po několika dnech spekulací dnes "Rapport" může odhalit, že Pirátská strana přebírá odpovědnost za bezpečnost serverů Wikileaks.

WikiLeaks a Pirátská strana zkopírovali, co už udělali s TPB. WikiLeaks získaly ochranu od politické strany, která s nimi sdílí stejné internetové připojení. Všechny leaky z Wikileaks byly zveřejněny na TPB, protože tam neexistuje cenzura. Gottfrid je dobrý v technických věcech a v šifrování a pracoval na mnoha důležitých projektech. Jako "Collateral Murder", která WikiLeaks proslavila. "Podívejte se na ty mrtvý parchanty!" Julian si Gottfrida velmi váží. Pamatuju si, když Gottfrid řekl: "Máme nového zákazníka, WikiLeaks." "Potřebují pomoc, protože jsou pod palbou."

Prvně jsem se s ním setkal, když jsme potřebovali zaplatit účet. Protože nikdo, a to byl stálý problém... Nikdo si nepamatoval to pitomé zákaznické číslo. A nikdo nechtěl říct nic do telefonu. V roce 2008 jsem letěl do Švédska zaplatit hotově. Gottfrid vždycky říkal, že nechce peníze od WikiLeaks. Letěl jsem tam a zaplatil jsem za jeden rok a ještě něco napřed. Julian tam byl se mnou. Uspořádali jsme schůzku s Gottfridem, abychom mu předali peníze. A byla to jedna z nejpodivnějších událostí v mém životě.

Přišel do hotelu a někdo na něj čekal venku v autě. A byli dohodnutí, že Gottfrid bude u okna. Takže tam stál v hale. Dlouhé vlasy a vypadál úplně... -Divně! V hajzlu. -A choval se opravdu divně. A každých 30 sekund se otáčel, aby viděl, jestli je venku ten člověk v autě. A já a Julian jsme tam stáli a mysleli jsme si, -že půjdeme pokecat nebo tak něco. Tak jsme se ho ptali, jestli chce jít s námi na pokoj. A on: "Ne, ne. Nemůžu." A pořád se otáčel. To jsem nikdy neslyšel.

Pak jsme mu předali peníze, on skočil do auta a odjeli. A my jsme si říkali... To bylo naše setkání s PRQ. Srdečně vítáme Petera Sundeho. První otázka: Jste zabijákem, který zničil celý průmysl? Rád bych na tom měl zásluhu, ale nejde to. Promiňte. Zvládli to sami. -Je na vás podána žaloba. -Jenom jedna? Nevím přesně kolik, ale něco jsem zaslechl. Máte nový nápad: Flattr. Vychází to z diskusí, které jsme vedli s Pirate Bay Byly tam dvě strany. Jedna říkala, že stahování není problém.

Druhá říkala, že nedostává žádné peníze z internetu. -A nic se nedělo. -Můžete stručně vysvětlit, jak Flattr funguje? Vy se jako uživatel přihlásíte a vložíte peníze na svůj účet. Rozhodnete si, kolik chcete každý měsíc utratit. Pak najdete Flattr tlačítka. Jsou jako facebooková "to se mi líbí" tlačítka. Když na ně kliknete, my si to budeme pamatovat do konce měsíce. A na konci měsíce spočítáme vaše kliknutí a rozdělíme vaši částku stejným dílem mezi ně. -Kam jsou peníze? -Jdou tvůrcům obsahu.

To je celý koncept. U Odvolacího soudu dnes začal proces s Pirate Bay. Potřesme si znovu rukama. -Mužstvo je nemocné? -Jsem úplně propocený. Půjčení auta stojí 400 dolarů týdně. Tohle jsem koupil za 600. Budu ho používat 6 týdnů. -Je to legální? -Jistě. Zaplatil jsem i daně. Nestarám se o pokuty za parkování mám dluh 7 milionů dolarů. K Odvolacímu soudu, prosím. -Přijde Gottfrid? -O tom dost pochybuju. -Pokud se neumí teleportovat. -OK. Dnes ráno psal, že je v Kambodži hospitalizován kvůli parazitické infekci.

Takže ano, je velmi nepravděpodobné, že by přijel. -Máte jiné soudy? -Občanskoprávní žaloby. -Na pokutu. -Kolik jich je? Jeden v Itálii, jeden v Holandsku... Jeden v Dánsku, kam nejsme předvoláni, a jeden v Norsku. Kuvajt, Irsko. Nějaké další? Co je nejdůležitější? Myslím, že je velmi důležité sledovat, jaká by naše společnost měla být. Ne jen řízená tak, aby velké společnosti měli větší zisk. Jaké to je? Posledních 8 dní. Je nudné, že se jen díváme na video. Chtěl jste za sebe promluvit, ale nebylo vám to dovoleno, že?

Myslím, že nový soudní systém je opravdu špatný. Nemůžete přidat nové důkazy. Vlastně ani nemusíme být u soudu. Mohli by jen vzít starý materiál a z něj rozhodnout. Díky, že jste přišel. -Jak vám je? -Je mi fakt zle. Tak proč mi sakra podáváte ruku? -On je taky nemocný. -Co je s vámi? Mám virózu a oční infekci. V noci jsem vůbec nespal. Právě jsem dostal SMS od Gottfridovy matky. Psala, že je stále v Kambodži. Prý je opravdu nemocný. Už dřív měl problémy. Když se na něj podíváte, tak zdraví není první věc, která vás napadne.

-Co teď děláš? -Provozuju webové stránky. V Kambodži nebo v Thasku? S internetem můžeš pracovat kdekoliv, pokud máš připojení. Státní zástupce Roswall obvinil obžalované z pohrdání soudem, protože pokračovali v provozování stránky po rozsudku. Chce potvrzení jednoho roku vězení pro všechny čtyři. Tunelový počítač je umístěn v Pionenu s Pirátskou stranou. Pionen je chlubení ve stylu Applu. Tunelový počítač je vstupem z internetu do Pirate Bay. Pak se všechno děje někde v pozadí.

Na skutečných serverech, které jsou schované. Právě teď jsme na cestě do té opravdové hory. To je drahý stoleček. -6 jader? -12 jader. procesory s 12 jádry. Tady. Pirate Bay. To je celé. Máme výkonnou loď. Kde jsou lidé, kteří teď provozují Pirate Bay? Nevím. Zeptejte se Pirátské strany, oni hostují bandwidth. Ale také se změnil majitel poté, co jsme se toho zbavili. Jednou nebo dvakrát. Schází nám podpora Pirátské strany jako o Okresního soudu. -S autobusy a tak. -Autobusy byly Pirátského úřadu.

To byl Pirátský úřad? S trubkami a vlajkami. Jakoby na nás zapomněli. Myšlenka pirátského hnutí - boj za volné sdílení souborů už není akceptována. Byla to jen malá výstřednost. Nikdy jsem si nemyslela, že by to mohlo přežít. -Já je nechci. -Nemusíte je podepisovat. Ale dle zákona vám byly doručeny. Co to znamená? -Nemůžu vás nutit k podpisu. -Ne, nemůžete. -Ale byly vám doručeny. -Kdo jste? -Roznáším obsílky. -Můžu vidět váš průkaz? Můžu vidět poslední 4 čísla, prosím? -Měl byste přestat kouřit. -Smrdím?

Pro mě je to taky stresující. -Není vám líto, že tohle děláte? -Trochu. -Ale platí dobře? -Ne. -Tak proč to děláte? -Je to moje práce. Máte děti? Pak tomu rozumím, ale najděte si lepší práci. Přemýšlím o tom. -Je to od Danowského? -Nevím, co v tom je. -Takže nevíte, odkud to je? -Z Holandska. -OK. Hodně štěstí. -Díky, vám taky. -Má skvělou práci. -Je mi ho líto. Mně ne. Je jako služka. Viděl jste tu debatu v televizi? Mladá dívka řekla: "Nejde o to, že by mladí lidé chtěli páchat zločin."

"Jen mají jiné spotřební vzorce." "Prostě chtějí konzumovat filmy a hudbu takhle." "Je hrozné takhle je pronásledovat. Přizpůsobit se musí trh." Život je hustší, než internet. To je tady pravděpodobně velmi radikální názor. Po skončení Studené války museli vymyslet nové nepřátele, -kteří nejdou zabít. Terorismus, pirátství and drogy. Je zřejmé, že PRQ měla zákazníky, -o kterých se říká, že byli napojeni na terorismus, pirátství a drogy. To nelze popřít. Myslím, že u jeden zákazník zvládl všechny tři najednou.

Myslíš Gottfrida Svartholma Warga! Je to pirát a feťák. A když s ním mluvíš, trochu tě to děsí. Mohl bys klidně říct, že dělá pro Taliban. Vrátila jsem se z Kambodži. Byla jsem tam měsíc. Opravdu jsem se bála o Gottfridovo zdraví. Nechci o tom moc mluvit... Nebral to pořád. Bylo to sem tam. Když mu hořel termín. Když je něco potřeba udělat, stresuje ho to. Pak bere všechno možné. Nemohla jsem tam jen stát a dívat se. Mám přátele, kteří bojovali s drogami. A je to... Co mám říct? Je to těžké.

Nechtěli byste vidět procházet tím kamaráda. -Co uděláme? -Zničíme rasismus! -Kdy? -Teď! -Kdy, kdy, kdy? -Teď, teď, teď! -Co uděláme? -Zničíme rasismus! Brokep (Peter) je zasranej vegetariánskej levičáckej čuramedán. Ale má koule, poněvadž je v Pirate Bay? -Dělá všechny rozhovory. -Stejně je to mrdka. Dělá to jenom kvůli ideologickým instinktům řízeným kundou. Musí si vyndat hlavu z prdele a vzít život do vlastních rukou. Když si dá jedno, dvě piva, stane se tou neotravnější bytostí na Zemi.

Problém je, že si pár piv dá každý den. Máte nějaké napojení na švédské pravicové strany? Carl Lundström, jeden z obviněných, býval pravicový extremista. Začal spoustu sraček, ale nakonec- si vzal židovku a má s ní čtyři děcka. Nazývat ho pravicovým extremistou mělo smysl před deseti, dvaceti lety. Teď bych to neřekl. Jestli je Carl Lundström xenofobní, pak jsem taky. Když mě zmlátili nebo okradli, pokaždé to byli přistěhovalci. A tím nemyslím sedmou generaci finským imigrantů.

Myslím zasraný špinavý přistěhovalce. Co na to mám říct? Je to blbec, když dojde na takové řeči. On nikdy nemyslel sám za sebe, jen opakuje po rodičích. Je to ožralý rasistický kokot. -Ale stejně ho mám rád. -A víš co? Všechny emaily v procesu s Pirate Bay jsou od Anakaty, "bezpečáka". Anakata - Ten, Který Neví, Jak Se Kurva Šifruje Počítač I Peter a já jsme šifrovali emaily. Ale Gottfrid ne! Gottfrid je nejhloupější člověk v celé historii IT. Jo, Pirate Bay opravdu drží spolu!

Došla mi baterka. Jsem překvapený, že tu nejsou kamery. -Ano, dneska naposled. -Konečně! Pojedu domů. -Můžete je vyhodit. -I tak vám byly doručeny. Budete to dávat na YouTube? -Můžete se zahodit. -To udělejte vy. -Nemůžete mě nutit je převzít. -Byly vám doručeny. Byl jste to vy, kdo upustil papíry. Listopad 2010 Den před rozhodnutím Odvolacího soudu No tak! Chci spát. Sabaidee! Jestli mě zítra zprostí viny, budu je žalovat o miliony. Aspoň miliardy. Nemůžeme být horší, než jejich vymyšlená čísla.

Ve Švédsku jsem přistál v sobotu. Vypomáhám s novými servery projektu Leaks v serverové hale. Krom Juliana a možná Anakaty opustili Wikileaks všichni. On snad Juliana miluje. Prcat! Když odbočuješ, tak vyhoď blinkr, ty čuráku. Panebože! -Jak se máš? -Dobře. Rád tě zase vidím, máš se dobře? Vědí tihle lidé, co se v tvém životě dnes děje? -Ne. -Ani tvá žena? Ano. Nevím, pro Fredrika je to jednoduché. Stačí mu vyhnout se cestě domů. Co tím myslíš? Neplánuju jet domů. Opravdu nevím, nemám tušení.

Váhám. Ale odsouzení nepřijmu. Můžu si odkroutit basu. Ale proč bych to dělal, když nemusím. Ty k tomu opravdu nemáš žádný důvod. Rozhlédni se. Proč bych tady neměl zůstat 5 let? Nemůžeš jít do vězení za něco, co jsi neudělal. Je to politický exil. Nechci být mučedník. Ale nemyslím si, že mě odsoudí. Radši zaklepat na dřevo... Uvidíme. Na zdraví! Pívo! Opiješ se z radosti, nebo ze smutku? Stačí, když ti to řeknu za 12 minut? Hej! Internet se zase rozběhnul. To je znamení.

Přestaň se sekat! "Pokud budou zakladatelé TPB zproštěni viny, bude to vítězství svobody internetu." Mrkej na moji oční infekci! "Pirát Gottfrid Svartholm Warg zaslal lékařské potvrzení." Gottfrid Svartholm byl "nemocný". "...byl zkrácen, ale náhrada škod byla navýšena." Odsoudili nás. Jsme odsouzeni. Domstol.se. Je to spam. Zkopíruj ten link. Ten link pod tím! "Odvolací soud považuje vinu obžalovaných za prokázanou." "Fredrik Neij je odsouzen k 10 měsícům, Peter Sunde k 8 měsícům" "a Carl Lundström ke 4 měsícům."

-A co Gottfrid? -Nebyl v procesu. Aha. Škody byly navýšeny ze 4,5 milionu na 6,6 milionu dolarů. No... Tak jsem prohráli. Zasraní idioti. Zavolám mámě. Ahoj, jen jsem ti chtěl říct, že nám zkrátili trest. Ale odvoláváme se. 8 měsíců místo roku. Jen jsem ti to chtěl zavolat. Neboj se. Musím přečíst 59 stránek. Dobře, skvělé. Měj se. Zasraní idioti. -Zase spadnul net. -Bohajeho! Fakt, že jo. Debilní windowsácká sračka! Promlčecí lhůta je pět let. Nemůžou vydat mezinárodní zatykač.

Můžu tady klidně sedět a 5 let si honit. A taky to udělám. Budeš masturbovat 5 let? V kuse? Pořád dokola. To znamená, že internet je kriminalizován. Označili internet za místo, kde se páchájí zločiny. "Zavřete to." Ještě nejsme ani na BBC, ani na CNN! To mě štve! No tááák! Asi se budeme muset smířit s faktem, že už nejsme důležití. -Na Bay! -Kdy zase pojede internet? Snad do dvou hodin. Pokud budeme mít kliku. V únoru 2012 zamítl Nejvyšší soud odvolání Soud potvrdil trest odnětí svobody a náhradu škody 6,6 milionu dolarů.

Peter čeká na výkon trestu ve Švédsku Fredrik zůstává v Laosu. Je hledán Interpolem Gottfrid je zatčen kambodžskou policií a deportován do Švédska. Okamžitě je obviněn z dalších zločinů souvisejících s hackingem Dámy a pánové, drazí přátelé. Dnes jsme se sešli, abychom diskutovali o jednom z největších témat v současné době projednávaných v Evropském parlamentu. Děkuji, že tady mohu být. Vaše pozvání bylo velmi statečné. Pro kopírovací průmysl jsem osinou v zadku už dlouho. Jsem jedním z mluvčích Pirate Bay. The Pirate Bay je největším P2P systémem na sdílení souborů na světě. Je desetkrát větší, než byl Napster v době svého vrcholu. A stále roste.

Ukradni ten film II
Je to dobrá, nebo zlá věc, že se stává těžkým, a nebo nemožným zabalit informace do samostatných jednotek a prodávat je? Zjednodušená odpověď, odpověď, kterou podává Hollywood a nahrávací průmysl: je to pohroma. Toto není film o pirátství. Nahrávací průmysl se lekl. Filmový průmysl se lekl. Bílé límce neví o tomto přemýšlet. Tento film není o sdílení souborů. Do tvorby filmů a hudby vrazili velmi mnoho peněz, takže něco za to chtějí dostat, ale způsoby, kterými se teď snaží kopírování zastavit, jednoduše nefungují.

Je to film, který zkoumá masívně změny v způsobu, jakým tvoříme, distribuujeme a spotřebováváme média. Už od čas Napstera se hudební průmysl pokouší zničit sdílení souborů. Napster byla obrovská globální skupina lidí, kteří měli náhle přístup do největší hudební knížky na světě. A co průmysl udělal? Nuže, šli po Napsteri a vypli ho. Napster, Aimster, Audiogalaxy. Grokster, iMash, Kazaa. Všechny tyto společnosti byli zažalované. A zábavný průmysl byl v podstatě nakonec úspěšný ve vytlačení technologie mimo hlavního proudu komerčního využití.

Průmysl začal žalovat jednotlivce, stovky jednotlivců, potom tisíce a teď desítky tisíc jednotlivců za stahování hudby bez povolení. Existující hráči se pokoušejí udělat určité věci, které se budou při špatném pohledu zdát barbarské. Jestliže se bavíme o distribuci kulturních materiálů, hudby a videa, je tu dlouhá historie, že monopolní průmysl se stále snaží odporovat všemu, co nové technologie poskytují. Na kabelové televize se v 70. letech dívalo jako na pirátské médium.

Všechny televize cítili, že vzítí jejich obsahu a umístění na kabelovky, které byli zavedené přímo do domů, bylo čisté a jasné pirátství. Hollywood silně vzdoroval proti videorekordérům. Od filmových studií hned následovali žaloby. Veřejnosti tvrdili, že videorekordéry jsou pro americký filmový průmysl jak "Bostonský cizinec" pro ženu samu doma. Nové informační technologie nabízející Hollywoodu a nahrávacímu průmyslu nové kanály, jak prodávat svoje produkty, ale taktéž můžou otevřít neplánované možnosti pro zákazníky.

Byla to stěna, kterou lidé od hudby odporovali nahrávaní. Firma Diamond- Rio přišla s prvním mp3 přehrávačem, dlouho před iPodom, čelila soudnímu sporu. Možnosti, které nabídli peer- to- peer technologie, podnítili zábavný průmysl konat nebývalým způsobem. Porušení copyrightu bylo tradičně vždy civilní záležitostí. Jestliže vás copyrightový vlastník chytí při nějaké nekalosti, může vás zažalovat a přinutit zaplatit mu peníze. Možnost kriminálního postihu, možnost soudního stíhání a odsouzení do vězení, se týká jen komerčního pirátství, když někdo vyrobí 500 kopií a prodává je na ulici a přímo tak konkuruje originálu.

No, ale posledních pár roků, s tímto nejsou copyrightoví vlastníci spokojní Chtěli rozšířit kriminální postihy i proti osobám, které nejsou zapletené do komerčních aktivit. Vidíme a i víme, že pirátství nikdy nezastavíme. Nikdy. Musíme se ale snažit udělat to těžkým a únavným jak se jen dá. A musíme lidem říkat, že jsou zde konsekvence, jestliže budou přistihnutí. To, co chtěli udělat, bylo zažalovat pár lidí. Potrestat je dostatečně tvrdě, aby to v podstatě zastrašilo velké množství dalších lidí.

Je to vlastně jako když by chtěli zastrašit vesnici, tak by pár vesničanům usekli hlavy a narazili jejich na kůl, pro výstrahu všem ostatním. Právo vlastnit DVD je novou zbraní hromadného ničení ve světě, je to hlavně kvůli tomu, že 50- miliardový film může být zkopírovaný za cenu řekněme 10 a nebo 15 centů. Mark Getty jedenkrát řekl skvělý výrok. Mark Getty je vlastníkem Getty Images, obrovské komerční databáze obrázků, je jedním z největších držitelů intelektuálního vlastnictví na světě, a jedenkrát řekl: "intelektuálně vlastnictví je ropou 21. století".

Je to skvělý výrok, dal by se zahrnout do jednoho jediného slova, a tím je: "válka". Vyhlásil vojnu tím, že řekl, že budou za to bojovat, za tyto úplně halucinační práva na vlastnění obrázků, nápadů, textů, myšlenek, vynálezů. Taktéž, jak teď bojujeme za přístup k přírodním zdrojům. Vyhlásil válku. Zvláštní druh vojny. Já by jsem to bral vážně. Ale je to absurdní a vážně zároveň. Toto není první válka, která se vede kvůli vytváření, množení a šíření informací.

MINULOST A BUDOUCNOST
Lidé se rídí na současnou a digitální éru dívající se na určitý druh výjimečného zlomu. Myslím, že důležité je uvést, že by se na to nemělo dívat jak na výjimečný zlom, ale jak na moment, který urychluje věci, které se už v minulosti událi. Před příchodem tiskařství do Evropy v 15. století, bylo velmi málo informací a proto se velmi lehko kontrolovali. Tisíce roků písařská kultura skutečně opatrně vybírala lidi, kterým bylo dáno písmo na šíření vědomosti v čase a prostoru. Je to ekonomika nedostatku, s čím mámě dočinění.

Lidé obrazně prahnou po více knihách. Ze 16. století máme obrazy knih, které byli v řetězech, a které museli být střežené ozbrojenými strážemi a zavřené za masivními dveřmi, protože bylo velmi nebezpečné, aby k ní měli lidé přístup. Tisk sebou přinesl hojnost informací, ohrožující kontrolu nad myšlenkami, která zde byla za nedostatku. Daněk Defoe hovoří o Gutenbergovom partnerovi, Johannovi Fustovi, který v 15. století přišel do Paříže s povozem naloženým kopiemi biblí.

Po přezkoumání biblí bylo zjištěno přesná podobnost každé knihy, a Pařížané Fusta napadli a obvinili ho z černé magie. Když se všechno měnilo, byla táto nová technologie považovaná za pekelné dílo ďábla. Všechny rozvíjející se krajiny v Evropě se vyjádřili velmi jasně, že budou tok informací kontrolovat jak nejlépe to jen dokážou. Tiskárny byli stíhané, jestliže vytiskli zakázané texty. Takže, nebylo to o postihovaní autorů, jak by jsme si mohli myslet, ale v bdění nejvíce pykali tiskárny.

Jak se tiskařské technologie v Evropě a Americe vyvíjeli, začala být zřejmá jeho klíčová úloha pro společnost. Tisk se spojoval s rebelií a emancipací. Guvernér Virginie, Berkeley, v 17. stletí napsal svým nadřízeným do Anglie "Díky Bohu, že ve Virginii nemáme žádnou tiskárnu," "a pokud budu guvernérem, žádná zde ani nebude." Byla to reakce na anglickou občanskou válku a válku pamfletovců, které tehdy nazývali jako papírové kuličky. Základní myšlenkou cenzury ve Francii 18. století je koncept výhradního práva a soukromého práva.

Vydavatel získá právo publikovat určitý text, který potom nesmí publikovat ostatní, takže má výhradní právo. Takže zde máme centralizovanou správu pro řízení obchodu s knihami, použitím cenzury a taktéž díky monopolu vydavatelství. Zajistili aby byli knihy určené pro veřejnost autorizované. To byli povolené vydání, ale taktéž byli pod kontrolou státu a pod kontrolou krále, nebo prince. Byl to velmi propracovaný systém cenzury a ještě nad tim byl monopol produkce ve spolku knihkupců v Paříži. Měli policejní sílu.

I samotné policie měla specializované vyšetřovatele pro obchod s knihami. Takže když to všechno dáte dohromady, stát byl velmi silný při pokuse o kontrolu tištěného slova. Ale ani existence takového aparátu nestačila na zastavení šíření revolučních myšlenek. Naopak, jeho existence byla inspirací na vytvoření nového, paralelního pirátského distribučního systému. Co je zřejmý fakt, že v 18. století se tiskařské slovo šířilo jak síla úplně všude. Tucty a tucty vydavatelských domů a tiskáren obklíčili Francie na vhodné půdě (Fertile Crescent), produkovali knihy, které byli pašované přes francouzské hranice a šířené po celém království ilegálním systémem.

Jeden holandský tiskař sledoval seznam zakázaných knih a používal ho pro svůj publikační program, protože věděl, že se budou tyto tituly prodávat velmi dobře. Piráti měli v Paříži a jinde agentů, kteří zasílali seznam nových knih, o kterých si mysleli, že se budou prodávat dobře. Piráti systematicky vykonávali, použiji to slovo, i když je to anachronismus, průzkum trhu. Dělali to a viděl jsem to ve stovkách a doslova tisících listů. Zkoumali trh. Chtěli vědět, po čem je poprávka. A rekce ze strany centrálních vydavatelstev byla, samozřejmě, extrémně nepřátelská.

Četl jsem mnoho jejich listů. Jsou plné výrazů jako "pirát", "loupežník" a "lidé bez hanby a morálky" atd. V bdění, mnoho těchto pirátů byli slušní maloměšťáčci v Lausanne, Ženevě, Amsterdame, a považovali to tak, že jen dělají práci. V konečném důsledku, neexistoval žádný mezinárodní copyrightový zákon, takže jen uspokojovali dotaz. Některé tiskárny byli doslova dírou v zdi. Jestliže tiskli podvratné materiály, svým způsobem mohli velmi rychle tiskařské stroje skrýt. Jestliže měli těžkosti s úřady, lidé naložili stroje na čluny a plavili se dolů proudem do jiného města.

Byli velmi pohybliví. V podstatě zde byli dva systémy, které byli vzájemně ve válce. A tento výrobní systém mimo francouzský byl klíčový pro lhůtu osvícenství. Nejen tento nový systém šířil osvícenství, ale taktéž připravil cestu k revoluci. Obvinil starý režim, a nová síla, veřejná mínka, se stala rozhodující pro pád vlády v 1787- 1788 v Paříži, Bastila byla věznicí pro piráty. Ale v letech před samotnou revolucí úřady vzdali snahy o uvěznění pirátů. Proud myšlenek a informací byl příliš silný na to, aby se dal zastavit.

Myslím, že to byla dramatická změna, která byla ovlivněná tiskárenskou revolucí. Náhle se na veřejnost dostali nové knihy, neposlušné knihy, které nepodléhali starým normám, bez vztahu na to, jak to fungovalo v minulosti. Byla to dramatická změna. Fundamentální potřeba kopírovat neměla nic společné s technologií. Je to o tom, jak se tvoří kultura. Technologie ale samozřejmě mění, že co je možné kopírovat, jak rychle je možné kopírovat, a jak to umíme sdílet. Co se děje, když se vynalezne mechanismus kopírování?

A můžeme sebrat tiskařství, a nebe bittorrent. Formuje zvyky lidí. Nabízí lidem nové ideye jak by mohli pracovat, jak by mohli pracovat spolu, jak by mohli sdílet, co by se jich mohlo týkat, jak by mohl vypadat jejich život. Neexistuje žádná možnost, jak by mohl absolutistický politický systém úplně potlačit šíření informací. Nové média se tímto Okolnostem přizpůsobují. A často krát se díky represí stanou ještě víc efektivními. Proč by se mělo rozšiřování možností kopírování vztahovat na sociální změny?

Protože samotné komunikování, co je pro nás fundamentální věcí, je aktem kopírování. Technika, která nás dostala tam, kde jsme, je kopírování. Sdílení je v některých případech součástí samotné existence. Komunikace, potřeba s někým hovořit, je aktem sdílení. Potřeba někoho poslouchat je aktem sdílení. Proč sdílíme naši kulturu? Proč sdílíme jazyk? Protože se navzájem napodobňujeme. Takto se učíme i vyprávět. Takto se děti učí. Takto se nové věci dostávají do společnosti a šíří se v ní.

V podstatě to, že kopírujeme jeden od druhého, nás drží pohromadě. Když bylo mluvené slovo jediným druhem komunikace, museli jsme cestovat daleko, aby jsme to doručili ostatním. Později, když jsme začali komunikovat písemnou formou, armády písařů znásobili naše myšlenky. Naše potřeba komunikovat je tak silná, že jsme dostupné nástroje vždy využívali až na samotný okraj možností, potom jsme tyto možnosti překonali a vytvořili nové technologie, které reprodukovali naše myšlenky doposud v nepředstavitelných rozměrů.

JESTLIŽE JSME KOMUNIKUJÍCÍ TVOROVÉ, A komunikace je KOPÍROVÁNÍ, CO BY SE STALO, JESTLI BYCHOM SI POSTAVILI NEKONEČNÝ KOPÍROVACÍ STROJ? V roce 1957 SSSR vypustil Sputník. Odpovědí bylo, že Americká vláda schválila obrovské výdaje na vědu a výzkum pod vedením nové výzkumné agentury Advanced Research Projects Agency (ARPA). ARPA zkoumala nápady vizionáře počítačové vědy, Josepha Licklidera, který přišel s konceptem počítačové sítě. Bylo těžké sdílet informace. Roky. Tiskařství bylo samozřejmě velkým krokem v sdílení informací.

A dlouho jsme potřebovali nějaký hezčí způsob distribuce informací, než je nosit. Papírová forma je nepohodlná, protože před distribucí je potřebné přesouvat papír. Přesouvat také množství papíru je těžké a nákladné. ARPANET byla navrhnutá tak, aby umožnila vědcům sdílet počítačové zdroje, a tak zlepšit výzkum. Aby tato vize fungovala, ARPANET musela umožnit každému stroji v síti reprodukovat a přenášet informace zaslané každým druhým.

Síť, v které členové rovnocenně sdíleli zdroje, byla součástí masivní změny od komerčních systémů z minulosti, v kterých zprávy proudili z centrálního bodu, a nebo hierarchickým směrem potom. Zde nebyl žádný centrální bod a žádné zařízení nemělo vyšší důležitost než jiné. Leckdo se mohl do sítě zapojit, za předpokladu, že souhlasí s dodržováním pravidel a protokolů, na kterých síť funguje. Od té doby, v bdění od 60. roků dosud, jsou paketové sítě dominantním způsobem komunikace.

Stále víc v oblastech hlasu i dat. Západní svět se transformoval ze ztuhnutého produkčního systému, Fordizmu, na plynulou práci, zeštíhlenou výrobu a just- in- time dodávek. Post centralizovaná ekonomika, ekonomika bez nehod potřebovala přesně takovýto komunikační systém. V 70. letech jsme nevybudovali síť hierarchií. Počítače, které ve světe existovali, byli všechno multi- miliónové stroje a v zásadě měli vzájemně velmi rovnocenné postavení. Jednou z opravdu velmi důležitých charakteristik Internetu je to, že je extrémně decentralizovaný a služby na Internete jsou vyvinuté a využívané různými uživateli na síti.

Síť už je postavená, nikdo tomu nevelí a každý má kontrolu nad svou vlastní komunikací. Spoléháním se na Internet, společnost přinesla do svého centra zařízení, kterého hlavní úlohou bylo reprodukování a distribuce informací. Je to základnou funkcí sítí, které dnes používáme, data jsou uložené, zkopírované, uložené, zkopírované, obyčejně velmi rychle, v milisekundách v mikrosekundách Specializované zařízení, jako switche, routry, houby atd . toto všechno dělají rychle jak mrknutí oka, ale to je způsob, jakým sítě pracují.

To, co inženýři z ARPA vytvořili, bol výkres obrovského kopírovacího stroje bez pána, který úžasným tempem vyrůstal do dnešního Internetu. Takže celý tento prostor je plný přenosů informací jednoho a nebe jiného typu. Například obecný úřad, Tower Hamlets a Hackney. Jakoby jsme byli na hraničním přechodu, zde máme sledování dopravy a bezpečnostní kamery propojené pomocí bezdrátových sítí. Frekvenční spektrum začíná být přeplněné a zrušené. Každý jeden paket, který letí přes to množství bezdrátových sítí a přes Internet je přijatý, zaznamenaný v paměti a znova vyslaný, jinými slovy je zkopírovaný z jednoho, takzvaného, síťového segmentu, do druhého.

Naše bezprostřední prostředí, naše bezprostřední ekosféra je tak široká, tak velká, že už není možné informace zadržet velmi jednoduchým způsobem. Není možné zastavit, a nebe cenzurovat informace, a nebo zastavit vysílání, jestliže už je informace v síti. Je to jak voda proudící přes prsty. Je to jak chtít zastavit Praskající přehradu. Řekl bych, že je velmi pravděpodobné, že jsme teď v dosahu takých mikrovlnných rádiových přenosů, které nějakým způsobem porušují copyrightové zákony.

Good Copy Bad Copy (2007) Copyright and Culture Documentary
NEMOŽNOST NEDOSTATKU V mysli ŽIJÍCÍ BYTOSTI
Pokusit se na hřbetě modernizmu a celého toho mezinárodního práva profitovat na vlastní bezohlednosti vůči lidskosti. Jedním z hlavních bojisek na poli práva a technologie je určení rozsahu, v kterém je možné omezit lidí, pokud jde o informace, vědomosti a předměty kultury, určení rozsahu, v kterém je možné uzavřít část kultury a vyhlásit, že je krabici, a musíte mi zaplatit za přístup k ní. Na poli seděli dva zajíci a přemýšleli o svých věcech "Postavím okolo nich ohradu" pomyslel si muž, který tam přišel "A budou moje... "

Můžete si něco přivlastnit, jestliže okolo toho dokážete postavit ohradu, nějak to uzavřít, postavit okolo zeď. Na americkém západu byla sdílená půda zadarmo, mohli jste na ní pást, protože bylo příliš drahé ji oplotit. Ostnatý drát to změnil, už bylo možné tu půdu přeměnit na majetek. Kultura přišla v těchto krabicích. Kontrola přišla jako přirozená součást procesu existence samotného média. Připevnil na svoje zajíce cenovky a čekal na zákazníky... Je tu věc, kniha, disk, film, který je na něm můžete držet a nedat ho nikomu jinému, a nebo jim ho poskytnout.

A okolo toho bol vybudovaný celý platební systém Dám ti tuto jednotku informace? A nebo ti ji nedám? A takto byl celý copyrightový model budovaný od úplného začátku. Přišlo dítě s matkou a ptalo se, či si může jednoho vzít "Budoucí týden", řekl matka, "jestliže budeš poslouchat". Na budoucí týden byla ohrada plná zajíců "Neboť máte tak hodně zajíců", hovořila matka muži, "mohli by jste zvážit snížení ceny". "Ne", řekl muž, "Tyto zajíci jsou moji a toto je moje cena".

Co bylo kdysi vlastnictví - hudba, filmy je dnes velmi, velmi jednoduché přenášet přes bariéry. Dnes máme možnosti lehko dělat a distribuovat kopie. Jestliže se jedna kopie dostane na Internet, velmi rychle je dostupná každému. Přes den později stál muž rozhořčeně a strážil svoje zajíce. Ale jak se zajíce množili, bylo pro něj těžší a těžší umístit cenovku na každého z nich. "Určitě to nemůže být nesprávné", pomyslelo si děvče, "když je jich je tu tak mnoho" a jednoho si vzala.

Někdo se vždy může pokoušet vytvořit umělé bariéry, technologické bariéry, které nám znemožňují sdílení souborů, hudby atd . Ale jakou zeď, nebo hranici chcete vytvořit proti úplně základní touze sdílet? Myslím, že válka proti pirátství selhává kvůli sociálním důvodům. Lidé rádi komunikují. Lidé rádi robí a sdílejí věci. Lidé rádi mění věci a technologie jim to tak ulehčuje, že není možnost, jak to zastavit.

ZTRÁTA KONTROLY
Nová generace jednoduše kopíruje věci z Internetu. Je to způsob, jak k nim přišla. Začali s Napsterom, hudba je pro nich zadarmo. Nepovažují hudbu za něco, za co třeba platit. Platí za oblečení. Platí za věci, kterých se můžou dotknout. Intelektuálně vlastnictví je - Co to kurva je? V životě jsem nekoupil žádnou hudbu. Nemyslíme si, že je to nelegálně, protože to robí každý. Nemůžete nám vyčítat, že něco stahujeme, když už je to na Internete. Lidé si myslí, že je to legálně, protože je to jak kopírování, něčeho bez copyrightu.

Jestliže je to zločin, proč to tam dávat? Jestliže používáte starý peer- to- peer systém, jak originální Napster, a nebo používáte Gnutellu, a nebe bittorrent, jde o to, že vlastně vytváříte internetovou komunikaci, jak byla vlastně původně navrhnutá, můžete poskytovat jakož i využívat obsah. Hlavně po právních krocích proti Napsteru jsme viděli zrod množství ještě víc decentralizovaných služeb pro sdílení. Počítačových programů, které mohli lidé spouštět na svých počítačích, a tím se stát součástí sítě bez toho, aby zde bylo nějaké místo s centrálním seznamem, a nebe centrálním řízením.

To znamená, že zábavný průmysl v boji proti sdílení bojuje proti fundamentální struktuře Internetu. Nějaký druh přestavby a přepracování Internetu a nebo zařízení, které používáme na připojení do Internetu, není zde nic, co by s tím mohl Hollywood, Washington, Brusel, a nebe Ženeva dělat. Roztrhali Napster na milióny malých kousků, které se roztrousili po počítačích na celém světě, a teď, jestliže to chcete vypnout, musíte vypátrat každý a vypnout jej. To se jednoduše nedá udělat.

Rozesílají dopisy, každý měsíc a snaží se pár vypnout, ale to jednoduše nefunguje. Je jejich příliš hodně. Džin je už z láhve vypuštěný. Když už se to jedenkrát takto velmi rozšířilo, už je to celkem beznadějné. Můžete lidí žalovat do nekonečna. Můžete zažalovat množství středoškoláků, univerzitních studentů ve spojení státech. Můžete zažalovat vlastníky Napstera a samotný Napster. Můžete zažalovat společnost, která poskytla software pro síť Kazaa. Ale to nic nevypne a nezastaví.

Pochopili jsme, a víme, že pirátství nikdy nezastavíme. Kazaa prohrála ve spojených státech velký případ na nejvyšším soudu. Kazaa, Grokster a další společnosti. Tyto společnosti přestali působit. Ale síť funguje dále, jinými slovy, rozhraní je stále nainstalované na milionech počítačů a lidé to využívají. nikdy nezastavíme pirátství Jestliže chce hudební průmysl zastavit sdílení souborů, není zde žádný centrální počítač, ke kterému by přišli a vypli ho. Museli by jít na každý konec každého kabelu.

Museli by odstřihnout všechny kabely na světě. Když byl minulý rok Pirate Bay vypnutý, tak za této razie amsterdamská internetová ústředna hlásila, (Amsterdam Information Exchange, AM6) že 35% celoevropského internetového toku jednoduše zmizlo, během pár hodin. Soubory byli nasdílené. Už není cesty zpět. Nemůžete... ...ono to není o tom vypnout bittorrent. To by museli zatknout všechny harddisky. Soubory už jsou venku. Byli stahované. Už jsou dole, už není žádné nahoru. Všechny už jsou dole. nikdy nikdy nikdy Není zde nikdo takový, za jestliže můžete přijít a povědět: Vypněte sdílení souborů. Internet takto jednoduše není postavený.

KONEC HMOTY
Jsme obklopeni představami. Každodenně, všude. Nic s tím nemůžete dělat. Ale problém s těmi představami je, že nejsou vaše. Lidské životy jsou determinované představami, na které nemají absolutně žádné práva, a to je, podle mně, velmi nešťastná situace. Robil jsem práci, kde lidé opisovali sérii nedosáhnutelných žen, v podstatě sérií nedosáhnutelných představ. Jednou z posledních úloh filmu je ujistit se, že představy/filmy nebudou zhlédnuté. Proto vzniklo DRM, ochrana proti kopírování, manažment oprávnění, omezení regionálními kódy, všechno možné.

Ale jestliže je představa/film zhlédnutý, ríká to jednu věc: není to vaše. Je to jejich. Nemáš se o to starat, nekopíruj to, neupravuj to. Jednoduše na to zapomeň. Nemůžeš povědět: vždyť je to jen film. Je to realita. Je to velmi specifická realita vlastnictví. Rádio. Televize. Noviny. Film. Ve svojí podstatě je u nich všech velmi jasná dělící čára mezi tvůrcem a konzumentem. A myšlenka je velmi, velmi nehybnou. Je tu technologie, která mi umožňuje s tebou komunikovat.

Ale není to ten druh konverzace, který by jsme mohli mít na mysli. Kdysi, když jste měli rádiovou stanici, televizní stanici, a nebo tiskárna, mohli jste vysílat vaše pohledy velkému počtu lidí, ale s určitými náklady a mohl to dělat jen malý zlomek populace. Materiály byli vytvářené skupinou profesionálních komerčních producentů, kteří tak kontrolovali pocity a postavili jedince do role pasívních přijímatelů kulturní konverzace. Jsem John Wayne. Věříme mnohým věcem, ale jsem John Wayne.

Jestli by jste chtěli změnit způsob, jakým síť televizního vysílání funguje, hodně štěstí. Museli by jste přesvědčit většinu akcionářů, aby s vámi souhlasili. A nebo budete muset vyměnit některé velmi drahé zařízení. Ve světě, který fungoval tak, že byla potřebná distribuce, existovali stráže, které stáli ve vaší cestě. Vím, že tyto stráže tady jsou, na každé úrovni od produkce, financování, propagovaní. Můžou jít do prdele.

Museli by jste přesvědčit právníka sítě, právníka televize, a nebo rádio stanice, že to, co jste udělali, je legální a potvrzené, že jste získali všechny potřebné povolení, a pravděpodobně by musela být zabezpečená pojistka, před samotným puštěním do kanálů masmediální komunikace. Počet lidí, kteří mohli aktivně hovořit, byl relativně malý a byli organizovaní okolo jednoho z dvou modelů. V industriálním období jsme museli nahromadit dostatečné množství fyzického kapitálu, potřebného pro komunikaci ze státem, nebe trhem obyčejně formou inzerce.

Toto je otázka, které čelíme dnes. Jestliže je už boj proti sdílení prohraný, a média už nejsou hračkou, jak to změní společnost? Ti, kterých povolení bylo potřebné, této změně odporují, protože kontrola je dobrá věc, jestliže ji můžete mít. Kontrola, která tkvěla už v samotné tvorbě výrobku, je připravená na uchvácení. Měli by jsme očekávat změny stejně masívně, jak ty s tiskárenstvím? Je tu množství lidí, kteří dnes sledují ty nejhorší plytké programy, je jich plná planeta, nedokážou jej zachránit.

Zkusil jsem co se dalo, ale já jejich nedokážu zachránit. A potřebujeme vlastní záchranu? Budou stále existovat masové a masově- orientované média, od kterých nás třeba zachránit? TOTO JE BUDOUCNOST, NEMÁ TO NIC SPOLOČNÉ S VAŠIM BANKOVÝM ÚČTEM Hudba nevznikla s objevem fonografu a nezanikne kvůli peer- to- peer sítím.

LIDÉ NA CELÉM SVĚTĚ TVOŘÍ BEZ COPYRIGHTU. LONDÝNSKÁ ŠPINAVÁ SCÉNA JE JEN JEDNÍM Z PŘÍKLADŮ.
alright, listný man, I couldn't give a shit if you're older this young'n's bin colder give it ten years then I'm going to be known as a better than older I swear now people stayin colder co don' try n tell me your older you could be roller or be more music mix tapes promos and everythings out there, co don't try tell me I don't.

Filmový a hudební průmysl má paniku z toho, že by lidé mohli začít produkovat. A sítě a technologie sdílení souborů jim umožňují věci produkovat. To do this I'm colder better than most out older I take out any that are younger diss me, are you dumb you're an idiot you will nevěř get this chip of your shoulder this kid's colder than you were when you were this age [...] please don't play - why you can't see that playtime's over. playtime's over - since year six i been a playground soldier dem days were lyrical dat lyrical G but now everything is colder now there's content flows and everything - mix tape promos everything - who'd you name your favorite MC, I'll write the sixteen make him look like...

Lidé po smrti autora velmi truchlili. Co vidíme dnes, je daleko za tím. Je to změna z dosavadních konzumentů na producentů a to naznačuje nový ekonomický model pro společnost. why? cos I'm going on show I move fast - goin on show like your team be out for the ratings by my team be out for the do(ugh) in the air tha show - eh what we're goin on show co your put man pay me - I'm doin no less I got the vibes, that run down the show Není to o tom, že Phantom Menace bol stáhnutý 500 a nebo 600 krát.

Ano, je tu imaginární vidina finanční ztráty, ale skutečná bitva, skutečná hrozba spočívá ve změně způsobu, jakým přemýšlíme o možnosti se stát tvůrcem a ne jen zákazníkem. Je to celé jak síť je to něco, co jsem vypustil, nechal jsem to lidí stáhnout, můžou si to stáhnout, dělat s tím co chtějí. Vytvořil jsem o tom blog, na kterém píšu: ano, podívejte DJ, můžete to použít kde chcete V Brooklyne je jeden chlapec, udělal z toho remix. Je to totálně odlišné od toho, co jsem přinesl já.

Vážím si toho, že potom za mnou přišel nazpět a řekl, že to bude na jeho mixovém album. Jedna z věcí, která mě velmi fascinuje, okolo rozmnožování materiálů, které jsou venku ve světě na stáhnutí, je potenciál milionů nových autorů Díky Internetu, díky digitálním technologiím, byli strážci skutečně úplně odstranění. Lidé můžou získat více z jejich kulturního prostředí, osvojit si ho, použít ho jak základní materiály na poskládání svých vlastních projevu, dělat vlastní bádání, vytvářet vlastní komunikace, vlastní komunity, když potřebují spolupráci s jinými, než se jen spoléhat na omezený počet institucí, a nebo na soubor materiálů, které není možné použít bez toho, aby jsme se ptali Prosím, můžu toto použít?

Prosím, můžu tvořit? V podstatě, pokud se bavíme o samplech, ne mnoho lidí se vymaním z jejich způsobu tvorby samplu. Teď mám na ovocném kráječi věci jak toto, jen z jinými klíči, jsou to jiné časti samplu, je to nějaký turecký matroš, ani nevím od koho to je, je to jen nějaký náhodný sample. Převážně dělám instrumentály, takže jsem vytvořil nástroj pro určitý druh jak MC Je dobré, že jsou lidé dostatečně bezohlední na to, aby používali cizí skladbu a nahrávku a zároveň na ni pluli.

Look I'm takin over now but then the game says too free to october now I'm fuckin it up - listen it's over now i'm settin the pace. how they gonna slow me down? look - it's over clown I got the skippigest flows in town plus - you niggas can't fuck wit my word play - I switch it back - DJ bring it back Někdy se stává, že známí umělci volným stylem upravují vaše věci a potom to dávají na svoje CD, a vy o tom ani nevíte. Žijeme ve světě, v kterém je absolutní hojnost informací dennodenním faktem pro mnoho z nás, a to znamená, že máme určitý postoj vůči myšlence o informaci jak majetku.

Je to jak jsme slyšeli, sdílení je v naší krvi, takže snahy silou udržet vědomosti a tvořivost jak komoditu se potkají s naší potřebou sdílet, kopírovat a spolupracovat. Jestliže si děti sampluji moji hudbu a vytvářejí si vlastní, to by byla taktéž dobrá věc. To by se mi určitě líbilo. Chci, aby to robili. Jestliže udělám starou skladbu, seberte si z ní kousek, přidejte do něj něco a vytvořte hudbu. Udělejte ji známou. Jestliže to můžete udělat, urobte to. Jestliže dáte obyčejným lidem do rukou základní materiály, můžou vzniknout opravdu, zajímavé věci.

Jsem muzikant, jen vím, jak dat věci dohromady, aby zněli dobře. Chci, aby si lidé uvědomili svoji vlastní hodnotu, chci, aby si uvědomili, že jsou pány vlastního obsahu, oni něco vytvářejí. Můžou to sdílet, jestliže někdo jiný vytvoří něco, k čemu můžou přispět, nebo pomoci. Můžou to sebrat a použít to na to, na co je to určené. Je to terorismus vůči myslím, když vlastně přetrvávají koncepty jak intelektuálně vlastnictví. Je to terorismus, který je založený na myšlence brutální represe toho, co je vlastně možné.

Jestli by bylo všechno vytvářené uživateli, to by znamenalo, že i vy by jste museli něco vytvořit, aby jste se stali součástí společnosti. Myslím, že jedna z věcí, které vidíme přicházet, je kultura, v které jsou věci vytvořené proto, protože se o to lidé zajímají a ne nevyhnutelně proto, že doufají, že to lidé budou kupovat. Takže to budou věci, které lidé vytvořili pro lidí. Nemyslím, že by jsem poznal nějakou osobu, která hudbu jen poslouchá a nepokouší se nějak zapojit do tvorby.

Kvůli všem těchto věcem je copyrightový průmysl totálně překvapený a snaží se to nabourat a není schopný se s tím vyrovnat. Pro následující generaci je to jen součástí mediálního prostředí. Jsou to domorodci, jsou to jednoznačně domorodci v mediálním prostředí. A nejsou sami. Považuji se za piráta. Jsme piráti. Já jsem pirát. Jsem hrdý, protože mám hudbu zadarmo, takže je to v pořádku. Jsem hrdý.

Myslím, že potřebujeme širokou diskusi, pravděpodobně to bude mezinárodní diskuse, kde lidé, kteří tvoří věci a lidé, kteří věci používají, mám na mysli kulturně věci, by spolu seděli a přemýšleli o pravidlech, které by nejlépe sloužili potřebám Netuším, či by se našla shoda, ale myslím, že potřebujeme klást otázky o utopii, opravdu potřebujeme přijít na to, v jakém světě chceme žít a potom vytvořit regulace, které by tomu odpověděli. Reakčností se to nedá zastavit.

Budoucnost rozhodně není jasná, ale proto tady jsme. Snažíme se formovat budoucnost, snažíme se, aby byla taková, jakou ji chceme. Očividně to tak chce většina lidí, a proto to robíme. Budujme svět, na který by jsme mohli být hrdí, ne jen ziskový svět pro pár velmi velkých mediálních společností Zadělání není cílům kultury, a nebe médií. Cílům médií je něco vytvářet. Nemyslím, že lidé přestanou tvořit hudbu, tvořit filmy, dělat perfektní fotografie... Ačkoli je těžké tomu teď uvěřit, ale dokážeme být bez zábavného průmyslu, najdeme nové způsoby, jak vytvořit věci, které chceme.

Chceme svět, ve kterém můžeme sdílet, spolupracovat a hledat nové způsoby vzájemného pomáhání při této práci. To je svět, který se pokoušíme přinést. Tato síla, tato moc. Milióny připojených lidí, sdílející data, sdílející svoji práci, sdílející práci ostatních. Tato situace je nebývalá v lidské historii, a je to síla, která se nezastaví. Stále se nás žádají, že kdo je to "Liga vznešených sdílečů"? (League of Noble Peers) A my jim odpovídáme, Vy jste. Já jsem.

Dokonce ani Váš bankový úředník je. Proto jsem takový nejasný a rozmazaný. Dosaďte si na moje místo sobě. Protože všichni dnes vytváříme informace, všichni reprodukujeme informace. Všechny jejich distribuujeme. Nemůžeme samých sobě zastavit. Je to jak dýchání. Budeme to dělat, pokud budeme živí. A když to přestaneme dělat, budeme mrtví.

Kirby Ferguson: Přijměte remix (TED)
Začneme v roce 1964. Bobu Dylanovi je 23 let, a je na vrcholu svojí kariéry. Je označován za hlas generace, a chrlí klasické písně zdánlivě neskutečnou rychlostí, ale je tu malá menšina odpůrců a ti prohlašují, že Bob Dylan krade písně ostatním.

Rok 2004. Brian Burton, známý jako Danger Mouse, vzal "Bílé album" Beatles, zkombinoval ho s "Černým albem" od Jay-Z a vytvořil "Šedé album". "Šedé album" se okamžitě stalo internetovou senzací a společnost vydávající Beatles poslala nespočet výzev o stažení z oběhu pro "nekalou soutěž a poškozování jejího cenného vlastnictví".

"Šedé album" je remix. Je to nové médium vytvořené ze starého média. K jeho výrobě se používají tři techniky: kopírování, transformování a kombinování. A tak se remixuje. Vezmete existující písně, rozsekáte je, části přetransformujete, zkombinujete je zpět dohromady a máte novou píseň, ale tato nová píseň je zřetelně složena ze starých písní.

Ale myslím si, že toto nejsou jediné komponenty remixů. Myslím si, že to jsou základní prvky kreativity obecně. Myslím si, že všechno je remix a myslím si, že je lepší takhle vnímat kreativitu. Dobrá, vraťme se zpět do roku 1964 a poslechněme si odkud některé rané Dylanovy písně pocházejí. Porovnáme je zde jednu vedle druhé.

Dobrá, první píseň kterou uslyšíte, se jmenuje "Nottamun Town". Je to folkový tradicionál. A hned po ní uslyšíme Dylanovu "Masters of War". Jean Ritchie: V městě Nottamun nikdo nehlídá,
nikdo nehledá, nikdo se na nikoho nedívá spatra.
Bob Dylan: Pojďte vy přeborníci ve válčení,
vy co stavíte velké zbraně, vy co stavíte létající smrt,
Vy co stavíte všechny ty bomby.

Kirby Ferguson: Dobře, je to tatáž základní melodie a celková struktura. Další je "The Patriot Game" od Dominica Behana. A společně s ní uslyšíte Dylanovu "With God on Our Side".
Dominic Behan: Za mnou všichni mladí rebelové
a poslouchejte moji píseň,
o lásce k zemi, což je strašlivá věc.
BD: Ó, mé jméno je nic,
čím jsem starší, tím je míň,
pocházím ze země jménem Středozápad.

KF: Tedy v tomto případě Dylan přiznává, že musel slyšet "The Patriot Game", potom na ni zapoměl a když ta píseň jaksi vybublala na povrch, do jeho hlavy, rozhodl se, že to bude jeho píseň. Poslední je "Who's Going To Buy You Ribbons", další folkový tradicionál. A spolu s ní "Don't Think Twice, It's All Right". Tato je víc o textu.
Paul Clayton: Nač teď sedět a vzdychat,
drahá, nač teď sedět a plakat.
BD: Nač tu sedět a lámat si hlavu, holka,
stejně na tom houby sejde,
nač tu sedět a ptát se proč, holka,
přece vůbec o nic nejde.

KF: Takových je spousty. Odhaduje se, že dvě třetiny melodií, které Dylan kdy použil, jsou vypůjčené. U folkových zpěváků je to celkem běžné. Zde je rada od Dylanova idola, Woody Guthrieho: "Svět je důležitý. Netrap se s nápěvem. Vezmi melodii, tam kde zpívaj nízko, zpívej vysoko, zpívej rychle, kde zpívaj pomalu a máš novou písničku." (Smích) (Potlesk) A to je přesně to, co Woody Guthrie dělal a jsem si jistý, že výsledky poznáte. (Hudba)

Tuhle píseň známe, že? Známe ji? Vlastně ne. Jmenuje se "When the World's on Fire", velmi stará melodie, v tomto případě v provedení Carter Family. Guthri ji adaptoval na "This Land Is Your Land". Bob Dylan, jako všichni folkaři, kopíroval melodie, transformoval je a kombinoval je s novými texty, které byly také často porůznu smíchané z jiných věcí.

Americké autorské a patentní právo se staví proti této představě stavění na práci ostatních. Místo toho tyto zákony používají po celém světě celkem směšnou analogii s majetkem. Kreativní práce může být vskutku tak trochu jako majetek, ale je to majetek, na kterém stavíme všichni a díla mohou zakořenit a růst pouze pokud pro ně byla připravena půda.

Henry Ford jednou řekl: "Nevynalezl jsem nic nového. Prostě jsem dal dohromady poznatky ostatních, za kterými stojí století práce. Pokrok nastává tehdy, když všechny okolnosti jsou připravené a je to nevyhnutelné." Rok 2007. Debut iPhonu. Apple bezpochyby přináší inovaci dřív, ale jeho čas se blížil, protože klíčová technologie se vyvíjela desítky let. Vícedotykové ovládání zařízení pomocí dotykového displeje. Steve Jobs při uvedení multidotykového ovládání udělal vtip, který spíš nevěstil nic dobrého.

Steve Jobs: A vynalezli jsme novou technologii a nazvali ji multidotykové ovládání. Můžete pomocí ní dělat gesta několika prsty zaráz a samozřejmě jsme ji patentovali. (Smích) KF: Ano. A přesto, tady je multidotykové ovládání v akci. Je to na TEDu, ve skutečnosti o rok dříve. Toto je Jeff Han a tohle je podle mě multidotykové ovládání. Je to přinejmenším ze stejného soudku. Poslechněme si, co Jeff Han řekl o této "hypermoderní" technologii.

Jeff Han: Multidotykové ovládání není nic - není nic úplně nového. Lidé jako Bill Buxton si s touto myšlenkou pohrávali v 80-tých letech. Tato technologie, víte, není zde to nejúžasnější, snad jen její nově objevená použitelnost.

KF: Je si celkem jistý, že to není novinka. To, co je patentované, není multidotyk jako celek. Patentované jsou malé části a právě v těchto malých detailech můžeme zřetelně vidět patentové právo v rozporu se záměrem: podporovat vývoj užitečného umění.

Zde je první odemykání přejetím prstu. A to je k tomu vše. Apple si to nechal patentovat. Je to 28 stránkový softwarový patent, ale shrnu, co zahrnuje. Varuji před vyzrazením zápletky: Odemčení telefonu posunutím ikony prstem. (Smích) Přeháním jen trochu. Je to rozsáhlý patent.

Může tento nápad někdo vlastnit? Tehdy v osmdesátých letech nebyly žádné softwarové patenty a Xerox byl průkopníkem grafického uživatelského rozhraní. Co kdyby si nechali patentovat kontextové menu, posuvníky, plochu s ikonami, které vypadají jako složky a listy papíru? Dokázala by mladá a nezkušená firma Apple ustát právní útok ze strany daleko větší a vyspělejší společnosti jako Xerox?

Tato myšlenka, že všechno je remix, by mohla znít přijatelně selskému rozumu, dokud nejste ten, koho remixují. Například ...

SJ: Myslím, že Picasso měl rčení. Říkával: "Dobří umělci kopírují. Velcí umělci kradou." Víte, nikdy jsme neměli v sobě kousek studu, když jsme ostatním kradli skvělé nápady.

KF: Dobrá, to bylo v roce '96. Teď máme rok 2010. "Zničím Android, protože je to kradený produkt." (Smích) "Jsem ochoten kvůli tomu rozpoutat termonukleární válku." (Smích) Dobrá, takže jinými slovy, velcí umělci kradou, ale ode mě nesmějí. (Smích)

Behaviorální ekonomové by mohli odkazovat na tento druh věci jako na ztrátu averze. Máme silné předpoklady chránit to, co cítíme, že je naše. Nemáme takovou averzi vůči kopírování toho, co mají ostatní, protože to děláme neustále. To je ta rovnice, kterou bereme v úvahu. Máme zákony, které vpodstatě nakládají s myšlenkovým dílem jako s majetkem, plus impozantní náhrady nebo odškodnění ve sporech o autorství, plus obrovské právní výdaje, abyste se ochránili u soudu, plus nepřesný úsudek při vnímání ztráty. A výsledek vypadá takto. To jsou poslední čtyři roky žalob kvůli smartphonům. Dělá to reklamu pokroku v užitkovém umění?

Rok 1983. Bobu Dylanovi je 42 a jeho čas ve středu pozornosti kultury je dávno ten tam. Nahrává píseň s názvem "Blind Willie McTell" podle slavného bluesového zpěváka a ta píseň je cesta minulostí, cesta daleko temnější dobou, která však byla jednodušší, kdy muzikanti jako Willie McTell neměli moc iluzí o tom, co udělali. "Kradu je ostatním spisovatelům ale uspořádám si je podle sebe."

Myslím, že to je to, co většina z nás dělá. Naše kreativita pochází z nedostatku, ne zevnitř. Nespadli jsme z nebe. Jsme závislí jeden na druhém a když si to přiznáme, není to známka průměrnosti nebo nepůvodnosti. Je to odpoutání se od falešných dojmů a je to podnět k tomu, abychom od sebe mnoho neočekávali, ale prostě začali něco dělat. Děkuji vám mnohokrát. Byla to tu pro mě čest. Děkuji. (Potlesk) Děkuji. Děkuji. (Potlesk) Děkuji. (Potlesk)
x v originále: Steal this film! I. a II. jsou dva dokumenty o sdílení a stahování filmových děl na internetu pomocí p2p sítí. Autoři míní, že přestože je dnešní způsob sdílení právně kontroverzní, je to úžasná metoda podporující nové komunikační kanály i kreativitu. Proto vyrobili tento film, který se tématem zabývá. S českými titulky.

The Pirate Bay - Mimo klávesnici
Dokument zachycující soudní proces s provozovateli serveru The Pirate Bay, který zároveň ukazuje, čeho jsou schopni zástupci zábavního průmyslu soudu a na čem jejich obvinění a závratné částky stojí. Poodhaluje tajemství za právnickými spory a žalobami uvalenými proti třem švédským lidem, stojící za chodem stránky The Pirate Bay. Dokument se snaží poukázat na to, že je potřeba, aby se měnil trh vůči zákazníkům, ne zákazníci vůči trhu, a že sdílení dat má zajisté spoustu výhod, ale obří nahrávací studia jsou "dinosauři", kteří věděli, jak vydělat peníze před padesáti lety, a chtějí to dělat úplně stejně i ve 21. století.

Good Copy Bad Copy
A documentary about copyright and culture in the context of Internet, peer-to-peer file sharing and other technological advances, directed by Andreas Johnsen, Ralf Christensen, and Henrik Moltke.It features interviews with many people with various perspectives on copyright, including copyright lawyers, producers, artists and filesharing service providers. A central point of the documentary is the thesis that "creativity itself is on the line" and that a balance needs to be struck, or that there is a conflict, between protecting the right of those who own intellectual property and the rights of future generations to create.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.